Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii vă prezentăm un scurt documentar despre Sf. Dumitru Stăniloae în care se accentuează una dintre principalele contribuții ale Sfântul Dumitru Stăniloae în teologia ortodoxă: promovarea unuia dintre cele mai mari și mai sfinte personalități din ortodoxie: Sfântul Grigorie Palama.
Vizionare plăcută!
Citiți în continuare o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Vizionați un documentar artistic deosebit realizat de Cristian Ciorăneanu despre viața și activitatea Sfântului Neagoe Neagoe Basarab. Documentarul conține imagini dintr-o multitudine locații (inclusiv din Sfântul Munte) unde Sfântul și-a desfășurat activitatea. Invitați speciali în acest documentar sunt dl. Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române și Rectorul Universității Babeș-Bolyai precum și părintele Damaschin din Sfântul Munte.
Deci vedeți cum dă Dumnezeu printr-un trăsnet. Deci ne-a trăsnit o priză aici și ne-au distrus niște echipamente. Dumnezeu chiar printr-un trăsnet face niște lucruri mai bune. Deci din cauza asta întotdeauna în clipa în care avem un necaz în viață, să nu spunem că vai de mine, ce se întâmplă. Întotdeauna tot răul e spre bine – cum spune bunul Dumnezeu.
Crucea e simbolul suferințelor, al îndatoririlor noastre față de Dumnezeu, față de societate, față de noi înșine.
În viață întâlnim greutăți fie la nivel personal, fie de la diavol. Diavolul nu doarme, nu stă degeaba. Scopul lui permanent este să ne scoată de pe cale. Și nu există sfoară pe care să nu o tragă! Cum vom mai găsi noi scăpare din toate acestea, ca niște oameni bolnavi ce suntem?
La judecată, într-o clipă, se va vedea dacă ne asemănăm cu Hristos sau nu. După cum se pune un chip, o fotografie lângă original, lângă persoana după care a fost făcută și noi dintr-o privire o judecăm dacă se aseamănă sau nu, la fel și în cazul judecății, fraților. Dacă se aseamănă fotografia, chipul se pune la loc de cinste, într-un loc din apropierea persoanei după care a fost făcută. (…) dacă suntem după chipul lui Dumnezeu, ajungem la asemănarea cu El, atunci vom fi în apropierea Lui. Dacă nu ne asemănăm cu El, nu o să fim în apropierea Lui – Doamne ferește! Ferească Dumnezeu! Groaznic, fraților!
(…) în interiorul bisericii în care nu am primit binecuvântare să filmăm deoarece se desfășoară slujba vecerniei se află fruntea Sfântului Apostol Andrei – osul frontal al capului Sfântului Apostol Andrei.
Așa cum știi, ca artist și ca creștin ortodox, dorești să fii autentic, acesta este cu adevărat obiectivul tău. Vrem să fim onești pentru că Hristos a fost onest. Sf. Scriptură este onestă când vorbește despre condiția umană. Observăm mult întuneric, mult păcat, o mulțime de lupte, de conflicte, dar vedem și multă dragoste, compasiune și bunătate, așa că muzica noastră, filmele noastre, ar trebui să reflecte condiția umană și un dor pentru a fi autentic ca om. Iar pentru noi a fi autentic ca om este o taină a lui Dumnezeu, dar oamenii trebuie să ajungă la asta cu ajutorul Duhului Sfânt și prin credință. Nu există constrângere în dragoste.
(…) abstinența prin natura sa este un cuvânt de negație, nu faci ceva, pe când fecioria este un cuvânt pozitiv, este o virtute nu atât despre ce nu trebuie să faci, ci mai degrabă despre ceea ce faci, despre ceea ce cauți în mod valoros și îți dorești. Fecioria este dorința și, am putea zice, foamea spirituală pentru curățenie, pentru curățenie în fața lui Dumnezeu.
Nu m-am simțit niciodată confortabil să spun altceva decât să încerc să mă comport ca și cum Dumnezeu ar exista pentru că Dumnezeu știe doar ce ai fi dacă ai crede cu adevărat. Dacă te gândești bine… aceasta este ideea centrală în creștinism. Dacă ai fi capabil să crezi, ar fi un eveniment transfigurator, cu adevărat! Știu că oamenii experimentează asta într-o măsură sau alta, dar nu avem idee care este limita.
De aceea să nu fim indiferenți când trecem pe lângă cineva care vedem că are nevoie. Cât de puțin acolo, sau un cuvânt bun, sau orice, un zâmbet ceva, toate acestea au valoare în fața lui Dumnezeu.
(…) să fim mulțumiți cu ceea ce avem. Că omul care este mulțumit cu ce are, acela e fericit tot timpul. Să știți lucrul acesta să nu uitați. Dați slavă în fiecare zi lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate, pentru tot ce aveți, pentru cei dragi, și pentru tot ce aveți în jur. Pentru că într-o zi putem să nu le mai avem.
Și spune așa: ,,Măi Părinte Valeriu”, scoate o batistă din buzunar Părintele Ioan, cu un potir pe alb cu niște fel de ață roșie, melană, așa cu un potir. Zice ,,când ne eliberăm, îmi prezinți batista asta așa, albă?”. Zic ,, da!”. ,,Dar mă înțelegi la ce mă refer?”. Zic ,,da Părinte, la curăția sufletească”.
Vă prezentăm un buletin de știri(!) care, deja, intră în sfera duhovnicească a păcatului și iese din sfera socialului, a știrilor normale.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!