Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de Schitul Sfântului Andrei în timp ce filmează piața centrală din Kareia în care se găsesc aceste instituții.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
O destinație renumită
O destinație foarte cunoscută din Sfântul Munte Athos, în vecinătatea capitalei Karyes, pe teritoriul Mănăstirii Vatopedi este schitul Sfântul Apostol Andrei. În vecinătatea schitului Sfântul Andrei se află și școala athonită – Anthoniada unde studiază elevi ai ciclului gimnazial și liceal. Acum îi vedeți într-o oră de sport. Aceasta este clădirea școlii Athoniada. Intrarea principală în școala Anthoniada.
Așezarea și construcțiile
Revenim la intrarea principală în schitul Sfântul Apostol Andrei, avem în partea stângă Sfântul Antonie cel Mare, iar în partea dreaptă ocrotitorul schitului, Sfântul Andrei.
Schitul este o construcție recentă după cum ne arată și această piatră de pardoseală. Sfințirea a avut loc în anul 1902.
Cum intrăm în acest hol, în partea stângă, este bine-cunoscutul magazin al schitului. Pelerinii care au fost la Muntele Athos îl cunosc, îl recomandăm și noi. Această inscripție ne spune: Prosta Urania – adică Spre ceruri.
În curtea schitului avem Chilia Sfântului Atanasie Patelaru, biserica centrală a schitului care este și cea mai mare biserică din Sfântul Munte Athos. Actualmente, biserica cea mare funcționează doar în perioada de Paști și până la hram, la Sfântul Apostol Andrei, iar după Sfântul Apostol Andrei – după hramul schitului – slujbele se desfășoară într-un paraclis deasupra porții de intrare numit Paramythia.
Sala de mese, pentru că cea originală încă este în ruină – cea în care mâncau călugării în prima parte a existenței schitului – aceasta pe care o au părinții acum se află chiar sub biserică. Aceasta este intrarea în sala de mese, de sub biserica cea mare. Bineînțeles că a avut destinația la începuturi de biserică, paraclis care a existat la cota 0, să spunem așa, până când s-a înălțat biserica cea mare.
Moaștele și clopotnița
Ce am uitat să menționăm este că în interiorul bisericii în care nu am primit binecuvântare să filmăm deoarece se desfășoară slujba vecerniei se află fruntea Sfântului Apostol Andrei – osul frontal al capului Sfântului Apostol Andrei.
Programul pentru închinători: între 11:00 și 2 este deschisă biserica pentru cei care vin doar la închinare.
Clopotnița bisericii celei mari… Clopotele care au fost coborâte din cauza unei erori la turnare – au crăpat în partea de sus – unde sunt acoperite de aceste oale. Noi în vechime le vedeam cum sunt crăpate.
Și paraclisul de deasupra porții unde se desfășoară slujbele în timpul iernii pentru că este mai mic și este mai ușor de încălzit. Biserica fiind foarte mare, iar instalația de încălzire care era cu aer cald este greu de întreținut.
Sfântul Apostol Andrei Saray.
Chilia Sfântului Antonie și niște ruine
Iar în depărtare, o să mergem să filmăm mai de aproape, este cea de-a doua chilie, Chilia Sfântului Antonie.
Aceste două chilii au fost cerute de către ruși de la Mănăstirea Vatopedi. Pe teritoriul celor două chilii unite s-a construit acest edificiu.
A fost locuit până în anii 1960 când ultimul călugăr rus a trecut la Domnul, vreme de 20 de ani rămânând nelocuit. Cheia era la o chilie din Kareia și părintele de acolo venea să deschidă închinătorilor. Abia din 1980 s-a reînnoit viața spirituală în Schitul Andrei.
În partea unde vedem acum, a avut loc un incendiu care a distrus o parte din clădire. În fața noastră era sala de mese. Aici erau aproape 500 de viețuitori la început de anii 1900.
Iată, partea de care vă spuneam că a fost distrusă de un incendiu, iar bisericuța aceasta, în urmă cu 15 ani, mai era încă în picioare. În urma unei ploi torențiale, clopotul care mai exista încă cu turla s-au prăbușit.
Chilia Sfântului Atanasie Patelaru
Noi ne aflăm acuma la intrarea în Chilia Sfântului Atanasie Patelaru, Patriarh al Constantinopolului. Această chilie a fost restaurată, refăcută prin fonduri provenite de la Mănăstirea Vatopedi, cea care patronează Schitul Sfântul Apostol Andrei, iar construcțiile de restaurare ale acoperișului au fost făcute tot prin purtarea de grijă a Sfintei Mănăstiri Vatopedi.
De asemenea, pentru acoperirea cu tablă a Bisericii a fost o echipă de meșteri din România. Vedem clopotnița, iar în partea de jos, clopotele care se pare că au avut o greșeală de turnare și au fost coborâte și așezate în vecinătatea bisericii.
În continuare, avem curtea interioară a schitului, care cândva a adăpostit peste 500 de călugări. Actuala obște este venită de la mănăstirea Filotheu condusă de părintele stareț Efrem.
În dreptul altarului Chiliei Sfântului Atanasie care a fost și Patriarh al Constantinopolului și a viețuit o vreme și în țara noastră în zona Galațiului, se află mormântul primului stareț al schitului acesta.
Continuăm cu partea de nord-est a schitului, o parte din ea încă în ruină, cealaltă restaurată parțial.
Și bine-cunoscutele pisici des întâlnite în grădina Maicii Domnului.
Putem vedea și din partea altarului bisericii celei mari, măreția construcției, a zidurilor de împrejmuire, dar și a corpurilor de chilii. Cu toate că au trecut nu foarte mulți ani, la vremea când a fost sfințit schitul, 1902, turcii care stăpâneau locul acesta, dar și grecii numeau această construcție saray adică palat.
Cimitirul și alte date relevante despre așezare
Ne aflăm în partea de nord-est, în colțul cetății unde se află cimitirul schitului, monumentul rusesc. Ultimul călugăr rus aproximativ în anii 1960 a trecut la Domnul, iar lângă au început să apară mormintele câtorva din părinții greci care fac parte din obștea actuală, trecuți de curând la Domnul.
De asemenea și cealaltă chilie, Chilia Sfântului Antonie în care conform tradiției ar fi stat lângă Kareia și Sfântul Atanasie Athonitul înainte de a merge la Mănăstirea Marea Lavră – lucru pe care îl știu de la părinții viețuitori în acest schit.
Din toată zona Kareyei și bineînțeles și de la schit este o priveliște minunată a vârfului Athon.
Încheiem prezentarea noastră a binecunoscutului Schit al Sfântului Apostol Andrei și a școlii Athoniada.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!