Vizionați un interviu cu cineva care ne-a ajutat și ne ajută enorm în lucrarea de misiune duhovnicească pe care o desfășurăm. Dumnezeu să-l binecuvânteze!
…însă vrăjmașul – după cum am amintit și în postarea despre sinucidere – luptă cumplit astfel încât să nu se promoveze cuvântul lui Dumnezeu și pe oamenii care ajută la promovarea acestui cuvânt.
Vizionați un interviu cu Bogdan Marinescu – CEO de la OmniSecurity.ro ( pagina lor este aici: https://www.omnisecurity.ro/ ) – care ne-a pus pe gratis în schit fibra optică, lucru foarte necesar din toate punctele de vedere, pentru că aici nu există absolut nicio formă de comunicare și în cazul unei nevoi – medicale sau de altă natură – suntem sau, mai bine zis, eram complet izolați.
Am ales să păstrăm astfel interviul pentru a vedea cum luptă vrăjmașul stricând sunetul, folosind lipsa noastră de experiență. Bogdan este un specialist foarte bun în domeniul tehnic – dăm mărturie pentru aceasta – însă neavând experiență în interviuri – s-a depărtat mai mult decât era necesar de microfon.
Desigur că în interviu nu vom discuta despre rețele și fibre optice ci despre puterea exemplului și a experienței în lucrarea de misiune – în cazul său fiind vorba… …chiar de familia sa (!).
De ce? La ce ne referim? Vizionând acest material veți afla!
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere și o faptă bună
Suntem cu Bogdan Marinescu pe care îl cunosc de cât timp? De destul timp, așa, și îl iubim foarte mult și Bogdan, mulțumim la Maica Domnului pentru că ne-a pus fibra optică în schit și are chiar o firmă care se ocupă cu telecomunicații, cu panouri solare și cu sisteme de automatizări. Firma se numește Omni Security. Puteți să căutați pe net – punct ro. Nu o să vorbim despre fibra optică sau mai bine zis o să vorbim despre o anumită parte a fibrei optice la care nu vă așteptați – cea legată de lucrarea de misiune în secolul 21.
O foarte mică introducere cum și ce s-a întâmplat. Bogdan a venit de Sfântul Dumitru pe stil nou aici, noi ne cunoșteam mai demult. Sfântul Dumitru, după cum știți unii dintre voi, este patronul și hramul schitului nostru. Sfântul Dumitru pe stil nou se potrivește cu Sfânta Parascheva pe stil vechi, care este protectoarea chiliei noastre și știți foarte bine că părintele Pimen are o mare evlavie la Sfânta Parascheva și toată chilia noastră are o mare evlavie la Sfânta Parascheva.
Și i-am spus lui Bogdan că noi avem o mare problemă în schit: aceea că părinții de aici pot să moară, chiar aici jos, mai aproape de noi este chilia fraților Gemeni pe care noi îi iubim foarte mult și chiar acum băieții acolo sunt cazați și oamenii ăștia pot să moară acolo, da, și nu știe nimeni. Deci telecomunicațiile în schit sunt o mare problemă și Bogdan s-a oferit: părinte, eu vă pun fibră optică în tot schitul. În speranța că o să avem net, comunicații de la OTE, de la firma din Grecia – n-ar trebui să o spun, dar eu spun. De ce? Pentru că ne-au tot promis și n-au mai venit. Să mă ierte bunul Dumnezeu!
A rezolvat însă Maica Domnului și Sfântul Pavel Xiropotamineanul care ne-a dat o antenă de satelit, slavă lui Dumnezeu! Mulțumim până la pământ și la Maica Domnului și la Sfântul Pavel. Ei, și Bogdan s-a oferit să pună fibra în schit. A pus-o. Acum s-a întors pentru încă câteva lucrări.
De ce spun lucrarea de misiune și lucru duhovnicesc pentru părinți? Pentru că dacă în laborator, cât îți ia să pui o fibră, cât e?
Bogdan Marinescu: Per sudură?
Părintele Teologos: Da.
Bogdan Marinescu: De obicei, cam două-trei minute.
Părintele Teologos: Două-trei minute. Bun. ȘI aici cât ne chinuim…?
Bogdan Marinescu: Păi, vă dați seama, condițiile nu sunt tocmai propice și automat poți să faci anumite suduri și la un moment dat să se rupă una dintre fibre și să o iei de la capăt. Deci un proces poate să dureze 10 minute, dacă ai noroc sau câteva ore, cum a fost și ieri, din nefericire și a trebuit să mergem prin toate coclaurile, terenuri accidentate.
Lupta vrăjmașului
Părintele Teologos: Da și problema nu e numai asta. E și problema de luptă a vrăjmașului care – spui cuiva: frate, trebuie ca dispozitivul respectiv să aibă răcire și dispozitivul respectiv nu are răcire. Adică îi spui: pune ventilator. Nu pune ventilator. Sau îi spui: nu te atinge de ruterul respectiv și se pune și îl resetează. Înțelegeți? Deci toate lucrurile sunt lucruri duhovnicești, în ultimă instanță, dincolo de partea tehnică a lipitului de fibră optică, în care nu intrăm în detalii.
Întâlnirea și familia
Dar ceea ce am vrut eu să vorbesc cu el și ceea ce este legat de lucrarea de misiune aici, pe partea lui, este faptul că el are o familie și chiar acum de Maica Domnului a născut soția. Cum o cheamă pe soție?
Bogdan Marinescu: Meggie și este botezată Margareta în creștinism.
Părintele Teologos: A, deci Meggie și botezată Margareta în creștinism. De unde unde doamna?
Bogdan Marinescu: Din Indonezia.
Părintele Teologos: Din Indonezia. Bun, ai putea să ne spui cum a venit Meggie la creștinism și cum de v-ați cunoscut sau cum…?
Bogdan Marinescu: Noi ne-am cunoscut la o expoziție la București, organizată de Ambasada Indoneziei. Acolo făceam deja niște afaceri cu niște tipi din Indonezia și la un moment dat, în ultimele zile de expoziție, le-am zis: nu aveți un caju care crește la voi și care e foarte renumit și sunt alte calități? Și aceștia mi-au prezentat-o pe Meggie. Când am văzut-o prima dată, deși venisem la Muntele Athos, când erați la Vatopedi și mi-ați dar niște sfaturi pentru a-mi găsi aleasa, eram în căutări…. A fost ca o rază de lumină.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Bogdan Marinescu: Am văzut-o pur și simplu și nu înțelegeam ce este cu mine. Zic, oare nu am mai văzut fete sau? Și așa a fost să fie. Adică din momentul acela am păstrat legătura pe partea de business. Era foarte serioasă și credea și spera că o să-i fac niște vânzări și i-am spus: nu, vreau doar să vin și dacă te pot ajuta, te pot ajuta.
Am păstrat legătura. Am fost în mai multe țări și europene să-i arăt listele de prețuri, să-i fac un research. Dar pentru că era ceva foarte de lux era o nișă prea mică nu era specificul meu de activitate și i-am spus: dacă vrei, discutăm ca persoane private, că îmi place cum comunic cu tine și i-am spus că o săptămână te la să te gândești. Și din momentul ăla am oprit orice canal de comunicație. Și după aceea, Ambasada a organizat un exchange, să mergem noi în Indonezia și acolo ea a fost participantă și am petrecut câteva zile împreună să vedem cum ne înțelegem ca oameni pur și simplu. Și slavă Domnului, totul a decurs natural.
Convertirea la Ortodoxie
Părintele Teologos: V-ați înțeles… Și ea cum de s-a botezat? E ceva fenomenal. Pentru mine e ceva cu totul deosebit.
Bogdan Marinescu: Deși este Indonezia o țară musulmană în proporție de 90%, sunt cei mai ducați dintre ei catolici. Ea deja era catolică și familia practicantă, adică la modul cel mai serios, în fiecare duminică și…
Părintele Teologos: A, deci catolici practicați.
Bogdan Marinescu: Practicanți, da. Nu a fost o trecere bruscă, să spunem așa. Decât a fost o mirungere înaintea Tainei Căsătoriei și să zicem că a fost ceva mai liniar. Poate că dacă era altă cultură și în altă religie, ar fi fost lucrurile mult mai grele și aproape imposibile. Deși cred că vrea Dumnezeu să îți trimită persoana potrivită și din punctul ăsta de vedere că mergi către ceva absolut.
Părintele Teologos: Da. Deci crezi că iubirea, exemplul tău personal, ce crezi că a adus-o pe Meggie la Ortodoxie? Sau pe cineva, pe un indonezian, de exemplu, un catolic, ce crezi că îl duce la Ortodoxie?
Bogdan Marinescu: Păi, cred că și modul tău de a te comporta, deschiderea unor căi…
Părintele Teologos: Exemplul personal…
Bogdan Marinescu: Comunicarea, în primul rând și în felul acesta, omul înțelege și îl provoci să descopere.
Părintele Teologos: Da, adică îl pui în fața unor rezultate cred eu. Adică, zici – măi, asta e.
Bogdan Marinescu: Da, într-adevăr, da.
Părinții
Părintele Teologos: Și părinții ei cum sunt?
Bogdan Marinescu: Sunt niște oameni foarte simpli din punct de vedere al aspectului exterior să spunem așa sau prezentare inițială. Nu ai zice că sunt anumiți oameni, nici practicanți religioși, nici că ar face ceva special în viața de zi cu zi, dar în realitatea secundară, sunt niște oameni care se ocupă doar de religie, adică de practica duhovnicească…
Părintele Teologos: Da, cât pot ei, da…
Bogdan Marinescu: Cât pot ei. Și material, într-adevăr, sunt niște oameni foarte avuți care nu-și arată acest lucru sub nicio formă.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Bogdan Marinescu: Merg cu mașini de 20 de ani vechime…
Părintele Teologos: Da?
Bogdan Marinescu: Nu pun accent nici pe haine, nici pe nimic.
Părintele Teologos: Da, pentru că pe de o parte țin minte pe unii dintre românii noștri care întotdeauna când au puțini bani își cumpără o mașină sau ceva…
Bogdan Marinescu: Primul lucru. Trebuie să arate…
Un bogătaș: Jeff Bezos
Părintele Teologos: Trebuie să arate că sunt avuți și nu sunt. Și pe de altă parte, țin minte o întâmplare în care era un reporter cu Jeff Bezos. Jeff Bezos de la Amazon, unul dintre cei mai bogați oameni din lume și îi spune reporterul: domnule Bezos, dvs. aveți cel mai mare magazin online din lume, cea mai cea mai, cea mai cea mai și după ce spune toate alea, că știți că la un moment dat era cel mai bogat om din lume, bun. Și în timp ce enumera toate averile astea ale lui Bezos, camera se depărta încet încet și cum Bezos conducea – și după ce enumeră toate avuțiile astea, întreabă reporterul într-un final: de ce Honda Cord? Și camera arată un zoom și era de fapt o Honda Cord, o mașină oarecare de prin 1990 și ceva Și Bezos zice: it works. Funcționeză.
Bogdan Marinescu: Corect. Sunt foarte practice.
Părintele Teologos: Da.
Bogdan Marinescu: Mai ales în lumea asiatică, oamenii pun foarte mult accent pe lucrurile practice.
Părintele Teologos: Parctice… Deci eu cred că avem totuși ceva de învățat de la ei.
Bogdan Marinescu: Cu siguranță.
Virtutea sărăciei
Părintele Teologos: Avem ceva de învățat de la ei și fără să ne dăm seama, eu cred că ne-am trezit cu acest mare avantaj, mare învățătură care se numește Ortodoxia, dar vicleanul, că nu pot să zic altfel, vrăjmașul, diavolul ne întunecă la minte și plecăm de la niște virtuți pe care alții le au. Pentru că toți Sfinții Părinți vorbesc despre virtutea sărăciei. Și virtutea sărăciei, fraților, nu este lipsa de bani, ci este să nu se lipească banul de inima ta. Adică să fii simplu, să ai o viață simplă, să fii liber de toate aceste avuții. Nu trebuie să ți le afișezi ca și slava deșartă.
Bogdan Marinescu: Să-și distrugă mândria mai mult.
Părintele Teologos: Exact. Pentru că întotdeauna după mândrie vine și ocara. Întotdeauna!
Copiii
Foarte interesant! Câți copii aveți?
Bogdan Marinescu: Un băiat de 4 ani – William Nicolae.
Părintele Teologos: Să-ți trăiască!
Bogdan Marinescu: Și de 13 august, acum, Maria care urmează să fie botezată.
Părintele Teologos: Da, să o binecuvânteze Dumnezeu! Deci chiar de 13 august și a fost foarte impresionat pentru mine. De ce? Pentru că 13 august cădea sâmbăta, nu?
Bogdan Marinescu: Da.
Părintele Teologos: Și deci era exact de Maica Domnului. Deci de Maica Domnului, pe 15 august, ați avut cadou pe Maria. Și din cauza asta cred că i-ați pus și numele.
Bogdan Marinescu: Exact, da, da.
Părintele Teologos: Și cred că sunt foarte multe astfel de evenimente în viața oamenilor, mici minuni, frumuseți așa drăgălașe, micuțe prin care Dumnezeu își arată….
Bogdan Marinescu: Prezența, dragostea
Părintele Teologos: Da, da.
Dorința de a ajuta
Cum te simți că ai făcut pe gratis toată lucrarea asta?
Bogdan Marinescu: Nu mă simt într-un fel anume, ci faptul că am văzut la momentul respectiv cu ochii mei un trăsnet care a distrus o priză cu protecție care era împotriva trăsnetului și era peste măsură. Am zis – fac tot ce îmi stă în putință dacă am știința necesară să fiu de folos.
Părintele Teologos: Da. Deci vedeți cum dă Dumnezeu printr-un trăsnet. Deci ne-a trăsnit o priză aici și ne-au distrus niște echipamente. Dumnezeu chiar printr-un trăsnet face niște lucruri mai bune. Deci din cauza asta întotdeauna în clipa în care avem un necaz în viață, să nu spunem că vai de mine, ce se întâmplă. Întotdeauna tot răul e spre bine – cum spune bunul Dumnezeu.
Bogdan Marinescu: Poate asta a făcut să mergem mai departe cu toții, adică…
Părintele Teologos: Păi, asta zic, tot răul e spre bine. Da.
Fibra optică în Muntele Athos
Bogdan Marinescu: Și gândul ăsta care poate se naște printre oameni că de ce tocmai la Muntele Athos să fie fibră optică. Dacă ați înțelege condițiile exacte aici care sunt din punct de vedere tehnic, că sunt mai periculoase comunicațiile anterioare analogice, care sunt pe bază de cupru și transmit dintr-o parte în alta toți paraziții de genul ăsta…
Părintele Teologos: Și mai ales că nu există. Deci aici sus nu avem. Cablul de cupru se oprește undeva nu știu unde. Și cum spuneam, frații gemeni ca să iasă la semnal să comunice trebuie să se urce sus pe deal, să meargă cu mașina către Sfântul Pavel, știi. Deci e o mare dramă. Ai dreptate, Bogdan. Deci oamenii în lume nu înțeleg, efectiv nu înțeleg.
Bogdan Marinescu: Au fost părinți care ne-au întrebat: știți ce bine ne faceți? Avem de exemplu de reparat și ne trebuie o piesă la Toyota. Trebuie să mergem 6 ore până la Salonic, să ne întoarcem și pierdem și taina noastră să fim prezenți în toate momentele….
Părintele Teologos: Da, la slujbe și așa mai departe.
Bogdan Marinescu: Da și nu sunt atâți călugări câți eram la început ca să poți să suplinești și trebuie să faci maximum din lucruri și automat că e mai ușor să intri pe internet să comanzi sau să vorbești la un telefon cu care să comunici. Curierul își face treaba lui, tu îți faci treaba ta.
Adică și noi avem în lumea noastră aceleași metode de lucru.
Părintele Teologos: Da, aceleași facilități. Slavă lui Dumnezeu! Cred că e foarte bine și după cum vezi, în clipa în care cineva e milostiv, Dumnezeu îl binecuvântează. ȘI voi nu îi vedeți fraților, în jurul nostru sunt ceilalți membrii ai echipei și Dumnezeu îi binecuvântează pe toți, să știți. Mulțumim!
Adaptarea
Și acum Margareta se roagă, adică este interesată… cum e?
Bogdan Marinescu: Având în vedere succesiunea că a fost adaptarea în România ca să învețe limba, să crească un copil, să înceapă să gătească pentru că la ei totul era pe service, adică plătești, imediat îți aduce mâncare proaspătă. A trebuit să-și schimbe viața.
Părintele Teologos: Da, da și mai ales că ea este o fată avută.
Bogdan Marinescu: Da, da, adică tocmai asta că a făcut-o să fie și mai smerită. A trecut prin niște etape bineînțeles, dar acum este în regulă, vorbește și limba română, a fost și angajată un an de zile la o companie în România și atitudinea ei s-a schimbat. Acum fiind cu Maria în creștere…
Părintele Teologos: Deci eu cred că e o femeie foarte vrednică, foarte puternică.
Bogdan Marinescu: Este în esență, atâta timp cât a lăsat tot ce a avut acolo
Părintele Teologos: Tot! Slavă lui Dumnezeu, fraților!
Bogdan Marinescu: Deși am fost cât se poate de corect în sensul să o între unde ți-ai dori să stăm sau să locuim. Că e o decizie în comun.
Părintele Teologos: În comun, da.
Bogdan Marinescu: Nu doar vino tu după mine că eu sunt bărbat și tu ești femeie….
Părintele Teologos: Fenomenal! Draga de ea, să o binecuvânteze Dumnezeu! Da, femeie cu har. Și părinții ei ce au spus?
Bogdan Marinescu: Părinții ei inițial au fost puțin „păcăliți” între ghilimele, pentru că nu vii la om în casă și zici gata, noi plecăm. Că nu are logică, nu are sens și e cam greu de digerat, să spunem. În primă fază, a zis că vine să facă afaceri în România și vedem ce se mai întâmplă și ulterior noi ne-am stabilit în România și a apărut ca prin minune William, pur și simplu. Și nu asta ne-a unit. Asta era oricum o încununare…
Părintele Teologos: Da, da, o încununare a unirii voastre.
Bogdan Marinescu: Exact și ea avut multe temeri să comunice pentru că ei sunt foarte respectuoși față de generația anterioară, pun preț pe oamenii în vârstă….
Părintele Teologos: Pe tradiție…
Atenție la nepăsare!
Bogdan Marinescu: Îi protejează, îi respectă. Noi oarecum îi uităm.
Părintele Teologos: Da, din păcate! Adică ne dau exemple de comportament alții. Că noi, ortodocșii…
Bogdan Marinescu: Ni se cuvine…
Părintele Teologos: Da, ni se cuvine. De ce? Pentru că apare marea problemă asta a faptului că noi spunem că suntem ortodocși și așa este, dar ne culcăm pe o ureche și nu mai prețuim anumite lucruri pe care ar trebui să le prețuim, cum ar fi tradiția în cazul de față. Și pe mine mă impresionează foarte mult faptul că ea e muncitoare, adică lucrează.
Bogdan Marinescu: Da, sunt extrem de determinați. Își propun obiective, merg până la capăt, nu se abat de la drumuri. Sunt foarte pragmatici.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Și asta unită cu Ortodoxia adică cu conștiința veșniciei lor, cred că e foarte bine.
Bogdan Marinescu: E foarte bine.
Părintele Teologos: Da, da, da.
Bogdan Marinescu: Asta am văzut cel puțin la generațiile noastre anterioare – mamele, adică pe vremuri erau la fel, adică modernismul cumva a distrus cam toate tradițiile noastre și ne îndeamnă către altă direcție.
Părintele Teologos: Exact. Către nimic, de fapt.
Slavă lui Dumnezeu! Și William?
Educația copiilor
Bogdan Marinescu: William este un băiat plin de energie și care văd că evoluează zi cu zi. Adică din punctul meu de vedere este în parametrii, lumea mă dojenește că de ce nu intervin mai mult. Lasă-l să descopere! Lasă-l să aibă provocări! Dacă pică să vadă ce înseamnă durerea.
Părintele Teologos: Da. Cred că una din marile probleme astăzi este faptul că părinții… Sunt cele două extreme: sau prea mare protecție sau îl lasă total liber își distrug copiii. Sau nu-l lasă să experimenteze sau descurcă-te cu celularul, de exemplu sau cu tableta – sunt cele două mari probleme.
Slavă lui Dumnezeu! Mă bucur tare mult! Și acum vine Maria și o să vine și un al treilea. Mă bucur foarte mult Bogdan.
De ce? Pentru că aș dori foarte mult ca în România toți managerii să fie așa, toți managerii să aibă o anumită responsabilitate față de familie, față de Dumnezeu, să fie milostivi. Fiți milostivi, fraților, că vă binecuvântează bunul Dumnezeu! Acum nu zic de Schitul Lacu, că na, noi… mă rog, bunul Dumnezeu știe. Dar dacă sunteți milostivi, Dumnezeu vă dă cu carul și întâi de toate vă dă stabilitate, vă dă unitate. Cred că asta este. Pace.
Bogdan Marinescu: Exact.
Tradiția
Părintele Teologos: Da, foarte interesant și cred că ea este foarte ascultătoare. Tradiția lor trebuie să fie foarte ascultători, nu?
Bogdan Marinescu: Sunt destul de supuși. Să spunem că în cazul lu Meggie, fiind părinții mai avuți au pus accent pe educație, a făcut școala la Singapore, la Beijing, adică a avut contact cu lumea asta modernă. Cumva au trebuit ciopârțite aceste lucruri pentru că îi intraseră un pic în structură.
Părintele Teologos: Da, lumea modernă cu nocivitatea ei distruge…
Bogdan Marinescu: Exact, dar tot ea a avut puterea și capacitatea pentru că nici eu nu mă impun în niciun fel. În nicio relație nu numai a mea personală. Discut și…
Părintele Teologos: Da, da, găsim împreună o soluție.
Bogdan Marinescu: Lăsăm câteva zile și vedem ce se întâmplă. Asta e calea sau nu.
Puterea Ortodoxiei trăite
Părintele Teologos: Foarte frumos, foarte bine. Deci vedeți că de fapt, Ortodoxia, Dumnezeu este modul corect de a fi care îi luminează până și pe cei de altă credință, pe cei eretici pe care îi duce la luminarea Ortodoxiei. Mare, mare binecuvântare! M-am bucurat foarte mult Bogdan că ai putut să dai această mărturie și să dai acest exemplu de cumpătare, de milostenie – mă rog, fiecare în limitele lui, de pace și de fapt de… Cred că asta este propovăduirea în secolul 21. Nu atât mersul pe stradă și vorbit, ci exemplul personal.
Bogdan Marinescu: Corect.
Părintele Teologos: Exemplul personal și familia cum trebuie, pe baze sănătoase, pe baze ortodoxe. Mulțumim tare mult pentru tot ce ai făcut și pentru fibra optică bineînțeles, dar întâi de toate pentru acest podcast, pentru acest exemplu dimpreună cu familia ta care este mai presus decât – nu vreau să jignesc acum – dar mai presus, cred, decât fibra…
Bogdan Marinescu: Categoric. De multe ori ne răpește timpul și partea asta tehnică pentru că vrei să termini ceva ca să fii cu familia mai mult timp. Dar…
Părintele Teologos: Exact. Dar e nevoie și de asta.
Bogdan Marinescu: E nevoie și de un sacrificiu câteodată.
Părintele Teologos: Mulțumim tare mult! Dumnezeu să te binecuvânteze!
Bogdan Marinescu: Mulțumim. Doamne ajută!
Părintele Teologos: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Multumim, parinte Theologos pentru minunatul exemplu de familie! Ma bucur ca sustineti tehnologia. Fara de ea, minunile Sfantului Munte mi-ar fi ramas necunoscute! De cand v-am descoperit, sunt alt om: prin exemplele si indrumarile duhovnicesti pe care le postati il simt pe Dumnezeu in preajma mea… uneori ma simt cuprinsa de harul Sau, rugaciunea mea este mai intensa. Multumesc, Doamne pentru tot ce imi dai! Slava Tie, Doamne, Slava Tie! Amin!
Cred ca Sfântul Munte are destule locuri, astfel încât cei ce vor sa trăiască astfel, sa o facă izolat. Ca al doilea punct, condițiile de azi sunt altele decât în acea vreme și e normal ca și Sfântul Munte sa se adapteze, tot pentru binele nostru, ca lor le-ar fi mai simplu în izolare. De asta va mulțumim și Dumnezeu sa va binecuvanteze