Vă prezentăm câteva întrebări pe care le-am selectat dintre comentariile pe care ni le-ați scris și cărora le-am răspuns în timpul acestei săptămâni, pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Dacă își îndreaptă iubirea către Hristos și prin Hristos către ceilalți. Să aibă un program duhovnicesc constant și să se ferească de păcat, de excese.
Da, a fost atoatecunoscător însă în firea Sa dumnezeiască, iar în firea Sa omenească prin unirea cu firea Sa dumnezeiască.
Prin rugăciune și spovedanie și ascultare. Viață duhovnicească.
Să încerci să faci răbdare și să te rogi pentru ei.
Să ai susținere de la Dumnezeu și de la ceilalți: rugăciune, spovedanie, răbdare și simplitatea nădejdii.
Să nu dorim să ne impunem neapărat. Pentru asta e nevoie de multă măsură duhovnicească.
Prin rugăciune, muncă și mai ales prin conștiința veșniciei omului. Muncă faci, însă trebuie să te și rogi. Să te gândești că omul este veșnic. Nu a dispărut!
Aproape de comunitatea ortodoxă. Ortodoxia este terapeutică. Să fii constantă și să treci peste micile ispite inerente. Să nu te scandalizezi.
Să spui că pentru păcatele tale este aceasta, fără să judeci și fără să te deznădăjduiești.
O rugăciune spoveditoare către Hristos și către Maica Domnului și, mai ales, să fim atenți la comportamentul nostru. Să nu absolutizăm lucrurile și să avem răbdare.
Nu este exact așa. Sfinții s-au luptat mult. Vezi de exemplu Sf. Nifon, Sf. Siluan, Sf. Simeon Noul Teolog care după o primă chemare a Domnului s-au depărtat de Acesta…
Tinerețea. Însă când te cheamă Domnul, bine este. Dacă are cineva râvnă, să nu piardă vremea.
Da, așa este. O privire critică, însă, este necesară mai ales atunci când există pericolul ca interlocutorul să fie atras de anumite aspecte ale societății: artă, tehnologie etc. Atunci trebuie mărturisit, însă nici atunci nu lungim lamentația și ne recunoaștem vina ca societate în fața lui Dumnezeu.
Vezi cum te validează Dumnezeu în fața celorlalți. Ce apreciază comunitatea la tine.
Nu neapărat. Însă oricum să acceptăm voia lui Dumnezeu și să nu ne impunem voia noastră Lui.
Da, putem să revenim. Pe spovedania regulată, ascultare, rugăciune și curaj!
Dacă îți vine un gând, nu-l analiza. Lasă-l să treacă precum trec pe lângă tine trecătorii pe stradă fără să le dai atenție. Concentrează-te pe mântuirea ta.
Nu absolutiza lucrurile. Nu este sfârșitul lumii. Viața merge înainte. Perfecțiunea este în fața ta, nu în spate.
Da, repet în cunoștință de cauză pentru că trebuie să învățăm foarte bine acest aspect. Nu sună astfel, iartă-mă că îți spun! Sfinții Părinți pe care îi citez (în acest caz sunt foarte mulți – în principal Avva Marcu) sunt foarte exacți în acest aspect. Omul poate fi iertat, – nota bene că și cerutul iertării e o formă de durere – și astfel merge în rai – se restabilește legătura interioară cu Dumnezeu. Are simțirea iubirii interioare a lui Dumnezeu. Dacă, însă, nu se pocăiește analog – care și aceasta face parte din durere – atunci el oricum o va simți de altundeva. Și durerea provocată de legea duhovnicească este mai mare totdeauna decât durerea pe care omul și-o provoacă singur prin cerutul iertării în taina spovedaniei și celelalte fapte ascetice.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
6 Comment
Părinte,
Care este deosebirea dintre iertarea păcatului si dezlegarea de el ?
Vă mulțumesc.
Sarut mana parinte , va rog sa va rugati pentru mine , caci urmeaza sa ma angajez , am terminat recent cu studiile si urmeaza sa intru in campu muncii . Marti am niste analize medicale care se fac inainte de angajare si cred ca tot saptamana asta semnez si contractu de munca si cel mai probabil de saptamana viitoare incep . Va rog daca este cu putinta sa va rugati si pentru mine , sa fie totul in regula . Doamne ajuta!
Părinte.
Un cuvânt de folos pentru cei ca mine cărora le rătăcesc gândurile în timpul Sfintei Liturghii?
Nu sunteti singura,e in firea noastra ,mai ales in randul mirenilor.E nevoie de mult exercitiu dar cu rugaciuni scurte,repetate ,in timp se reuseste pastrarea gandului la cele Sfinte .,,Doamne Isuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe pacatosu”
Si vorba parintelui Cleopa:,,rabdare,rabdare,rabdare” si multa staruinta,azi poate mai putin,maine mai mult.Doamne ajuta!
Să te mustri pe tine și să te rogi cu dor și drag la Maica Domnului cu cuvintele tale puțin timp. După care neîncetat, pe metanier, cu Doamne Iisuse Hristoase…
Parinte, am avut un accident auto cu 1 mort si 2 raniti, si in aceasta toamna incepe procesul, va rog, din suflet, sa va rugati pt. mine si pt. noi toti. Nu am cuvinte sa vorbesc, ma blochez, plang .