Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii vă prezentăm un mic buletin de știri de la Ședința Sinodului Mitropolitan al Munteniei și Dobrogei în care se discută înaintarea propunerii de canonizare către Patriarhia Ecumenică a doi dintre monahii români din Sfântul Munte Athos.
Este vorba de părinții Dionisie Ignat de la Colciu și părintele Petroniu Tănase de la Prodromu.
După cum se știe, Sfântul Munte este sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice și, deci canonizarea oficială a acestor monahi trebuie să vină din partea acesteia.
Vizionare plăcută!
Citiți în cele ce urmează o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
La revoluție știam că nu era depresia asta – se stătea la rând la lapte, la carne, la ce era și nu auzeam de depresie. Acum, din nimica toată, am depresie….
(…) dacă nu putem să găsim duhovnic bun, neapărat trebuie să avem duhovnic. Și atunci el ne va lumina și ne spovedim și atunci, dacă putem să-l întrebăm, întrebăm, dar dacă vedem că nu știe, însăși întrebarea noastră este semn, mărturisire lui Dumnezeu că dorim adevărul și Dumnezeu ni-l va da. Îl va descoperi în inima noastră.O să vedem o anumită aplecare, o anumită deschidere, o anumită iubire. În clipa în care vezi că îți crește iubirea în inima ta față de Dumnezeu când citești ceva, când vezi ceva, fă lucrul respectiv, vezi lucrul respectiv. Dacă vezi că ai o strângere de inimă, dacă vezi că te îndepărtezi de Dumnezeu, nu fă lucrul respectiv! Nu-l fă! Nu-i bine!
Că iată, vedeți dvs., grija cât este de neînsemnată. Iată, pe trupurile lor sunt cotețe de păsări, sunt cotețe de animale, sunt în sfârșit, locuri unde, cu totul, inadmisibil a unei țări ortodoxe. Și cu un asemenea Ierusalim al Aiudului, Pitești, Gherla și toate închisorile României care au ucis pe elita poporului și a neamului nostru, să stăm cu atâta indiferență și să călcam pe jertfa lor, cu nepăsare. Oare nu ne va bate Dumnezeu și pentru aceste lucruri? Oare nu ne va pedepsi Dumnezeu pentru indiferența aceasta care-o trăim noi pe jertfele lor?
De fapt, învață să faci ceea ce Sf. Pavel a zis fiului său duhovnicesc Timotei: tratează pe femeile bătrâne ca pe mame, pe cele tinere ca pe surori, pe cei în vârstă ca pe niște părinți, iar pe mai tineri ca pe frați, în toată curăția. Fă asta atunci când ieși cu cineva și nu fă curte într-un fel pe care nu l-ai face cu propria soră, pentru că asta este persoana căreia îi faci curte până când aceasta devine ceva mai mult, când te logodești și până la căsătorie. Dacă te conduci în felul acesta, fără a păgubi pe fratele tău, atunci poți să ieși cu cineva, iar dacă nu merge nu există niciun rău, nicio rană, nimeni nu plânge, nici o inimă nu este rănită, există respect reciproc și poți să mergi pe drumul tău. Aceasta calea înțeleaptă, care ne-a fost arătată nouă de părinții noștri.
Făceam așa, … 4 paturi, o pătură aici, una acolo, una acolo una…făceam un fel de altar și ne rugam împreună. Atât pot să vă spun de părintele. Și vă mai spun ceva de părintele Ilie Lăcătușu. Nu l-am văzut, ducându-mă în conferințele ăstea. M-am dus la mormântul lui, mai era cineva de acolo. Și-am povestit, nu mai vorbesc, din Periprava, cât curaj ne-a dat!
Noi astăzi însă nu mai suntem preocupați să fim, ci să avem și să facem și de aici toate problemele noastre dintre care una principală este nesimțirea existenței lui Dumnezeu. Noi nu ne mai gândim astăzi la a fi, ci la a avea, la a face.
Se săvârșește paraclisul Maicii Domnului în a doua zi de Paști, tocmai pentru a arăta faptul că Maica Domnului este stăpâna acestui loc și ea practic îngrijește de fiecare locșor din acest Sfânt Munte, de mănăstirile cele 20, de schiturile, chiliile și fiecare muncitor sau pelerin.
Dacă sunt gânduri de care nu putem scăpa, de exemplu împotriva unor persoane care ne-au făcut rău, să începem să ne rugăm pentru persoanele acelea cât mai mult. Pentru că atunci, încet-încet putem depăși lucrul ăsta, putem ierta. Altfel, e ca și cum spui la cineva: „Te iert, dar te țin minte!”, adică numai iertare nu e. Să încercăm să iertăm, că dacă îi iertăm noi cei din jurul nostru, ne iartă și Dumnezeu. Pentru că în fiecare zi spune „Tatăl nostru” și spunem acolo „Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri!”.
De multe ori ne încredem în înțelepciunea noastră, uneori în cei din jurul nostru, iar pe Dumnezeu Îl lăsăm de-o parte. Nu strigăm când trebuie la El, nu-I cerem ajutorul și ne depărtăm de El și atunci ne lasă Dumnezeu în voile noastre și vedem necazuri în viața noastră, neînțelegeri, suferință, boli. Toate acestea nu vin din cauza pedepsei lui Dumnezeu, vin din cauză că ne îndepărtăm de El și atunci El ne lasă în voile noastre.
Auziți cum este Raiul? Este bucuria în Lumina necreată, Lumina dumnezeiască! Și ce este Iadul? Este aceeași Lumină, deoarece Dumnezeu este omniprezent, iar Lumina sa ajunge chiar și în Iad. Dar demonii și condamnații — și nu pot experimenta această Lumină cu bucurie și într-un mod conștient, deoarece această Lumină este plină de „informație” și [accesibilă] în funcție de dorința fiecărei persoane.
Vizionați un material cutremurător despre ultimul dintre desenele animate numit „Micul Demon” adresate și copiilor în care foarte cunoscuta companie de desene animate Disney lansează mesaje sataniste frontale mai ales la adresa copiilor.
Peter Hitchens, un cunoscut jurnalist și scriitor britanic analizează decadența lumii moderne și propune o soluție surprinzătoare pentru lumea atee, soluție care, însă, a fost testată vreme de secole.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!