Ascultați un cuvânt mângâietor a părintelui Pimen Vlad ținut la mănăstirea Pasărea legat de milostivirea sfinților și ajutorul Maicii Domnului în care părintele dă exemple impresionante pe această temă.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Binele trebuie făcut din toată inima
În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.
Am auzit atât de frumos spus în Apostolul de astăzi: „cel ce seamănă cu zgârcenie, cu zgârcenie va și secera, iar cel ce seamănă cu dărnicie, cu dărnicie va secera.” Căci Dumnezeu iubește pe cel care dă cu inimă bună. Aici se referă la toată viața noastră. Când facem un bine, îl facem cu drag sau îl facem din silă, de nevoie? Sau pentru că așa trebuie? Nu, dragii mei, trebuie să facem binele cu drag pentru că atunci când pleacă de la inimă la inimă se duce!
Când faci un bine cuiva cu toată inima, binele acela își atinge scopul, îl ajută cu adevărat pe celălalt. De aceea spunem că acela ce seamănă dărnicie, dărnicie va și secera, nu numai aici, pe pământ, ci chiar și după plecarea noastră. Pentru că tot ce facem din dărnicie nu se pierde aici, pe pământ. Orice milostenie o faci cu toată inima, se duce la Dumnezeu și o găsim și dincolo.
Sfântul Filaret cel Milostiv, un exemplu pentru toată lumea
Îmi amintesc de Sfântul Filaret cel Milostiv, care are este un exemplu pentru toată lumea. Nădejdea, credința și milostenia lui au fost de netăgăduit. Se spune că el nu lăsa nici un sărac care ajungea la poarta lui să plece nemângâiat. Și dând mereu la toată lumea, a ajuns și el să sărăcească din îngăduința lui Dumnezeu. Veneau oamenii și îi spuneau: ”Dă-mi și mie din animalele tale că știu că tu ești binecuvântat de Dumnezeu și toate cele primite de la tine se înmulțesc.” La un moment dat, a rămas doar cu doi boi, iar când un om i i-a cerut, i-a dat și pe aceia.
Soția lui era supărată pe el că ajunseseră și ei la sărăcie, uneori nu îl mai primea nici la masă spunând: ”Să mănânci de acolo de unde ai dat, că ne-ai adus la sărăcie.” Din toată averea lui, mai avea o vacă cu un vițel, iar un sărac i-a cerut vițelul pentru a avea binecuvântare. Atunci Sfântul Filaret a luat vițelul de la vacă și i l-a dat săracului. Pe când încerca săracul să plece, vițelul trăgea într-o parte, iar vaca în altă parte. Atunci soția lui a început să strige: „Nemilostivule, nu vezi că ai despărțit vițelul de vacă, nu ți-a fost milă de el?” Atunci el a alergat după sărac și i-a zis: „Are dreptate soția mea, vino înapoi și ia și vaca, să nu îi despărțim.” Atunci soția lui a început să strige: „Ce ai făcut? Ne-ai lăsat fără nimic.”
Nădejdea trebuie să fie întotdeauna la Dumnezeu pentru că El nu ne lasă
Dar Dumnezeu vedea toate acestea și a rânduit în timpul acela ca împăratul, fiind la o vârstă înaintată, să îi caute feciorului lui o soție credincioasă pentru a-l înscăuna. Astfel a trimis oameni în toată împărăția să îi caute o fată credincioasă și smerită, care să îi fie bună de împărăteasă. Ajungând la Sfântul Filaret, trimișii împăratului au fost primiți de acesta. Nepoata Sfântului a fost cea care i-a servit pe oaspeți, iar aceștia și-au dat seama că ea este fata pe care o căutau pentru a fi soția fiului împăratului. Fiul împăratului a îndrăgit-o și a luat-o de soție, în felul ăsta ajungând împărăteasă.
Pentru că ea îl iubea foarte mult pe bunicul ei, a luat toată familia la palat. Iar acestuia îi dădea tot timpul saci cu bani pentru a da la săraci. Vedeți ce înseamnă: „Cu dărnicie dai, cu dărnicie primești.” La fel a făcut și Sfântul Filaret. V-am spus despre viața lui ca să vedeți că Dumnezeu nu ne lasă niciodată. Orice am face noi în viața noastră, oricât am ajuta în jurul nostru, Dumnezeu nu ne lasă. De aceea se și spune că dacă dai una, Dumnezeu îți dă însutit sau înmiit înapoi. Și avem multe astfel de cazuri printre noi sau în viețile sfinților, pentru că Dumnezeu poate să ne dea toate cele de nevoie, deși noi de multe ori nu ne încredem întru totul în El.
De multe ori ne încredem în înțelepciunea noastră, uneori în cei din jurul nostru, iar pe Dumnezeu Îl lăsăm de-o parte. Nu strigăm când trebuie la El, nu-I cerem ajutorul și ne depărtăm de El și atunci ne lasă Dumnezeu în voile noastre și vedem necazuri în viața noastră, neînțelegeri, suferință, boli. Toate acestea nu vin din cauza pedepsei lui Dumnezeu, vin din cauză că ne îndepărtăm de El și atunci El ne lasă în voile noastre.
Maica Domnului este legătura noastră cu cerul
Și să nu uităm un lucru, o avem pe Maica Domnului, care este legătura noastră cu cerul, este mijlocitoarea noastră. De aceea nu trebuie să ne fie niciodată frică de nimic. La orice necaz, la orice suferință sau la orice bucurie, să strigăm la Maica Domnului, să îi mulțumim Maicii Domnului și să îi cerem ajutorul Ei, că Ea are mare putere în fața lui Dumnezeu. Niciodată nu este refuzată pentru că este mama lui Dumnezeu și mama noastră, a tuturor. Are inimă de mamă, de aceea ne ascultă întotdeauna, ne este alături, plânge și se bucură alături de noi. În aceeași măsură și noi trebuie să dăm dovadă că suntem copiii Ei, să o iubim din toată inima și să nu fie creștin care să nu aibă icoana Maicii Domnului în casă și o candela aprinsă la această icoană.
Să nu uităm să Îi mulțumim Maicii Domnului
Când pleci de acasă, să săruți icoana și să Îi ceri ajutorul să te ocrotească, iar la întoarcere, să nu uităm să Îi mulțumim, pentru că de multe ori cerem doar când avem nevoie, iar apoi uităm să mulțumim. Să Îi mulțumim, întotdeauna când revenim acasă, la familiile noastre, să-i sărutăm icoana și să zicem: „Maica Domnului, îți mulțumesc că m-ai ocrotit, că m-ai adus iar acasă și că sunt bine cei de acasă.” În felul ăsta, o avem pe Maica Domnului și mama noastră, și ocrotitoarea noastră.
Să ne ajute Bunul Dumnezeu să fim mai buni, mai îngăduitori unii cu alții, și să ne rugăm mai mult la Maica Domnului ca să mijlocească întotdeauna, pentru noi. Amin.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Doamne ajuta!
Si pe mine m-a impresionat foarte mult viata Sf Filaret cel Milostiv (praznuit la 1 dec). Totusi, nu pot sa imi opresc anumite ganduri mai de om modern, putin credincios. Imi vine greu sa cred ca un imparat (probabil din Imperiul Bizantin) a trimis sa caute sotie pentru fiul sau in toata imparatia. Pare ceva mai mult de basm. Exista o dovada istorica ca s-a intamplat vreodata asa ceva ?
Va multumesc, si va rog sa imi iertati intrebarea.
Niculescu Tudor
Viața sfântului. Alte surse nu știu. Dincolo de asta, nu era chiar „toată împărăția” pentru că Sf. Filaret era om de viță nobilă, om foarte avut care, însă, sărăcise din pricina dărniciei sale. Fiicele sale erau manierate, „de bun neam” cum se spune în povestire.