Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de Biserica centrală din Sf. Munte (Protaton) și Conducerea Sf. Munte (Epistasia) în timp ce filmează piața centrală din Kareia în care se găsesc aceste instituții.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Așezarea Bisericii Protaton
În capitala Sfântului Munte Haryes, Kareia – cum îi spunem noi, deoarece conform tradiției, Maica Domnului în locul acesta unde astăzi avem frumoasa biserică Protaton a îngenuncheat și a cerut ca muntele acesta să fie grădina ei și ea să devină mijlocitoarea celor care îl vor slăvi pe Fiul ei, pe Domnul nostru Iisus Hristos, în această în acest loc, în această grădină a sa.
Lângă clădirea administrativă a Sfântului Munte, a Comunității Sfântului Munte – Kinotita unde se află conducerea Sfântului Munte, Sfânta Epistasie, aflăm biserica Protaton.
Icoana Axion Estin
În interiorul ei se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Axion Estin în fața căreia în Kapsala, în chip de călugăr a stat și a cântat Arhanghelul Gavriil axionul – rugăciunea Cuvine-se cu adevărat.
În a treia zi de Paști, cu această icoană păstrată la loc de cinste în cea mai mare parte a anului în altar, în locul scaunului celui de sus, se face cea mai cunoscută procesiune din lumea ortodoxă pe la casele reprezentative ale tuturor mănăstirilor athonite aflate aici, în capitala Karyes. Icoana este dusă, așezată în micuțul paraclis, se face o scurtă rugăciune, iar părinții oferă tratație, kerasmă tuturor participanților. Și cei care doresc pot duce icoana pe mâinile lor. Dacă vreți să participați la acest frumos eveniment trebuie să veniți în Sfântul Munte Athos în a doua zi de Paști când este procesiunea cu icoana Axion Estin.
Fresce și loc de martiraj
În interiorul bisericii Protaton se află frescele celui mai celebru pictor din epoca bizantină Emanuil Panselinos. Acestea din pridvor au un alt autor.
De asemenea, lângă intrarea de nord a bisericuței se află mormântul Sfântului Cosma, protosul Sfântului Munte, cuviosul mărturisitor Cosma, protosul și cei împreună cu dânșii care au pătimit sub Ioan Vecu, Patriarh al Constantinopolului, cugetător de cele latinești în anul 1282.
Părinții spun că pe această piatră i-au decapitat pe cei care nu i-au lăsat să intre în biserica Protaton să săvârșească Sfânta Liturghie. Acest mozaic ne desfășoară în imagine acest eveniment. În picioare îl avem pe Sfântul Cosma, iar părinții își așteaptă rândul să fie decapitați.
Programul
Iată, aici afișat și programul slujbelor precum și programul de închinare. Biserica este deschisă pentru închinători zilnic între 9:30 – 10:15 dimineața, iar la amiază între 12:30 și 13:15. Programul slujbelor este mai sus: vecernia la 5:00 după masă, de luni până sâmbătă este utrenie cu începere de la ora 5:00, iar duminica, ora 4:00. În biserică, după cum vedeam, este interzis vorbim la telefon, să filmăm și să fotografiem, fiind un monument de mare importanță istorică. Este practic catedrala Sfântului Munte Athos chiar în vecinătatea clădirii Sfintei Comunități.
Cum ieșim din biserică trecem pe sub aceste frumoase arcade care se termină cu clopotnița, toaca și clopotnița se află în acest loc. Avem în stânga noastră turnul bizantin și clădirea Sfintei Comunități.
Sfânta Comunitate/Kinotita
Aceasta este clădirea Sfintei Comunități unde sunt birourile celor patru reprezentanți ai mănăstirilor. În turnul care este din epoca bizantină, la etajul superior, se păstrează actul constitutiv al Sfântului Munte – tragosul. Acest document în care sunt regulile de viețuire în Sfântul Munte al monahilor, scrise începând cu mai bine de 1000 de ani și după care părinții se ghidează și în ziua de astăzi. Se află în ultima parte semnăturile a sute de stareți începând cu sfântul Atanasie Athonitul, Sfântul Pavel Xiropotamitul și alți stareți care au citit acest document și prin semnătură au fost de acord cu cele menționate în el. Și în ziua de astăzi, bineînțeles, un lucru recunoscut și de Constituția statului elen, aceste reguli sunt în vigoare.
Iar conducerea Sfântului Munte cei patru epistați, cei patru reprezentanți în conducerea Sfântului Munte, a celor 20 de mănăstiri athonite care au câte un mandat de un an și care permanent stau în Kareia în timpul mandatului lor, în birourile pregătite în această clădire din secolul al 18-lea. Acești părinți supraveghează buna viețuire în Sfântul Munte Athos conform regulilor menționate în actul constitutiv.
Cine dorește să viziteze această clădire poate veni în a doua zi de Paști când părinții termină procesiunea cu un paraclis în sala de sus a Sfintei Comunități unde se și adună părinții de două ori pe an, stareții celor 20 de mănăstiri împreună cu epitropii mănăstirilor – câte doi din fiecare mănăstire.
Mărirea Maicii Domnului
Se săvârșește paraclisul Maicii Domnului în a doua zi de Paști, tocmai pentru a arăta faptul că Maica Domnului este stăpâna acestui loc și ea practic îngrijește de fiecare locșor din acest Sfânt Munte, de mănăstirile cele 20, de schiturile, chiliile și fiecare muncitor sau pelerin.
Noi toți care ne petrecem o parte mai mică sau mai mare din petrecerea noastră pământească în Sfântul Munte Athos, o considerăm stăpâna noastră. Și venim de fiecare dată să-i punem metanie aici la Protaton, prima biserică din Athos, unde se află icoana ei, Axionița.
Biserica Protaton și clădirea Sfintei Comunități. Centrul capitalei Kareia.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!