Una dintre cele mai mari necunoscute astăzi – mai ales în rândul tinerilor – este modul de a face curte persoanei iubite. Nu (mai) știm cum să facem curte. Iubim însă nu știm cum să ne exprimăm, nu știm cum să ne comportăm.
Vizionați un material foarte bun al părintelui Iosua Trenham pe această temă.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Salutare tuturor! Bine ați venit la această emisiune a „Nectarului Patristic”.
Subiectul nostru de azi este „Cum se face curte în Ortodoxie” și este adecvat momentului având în vedere că ne aflăm în ajunul Zilei Îndrăgostiților, iar dragostea, cum s-ar zice, este pretutindeni. Ce înseamnă de fapt modul creștin, tradițional, de a face curte cuiva? Se aliniază acesta cu practicile sexuale revoluționare ce au apărut după anii 1960? În fapt, nu se aliniază. Metodele moderne de întâlnire a oamenilor sunt rețete către mizeria umană, inimi sfărâmate și dezastru.
Există două tendințe pe care le observăm că sunt strâns unite: creșterea contemporană a autonomiei – sunt o insulă, hai să ne jucăm de-a căsătoria înainte de a fi căsătoriți – și creșterea numărului de divorțuri. Acestea două sunt paralele și foarte apropiate între ele. În fapt, întâlnirile moderne au condus la distrugerea căsătoriei până acolo încât, în prezent, în Statele Unite căsătoria nu este standardul majoritar. Mai puțin de 50 la sută din casele din US sunt locuite de cupluri căsătorite. Mizerie, mizerie, mizerie! Uită despre asta!
Ziua îndrăgostiților
Există o modalitate mult mai bună și nu există un alt moment mai bun pentru a te gândi la întâlniri în duh ortodox, [care reprezintă] modul corect, tradițional creștin, decât de Ziua Îndrăgostiților. Asta urmează a face acum. Am să vă dau câteva sugestii cu privire la regulile de conduită creștine, tradiționale, cu privire la întâlniri, cum au fost făcute [în trecut] și cum poți să o faci și tu. Doresc să vă recomand un video fantastic, nou, care a fost postat pe canalul youtube PragerU despre asta. Vi-l recomand ca să-l vizionați. Vă ofer acum cele 12 sugestii ale părintelui Josiah pentru a avea întâlniri reușite și de a face curte în mod tradițional. Iar acestea sunt:
1. Starea sufletească
Numărul 1. Este nevoie de o anumită stare sufletească [pentru asta]. Dacă tu, ca un tânăr adult, te întâlnești cu cineva care nu s-a apropiat de credința ta și, prin propria sa alegere, nu a trecut de la credința sa, în care s-a născut, la credința creștină, atunci nu începe să ieși cu el, te rog. Deoarece, înainte ca acesta să-și aibă propria sa relație cu Hristos, nu știi cu cine ai de-a face și nicio femeie sau bărbat din viața ta va cunoaște cine ești. Este important ca chiar de la început să rânduiești acestă stare spirituală. În limbajul Sfintei Scripturi spunem ca să rânduim în primul rând relația ta cu Ginerele Ceresc și apoi îți poți îndrepta atenția spre un partener pe pământ. Aceasta a fost numărul 1: starea sufletească.
2. Învață să te porți
Numărul 2. Învață cum să te porți cu persoane de alt sex într-un mod demn, matur și cavaleresc. Dacă nu vom ști cum să interacționăm cu persoane de alt sex la biserică, la școală, la muncă, într-un mod caracterizat de respect, care înseamnă să facem voia Domnului cu dragoste, atunci înseamnă că nu vom fi în stare să ne construim o relație mai intensă și de o calitate mai mare cu un anumit membru al sexului opus. Deci, construiește-ți ceea ce este firesc, învață cum să te porți cu demnitate în prezența unei persoane de sex opus.
3. Fii serios; trebuie să oferi și tu
Numărul 3. Fii pregătit să faci „afaceri”. Fii pregătit să faci „afaceri”. Prietenia nu este ceva la care te înhami când descoperi ceva interesant în sexul opus, când băieții nu se mai uită la fete ca la unele care poartă păduchi și te simți obligat să începi să ieși cu cineva. În fapt, în mod tradițional, creștinii ies cu cineva ca să se căsătorească! Iar dacă căsătoria nu este ceva care se vede la orizont, atunci ieșirea cu cineva este un dezastru și este prematură.
Este numai o situație în care te joci de-a căsătoria, este o situație de compromitere a [virtuții] castității, căci nu a venit timpul pentru asta. În schimb, ar trebui să-ți folosești întreaga energie și să-ți construiești o situație unde vei putea să faci „afaceri”, fiind în stare să oferi ceva celui care îți va fi prieten. În concluzie, nu începe o relație înainte de a fi pregătită de a face „afaceri”, care înseamnă, bineînțeles, că ești gata să te căsătorești și poți să curtezi pe cineva pentru o căsătorie care nu trebuie să aștepte cu anii.
4. Apreciază tot ce vine cu mariajul
Numărul 4. Apreciază tot ce vine cu mariajul. Dacă vrei să te căsătorești atunci trebuie să fii sigur că înțelegi ceea ce este o căsătorie. Căsătoria este o loialitate exclusivă pentru toată viața, o însoțire sacră, o dorință de a avea copii și a fi deschisă la zămislire. Iar dacă nu ești gata să faci lucrurile astea, dacă nu poți să te angajezi la o loialitate exclusivă, dacă nu poți să-ți impui a fi companionul venerat a partenerului tău, dacă nu ești pregătită pentru a face copii, atunci nu ești pregătită pentru căsătorie și nu apreciezi toate acestea. Căsătoria nu este ceva în care poți să accepți partea 1 și 3 și să lași pe dinafară partea 2. Nu, ori iei tot, ori nu este căsătorie!
5. Cere permisiunea
Numărul 5. Obține permisiunea înainte de a începe. Ideea că ieșitul cu un prieten(ă) este o chestiune care privește numai doi oameni este o inovație și este ridicolă. Implică familii, implică biserica, asta dacă nu cumva îți propui să nu vii la biserică și să implici un preot la nunta ta. Așa cum știți, este o cerință ca cei ce se căsătoresc să facă asta. Să vă amintiți că nu vă duceți la el atunci când ați aranjat toate lucrurile. Familiile au un cuvânt de spus, bunicii au un cuvânt de spus, duhovnicii au ceva de spus, părinții care oficiază slujba căsătoriei au ceva de zis. Căsătoria este o realitate publică și comunitară și trebuie să o tratăm în acest fel.
Deci, obține permisiunea! Dacă urmează să ieși cu cineva și dacă ești un bărbat și dorești să ieși cu o femeie, întreabă pe tatăl ei; arată puțin respect că înțelegi că ea este o parte a familiei, iar modul în care o vei trata pe ea va avea impact asupra întregii familii. Dacă ești credincios și apropiat de preotul tău, întreabă-l despre asta. Întreabă duhovnicul tău dacă crezi că ești pregătit să faci asta. Dacă acesta crede că ești matur și poate îți cere să faci ceva, fă ceea ce ți se cere pentru a fi pregătit. Cere o binecuvântare!
6. Declară-ți intențiile în mod oficial
Numarul 6. Declară-ți intențiile în mod oficial. Fii foarte clar în ceea ce faci, pentru că nu vrei să-ți omori numai timpul și nu ești în căutare de sex. Ori poate asta vrei? Spune-ți intențiile în mod oficial la persoana cu care vrei să ieși astfel încât să nu fie nici o confuzie despre ceea ce se întâmplă.
7. Joacă-ți rolul cu credință
Numărul 7. Joacă-ți rolul cu credință. Există un rol pentru băiat, există rol pentru fată și amândoi trebuie să-l joace cu credință.
8. Nu păgubi
Numărul 8. Să nu-l păgubești pe fratele tău. Acesta este limbajul utilizat de Sf. Pavel pe care îl găsim în 1 Tesaloniceni, capitolul 4, când zice că dorința lui Dumnezeu este de a sfinți trupurile noastre și nimeni să nu încalce dreptul fratelui său și nici să-l păgubească. Când ieși cu cineva, nu știi dacă acea persoană va urma să fie partenera ta de viață. Nu știi asta. Și știi când vei afla asta? Vei afla asta când vei simți coroana pe capul tău și când vei auzi pe preot zicând: „Doamne, Dumnezeul nostru, cu slavă şi cu cinste încununează-i pe dânşii”. Atunci vei știi. Până atunci, tu nu știi. Deci este posibil ca ea să nu fie soția ta și, de aceea, nu lua ce nu este al tău și aparține numai aceluia care va fi partenerul ei de viață. În această chestiune, nu păgubi pe fratele tău!
De fapt, învață să faci ceea ce Sf. Pavel a zis fiului său duhovnicesc Timotei: tratează pe femeile bătrâne ca pe mame, pe cele tinere ca pe surori, pe cei în vârstă ca pe niște părinți, iar pe mai tineri ca pe frați, în toată curăția. Fă asta atunci când ieși cu cineva și nu fă curte într-un fel pe care nu l-ai face cu propria soră, pentru că asta este persoana căreia îi faci curte până când aceasta devine ceva mai mult, când te logodești și până la căsătorie. Dacă te conduci în felul acesta, fără a păgubi pe fratele tău, atunci poți să ieși cu cineva, iar dacă nu merge nu există niciun rău, nicio rană, nimeni nu plânge, nici o inimă nu este rănită, există respect reciproc și poți să mergi pe drumul tău. Aceasta calea înțeleaptă, care ne-a fost arătată nouă de părinții noștri.
9. Fii esențial
Numărul 9. Fii orientat spre esențial și nu spre distracție atunci când faci curte. Oricine se poate distra când merge la stadion la meciul lui Lakers; oricine se poate simți bine când merge la film, dar asta nu înseamnă că sunteți făcuți ca să fiți împreună. În schimb, focalizați-vă pe lucrurile importante, duceți-vă în locurile importante, aveți conversații de calitate care solicită mintea și inima omului și astfel aveți să aflați o mulțime de lucruri unul despre altul.
10. Nu discutați între voi despre căsătorie
Numărul 10. Nu discutați între voi despre căsătorie. Aceasta este o mare ispită dacă lucrurile merg bine într-o prietenie. Nu vrei ca să începi să faci planuri și să pui căruța înaintea cailor. Dacă vei face astfel de planuri, vei considera, bineînțeles, că permisiunea părintelui fetei este doar o formalitate, dar nu este așa. Permisiunea nu este o formalitate. Canonic, preotului bisericii nu i se permite să căsătorească pe nimeni fără binecuvântarea explicită a tatălui fetei. Aceasta este o chestiune serioasă în tradiția noastră. Doar nu vrei să pregătești totul și apoi să-i impui să te binecuvânteze! În schimb, fii înțelept! Fii înțelept cum îl abordezi. Poți să vorbești despre căsătorie dar să nu vorbești ca și când voi ați fi căsătoriți, pentru că aceasta duce la ispită.
11. Cere părerile altora
Numarul 11. Atunci când ajungi la concluzia că persoana cu care ieși ar putea fi alesul și începi să te gândești serios la o viață împreună, atunci este momentul important să afli și opinia acelor persoane importante din viața ta și la care ții: mama ta, tatăl tău, duhovnicul, fratele tău, sora ta, oricare altul. Fii sigură că obții sfat prin solicitarea opiniilor altora despre prietenul tău.
12. Ține inima cu ambele mâini
Numărul 12, ultimul. Acesta vine de la cunoscutul cuvios Emilian Simonopetritul care a zis că, atunci când începi să ieși cu cineva, ține-ți inima ta cu ambele mâini și n-o lăsa să plece pentru că inima este sălbatică, iar dacă nu o ții strâns vei ajunge într-o situație în care nu ai avut nici o intenție să ajungi. Deci, ține-o strâns cu ambele mâini și fii înțeleaptă când mergi pe drumul acesta. Iar dacă se întâmplă să te afli în sudul Californiei zilele acestea sau vizionezi acest film de Ziua Îndrăgostiților, vino la biserica Sf. Andrei că avem o activitate numită „conexiunea dragostei”, cu peste 100 de tineri înregistrați și sperăm că mulți alții vor veni, vom avea dansuri încântătoare, timp minunat petrecut împreună cu oameni care au dragoste unul față de altul.
Domnul să fie cu voi!
Vă mulțumesc că ați vizionat acest video. Știați că PNP înregistrează Viețile Sfinților pentru fiecare zi a anului? Este un proiect imens și am ajuns la jumătatea lui și avem nevoie de donații pentru a duce proiectul până la capăt. De vrei să faci o donație azi poți să vizitezi website-ul „patristicnectar.org” Vă mulțumesc și Domnul să fie cu voi!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Binecuvintează Părinte Theologos
Mulțumim pentru traducere și pentru material. E foarte folositor.
Doamne ajută