Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii vă propunem un cuvânt foarte cald și simplu despre smerita cugetare al Sfântului Dionisie de la Colciu.
Audiție plăcută!
Citiți o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Vă prezentăm mai jos un documentar realizat de TVR 1 care evocă personalitatea Sfântului Ilarion Felea precum și o impresionantă mărturie și a părintelui Ioan Bărdaș legată de moartea și înmormântarea Sfântului Ilarion Felea la Aiud, înmormântare la care a fost martor ocular. Sfântul Ilarion Felea este protectorul orașului Arad.
Numărul unu – ceea ce marea majoritatea dintre ei chiar și ortodocșii creștini care nu au practicat este că doresc să se apropie de Dumnezeu, să aibă experiența mistică cu Hristos.
Părintele Teologos: Da, deci Ortodoxia este întâi de toate experiență.
Cea mai înaltă pregătire este pe pielea ta, cea mai mare, să știi să învingi răul!
(…) un foarte respectat vârstnic a trecut la Domnul, un om pe care l-am cunoscut personal, ca și mulți dintre membrii parohiei mele, și pentru că nu eram în aceeași parohie, nu eram pe aceeași listă de adrese email, nu eram pe aceeași rețea de rugăciune comună, nu am am aflat despre moartea acestui respectat bătrân decât după 2 luni de la eveniment! Astfel, nu am putut să ne rugăm pentru el în timpul nevoii sale și nu a fost posibil să fim alături de el. Dacă aceasta nu este ceva rău înseamnă că nu știu ceea ce înseamnă răul! Acesta nu este înțelesul a ceea ce Mântuitorul nostru ne-a zis: „Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, de veți avea iubire unii pentru alții.“ [Ioan 13:35]
Suferința involuntară îl smerește atât de mult pe om încât doboară toate iluziile noastre. Reveriile noastre sunt înșelarea de la adevăratul scop care este acela de a căuta adevărul. Suferința noastră involuntară este zdrobirea egoului nostru. Este dărâmarea idolilor pe care i-am făcut. Apoi dacă aceștia sunt dărâmați, putem să vedem mult mai clar.
Este o viață grea, zic eu. Te ajută cerul, dar tu trebuie să te zbați. Să desparți răul de bine, lumina de întuneric și e foarte greu, foarte greu, cum zice Vlad Inescu: „creițarii de sânge”: suferința. Suferința nu este o țintă a noastră, nu este o voință. Este o cale nemijlocită, pot spune, pe care ajungem mai repede la ce înseamnă starea de trăire, nu de sfințenie care te suie de tot. Nu poți să te înalți decât dacă ai băut vreodată o gură de aer curat, zic eu.
În pronaosul bisericii se află o frescă care ni-i înfățișează pe Alexandru Lăpușneanu, domnița Ruxandra, Bogdan Voievod și întreaga familie a domnitorului care a refăcut în vremea sa Mănăstirea Dohiariou și este sărbătorit într-o zi specială ca ctitor principal al Sfintei Mănăstiri Dohiariou.
Să ținem mintea în iad, înseamnă că trebuie să acceptăm că suntem de iad, fraților, adică că nu ne putem mântui – să ne vedem greșelile cu bărbăție și cu smerenie, însă să nu deznădăjduim de ajutorul lui Dumnezeu, că Dumnezeu ne mântuie.
(…) dacă păcătuim, diavolul a câștigat o bătălie – dacă descurajăm, a câștigat războiul.
Trebuie să stăruim în rugăciune, chiar dacă ea nu este totdeauna fierbinte și adunată în întregime în gândul la Dumnezeu. Această strategie este una dintre cele mai periculoase curse ale diavolului. Astfel, așteptând în continuu starea potrivită rugăciunii n-o să ne mai rugăm niciodată.
Ar trebui să gândim la cele ce sunt spre bine… Unii dintre voi ar putea să-mi zică: „Cum să ne gândim la cele bune în timp ce răul este peste tot în jurul nostru!?” Nu vă temeți de răul care este în afara voastră, ci temeți-vă de răul din lăuntrul vostru! Raul din exterior este sub controlul lui Dumnezeu. Dumnezeu există și El este Atotputernic (Pantocrator). Dar tu ești responsabil pentru răul din lăuntrul tău! Și vei da socoteală pentru asta și vei fi judecat pentru asta.
Nașterea Maicii Domnului a adus mângâiere și mântuire lumii fiind maica Mântuitorului care este deoființă cu Duhul Sfânt Mângâietorul.
Această mângâiere și bucurie o puteți vedea mai jos în montajul cu heruvicul Sfintei Liturghii și sfârșitul Parastasului de la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului de la Schitul Lacu, 2022, precum și în amplul fotoreportaj ce urmează.
Am început zicând că mulți oameni spuneau că au avut o relație specială cu Sf. Paisie. Și erau un milion de oameni care au avut „o relație cu totul specială”. Aceasta e taina deoființimii! Acesta exista în toți; și toți erau înlăuntrul său. Ați priceput? Aceste lucruri trebuie să le explicăm și să le conectăm cu realitate Bisericii. Ați înțeles ce spun? Ca să se arate cât de prețioasă e viața în Biserică, prin ea însăși.
De aceea se spune că omul care este mulțumit cu ce are, este mulțumit tot timpul și atunci este fericit pentru că el niciodată nu tânjește după altceva. El îi mulțumește lui Dumnezeu pentru ceea ce i-a dat și se lasă în nădejdea Lui.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!