Citiți rubrica duminicală „Întrebări și răspunsuri” alcătuită din comentarii scrise de vizitatorii platformelor O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte, cărora din darul lui Dumnezeu le-am răspuns. Subiectele sunt legate de articolele și clipurile din această săptămână.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Harul are diferite intensități. De obicei, însă, se numește „har” simțământul mai presus de starea de bine provocată de naturalețea stării noastre biologice.
Dumnezeu face tot posibilul să-l simțim. Depinde de noi să avansăm ca să-l simțim.
Dacă ne străduim în fiecare zi să tăiem grijile și dacă încercăm să nu dăm o importanță exagerată lucrurilor trecătoare, atunci inima se va îndrepta în spre Hristos. E nevoie și de rugăciune.
Să te mustri pe tine și să te gândești la marele bine pe care îl aduce rugăciunea, comuniunea cu Dumnezeu.
Dumnezeu acționează STRICT soteriologic. NU se răzbună niciodată. Doar oamenii, uneori, cred asta. Este o erezie a spune că Dumnezeu lucrează răzbunător – apare în islam, mai ales. Pe de altă parte, faptul că Dumnezeu este iubire și, deci, îl lasă pe om să se autodistrugă necondiționat – fără a-l corecta prin acțiuni pe care omul le percepe ca pedepse, este o altă greșeală prevalentă mai ales în curentele pietist-protestante. Vezi de exemplu: https://www.chilieathonita.ro/2022/03/26/de-ce-exista-atata-durere-parintele-teologos/
Se încarcă cu energie negativă, demonică.
Atenție! Da, într-adevăr va veni o perioadă foarte grea – însă să nu exagerăm. În orice caz, să nu ne tulburăm. Tulburarea nu ajută la nimic. Numai viața duhovnicească ajută.
Femeia este o prezență mângâietoare, maternă. Preotul este un păstor, conducător. Este o cruce foarte grea care nu se potrivește cu structura femeii.
Să ne folosim atenția și curajul pentru a tăia.
Să nu dăm importanță exagerată și să nu superanalizăm. Apă sub pod este.
1. Da este ok. 2. Trebuie să fie clar că se referă la tine. Nu e nevoie să fie un limbaj de lemn. 3. Da, se poate dacă nu se poate altfel. Este mult mai bine decât deloc. Totuși, cel mai bine este față către față.
Da, te înțeleg. Însă „Doamne Iisuse” este rugăciunea. Nu se supără Maica Domnului. Din contră. Dimineața devreme sau seara târziu e timpul cel mai potrivit.
Să fie oameni buni. Dacă sunt oameni buni, vor găsi loc de muncă. Dacă nu au un caracter bun, atunci chiar dacă vor găsi loc de muncă, îl vor pierde.
Cineva care face poruncile lui Dumnezeu. Cineva care trăiește creștinește.
Prin educație și exemplu personal din primii ani ai lor. Să fiți cu ei și să le transmiteți experiență.
Prin rugăciune și exemplu personal. Dacă tu nu dai timp copiilor nu te vor asculta.
Din iubire îi spun așa. Din iubire față de turma Bisericii și, în ultimă instanță, și față de el. Iubirea nu înseamnă că validăm fapta cuiva. Ci că atunci când greșește, îi arătăm acest lucru cu discernământ pe măsura greșelii sale.
NU. Nici vorbă. Asta e o poziție eretică.
Rugăciune și să dai milostenie, fapte bune. De pomenit se poate pomeni în rugăciunea particulară.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
6 Comment
Părinte, ați menționat că se poate lua Împărtășania de mai multe ori, cu o singură spovedire. Dar cum, în ce condiții se face asta? Pentru că preotul de aici mi-a spus că se face spovedire întotdeauna pentru împărtășire, sau se dă dezlegare, și am auzit asta recent și de la părintele Peter Heers, pe internet. Variază procedura de la părinte la părinte, după judecata acestuia?
E vorba de interval. Dacă cineva se împărtășește rar, atunci, desigur că este nevoie de spovedanie. Dacă cineva se împărtășește des, atunci nu (chiar).
Sf. Ioan Botezatorul chiar manca lacuste si miere?
Am citit undeva ca defapt lacusta era un pom cu fructe.
Unde se gaseau albine in desert?
Nu mânca lăcuste, e o traducere greșită. Ca si trecerea cămilei prin urechile acului… Vezi, de exemplu, la Sf. Antim Ivireanul traducerea corecta. Daca exista vegetație (oaze, ma gandesc) puteau exista si insecte, nu?
Atunci parul de CAMILA in care era imbracat ce era?
Da, mânca lăcuste. Acestea erau catalogate ca animale curate sau permise să fie mâncate, în vechiul testament, Ieșirea. Și erau și albine în pustie, pentru că acea pustie nu era totală, ci o zonă mai uscată și sălbatică, era și vegetație specifică, iar albinele oricum își procură hrana și de la distanțe mari.