Ascultați un cuvânt extraordinar al starețului Emilian Simonopetritul care ne explică ce este mănăstirea și cine este starețul în conformitate cu învățătura Sfinților Părinți.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Așadar, mănăstirea este ea însăși un model al Bisericii. Este o întreagă Biserică. Este o unitate a acestei Biserici. Prin urmare, Gheronda – Egumenul este icoana lui Dumnezeu. Îl reprezintă pe Hristos, iar toți ceilalți alcătuiesc ceata sfinților, fie că trăiesc sau nu mai trăiesc (pe pământ). Cu alte cuvinte, mănăstirea este o taină. În consecință, Gheronda este elementul vizibil al tainei care ascunde factorul nevăzut, adică pe Dumnezeu și tot ce există în Biserică care nu se vede, dar se înțelege. De vreme ce viața unui Gheronda, este așa de importantă și tainică înseamnă că el este călăuzitorul și modelatorul acestor oameni care vor trebui să fie integrați în viața Bisericii și a lui Hristos.
Scopul adevărat al starețului (Gheronda)
Prin urmare, Starețul nu are ca scop doar hrănirea și împlinirea nevoilor zilnice ale fraților, de orice este nevoie material. Mai presus de toate, însă este acesta care inițiază sufletele în tainele credinței ca să poată merge până la final în unirea tainică cu Dumnezeu. Deoarece, precum ați înțeles, mănăstirea este o civilizație. Este o adevărată comunitate. Este comunitatea raiului. Este comunitatea Împărăției Cerurilor. Este comunitatea tuturor sfinților, în care fiecare credincios, fiecare monah binecuvântat, are dreptul absolut la viața în Hristos. Dar și Hristos are drepturi absolute asupra fiecărui suflet. Și încetul cu încetul, îl va lua pe monah ca să-l readucă, să spunem, ca să-i dea harul lui Dumnezeu, pentru că toate se fac prin har în viața mistică.
Astfel încât, Hristos să nu fie pur și simplu, unul care este așteptat, ci să devină Cel căruia i se adresează. Să învețe monahul să cheme Învățătorul, adică pe Domnul. Să aibă prietenia si legătura precum au avut-o cei din ceata apostolică. Și în cele din urmă, cu toate aceste trude zilnice ale sale, și cu toată reflectarea Preasfintei Treimi asupra mănăstirii, pentru a ajunge celălalt la simțirea lui Dumnezeu, ca pe Cel Viu, ca pe Cel împreună viețuitor, ca pe un confrate de drum, ca pe Cel împreună simțitor, să împartă aceiași chilie, adică să doarmă împreună cu ucenicii, cu monahii. Să se scoale și să umble împreună să fie o comuniune deplină între om și Dumnezeu.
Cine este de fapt Gheronda?
Astfel, Gheronda, este de fapt cel care își dă mâinile sale, care îl predau pe ucenic, pe călugăr către Dumnezeu. Este acesta care-L coboară pe Hristos și unifică aceste două spații, cele cerești cu cele pământești, și le face să devină un ansamblu real. Acesta este adevăratul scop și acesta este sentimentul pe care îl au monahii față de Gheronda. De aceea există disciplina, ascultarea pe care le vedeți. această dragoste (duhovnicească), această dăruire, această încredere, care nu este acordată unui om, ci mai exact lui Hristos.
Cu toții au această trăire, tainică și mistică care se întâmplă între ei, deoarece acesta nu este o persoană actuală, pentru mănăstire, ci este cel care vine din izvorul tradiției ortodoxe, este cel care izvorăște din curgerea Duhului Sfânt. Indiferent că acela este un om, se anulează sentimentul uman în interiorul mănăstirii. El trăiește cu adevărat, pe deplin, ca un om viu, dar el este acela care este în slujba lui Dumnezeu, și prin urmare nu are viață în lumea contemporană, și in timp ce pășește pe pământ, oarecum, își simte capul in cer, pentru că trăiește in cer, pentru că trăiește în Dumnezeu.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!