A mai trecut o săptămână în care am selectat comentariile primite de la cititori ai platformei O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte, comentarii cărora le-am răspuns cu darul lui Dumnezeu. Am editat în mică măsură întrebările dumneavoastră, păstrând însă mesajul și intenția lor.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Cu timpul tău. E cea mai mare milostenie. Cu zâmbetul tău. De acolo încolo, cu un sfat, cu produse etc.
Să te duci. Foarte probabil e război de la vrăjmașul să te țină departe de acesta ca să nu te vindeci.
Este vorba de exemplul personal. Omul are nevoie de exemplul personal. Cu cuvântul numai, nu se îndreaptă.
Nu sunt numai păcatele. Sunt și alte cauze – vezi https://www.chilieathonita.ro/2021/10…
Da, e o diferență, însă din discuție se poate ajunge ușor în bârfă. Este vorba de dispoziția de ură din inima noastră referitor la persoana de care se discută.
Prin afundare întreită. Dacă se stropește, preotul ar trebui să fie caterisit, conform canoanelor. Desigur că nu o să se întâmple – amintesc asta ca să arăt seriozitatea temei.
Cele cu inima curată sunt. Ca timp, cele de noaptea sau dimineața devreme.
Prin depărtarea noastră de centrii de atenție care ne fură mintea. (…) Tactili.
Ne silim. Fără să ne gândim.
Nu. Dumnezeu ajută pe toată lumea. Unii însă nu vor acest ajutor. Da, una din principalele cauze pentru care oamenii refuză ajutorul dumnezeiesc sunt tocmai harismele naturale pe care Dumnezeu le-a dat și care, noi păcătoșii nu le folosim spre mântuire ci spre mândrie.
O voce frumoasă, o înfățișare frumoasă, chiar banii, o minte capabilă, o dexteritate tehnică, un geniu artistic, un talent oratoric și altele ca acestea.
Se poate. După cum sufletul nostru are stăpânire asupra materiei, la fel și diavolii au stăpânire asupra materiei – când Dumnezeu îngăduie.
Aceasta se face în mod normal sub ghidajul unui duhovnic experimentat – însă în general este vorba despre faptul că omul trebuie să aibă un canon pe care să-l poată face cu bucurie în fiecare zi. Nici prea ușor ca să se băltească și nici prea mult ca să nu-l poată duce. Începe cu 300 de „Doamne Iisuse…” ceea ce ar trebui să fie relativ puțin și dacă în timp vezi că poți să o crești încet-încet, crește-o. Desigur că în afara canonului poți să faci câte dorești. Cu cât mai multe, cu atât mai bine!
Atenție! Cartea Vieții nu e predestinare, ci preștiință. De asemenea, păcatul „final” la care te referi nu este „întâmplător”. Este consecința unor factori pe care noi, poate, nu îi știm
În harul Duhului Sfânt.
Prin împlinirea poruncilor.
Ne mutăm mintea pe iubirea lui Hristos.
Nu …chiar. Cu toate că azi se observă că sunt destui tineri care sunt necăsătoriți. Trebuie să fie atenți să ducă o viață ascetică în lume. Legătură constantă cu Duhovnicul.
Să te îndepărtezi. Nu avem noi măsurile sfinților – noi avem nevoie de liniște pentru a ne desăvârși.
Este posibil însă nu este recomandat. Biserica nu recomandă acest lucru din cauza ispitelor mari care apar.
Pentru că suntem învățați astfel, fiind departe de Dumnezeu și pentru că pe rețelele sociale dispare persoana.
În măsură absolută. Însă e nevoie de timp.
Depinde de pocăința oamenilor. „În curând” înseamnă că starea duhovnicească a omenirii este aproape de starea de pe vremea Antihristului. Dacă oamenii se pocăiesc, atunci se mai ține.
Cele spovedite se socotesc ca și nefăcute.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Am vizitat un calugar care avea darul de a vedea duhurile rele intr-o persoana. Mergand acolo, am incercat sa am o atitudine smerita fata de dansul, iar la sfarsitul discutiei am primit o palma pe spate. Parintele a spus ca aveam duhuri rele pe mine, care ma chinuiau. Experienta aceasta m-a marcat destul de mult, eu nu ma asteptam la asa ceva. Am incercat sa uit aceasta intamplare, si pur si simplu nu reusesc. Oare fiindca privesc intamplarea prin ochi lumesti, sau de ce nu pot sa vad binecuvantarea pe care am primit-o atunci?
Am trait ceva similar. Am fost la un preot batran de langa Suceava. Lucra cu posedati. Se spunea ca are har si harisme. Cineva care fusese la el l-a recomandat ca fiind o persoana speciala. Am fost curios sa cunosc un astfel de om. Ca sa invat mai multe. Dupa o experienta oribila demna de filme horror de la sfantul maslu primea in particular credinciosi. Primul lucru care il facea era sa te aseze in genunchi (el stand pe un scaun) si sa iti aplice niste „binecuvantari” pe ceafa/gat. Dar dadea cu forta ceea ce era surprinzator pentru un om de aproape 90 de ani. Dupa vreo 30 de secunde de „binecuvantari” cu taisul palmei am vrut sa ma ridic si sa il altoiesc eu. El m-a oprit si mi-a mai dat cateva bucati si apoi s-a oprit de tot. Dupa a urmat o discutie foarte dezamagitoare. Experienta in sine a fost pe ansamblu foarte neplacuta. Partea buna a fost a doua zi cand mahnit de ce se intamplase cu vestitul preot am apucat la o manastire nemteana unde am intalnit cativa parinti calugari cu care am avut unele dintre cele mai interesante si folositoare discutii duhovnicesti din viata mea. Total opus fata de experienta avuta cu o zi inainte. M-am gandit mult la asta. E ca si cum a fost o ispita grea si cu multa credinta am primit si o mare binecuvantare. De atunci am hotarat sa nu ma mai duc niciodata la oameni laudati. Ceea ce e cu adevarat minunat e sa gasesti oameni pe care Dumnezeu ii aduce pe drumul tau spre folosul tau. Ti-asi recomanda o spovedanie si rugaciune la un sfant/sfanta la care ai evlavie ca sa intalnesti ceea ce ai nevoie.
Doamne-ajută! Vă deranjez cu două întrebări.
1. Este păcat să citim evangheliile gnostice? (chiar dacă nu luăm “de bun” ce este scris în ele)
2. Ce se întîmplă cu sufletul unui creștin al cărui trup este incinerat / ars fără voia sa, după ce respectiva persoană a decedat? Mai ales dacă nu există urmași / prietenii care să se roage pentru el/ea.
Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvinteze.
Doamne-ajută!
Doamne ajuta!
Eu nu reusesc sa fac diferenta intre ‘predestinare’ si ‘prestiinta’. Ati putea, va rog, sa detaliati?
Va multumesc!
Sarut-mana parinte! Propun un videoclip cu tema canonizarea sfintilor
1. Care sunt conditiile canonizarii unui sfant in BOR? Cum difera de celelalte biserici locale?
2. Parintii Arsenie Boca, Nil Dorobantiu, Ilie Lacatusu si altii controversati au vreun impediment la canonizare? Este de ajuns evlavia poporului? De ce?
3. Daca masoneria nu este compatibila cu ortodoxia si anatemizata de ce a fost canonizat Andrei Saguna?