Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de mănăstirea Xenofont în timp ce o filmează.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Mănăstirea Xenofont – văzută de pe mare.
În vecinătatea sa se află Mănăstirea Dochiariu, pe direcția de mers spre Ouranupolis.
Particularitate
Ca particularitate, Mănăstirea Xenofont are două biserici centrale. Practic, cu 200 de ani înainte, părinții au lărgit curtea interioară a mănăstirii, eliminând zidul de atunci de pe partea de nord și construind încă o biserică centrală și corpuri de chilii. La vremea aceea, părinții s-au înmulțit în mănăstire și nu mai aveau spațiu suficient atât în biserică cât și în zona de locuit.
Nicio mănăstire din Sfântul Munte Athos nu are două biserici centrale așa cum are Mănăstirea Xenofont. Ambele sunt închinate Sfântului Gheorghe.
Avem biserica veche construită de Sfântul Xenofont în urmă cu mai bine de 1000 de ani și biserica Sfântului Gheorghe, cea nouă, construită în urmă cu 200 de ani, care este și cea mai mare biserică de mănăstire din Sfântul Munte Athos.
Iată și dintr-un cadru mai apropiat – unde putem privi cu atenție – se pot distinge cele două curți interioare care din urmă cu 200 de ani alcătuiesc una singură.
Așezarea și intrarea mănăstirii
Mănăstirea Xenofont situată pe partea de Sud-Vest a peninsulei Athos, în ordine, a doua cum vii de la Ouranupolis mănăstire de la malul mării.
Aceasta este intrarea în arhondaricul mănăstirii, locul unde prima dată trebuie să mergi pentru a-ți anunța vizita, fie că este pentru închinare, fie că este pentru găzduire. Mergi prima dată la arhondaric în Sfântul Munte ca să anunți că ai venit în mănăstire. Intrarea în arhondaricul Mănăstirii Xenofont.
Biserica veche de 1000 de ani a Mănăstirii Xenofont… și acum ne aflăm în curtea cea nouă care are doar 200 de ani vechime, unde se află noua biserică închinată Sfântului Mucenic Gheorghe și cea mai mare din Sfântul Munte Athos, biserică de mănăstire.
În urmă cu trei ani, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol care este și episcopul locului a venit aici să sărbătorească cei 200 de ani de existență a acestei biserici.
Icoane făcătoare de minuni
Mănăstirea cu două biserici centrale închinate Sfântului Gheorghe: Mănăstirea Xenofont.
Ne aflăm lângă biserica cea veche a mănăstirii, care are peste 1000 în curtea lărgită în urmă cu 200 de ani și putem admira frumoasa biserică a Sfântului Gheorghe, care după cum vă spuneam, este și cea mai mare biserică de mănăstire din Sfântul Munte Athos.
Aici este fereastra de la strana stângă care ne lasă prin fereastra deschisă, acum în timpul verii, să vedem interiorul sfintei biserici și cel două icoane făcătoare de minuni: a Sfântului Gheorghe și a Maicii Domnului Odighitria – Îndrumătoarea, cea venită în chip minunat de la Mănăstirea Vatopedi.
Curtea veche și vedere în interiorul bisericii
Aceasta este curtea cea veche, de mici dimensiuni și biserica Sfântului Xenofont care aici, în imediata noastră vecinătate, are și paraclisul pe care îl include în planul bisericii, în partea dreaptă a altarului Sfântul Xenofont, cel mai vechi paraclis păstrat în Sfântul Munte Athos, închinat Sfântului și Marelui Mucenic Dimitrie. Datează de undeva din secolul al VIII-lea.
O privire de data aceasta din strana dreaptă, spre cele două icoane făcătoare de minuni: Sfântul Gheorghe, în prim plan, iar în planul depărtat, Maica Domnului Odighitria.
Se poate vedea faptul că mănăstirea a păstrat patina vremii și se pot distinge stâlpii care susțin bolta bisericii, vechi de peste 1000 de ani.
Bineînțeles că biserica a fost restaurată și întreținută. Iată și o pictură care a făcut parte cândva din biserică și a rămas incompletă în partea din afara ei.
Pridvorul
Încheiem prezentarea Mănăstirii Xenofont cu pridvorul, tinda vechii biserici care este și calea de acces din biserica veche spre trapeză, spre sala de mese, locul unde și astăzi, părinții servesc masa.
Trapeza este frumos pictată însă, după cum v-am spus, nu peste tot este binecuvântare să filmezi în Sfântul Munte. Noi am făcut acest lucru doar în locurile unde ni s-a permis, unde am cerut voie și am primit binecuvântare pentru a face acest lucru.
Tot în pridvor, sunt frumoase scene ale Apocalipsei, de la capitolul I până la ultimul.
Sfinte moaște
Imagini cu binecuvântare ale icoanei Maicii Domnului Odighitria – Îndrumătoarea din Sfânta Mănăstire Xenofont, icoana Sfântului Gheorghe, făcătoare de minuni și sfintele moaște – o părticică din mâna Sfântului Gheorghe și avem aici: lemn din Sfânta Cruce – în colțul din stânga sus – Sfântul Varnava Apostolul, Sfântul Filip – în dreapta sus, Sfântul Andrei – în stânga Crucii, Sfânta Ana, mama Maicii Domnului – în dreapta Crucii și Marele Vasile – în stânga jos. Această cruce are în interior lemn din crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!