Citiți rubrica săptămânală „Întrebări și răspunsuri” din care fac parte unele dintre comentariile pe care ni le-ați scris și cărora le-am răspuns. Majoritatea întrebărilor au legătură cu subiectele articolelor și clipurilor pe care le-am publicat pe site-ul O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte în timpul acestei săptămâni. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Cu smerenie și cu lipsa oricărui complex. Nu trebuie să fim complexați absolut deloc.
Multă rugăciune, răbdare și să nu escaladăm aceste divizări. Să avem speranță!
Complex este – îi credem pe ceilalți mult mai buni și pe noi mult mai răi însă nu după Dumnezeu, nu duhovnicește, nu cu smerenie.
Depinde de subiect, însă, în general trebuie să dăm înapoi.
Prin despărțirea de lume.
Mai bine pe rugăciunea lui Iisus.
Este o problemă foarte spinoasă. Acupunctura vine „la pachet” cu un întreg set de învățături foarte periculoase.
TREBUIE să ai siguranța slavării. …însă nu prin tine, ci prin Dumnezeu. Da, trebuie să avem încredere în Dumnezeu.
Prin spovedanie curată, rugăciune, împărtășire și aghiasmă în casă. Dacă găsiți obiecte „ciudate” care pot fi vrăjite, le ardem sau le îngropăm.
Prin paza minții. Dacă îți vine gândul, nu-l primi.
Nu. Nu direct. Se folosește de cei care o configurează sau/și programează.
Că Dumnezeu dorește să te dedici mai mult Lui.
Da, modul în care este astăzi este efect al căderii. Nu, nu vom avea nevoie de tehnologie când ne vom îndumnezei.
Aceasta este o lucrare a Duhului Sfânt care vine în inima luptătorului duhovnicesc când acesta avansează și se apropie de Acesta.
Corect este „spre ființă” – επιούσιον. Se referă și la Sf. Împărtășanie. „De toate zilele” vine prin traducerea în latină care are carențe din cauza faptului că cel puțin pe vremea Fericitului Ieronim care a făcut traducerea nu exista(u) cuvinte potrivite pentru a traduce επιούσιον și astfel s-a ajuns aici.
Nu trebuie să ne preocupe prea tare acest lucru. Da suntem, însă nu știm unde. Să nu intrăm în tot felul de calcule și deducții pentru că intrăm în niște labirinturi foarte periculoase.
Depinde ce se înțelege. Căința este părere de rău fără nădejdea în fața lui Dumnezeu. Iuda s-a căit și s-a închis în sine. Petru s-a pocăit în fața lui Dumnezeu.
Să nu dai atenție gândurilor!
Ascultarea de voia Sa exprimată prin ceilalți.
Exemplu personal. Oferiți-le timpul vostru, atenția voastră fără să-i presați până la repulsie. Și după ce faceți răbdare, vă vor asculta.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
6 Comment
Doamne ajuta!
Am citit un raspuns care facea referire la posibilitatea inlocuirii rugaciunilor de dimineata/seara cu rugaciunea lui Iisus. Ati putea sa precizati numarul rugaciunii lui Iisus sau cum am putea ajunge la un numar “rezonabil”. Iertati!
Aceasta se face în mod normal sub ghidajul unui duhovnic experimentat – însă în general este vorba despre faptul că omul trebuie să aibă un canon pe care să-l poată face cu bucurie în fiecare zi. Nici prea ușor ca să se băltească și nici prea mult ca să nu-l poată duce. Începe cu 300 de „Doamne Iisuse…” ceea ce ar trebui să fie relativ puțin și dacă în timp vezi că poți să o crești încet-încet, crește-o. Desigur că în afara canonului poți să faci câte dorești. Cu cât mai multe, cu atât mai bine!
Sarut-mana parinte!
Am auzit ca heruvicul trebuie sa dureze 9 minute. Este adevarat si de ce?
Nu, nu este adevărat. Sunt heruvicuri și mai scurte și mai lungi.
Mulțumesc!
Si la antifonul 1 si 2 cum de canta „Marire Tatalui…” sau „Slava Tatalui…”? Care e traducerea originala?
„Slavă…” – evident. E „Δόξα” care înseamnă „slavă”. Sufletul Maicii Domnului mărește („μεγαλύνει”) pe Domnul.