Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii, vă prezentăm un mic clip realizat în urmă cu destui ani legat de pustnicii necunoscuți din România. Veți vedea mărturii cutremurătoare inclusiv ale Sf. Cleopa și ale p. Ioanichie Bălan și ale unui pustnic.
Vizionare plăcută!
Vă invităm în continuare să citiți o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Monahii Athoniți serbează în mod special pe Maica Domnului pentru că aceștia au conștiința faptului că Maica Domnului este protectoarea și mijlocitoarea acestora pentru mântuirea lor. Este o ofrandă pe care noi suntem datori să o facem pentru stăpâna noastră. Vizionați mai jos un fotoreportaj de la privegherea de Adormirea Maicii Domnului și un clip de la Heruvicul și Vohodul Mare de la Sfânta Liturghie de Adormirea Maicii Domnului, schitul Lacu, 2022.
Conceptul de „samurai” include serviciul pentru un maestru, [pentru] o cultură, o tradiție, [pentru] patrie și artă. Aș vrea ca Hristos să fie pentru mine toate acestea la un loc: Domnul meu, cultura mea, tradiția mea, totul! Aceasta era duhul sfinților ortodocși. Acesta era modul în care au simțit, au trăit și au murit. Hristos a fost totul pentru ei, pentru că El este Totul!
Și dincolo de asta trebuie program zilnic. Să-ți impui un program. Nu o să dai înapoi, nu o să zici: măi, hai, să fac și asta. Nu nu o să faci și asta. Până la ora asta o să programez, după asta o să fac asta, acum trebuie să citesc, acum trebuie să mă rog. Taie-le! Nu te du, că da, că trebuie să fac, că trebuie să dau proiectul ăsta la timp și așa mai departe. Nu trebuie să-l dai. Eu cunosc niște programatori foarte buni care au murit, a fost coleg de clasă cu mine, omul dudia, era la olimpiadă la inter la informatică și așa mai departe și a fost pe vremea respectivă… Dumnezeu să-l ierte pe Răzvan! Să-l pomeniți!
Fugeam cu toții la biserică și-acolo cântam împreună cu dascălii, cu învățătorii, făceam dezlegarea de post, pentru spovedanie, așa, apoi urma și spovedania încât ni se dădea în primele 2 săptămâni ale postului și canonul ce aveam de făcut pentru ispășirea noastră de păcate. Ne dădea cel puțin câte 500 de metanii cam în tot postul, 400 și poate și 600; de poznele pe care le făceam.
Și ce face ascultarea? Aceasta atrage harul și-l face pe om, în cele din urmă, să nu asculte de voia sa, să nu fie stăpân peste sine: să întrebe și să dea singur răspunsuri, ci să asculte și să facă ascultare. Aceasta este, în final, măreția vieții duhovnicești.
Să știți că aceasta este cea mai mare diferență dintre noi și diavoli: aceea că noi, cu darul lui Dumnezeu, putem să ne vedem păcatele proprii și să ne pocăim pentru ele, în timp ce diavolul este înțepenit în poziția sa. Omul este flexibil, are flexibilitatea smereniei de care am mai vorbit, pe când diavolul se îndreaptă cu toată viteza înspre ceea ce el consideră perfecțiune – adică înspre absurditatea răului absolut.
Avem mai-sus Bisericuța Florinului și minunea constă în faptul că Maica Domnului a plătit pentru cazarea săracului, dar i-a și mustrat pe părinți, prin cuvântul care i-a fost adresat săracului: „Spune-le părinților că le voi lua belșugul din mănăstire dacă nu te vor primi!” De atunci și până astăzi este la arhondaric așezată mâncare pentru cei care vor să servească masa și nu au această posibilitate.
Dacă Aiudul a fost o universitate pentru tinerime, atunci rectorul acestei universități în perioada 47 – 58, 59, 60 a fost George Manu.
Chiar de uneori suntem nedreptățiți, să plecăm capul, să renunțăm la ceartă, sau la alte lucruri și o să vedeți că mare lucru s-a făcut. Pentru că, Dumnezeu, dacă vede că ne smerim, plecăm capul, Îi cerem ajutorul și nu ne îndreptățim, dacă am fost, știu eu, acuzați pe nedrept, sau așa – Dumnezeu o să ne dea Har din belșug și o să ne ajute. Deci nu avem nimic de pierdut, chiar dacă mai pierdem lucruri materiale; pentru că ați văzut, poate ați fost la înmormântări, la oameni săraci, la oameni bogați. Nimeni nu ia nimic cu el când pleacă. Toți pleacă între patru scânduri. Și atunci, de ce să ne zbatem atâta, să ne certă, să ne urâm, pentru lucrurile astea materiale?
Să ne amintim mereu că paradisul nu este pentru cei fără păcat, nu sunt cei fără de păcat care vor merge în paradis. Paradisul este pentru păcătoșii care se pocăiesc. Paradisul este pentru cei care au intrat pe această cale de doliu plin de bucurie. Și prin doliu vesel am primit harul lui Dumnezeu care ne face să intrăm în paradis.
Vizionați materialul de mai jos și aflați adevărul neplăcut despre TikTok. Aflați fapte și informații care creionează adevăratul profil al celebrei rețele chineze care la această oră este cea mai atrăgătoare rețea socială din lume.
Celebra rețea de socializare chineză TikTok are o dezvoltare explozivă în rândul celor mai tineri dintre noi. Nu cumva această adicție pe care o generează are o explozie de efecte secundare? Urmăriți acest material pentru a afla.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!