Vizionați un cuvânt scurt și la obiect al Arhim. Efrem Panausis, unul dintre duhovnicii cunoscuți din Grecia care tratează marea problemă a iubirii de stăpânire, problemă atât de mare că a reușit până și din cer să-l arunce pe Lucifer.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Motivul pentru care îngerii au căzut din rai a fost iubirea de stăpânire. Doreau să ajungă să se asemene cu Dumnezeu și chiar să-L întreacă pe Acesta. Așadar, primul motiv pentru care îngerii au căzut a fost egoismul. Firește că autonomizarea omului de [starea din] rai, adică ieșirea lui, a fost dintotdeauna egoismul. Cred că ceea ce lipsește – lucru pe care deseori îl accentuăm în mănăstiri, nu numai pentru monahi, ci pentru toată lumea, pentru că lupta duhovnicească e comună, de vreme ce Sf. Ioan Scărarul spune că nu există o altă Evanghelie pentru monahi și o alta pentru mireni, ci o singură Evanghelie pentru toți…
Acea rădăcină care luptă din temelie împotriva acestui rău e ascultarea. Și ce face ascultarea? Aceasta atrage harul și-l face pe om, în cele din urmă, să nu asculte de voia sa, să nu fie stăpân peste sine: să întrebe și să dea singur răspunsuri, ci să asculte și să facă ascultare. Aceasta este, în final, măreția vieții duhovnicești. Părinții spun că omul iese din rai cand face neascultare de porunca Domnului, pentru că ascultă de diavol și de voia sa. Iubirea de stăpânire nu e nimic altceva decât o ascultare de voia noastră proprie: să credem că acesta e lucrul corect și să nu încapă nimic altceva alături.
Nevoia contemporană a omului de a se afirma
În perioada actuală, se arată mai vădit nevoia omului de a se afirma. Toate conflictele dintre oameni se datorează faptului că aceștia consideră că dețin cea mai bună versiune [părere]. Și luați aminte: nu dețin doar versiunea corectă, însă nu există nicio altă versiune asemănătoare sau măcar o altă variantă ce poate fi acceptată cumva alături de a sa. Cred că ar fi fost foarte mângâietor și conform cu realitatea să gândim că putem avea varianta corectă sau o variantă corectă. Însă trebuie să înțelegem că poate exista încă o altă variantă, ce poate fi, de asemenea, corectă, sau pot fi două variante corecte. Dacă am fi cugetat la acestea într-un mod realist, poate că viața noastră nu ar fi purtat greutatea îndoielii: „Dacă nu acceptă părerea mea, se îndoiesc de mine.” Și să credem apoi că au ceva personal cu noi.
De multe ori vedem acest lucru în viața cotidiană, în mănăstiri. De aceea, cred că un stareț poate spune ucenicului său: „Vei spune părerea ta, dar nu o lua personal, dacă nu se va aplica; tu vei spune ceea ce dorești, pentru că te poate lumina Dumnezeu să propui ceva pe care obștea nu o știe; tu o vei spune, dar nu te vei supăra, dacă nu vei fi luat în seamă.”. Cred că ar fi fost foarte mângâietor să gândim așa: „Noi o vom spune și, dacă e voia lui Dumnezeu, va fi luat în considerare. În caz contrar, vom face ascultare, o vom face [parte din] viața și lupta duhovnicească și vom da un pas înapoi.”. Cred că e ceva ce putem, în mod practic, să lăsăm să lucreze și cred că funcționează.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Parinte am 2 intrebari ce ma framanta. 1. Cum putem face milostenie fara sa dam bani?
2. Preotul meu duhovnic simt ca ma intimideaza. Nu am mai fost de mult timp si imi este tare frica. Ce sa fac?
1. Cu timpul tău. E cea mai mare milostenie. Cu zâmbetul tău. De acolo încolo, cu un sfat, cu produse etc.
2. Să te duci. Foarte probabil e război de la vrășmașul să te țină departe de acesta ca să nu te vindeci.
Va multumesc!