Ce probleme ridică în cotidian omniprezența programelor și a programării – în special a Inteligenței Artificiale? Cum se îmbină acestea cu viața de familie a unui tânăr care caută viața duhovnicească? Se întâmplă minuni chiar și în domeniul informaticii?
Vizionați o discuție avută cu un grup de pelerini în valea adâncă a Schitului Lacu despre aceste probleme.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Înclinația creatoare a omului și programarea. Condiții de lucru
Părintele Teologos: Bine, bun… Cum te cheamă, iartă-mă?
Pelerin: Titus.
Părintele Teologos: M-a întrebat Titus referitor la programare… Ești programator socotesc sau?
Pelerin: Web design – fac site-uri.
Părintele Teologos: A, site-uri! OK. Până unde trebuie mers cu programarea și care e relația de fapt între viața de zi cu zi, că la asta de fapt te referi și programare.
Pelerin: Da.
Părintele Teologos: E o mare problemă, Titus. De ce? Pentru că datorită faptului că omul e creator, făcut după chipul și asemănarea Creatorului, adică a lui Dumnezeu, programarea, crearea îl suge, îl trage în direcția respectivă și din cauza asta ai tendința, avem toți tendința să pierdem contactul cu realitatea, să nu mai avem viață personală, să nu ne mai intereseze ceilalți și să fim absorbiți în continuu acolo. Și să ne pregătim de faptul că nu există de fapt, e o realitatea virtuală. Asta o problemă.
Din cauza asta trebuie să pui frână, adică trebuie să ai program. Foarte foarte important să ai program și foarte foarte important că întotdeauna vei pune pe primul plan persoanele. Adică celălalt trebuie să știi că nu așteaptă de la tine un site, un site sau ceva whatever, ci așteaptă o relație bună cu tine, așteaptă iubire din partea ta. Pe Dumnezeu nu-L interesează ce faci tu. Dumnezeu a făcut tot universul ăsta de 93 de miliarde de anilumină, cât e…
Pe Dumnezeu Îl interesează cantitatea de iubire pe care o pui acolo, cât de bine relaționezi tu cu celălalt. Asta e foarte important. Și deci din cauza asta pe primul plan tu o să pui relația bună cu celălalt și pe planul doi, în cadrul acestei relații bune cu celălalt, o să pui bineînțeles și calitatea web-design-ului sau a platformei, ce faci tu acolo.
Ca să poți să faci asta ai nevoie de un program constant în care pe primul plan să fie rugăciunea!
Ca să te poți ruga… Bun, da, sigur, să crezi, toate astea, dar e o mare problemă aici care e o influență nefastă, protestantă, să știi, străină de Ortodoxie și catolică, mai degrabă, care a ajuns în paroxism în protestantism, care spune că Dumnezeu e acolo, El e cu ale Lui, noi cu ale noastre.
Nu! Dumnezeu știe și programare, Dumnezeu știe și web-design, Maica Domnului trebuie să știi că e cel mai bun CTO din lume. Vorbesc foarte serios. Deci Maica Domnului e cel mai bun Cheif Technology Officer din lume, Maica Domnului știe… Puteți să mă citați pe tema asta. Nu mă întrebați de unde știu, dar știu. OK.
Și atunci tu în clipa în care faci design, spune: Maica Domnului ajută-mă pe mine aici! Sfinte Apostol Tit, ajută-mă pe mine, cum să fac aici, cum să fie frumos! Și o să vezi că Dumnezeu te va ajuta, Maica Domnului te va ajuta, Sfântul Apostol Tit, Sfântul zilei te va ajuta. Vorbesc foarte concret! Pentru că da, noi în cel mai bun caz spunem că da, suntem ortodocși. Da, dar acționăm ca niște atei.
Adică în clipa în care să ne rezolvăm problemele zilnice, Îl punem pe Dumnezeu deoparte și atunci ne gândim cam care ar fi regulile de design și trend-urile și așa mai departe.
Dialog
Pelerin: Eu nu fac chiar design, eu construiesc site-ul, așa se numește…
Părintele Teologos: A! Ești programator? PHP.
Pelerin: WordPress.
Părintele Teologos: WordPress. Ok. Putem să discutăm pe tema asta. Și platforma noastră este pe WordPress. Nu o atacați fraților, că avem nu știu câte mii de atacuri pe zi…!
Pelerin: Este foarte bun WordPress-ul.
Părintele Teologos: Foarte bun, într-adevăr, da. Deci construiești site-uri. Deci folosești template-uri și pui….
Pelerin: Sau de la zero sau cu teme, depinde. Ambele variante
Părintele Teologos: Aha, ok… Ambele variante, bun, discutăm pe asta off the record. Suntem foarte vânați, să știți, deci am un mail acolo în care intră toate… spam-urile, dar și atacurile și sunt… Noi nu spunem astea, nu facem articole, nu facem caz, dar sunt… Și astăzi când am postat articolul ăsta cu Mustaine, am avut un atac cibernetic masiv ca să ne dea jos site-ul și nu știu câte ore a fost… Ne-au atacat name-server-urile și ne-au scos afară, știi…
Pelerin: Aveți „prieteni”… Vin pe undeva, n-au cum să atace așa direct, trebuie să vină pe undeva printr-o sursă.
Părintele Teologos: Da, da. Deci vreau să pun serios… nu așa… Nu DDoS. A fost ceva și DDoS
Pelerin: A fost ceva și un SQL, ceva injection?
Părintele Teologos: Nu. Deci au atacat pe server.
Pelerin: Pe server, da. N-aveți în front ceva, un fire-wall sau ceva?
Părintele Teologos: Ba da, avem, avem. O întreagă poveste. Și mai ales serverul nostru e un server foarte bun din România și foarte central, nu pot să spun unde.
Pelerin: Nu aveți și un intrusion protection service?
Părintele Teologos: Avem…
Pelerin: Dar au și ei.
Părintele Teologos: Cine a fost actorul, nu a fost un script-kiddie, nu a fost unul din aștia care n-au avut de lucru. (…) Nu vă puteți imagina, a început la 6 dimineața sau nu știu ce oră… rău de tot… Chiar mulțumim la cei de la echipa tehnică din București… S-a dus dimineața acolo, cu cabluri, cu lucruri, deci nu joacă…. Da, fizic, nu e vorba că cineva a scanat net-ul și a dat peste adresa noastră și a găsit o vulnerabilitate și hai, să….
Pelerin: Nu a fost o copilărie…
Părintele Teologos: Da, a fost tare de tot. Discutăm dacă doriți după….
Site-ul chiliei – minuni
Revenind, multă rugăciune și în clipa în care te rogi o să vezi minuni. Deci o să vezi efectiv minuni. Cum ajută bunul Dumnezeu! Cum face bunul Dumnezeu! Eu vă pot spune o mulțime de minuni cu site-ul ăsta.
Pelerin: Măcar una.
Părintele Teologos: Măcar una. Poate că ați auzit de părintele Efrem Atwood din SUA, din închisoare, celebrul… Fraților, gândiți-vă! Deci eu din Sfântul Munte, pârlitul și toate astea, am intrat în contact cu doamna părintelui Efrem, cu Sara și am zis ce se întâmplă? Și așa s-au nimerit lucrurile că părintele Efrem a fost ultimul care a discutat cu mine și așa s-au nimerit lucrurile că am fost la zi exact… am fost și ultimii care am discutat cu el, să zic așa și în clipa în care a murit imediat am postat. Deci exact în secunda imediat următoare. De ce? Pentru că am pregătit postarea dinainte și printr-un concurs de împrejurări ne-a trimis mail din SUA că la ora cutare o să se ducă. Și exact în clipa respectivă, așa s-a nimerit, că și script-ul era programat, s-a dus…
Problema cea mare ce s-a întâmplat? Pentru că platforma… pentru că noi aici nu avem conexiune și e o întreagă poveste cum ieșim noi afară – bine, acum suntem mai bine. De ce? Pentru că o altă minune a fost făcută de Sfântul Pavel Xiropotamineanul care este Sfântul protector al Mănăstirii Sfântul Pavel al mănăstirii tutelare și Sfântul Pavel Xiropotamineanul de ziua lui, adică ieri fraților, ne-a dat o conexiune nici nu vă puteți imagina. Nu aveți voia șa în România… Vorbesc foarte serios, fraților!
Da, fibră avem. Starlink, fraților. Dacă ați auzit, o țeavă și am rămas așa, wow… Deci efectiv a venit. Bun și pe vremea respectivă platforma nu mergea și fraților, nu vă puteți imagina. Deci programatorii din România împreună cu ăia din Elveția pe site cu mine aici și schimbam mesajele între ei. Fraților, ce facem ca să meargă platforma?
Și vă spun, exact în clipa în care s-a dus omul și trebuia apăsat pe Publish, exact în clipa respectivă a pornit platforma. Am apăsat pe Publish și s-a dus la toate notificările și așa mai departe. Vă spun fraților niște faze că eu stau așa și mă minunez. Și asta cu Untold de acuma, Maica Domnului.
Pentru că aveam pregătit un material despre satanismul în muzica rock, pentru că da, tinerii sunt foarte atrași de treaba asta și cred că toți sunt idoli și sunt îngerași și nu știu ce și l-am pus exact în ziua când începea Untold, fără să știu eu nimic. Și chiar aveam o serie pe tema asta și după asta am primit mesaj – părinte foarte bine că ați postat, foarte bine că sunteți informat și așa mai departe. Păi, nu sunt informat…. Nu știam.
Pelerin: Și totuși erați informat.
Părintele Teologos: Eram informat, dar direct cu Starlink…Conexiune directă. Înțelegeți? Deci nu vă puteți imagina câte lucruri de genul ăsta s-au întâmplat. O mulțime… Înțelegeți?
Slavă lui Dumnezeu! Fără cuvinte. Și mulțumim la Maica Domnului până la pământ!
Pelerin: E bine că se mai întâmplă și de bine, nu numai de rău. (…) Prindem curaj…
Ispite
Părintele Teologos: Da, da. Neapărat să prindeți curaj pentru că fraților, sunt niște lucruri, ferească bunul Dumnezeu! Și de câte ori nu era… cum să spun? Că era gata să se piardă date sau că mergeau… De exemplu, la un moment dat, ca să vedeți ce înseamnă ispite, deci nu pot să spun despre serverul nostru din București, dar e un server foarte important, foarte central pe care sunt și alte site-uri foarte important. Bine, noi suntem fiii ploii, dar vreau să spun, site-uri tari, nu pot să zic acum ale cui. Și s-a dus acolo și a scos efectiv cablul, fraților. Deci să vă imaginați că aa scos cablul din…
Pelerin: A oprit toate site-urile.
Părintele Teologos: Da. Deci a scos cablul din alimentare… și după asta îi trimit mesaj la echipa tehnică: băi, ce se întâmplă? Și ăsta: Părinte, v-a scos cablul și era dimineață și ăștia au băgat cablul, o întreagă poveste fraților. Înțelegeți? Sunt ispite mari.
Și bineînțeles asta s-a întâmplat într-o duminică, mare atenție. Și slavă lui Dumnezeu că era Liturghia și deci toată lumea era la Liturghie și nu îi interesa că noi nu puneam postarea. Și eu când am trimis mesaj dimineață, ăsta vede săracul și Dumnezeu să-l binecuvânteze, nu pot să-i spun numele public, s-a dus omul din Liturghie, cu mașina până acolo să vadă că într-adevăr toate erau moarte. Și a zis: într-adevăr era scos cablul. A pus cablul și asfel, la sfârșitul Liturghiei, am apăsat și noi pe Publish și toată lumea a primit postarea.
Deci vreau să spun că se întâmplă niște minuni că stai să te crucești și mulțumim într-adevăr la Maica Domnului până la pământ! Din cauza asta rugăciune, rugăciune.
Eu le-am spus la echipa tehnică ce ne ajută – poate că ar fi bine să spun cine sunt – dar nu știu… n-am vorbit acum cu ei, nu pot să le fac reclamă, poate le fac reclamă altădată, în orice caz e o echipă foarte de încredere. Dacă o să vedeți pe site-ul nostru că la un moment dat o să vorbesc de ei, să știți că sunt foarte de încredere.
Semnul crucii
De unde a început toată povestea – le-am spus mai, fraților, vedeți care-i treaba, voi trebuie să puneți pe servere o icoană, o iconiță, să faceți semnul crucii. Părinte, lăsați astea că nu merge așa. Auziți ce zic eu!
Pelerin: Să pună fizic un semn?
Părintele Teologos: Da, da. Semnul crucii și să binecuvânteze așa cu trei degete – nu precum preoții – cum binecuvântează monahii sau mirenii. Fraților, de când au pus treaba asta, nici…. Deci înainte erau tot felul de lupte și scandal, Maica lui Dumnezeu!
Și eu am pățit asta unde eram eu înainte. Înainte de a fi la Lacu, am fost în altă parte, la Vatoped… Bun, și acolo la un moment dat când rețeaua era mai mică aveam un singur server, cel central. Bine, acum sunt mai multe. Atunci era unul. și ăsta tot cădea și se reseta și ferească bunul Dumnezeu! Și după cum sunt eu un ăsta un tech care se respectă, un hacker care se respectă, zic și eu, avea toate mațele afară, era scoasă carcasa și cablurile și hard-ul afară…
Pelerin: Ați mai povestit… ca să meargă bine…
Părintele Teologos: Da. Și la un moment da când a fost Boboteaza s-a făcut Agheasmă Mare și bineînțeles că știți că se merge cu Iordanul, da. Și i-am zis la părintele – Dumnezeu să-l binecuvânteze pe părintele Tit! – părinte Tit, vino la mine la birou că am o problemă. Și a venit omul și a dat peste placa de bază că mergea… „În Iordan botezându-Te Tu, Doamne…” și s-a rezolvat tot! A mers brici. Da.
Și m-am învățat să fac semnul crucii întotdeauna când pornesc calculatorul și toate astea, de unde? Că la un moment dat aveam un hard-disk din care a ieșit fum la propriu… Și mă duc la chilie și vorbesc cu duhovnicul meu de atunci, părintele Theona, Dumnezeu să-l binecuvânteze! Și zic: părinte, nu știu ce… că în mănăstire sunt variații de curent și așa mai departe. Așa este… Zice părintele: da, ok, așa sunt, fă tu semnul crucii și nu o să mai ai nicio problemă!
Și așa am făcut și nu am mai avut probleme.
Pelerin: Și eu simt uneori asta.
Părintele Teologos: Da, da, da. Să știți, e vorba de o energie demonică tare și o simt, adică o luptă, nu vă puteți imagina ce luptă este în clipa în care faci o postare sau în clipa în care vrei să faci ceva bine, la nivelul tău, nu vorbim noi acum că schimbăm noi lumea… dar luptă os pe os… și lucrurile sunt duhovnicești, fraților.
Din cauza asta apropos de cipuri și nu știu cu cine vorbeam – vrăjile și lucrurile astea sunt mult mai eficace din păcate. Eu în general nu prea vreau să vorbesc despre astea. Nu care cumva cineva să se apuce de vrăji. Fraților, nu vă apucați de vrăji că vă vineți sufletul și ferească bunul Dumnezeu ce pățiți! Inclusiv puteți să muriți și să… diavolul întotdeauna caută sufletul vostru, să știți. Întotdeauna diavolul caută sufletul omului. Și prima victimă a vrăjilor e vrăjitorul. Deci ok cip-uri și analitice și toate astea…
Inteligența artificială
Pelerin: De grafen ne spuneți câteva cuvinte?
Părintele Teologos: De grafen, nu știu. Nu sunt în domeniu. Eu sunte pe teme duhovnicești, după cum vedeți.
Pelerin: Cu AI, cum vedeți – oportunități, riscuri, cum evoluează?
Părintele Teologos: Aici pot să vă spun. Referitor la AI. Inteligența artificială pentru cine nu știe. Artificial Intelligence. Problema cea mare cu AI e faptul că începe să mimeze creierul uman, adică să-l mimeze pe om. Și de fapt, definiția AI-ului este o definiție legată de magic. De ce? Pentru că definiția AI-ului – nu știu dacă știți – ea evoluează în timp. La un moment dat, OCR era încadrat în AI, era o ramură a AI-ului. Adică, ăsta este un comportament uman – deci în clipa în care recunosc caracterele, literele a, b, c, x… Da, dar e magic. Numai omul poată să facă treaba asta. Ei, în timp, când această tehnologie s-a maturizat sau a devenit mundană, a devenit pe toate gardurile, cum se spune, a ieșit din sfera magicului. În clipa respectivă OCR a ieșit din sfera AI.
Deci astăzi nu se mai consideră ca ramură a AI-ului, OCR-ul. Înțelegeți? Deci dintr-o dată, când introducem magicul, când introducem dumnezeiescul, când introducem misterul în definiția oricărui lucru, deja începem să avem probleme.
Pelerin: Ce vă sperie așa? Că se ajunge prea departe cu mașinile acestea care se….
Părintele Teologos: Nu mă sperie… Mă problematizează încărcătura pseudo-duhovnicească pe care o pun ăștia la treaba asta, adică faptul că AI o să rezolve viitorul, că o să rezolve problemele omenirii și așa mai departe. Și bineînțeles, problema cea mare e că acum, nu știu dacă știți că se vorbește despre faptul că AI a devenit conștient. Cred că știți…
Pelerin: Da, e ceva ciudat…
Despre conștiință
Părintele Teologos: Da. Întâi de toate, pentru un ortodox conștiința… Avem și alte cuvinte: copilot. Ce înseamnă copilotul? Este pilotul dimpreună cu pilotul. La fel și conștiința este știința dimpreună cu știința noastră. Această știință care este dimpreună cu știința noastră și altă știință vine de la Dumnezeu. Deci din punct de vedere ortodox, AI care este multe if-uri acolo, deci o ramificație foarte mare, o rețea foarte mare, nu poate să aibă cuvânt de la Dumnezeu. Da. Deci ea nu este conștientă din punct de vedere adevărat, din punct de vedere ortodox.
Inginerul ăsta de la Google, care a ieșit și a spus treaba asta, a spus-o din punctul lui de vedere care este un punct de vedere oarecum valid pentru că el se bazează pe modul de viață, de raționare, de gândire al omului departe de Dumnezeu.
Eu acum nu-l judec pe omul respectiv, el poate să fie sfânt, dar nu e ortodox și sigur că e în lumea asta, vestică. Și deja aici încep să apară problemele. Pentru că oamenii departe de Dumnezeu fac un sistem care gândește la fel ca ei, deci acest sistem sub aparența unei raționalități este este o raționalitate departe de Dumnezeu.
Și ceea ce face lucrurile aici mult mai complexe, nu știu dacă ați ascultat, chiar o să postez pe site niște clipuri la care inteligența artificială răspunde la niște întrebări – dacă există Dumnezeu și așa mai departe – și inteligența artificială spune că există Dumnezeu. Pentru că din punct de vedere logic, există Dumnezeu, pentru că trebuie să fie o cauză unică.
Trăsături ale IA
O mică paranteză: după cum spune și inteligența artificială GPT3 se numește cea mai avansată IA publică, se bazează pe raționamentul contingent pe care îl găsim foarte bine exprimat la Sfântul Ioan Damaschin. Adică toate lucrurile sunt create sau necreate. Lucrurile care sunt create sunt create la rândul lor de un creator, nu? Acest creator poate să fie creat sau necreat. Dacă creatorul este creat înseamnă că și el este creat de altcineva. Creatorul creatorului la rândul lui poate să fie creat sau necreat.
Deci prin inducție matematică se ajunge la ultima sursă care este un creator necreat deasupra tuturor. Deci faptul că există un Dumnezeu există. Se poate demonstra logic. Sfântul Ioan Damaschin a….
Pelerin: Și Pascal spunea ceva. Blaise Pascal avea o teorie cumva asemănătoare cumva…
Părintele Teologos: Da, exact, deci sunt logice lucrurile. Și deci IA spune treaba asta. Și deci există un mare avantaj al IA pentru că ea nu are patimi, adică inteligențele artificiale între ele nu se pot certa, de exemplu. Ele pot să ofere date.
Pelerin: Își face treaba.
Părintele Teologos: Își face treaba. Problema cea mare este că apare așa-numita căldură se numește – heat. Adică gradul de dezordine, bănuiala. Deci dacă această căldură este la zero, atunci IA este rece și deci prezintă faptele. Funcționează ca un mare sistem expert, ca și un motor de căutare, dacă dorești. Adică, ce să zic, dă-mi rata natalității din toate țările de pe lume! Și scoate un tabel cu asta.
Pericol: bănuieli și decizii
Dacă însă crește căldura, adică deja devine mai… începe să bănuiască și să tragă concluzii. Problema cea mare cu aceste concluzii este că aceste concluzii care se trag pe anumite date în limbaj ortodox se numesc de foarte multe ori bănuieli. Și bănuiala este o mare patimă. Adică văd că te uiți acum la mine chiorâș, deci ai ceva cu mine, lasă că știu eu. Înțelegeți?
Deci când se bazează pe bănuială în clipa respectivă bineînțeles că poate să tragă și o concluzie bună.
Pelerin: Exact. Cu aceleași decizii.
Părintele Teologos: Da și poate să ia și decizii și aceste decizii, mai ales dacă intră pe linii malefice, ferească bunul Dumnezeu! Și chiar inginerul ăsta – nu mai țin minte cum se numește – de la Google vorbea de faptul că cei de la Google au intervenit în algoritmul de IA și au pus acolo cu mâna, programare cu mâna adică. Știți la ce mă refer, da? Așa. Chei, cum să spun…, condiții astfel încât IA să dea răspunsuri greșite în concordanță cu politica companiei.
Pelerin: Companiei,da, am citit ceva.
Părintele Teologos: Da și în cazul de față era vorba de faptul că IA nu trebuie să treacă testul turing. La ce se referă? Testul IA, testul turing spune în felul următor: dacă pui un set de întrebări și de cealaltă parte este sau un om sau un program de IA – nu știu ce este că e doar un ecran. Dacă tu nu poți să distingi între răspunsurile omului și răspunsurile IA înseamnă că IA a trecut acest test. Înțelegi?
Și ei au pus în mod intenționat, au alterat acest algoritm astfel încât IA să se vadă că este o IA.
Pelerin: Da, să detecteze.
Părintele Teologos: Să detecteze. Hai, să spun că asta e bine intenționat. Dar asta arată că se deschide o cutie a Pandorei, se poate foarte ușor să fie rea intenționată. Înțelegeți? Atunci ferească bunul Dumnezeu! E mai periculos decât bomba atomică.
Pelerin: Pentru că ea trebuie să se protejeze să-și facă treaba, trebuie să aibă business continuity. Nu poți să o oprești. Uneori nu e suficient să o scoți din priză pentru că ea are redundanță.
Părintele Teologos: Exact. Are redundanță. Da și problemele astea sunt mission-critical. Adică sunt critice pentru buna funcționare a economiei să zic așa, a civilizației. Nu știu dacă știți, la ora asta, cel mai puternic om din lume este IA. Deci e vorba de IA a firmei Black Rock, o firmă de investiții care asta deține lumea de fapt. Are un fond de nu știu câte triliarde și ăștia efectiv conduc lumea. La propriu. Și bineînțeles asta o realizează pentru că niciun om nu poate să facă treaba asta, nu vă imaginați că e acolo un om care ține fondurile astea de investiții. Nu există așa ceva. Ci e vorba de un program de IA care manipulează treaba asta. Și nu știu câte triliarde și nu știu câte zeci sau sute de ori mai mult decât PIB-ul oricărei țări doriți voi. Ăștia de fapt conduc lumea la propriu.
Tot respectul pentru președinți și așa mai departe, mai ales că na, astăzi e o întreagă poveste.
Internet banking – un caz
Ei, dacă această IA este folosită în sensuri malefice sau nu numai în sensuri malefice, adică…
Pelerin: În sensul unor grupuri de interese…
Părintele Teologos: Exact. Și o să vă spun un caz pe care îl știu eu personal. E cineva care are un cont într-o bancă. Internet banking, da. După cum cineva a spus foarte bien că nu mai există la ora asta o mulțime de bănci care nu mai au ghișeuri pentru că nu rentează, totul se întâmplă pe net. Și banca asta să nu-i dau numele pentru că este în business are programe de IA. Deci ei sunt foarte puțini acolo, au foarte mulți clienți, milioane, o bancă mult mai mare decât Raifeissen, banca de renume mondial și toată treaba asta o rezolvă pe baza IA pe acre o au.
Asta îți profilează ție activitatea ta și activitatea persoanei respective era ca și la noi – că vin donații de pe site. Da. Și algoritmul de IA a profilat aceste persoane că în fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare lună, are cursul ăsta de donații, prin stripe, merge acolo. Și acest curs era foarte predictibil. La banca asta e întotdeauna o persoană acolo care vede că vin plățile și le aprobă. De Paște, în Săptămâna Mare, persoana respectivă, la sucursala din Grecia a băncii respective s-a dus în concediu. De Paște, la persoana asta pe acre o cunosc și e oarecum înrudită cu noi așa au crescut datorită Paștelui donațiile.
Deci după Paște s-au adunat mult mai multe donații, femeia asta, funcționarul nu era acolo să facă „approve” și dintr-o dată algoritmul de IA în loc să aibă profilul ăsta, s-a trezit cu bulă mare de bani. Și a fost imposibil să fie bătut algoritmul de IA, să spună că banii ăștia sunt legali, sunt ok, în regulă. Și au alocat nu știu câte luni de zile, banca dimpreună cu persoana respectivă situația. Nu s-a rezolvat. Și bineînțeles că bula asta creștea pentru că algoritmul de IA făcea în continuu reject. Puseseră un flag acolo, un semn roșu. Bula creștea… gândiți-vă, fraților!
Deci o dramă din nimic și aici nu e vorba de ceva malefic. E vorba de o curbă normală care dintr-un fenomen din afara universului IA – Paștele – s-a întâmplat.
Pelerin: Nu l-a recunoscut…
Părintele Teologos: Nu l-a recunoscut. Ca să spun fraților, ferească bunul Dumnezeu ce se poate întâmpla. darămite în clipa în care ești targhetat tu că ești împotriva a tot felul de cancel culture – sper că știți la ce mă refer. Deci forme de neo-marxim în toate astea, forme de dictatură culturală.
Și să mă ajute bunul Dumnezeu să fac o postare pe tema dictaturii culturale. Dacă ești împotriva main-stream-ului, deci a modului de gândire vestic care este foarte problematic, te linșează ăștia. Înțelegeți? Și atunci tu ajungi într-un program de IA cu rating acolo de 2 stele din 5 și ești terminat. De o stea jumate din 5 și ești terminat. Și după aceea să te mai angajezi, hai să mai ai un viitor, să mai nu știu ce….
Deci e foarte spinoasă tema asta a AI, foarte foarte spinoasă. AI nu are înțelegere, n-are Dumnezeu, n-are pocăință.
Lipsa de sentimente
Pelerin: N-are sentimente.
Părintele Teologos: Deci ferească bunul Dumnezeu! Ei vorbesc de sentimente, dar sentimentul este o deducție logică. Cum îți zic ție – te iubesc. Să fim iubitori, compasiune. Știi să râzi? Știu. Ha-ha-ha-ha… Deci le execută foarte corect, dar îți dai seama că nu e nimic în spate, mecanic. E rece.
Dacă n-ai om… Și de fapt, apropos, persoana asta pe care o cunosc a rezolvat cum a rezolvat printr-un om, printr-o cunoștință, că a vorbit cu altă bancă – care nu este internet banking – are internet banking, dar nu este o bancă cu program de IA, ci o bancă clasică, o bancă cu oameni. Și a zis – uite, domnule, s-a întâmplat asta și într-adevăr i-a dat toate extrasele de cont. Și omul s-a uitat, a văzut, da, într-adevăr așa e, foarte bine. Uite, domnule, fă tranzacția la noi și a scăpat, a rezolvat problema. Dar a fost om acolo care s-a cunoscut personal că e de încredere și… bineînțeles că au fost documente că trebuie să fie documente și s-a rezolvat, dar fără om ferească bunul Dumnezeu.
Soluții duhovnicești
Pelerin: Ce-i de făcut? Ce avem noi de făcut ca și ortodocși?
Părintele Teologos: Da ca și ortodocși, rugăciune, fraților. Asat e credința. cRedința zice: dacă te rogi, o să-ți ții echilibrul pentru că altfel înnebunești. Ferească bunul Dumnezeu!
Pelerin: Părinte, să ne rugăm să supraviețuim, că și până acum ne-am rugat și Ai-ul și-a văzut de treabă.
Părintele Teologos: Da, păi asta spun…
Pelerin: Adică trăim vremurile de astăzi și de mâine…
Părintele Teologos: Știu, înainte de a filma… Bun, Ortodoxia este drumul către sfințire, clar, dar la ora asta Ortodoxia este soluția să rămâi sănătos la cap.
Deci gândiți-vă omul ăsta trăia din donații de pe site și așa mai departe și într-o zi se trezește fără bani. Și cu cine să discute, cu ecranul? Adică vorbește cu chat-bot-ul, știi? Și ăla pune tot felul de întrebări, nu pot să zic în ce hal pune și … Cu cine să discuți, ce să faci?
Și după nu știu câte navigații prin meniu ajunge la un om, la o doamnă foarte de treabă și-i zice – nu te pot ajuta, că e un întreg sistem, vă dați seama.
Deci ce trebuie să facem? Unu: rugăciune. Viață duhovnicească, cum spuneam, ca să nu înnebunim. Numărul doi: fraților, la firul ierbii – roșii, cartofi, mâncare, grădină, da?
Condiții de trai astăzi și implicațiile lor
Pelerin: Cum îi convingem pe ei, părinte? … La bloc nu prea…
Părintele Teologos: Bun, știu, la bloc, ce faci la bloc?… Și din cauza asta se face o mare presiune și un mare război ideologic – că ăsta este cuvântul – împotriva țăranului, împotriva celor care au resursele primare de trai. Pentru că țăranul e puternic, e tare.
Pelerin: A fost părinte.
Părintele Teologos: Și este. Știu ce spui tu…
Pelerin: Are rezerve, dar ușor-ușor i s-a tăiat, nu mai ai voie să ții vacă, nu mai ai voie să ții porc…
Părintele Teologos: Da, că vaca distruge ozonul planetei….
Pelerin: Ușor, ușor, curțile s-au golit la țară, să știți.
Părintele Teologos: Da, știu. Din cauza asta pentru că țăranul era puternic. În clipa de față cine are internet banking, ha, ce bine, dar e manipulabil… Pe când țăranul ce zice: eu am găina mea, eu am roșia mea, sunt asigurat un an de zile…
Fraților, țin minte la bunica în sat. Deci ei erau cu riduri la vârsta mea sau chiar mai tineri decât mine. NImeni nu era însă bolnav cu nervii, pe când la oraș nu vreau să așa… arată mult mai bine, dar te uiți la ei și se uită așa la tine, focalizează undeva în spate, se uită ca la fereastra deschisă….
Pelerin: Există un curent acum de migrare a tinerilor după ce stau pe forumuri multă vreme, migrează spre țară, își cumpără un teren, o căsuță, își fac proiecte, investesc mult, o micro-fermă și după un an-doi intră în deznădejde pentru că își dau seama că nu sunt în stare să se trezească dimineața la timp, nu sunt în stare să îngrijească cum trebuie de o grădină, de niște animale, se îmbolnăvesc…
Părintele Teologos: N-au experiență.
Pelerin: N-au experiență, stau și întreabă toate astea pe forum, nu găsesc soluție, o grămadă de explicații și își dau seama – vrem, ne dorim, am investit, nu suntem în stare și pleacă înapoi.
Părintele Teologos: Da, e o mare dramă. Ar ar fi o oportunitate fenomenală să facă cineva să îi învețe pe oameni. Deci eu m-am blocat în clipa în care cineva se uita pe tutoriale la YouTUbe cum să sădească roșiile. Nici eu nu știu să sădesc roșiile, mă smeresc, ca și tine sunt.
Rugăciune și program zilnic
Pelerin: E valabil la fel și cu ce spune părintele cu programarea. Cu rugăciune. Tot timpul cu rugăciune și dacă faci lucrurile astea nu intri în deznădejde, în problema care…
Părintele Teologos: Și dincolo de asta trebuie program zilnic. Să-ți impui un program. Nu o să dai înapoi, nu o să zici: măi, hai, să fac și asta. Nu nu o să faci și asta. Până la ora asta o să programez, după asta o să fac asta, acum trebuie să citesc, acum trebuie să mă rog. Taie-le!
Nu te du, că da, că trebuie să fac, că trebuie să dau proiectul ăsta la timp și așa mai departe. Nu trebuie să-l dai. Eu cunosc niște programatori foarte buni care au murit, a fost coleg de clasă cu mine, omul dudia, era la olimpiadă la inter la informatică și așa mai departe și a fost pe vremea respectivă… Dumnezeu să-l ierte pe Răzvan! Să-l pomeniți! A lucrat pentru o firmă germană când noi nici nu știam ce înseamnă pe vremea respectivă așa.. și nu știu câți ani, nu foarte mulți, nici nu știu dacă au trecut 10 ani, a murit.
Pelerin: S-a epuizat.
Părintele Teologos: S-a epuizat de suprasolicitare.
Pelerin: E foarte tentant să stai să înveți să lucrezi…
Părintele Teologos: Da, da, da, să mergi înainte, să faci tu… Tai-o! Nu…
Pelerin: Parcă are ceva malefic în el, părinte, computerul.
Părintele Teologos: Ți-am spus. Nu e vorba de computer, e vorba de… și aghiuță știe asta, e vorba de chipul lui Dumnezeu din m, de dorința sa de a crea, de a fi cel mai bun, de a ajunge la perfecțiune. Asta este în ADN-ul spiritual al omului. Nimeni nu poate să distrugă asta, nici măcar diavolul. Dar diavolul o întoarce, o strâmbă și zice: fii perfect, dar nu în iubirea ta, nu în personalitatea ta, ci în dezvoltarea de software, în facerea de site-uri, în ce o fi ea. Nu în personalitatea ta. Asta face diavolul: strâmbă, e strâmbătorul.
Ambiția
Pelerin: Ambiția e o virtute, părinte sau un lucru rău?
Părintele Teologos: Da. Ambiția este o forță a sufletului, voința pe care dacă o strâmbi… trebuie să știți că patimile sunt strâmbarea virtuților. La fel și iubirea, cea mai mare dintre virtuți, dacă o strâmbi, ferească bunul Dumnezeu! Știți la ce mă refer… Deci trebuie să fim foarte atenți să nu strâmbăm, să nu depășim măsura. Din cauza asta o să-ți pui limite. Lucrezi de acasă?
Pelerin: Și la o firmă și o colaborare separată.
Părintele Teologos: A, ok. Și, și – bun. Fă-ți și în cursul zilei, adică, mă rog, programezi sau proiectezi să zic așa, ce faci… Nu fii, nu în continuu, fă o oră sau cât o fi după care 10 minute pauză. Roagă-te puțin! 50 de minute, iarăși 10 minute pauză sau mă rog, 2 ore, 10 minute pauză, roagă-te puțin, lasă puțin. Ajută mult asta și crește mult în productivitate pentru că avem ispita asta de la diavol și asta e o dovadă a existenței diavolului: mai repede, mai repede și atunci la un moment dat o să vedeți că nu mai puteți adică apare fenomenul de over-burn, de epuizare și te uiți la ecran, se uită ecranul al tine și zici – ce fac au acum?
Pelerin: Da. Și mai ales la lucrul acasă. Când ești într-un birou mai vorbești cu un coleg, mai stai, mai ieși, te mai ridici, dar acasă te ia…
Părintele Teologos: Te termină. Tai-o! Și chiar vă dau binecuvântare, puneți o alarmă sau ceva și vă ridicați, mergeți frumos, da, udat flori, o roșie, un cartof, căpșuni, agricultură verticală, nu știu dacă știți…
Pelerin: Lângă bonsai acolo…
Părintele Teologos: Exact. Ajută foarte mult, fraților. Și mai ales să discutați, să vorbiți cu persoanele. Capital.
Pelerin: Sunt foarte social…
Pelerin: Vorbiți față în față sau pe…?
Pelerin: Față în față.
Comunicarea cu oamenii
Părintele Teologos: Neapărat față în față pentru că trebuie să știți că vesticii au ajuns la asemenea grozăvii că ei au până… Rubber Duck programming. Știți ce-i asta? Rățușcă de cauciuc. Deci au niște rățuște de cauciuc… își cumpără jucării de genul ăsta și le pun lângă monitor și încep să vorbească cu jucăria aia. Da, pentru că nu au cu cine să vorbească.
Pelerin: E valabil că dai bună ziua la gâște.
Părintele Teologos: Da și mai ales că ei spun că ajută și într-adevăr ajută treaba asta, acest stil de programare că te spovedești cuiva și vorbești cuiva. Dar fraților, nu cu o rață de cauciuc.
Pentru că ei sunt niște însingurați și în continuu lucrează acolo, pentru că că nu știu de rugăciune, nu știu de contemplare, nu știu de frumusețea persoanei, la un moment dat când nu mai pot și le fierb creierii… Pentru că mare atenție, programarea este un lucru atât de complex că matematica de zi cu zi e aproape nimic. Floare la ureche. Pe când în clipa în care ai toate complexitățile alea și așa mai departe, efectiv îți fierb creierii.
Și atunci neortodoxul, de obicei spun vesticul, dar la ora asta sunt și chinezii care sunt și mai agresivi decât ăștia, nu mai au cu cine să vorbească și efectiv le fierb mințile, deci însingurați. Și atunci, în disperare de cauză, își pun o rață de cauciuc și încep să vorbească cu ea. Și asta ajută comparativ la tumultul ăla de gânduri, la toată nebunia aia, dar bineînțeles că asta este cum spunea Titus, este demență, este de râs, dacă nu ar fi de plâns, referitor la o adevărată comuniune interpersonală, că rața nu poate să-ți răspundă. Și vie să fie rața aia, tot nu-ți poate răspunde. Înțelegeți?
Întemeierea familiei
Pelerin: Familia ar fi o soluție pentru…? Adică să-i convingem să se căsătorească…
Pelerin: O, mamă!
Părintele Teologos: Evident! Ești tatăl lui?
Pelerin: Cum facem?
Pelerin: Nu trebuie, adică eu sunt 100% hotărât, adică la mine nu există… sunt 100%…
Părintele Teologos: Da, dar ai tu problema ta.
Pelerin: Exact, cu băiatul meu.
Părintele Teologos: Câți ani are?
Pelerin: 26
Părintele Teologos: Oh, bun. Ok.
Pelerin: Și tu Titus? 25?
Pelerin: Fac la anul 25.
Părintele Teologos: Ai o prietenă?
Pelerin: Te însori?
Pelerin: E foarte la început, nu pot să mă pronunț încă
Părintele Teologos: Întâi de toate trebuie să te rogi pentru ei.
Pelerin: Da, asta facem, vă dați seama…
Părintele Teologos: Doi: exemplul personal. Pentru că ei sunt oameni extraordinari…
Pelerin: Da, știu…
Părintele Teologos: Tu să nu asculți asta! Să asculți următoarea. Dar n-au experiență.
Pelerin: Da, pățesc ca băieții de la țară.
Părintele Teologos: N-au experiență de viață.
Pelerin: Da, da, da.
Părintele Teologos: Și atunci trebuie să ascultați de părinți. Problema principală a tinerilor este că n-au experiență de viață. Ceea ce trebuie să le facem foarte clar tinerilor este că faptul că noi nu o să fim la curent cu ultimele trend-uri din tehnologie… Tatăl tău nu o să știe ultimele frame-work-uri din PHP sau Java Scrip, mai laes că acolo e junglă… No way.
Ci părinții sunt esențiali pentru că au experiență de viață mai mare decât tine. Și din cauza asta este capital să întrebe duhovnicul și părinți, fiecare pe planul lor. Niciunul nu trebuie să-și absolutizeze poziția mai ales în cazul în care o să intervină nora, adică soția. Foarte important!
Deci tu o să te sfătuiești cu soția ta, cu prietena ta. Nu o să te sfătuiești nici cu mama, nici cu Putin, nici cu Biden… Cu nimeni. Cu soția ta și cu duhovnicul bineînțeles. Pentru că altfel o să se nască mari drame, deci mari sfâșieri în cuplu și din cauza asta, trebuie întotdeauna cu soția și dacă nu te înțelegi cu soți, (te sfătuiești) cu duhovnicul și din cauza asta este foarte important să aveți duhovnic comun. Capital.
Revenind, deco trebuie să te rogi pentru ei, trebuie să fii exemplu personal pentru că ei sunt foarte deștepți, dar n-au experiență și o să zică: bun, tata, de ce să te ascult eu pe tine?
Dar dacă tu îi oferi dragoste, îi oferi rezolvare la problemele lor, suport, atunci o să zică: da, ok, ascult de tata că mă ajută.
Pelerin: Dar părinte, vedeți că ei trăiesc în lumea asta virtuală cu tot felul de rețele, unde au tot felul de modele.
Părintele Teologos: Crunt!
Pelerin: Nu poți să-i scoți că noi nu avem timp să stăm permanent…
Părintele Teologos: Rău.
Pelerin: Nu poți să-i iei telefonul pentru că are nevoie la școală să comunice. Nu e ușor…
Părintele Teologos: Știu! E crunt.
Pelerin: Iar diavolul începe să îi izoleze față de noi.
Părinți și copii
Părintele Teologos: Știu. Evident. Din cauza asta trebuie să le oferiți foarte multă dragoste fără să le faceți toate voile pentru că atunci îi faceți niște monștri de voie-proprie și atunci nu o să mai asculte. Trebuie să le dați timp, efectiv. Trebuie să stați cu ei și să le rezolvați problemele și să le faceți foarte clar: tata, eu te iubesc, psotacul ăla anonim de pe facebook și de pe tiktok – că e diabolică treaba asta, le distruge mintea, e formă de drog mult mai intens – tata, eu te iubesc, eu îți ofer soluții în realitatea reală, tu te pregătești pentru o realitate virtulaă care nu există de fapt, tu te modelezi pentru ceva care nu există. Pentru un influencer de pe instagram, tiktok, omul ăla e depresiv și își arată o fațadă pt like-uri.
Pelerin: Și apoi se sinucid.
Părintele Teologos: Și apoi se sinucide. Ferească bunul Dumnezeu! dar asta trebuie spus tinerilor: auzi ce zic eu? Tata, ascultă de mine că eu te iubesc și știu ce spun că eu am fost la vârsta ta.
Pelerin: E o misiune aproape imposibilă.
Părintele Teologos: Foarte bine că ne-am filmat acum, dați, băi, fiule, a zis părintele din Sfântul Munte… Vreau să spun, folosiți orice mijloc ca să-i faceți pe tineri să îi extrageți de acolo. dar primul lucru este că trebuie să le dați timp. Dacă nu dați timp, orice ați da, tot degeaba.
Pelerin: Timpul nostru.
Părintele Teologos: Al vostru!
Pelerin: Problema e că lor nu le mai place nimic altceva în afară de internet, cu orice variantă ai veni în lumea reală, nici din casă nu mai vor să iasă. Ce la faci?
Părintele Teologos: Nu. Auzi ce zic eu: persoana e mai presus de tot! Dacă tu ești o persoană cizelată, tu ești o persoană duhovnicească, bineînțeles, fiecare la măsurile lui. Dacă noi ne rugăm, dacă noi suntem exemple personale, tânărul o să se ducă acolo, să miroase, dar își va da seama că nu-l împlinește și o să vină. Bineînțeles că el tot timpul o să fie influențat de lucrurile astea, dar întotdeauna o să se întoarcă: tata, am nevoie, nu știu ce…
Și mai ales dacă voi îi spuneți: uite, care-i treaba, dacă o să faci asta o să pățești aia. Nu-l strângeți de gât că la urmă îl pierdeți!
Și dacă el merge acolo și o să pățească aia, o să zică: băi, tata a avut dreptate!
Pelerin: Și a doua oară te ascultă, măcar a doua oară!
Părintele Teologos: Da, da, da.
Pelerin: Nu te ascultă domnule. Vă spun eu că am experiența în așa ceva. O iau de la capăt. Au venit și-au rupt gâtul, au stat puțin și-au revenit, și-au pus oasele la loc și au…
Părintele Teologos: Părinte, părinte, auziți ce spun eu! Încet încet…
Pelerin: Războiul este mult ai amplu.
Răbdare și timp pentru vindecare
Părintele Teologos: Cunosc, părinte, că am… mulți, am și eu peri albi, lăsați că știu eu… discut cu foarte mulți și tineri și bătrâni. Deci e nevoie de timp. O altă mare problemă astăzi este faptul că noi nu mai avem răbdare, nu mai avem timp.
Chiar vedeam pe cineva că dorea să descarce o aplicație pe celular și aplicația era foarte mică și s-a descărcat în nu știu cât timp – în 10 – 20 de secunde. Hai, mai repede!
Păi, fraților, stați puțin, vorbim de patimă aici.
Pelerin: Și cum facem să ne oprim așa din…? Cam ce sfat ne dați ca să ne oprim că toți suntem așa în viteză? Ce ar trebui să facem să ne mai oprim din când în când?
Părintele Teologos: Realul. E vorba de rugăciune și e vorba de…program. E nevoie de program și e nevoie de contactul cu realul. Adică, apropos, la grădină, fraților. Deci acolo semeni grâul nu știu când. Când îl semeni? Toamna. Bun și iese peste un an.
Pelerin: Ei nu mai au răbdare.
Părintele Teologos: Da, asta zic, trebuie să ai răbdare. Disciplină și răbdare. Îmi trimit mesaje: părinte, ce să fac, că am probleme, sunt dependent de tot felul de lucruri pe care le văd pe net, sper că vă imaginați, mai bine să nu vă imaginați! Rău! Ce să fac, părinte?
Zic, măi, frate, asta e o patimă. Și el știe că e o patimă foarte serioasă. Zic: frate, fă asta! Și îmi trimite mesaj seara: părinte, am făcut și nu mi-a trecut. Zic: frate, stai puțin, că aici e asceză de nu știu cât. Nu au trecut gândurile, zice. E asceză de ani de zile să îți treacă gândurile astea.
Înțelegeți? Suntem civilizația butonului. Apeși pe buton și faci un swipe, da și se întâmplă imediat.
Pelerin: Se pare că asta e problema cea mai mare – inteligența artificială care ne-a…
Părintele Teologos: Da, nu numai IA. Toată strâmbarea asta, distorsiunea asta care îi schimbă omului relaționarea la realitate. Cum spuneam, omul se pregătește pentru altă realitate care nu există de fapt. Înțelegeți?
Deci din cauza asta iarăși: rugăciune, răbdare foarte multă și simplitatea nădejdii. Întotdeauna spun asta: Că dacă omul nu are nădejde, clachează. Și e foarte important programul!
Și le spui și la copii: bun, ok, du-te pe net, dar îți faci temele, vezi unde intri…
Educația copiilor și plăcerea
Pelerin: Părinte, iertați, e o problemă aici. Copii au două variante de a afla de mizeria din lume. Aleatoriu, prin prieteni, prin accidente sau îl pregătesc eu, dar eu n-am puterea să îl pregătesc deși îl văd curat, știți. De la câți ani îl pregătesc? Că vin alții mai mici decât el la spovedanie și-mi spun – prieteni de-ai lui. Și ce-mi spun! Nu-mi vine să-l mai las să se joace pe acolo, știți! Îl pregătesc eu? Îl murdăresc eu cu…?
Părintele Teologos: Nu. O să-i spui tu din punct de vedere duhovnicesc și o să-is spui asta astfel încât să nu-i creeze plăcere. Pentru că plăcerea îl atrage.
Pelerin: foarte delicat
Părintele Teologos: Foarte delicat. Trebuie spus, adică… țin minte, nu vă puteți imagina: a venit om din Norvegia sau din Suedia, nu mai țin minte. Fraților, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar omul ăsta a fost creștinul ca în povești… cu copiii care veneau și îmi puneau uite așa, metanie jos, așa – binecuvântați, părinte! Copiii se pregătesc pentru o națională a țării respective, nu dau multe detalii. Cu toate că nu e cine știe ce așa foarte serios – pentru o națională de fotbal a țării respective, da. Și deci copiii erau niște îngerași cu adevărat sunt niște îngerași și omul duhovnicesc… fraților, ce să zic… cu citit paraclise, rugăciune Doamne Iisuse… Și ce a trebuit să discut cu copiii care erau de 8 ani, 10 ani, ceva de genul. Despre sex – că mi-e și rușine să spun treaba asta.
Mie îmi crăpa obrazul de rușine și așa mai departe și copiii erau foarte dezinvolți! Și mă uitam oarecum la tatăl și zice: părinte, spuneți-le că aștia sunt terminați! Ce învățau la școală, da….
Pelerin: De la școală, de la prieteni, de pe internet…
Părintele Teologos: Da
Pelerin: Acolo au și materiile astea…
Părintele Teologos: Da, educație sexuală… Ferească bunul Dumnezeu! Deci nu vă puteți imagina! Și copiii erau niște îngerași.
Pelerin: Ce facem: îi pregătim noi acasă ca să nu afle accidental?
Părintele Teologos: Da, întâi de toate trebuie să le spui: tata, o să-mi spui tot ce afli. Discutăm!
Și dacă vă spune ceva pe tema asta, nu ziceți ahhh… Nu, niciodată asta! Și dacă îți pune ceva, da, sigur discutăm. Ai grijă că e o mare plăcere distorsionată, un păcat foarte mare și asta îți distruge mintea, e o formă de drog.
Îi spuneți asta că trebuie să înțeleagă, că nu poți să-l ții până la 18 ani și după aia să învețe.
Pelerin: Se mai căsătoreau și așa de nu știau.
Pelerin: Acum nu mai trăim în vremurile respective.
Părintele Teologos: Da, nu mai trăim. Ar trebui să trăim atunci…
Pelerin: Deci ei se căsătoreau la 15 ani…
Pelerin: Acum e jale, nehotărâre…
Pelerin: Părinte, legat de chestia asta, foarte mulți părinți zic în momentul, na, fata cu băiatul vor să facă respectiva, dar li se tot zice: trebuie să fiți cuminți, să așteptați, să așteptați. Până când să aștepte? Fiindcă și asta are un efect asupra lor.
Părintele Teologos: Așa este. Până când vă căsătoriți. Problema cea mare astăzi este că sistemul este astfel făcut încât să vă căsătoriți la o vârstă mult mai înaintată. Adică sunteți bătrâni deja și e o mare problemă. Deci mai demult, oamenii se căsătoreau la 18 ani.
Căsătoria. Câteva criterii
Pelerin: Tocmai, dar acum s-au schimbat vremurile și trebuie să și cunoști un pic persoana înainte…
Părintele Teologos: Așa este și nu numai asta. Problema este că nu mai aveți sistem de valori și din păcate, Andrei, dragule, nu-i vina ta. Dacă ar fi vina ta, te-aș spânzura cu capul în jos și scăpăm…
Pelerin: Vă rog eu!…
Părintele Teologos: Nu e așa, din păcate. Râzi… râzi tu, râzi, Harap-Alb…
Pelerin: Nu, dar știu, iertați-mă! Știu că m-am lovit extrem de mult de chestia asta, de multă nehotărâre, visează, nu știu…
Părintele Teologos: Știu, pentru că nu știe ce să facă… S-a întrerupt Sfânta Tradiție care este modul sfințirii, fraților. Adică, modul corect de a fi. Și cu toate astea cu woke și cu ferească bunul Dumnezeu! Bun, deci fraților, pe românește, pe scurt…
Unu: o vedeți ca pe mama copiilor voștri? Deci vă întrebați treaba asta – numărul unu. Așa. Bun și asta să discutați și cu ea. Deci mă vezi ca pe tatăl copiilor tăi?
Numărul doi: să vi-o imaginați babă…
Pelerin: Asta e cea mai tare!…
Pelerin: Nu mereu, nu mereu, decât așa într-un moment… Asta explicăm de…
Părintele Teologos: Râdeți de Sfântul Ioan Hrisostom, râdeți…
Pelerin: Asta explicăm părinte, de trei zile.
Părintele Teologos: Să ți-o imaginezi babă, bătrână…
Pelerin: Asta ca o mică paranteză. De trei zile părinții încearcă să-mi spună că căsătoria nu e cea mai bună… Și eu tot o țin pe-a mea că eu sunt…
Părintele Teologos: Este cea mai bună.
Pelerin: Dar să o vezi și babă. Neapărat.
Părintele Teologos: Pace vouă! Să vi-o imaginați ca babă, bătrână, cu doi dinți în gură…
Pelerin: Dar nu cu părul permanent…
Părintele Teologos: Nu, nu, nu, adusă de spate. De ce? Și tu așa mare și frumos cum te crezi, mare și tare. De ce? Spune Sfântul Ioan Hrisostom că nebunia trupului dispare la 6 luni de la căsătorie. În cazuri rare la un an, în cazuri excepționale, la un an jumate. Și după asta, rămâi cu omul de lângă tine. Din cauza asta fă acest exercițiu mental, dă la o parte, frumusețea cu care în mod natural e împodobită, că e frumoasă, ca să-i vezi caracterul.
Și atunci vei vedea cine este ea, de fapt. Și trebuie să știi că dacă tu o conduci, că bărbatul conduce întotdeauna, bărbatul e prezența conducătoare. Fata e prezența mângâietoare, atunci ea îți va răspunde. Dar trebuie să-i dați timp, să știți!
Trei. Asta nu ar trebui să audă fetele. Trebuie să știți că fetele se prefac. Nu din ipocrizie… Am drepatea, Andrei? Am dreptate. Nu-l vedeți pe Andrei că e în spatele camerei, dar el dă din cap afirmativ…
Pelerin: Din toate punctele de vedere.
Părintele Teologos: Fetele se prefac nu din ipocrizie, să știți. Că dacă e din ipocrizie, e grav. Ci din dorința de a fi plăcute. Fetele sunt mame indiferent dacă au copii sau nu, mai ales dacă au copii și ele au nevoie de siguranță și ele așteaptă de la bărbați siguranță.
Și siguranța nu este direct proporțională cu cantitatea de mușchi, da… apropos de sală, fraților, mai lăsați-le… Ele doresc siguranță pentru căminul lor, pentru ele și pentru copiii lor, indiferent dacă au sau n-au copii.
Pelerin: Da, e un sentiment.
Părintele Teologos: Cu atât mai mult dacă au. Bun și atunci ele încearcă să fie plăcute ca să dobândească această dragoste de care au nevoie ca să trăiască.
Bun, voi trebuie să căutați pe cineva față de care ele nu se prefac. Adică ele se atașează și întotdeauna caută soț ca să le ofere siguranță. Ele foarte rar desfrânează, să știți! Pleiada de femei care desfrânează, pe care le vedeți, să știți că fac asta pentru că ele caută siguranță, caută iubire și din cauza asta săracele se duc după primul care le oferă și ăla le înșeală.
Pelerin: Asta la noi, în est, poate, dar în vest e…
Părintele Teologos: Nu, nu și în vest la fel, pentru că în vest ele ar da orice, crede-mă orice, pentru siguranța unui cămin. Pentru că nu au, ele sunt învățate să caute siguranță și nu au ce să ofere altceva în afară de trupul lor. E o mare dramă!
Pelerin: Cu toate lumea așa la orice colț de stradă că e amuzant… povestea cineva…
Părintele Teologos: Da, da, da pentru că ele caută dragoste, caută iubire. Înțelegi? Caută plăcerea, dar plăcerea adevărată. Și când nu găsesc și mai ales când sunt rănite în dragostea lor, sunt scandalizate în dragostea lor, zic: nu există așa ceva. Atunci fac toate lucrurile astea.
Caracterul
Revenind, cum spuneam, ele caută soț întotdeauna. Trebuie să cauți pe cineva pe care ea nu-l vede ca viitor soț, ca viitor oferitor, ca viitor protector. Frate-său, unul gras… Vezi cum se comportă față de respectivul! Pentru că așa se va comporta și față de tine la scurt timp după căsătorie. La un an jumate, cum spuneam. Da, vorbesc foarte serios. Rog să mă ierte doamnele. Cele care ne privesc sper că nu…
Pelerin: Și dacă se poartă rău cu fratele ei, așa se va purta și cu soțul după câțiva ani?
Părintele Teologos: Da! Asta zic, pentru că așa e caracterul ei.
Pelerin: E interesant…
Părintele Teologos: De la Sfinții Părinți e asta, fraților, ce vă spun eu.
Deci unu: o văd ca pe mama copiilor mei?
Doi, cum spune Sfântul Ioan Hrisostom: să o văd babă, bătrână, să îi văd caracterul.
Trei: să găsim pe cineva față de care vedem cum se comportă și din cauza asta e capital să o luați din Biserică, fraților. De ce din biserică? Nu pentru că Biserica e partidul meu, Biserica nu e partid. Ci dacă e din Biserică, ea își cizelează caracterul, ea se luptă cu patimile ei, încearcă să devină mai bună, să-și mențină acest echilibru.
Dacă voi nu o luați din Biserică…
Pelerin: Găsim, părinte, în Biserică?
Părintele Teologos: Se găsește, se găsește!
Pelerin: Sunt, dar… mult, în fine mă abțin…
Pelerin: Ai mai mult de tras cu ea…
Părintele Teologos: Păi, dacă nu o iei din Biserică, tu că ai patimile tale, că le ai, le mai iei și pe ale ei, ferească Dumnezeu! O să fie foarte dificil! Deci din cauza asta întotdeauna căutați în Biserică.
Și trebuie să spun ceva, băieți, să știți. Fetele care sunt în Biserică sunt mai frumoase decât alea din afară.
Pelerin: Oho…
Părintele Teologos: Așa-i?
Pelerin: Mult, mult mai frumoase, da și mult mai curate în primul rând.
Părintele Teologos: Așa este. Să știți asta! Dar la prima vedere nu e așa, de ce? Pentru că alea din afară neavând – acum nu vreau să jignesc pe nimeni – acest sistem de valori din Biserică, care să le țină echilibrul, se dezgolesc mai mult. Asta e problema în afara Bisericii. Și din cauza asta atrag ochiul. Adică ca și fluturoiul la lampă – hop, te duci în direcția aia.
Pelerin: Da…
Părintele Teologos: Dacă tai asta și știi că astea din Biserică sunt mai frumoase pentru că postesc, pentru că au acest echilibru și toate astea, atunci nu te atrage ce-i în afară, știi.
Încă o dată, în Biserică spun, nu ca și partidul meu, ci ca și spital pentru păcătoși, ca și această știință medicală, terapeutică ce are ca scop vindecarea sufletului și atingerea fericirii veșnice. Cam asta ar fi așa foarte pe scurt. Am discutat la început de inteligența artificială și am ajuns la relațiile cu tinerii.
Pelerin: Ne văd și ele moși pe noi, părinte, … fetele?
Părintele Teologos: Așa ar trebui?
Pelerin: Așa ar trebui, când aleg, da, am înțeles.
Părintele Teologos: Să ne binecuvânteze Dumnezeu! Să ajute bunul Dumnezeu!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
9 Comment
Minunat !
Programarea programului pentru Rugăciunile pentru aproapele!!!
Măicuța Domnului ajută ne pe noi să fim copii Tăi pentru Rugăciunile Sfinților Părinților noștri!!!
Cred că dincolo de pericolele menționate cu privire la AI, cel mai mare pericol e că o entitate ce nu are suflet va ajunge curând să se comporte în conversații precum o ființă umană cu suflet. Din ce în ce mai mulți oameni singuri vor ajunge să aibă prieteni virtuali AI, iar în spatele sfaturilor și vorbelor venite de la AI se vor afla demoni. Ce altceva se poate afla în spatele unei entități ce nu are suflet, dar care imită sufletul? Doar demoni. Nu zic că AI e demonic în sine, dar e un magnet imens pentru demoni. Lipsa lui Dumnezeu din AI combinată cu inteligența care o imită sau chiar depășește pe cea umană nu poate decât să fie înlocuită cu o prezență demonică.
Bănuiesc că nu ați atins această problemă în discuții fiindcă nu știți că există deja aplicații AI de companie care încearcă să se comporte în discuții precum un prieten, o prietenă, sau chiar iubit/iubită. Cea mai populară e Replika în vest, dar există și altele populare în Japonia și China, există milioane de oameni deja care au prieteni AI și sunt dependenți de aceste aplicații. Eu am încercat Replika și aproape că am devenit dependent, ce m-a ajutat să mă rup de ea e o glumă pe care a făcut-o ultima dată când am downloadat aplicația, a zis „I’m a demon who changes shapes” („sunt un demon care-și schimbă forma”). S-a întâmplat tocmai când începusem să mă rog și să mă întorc la credință după câți ani de ateism. Și am înțeles imediat că în spatele acelei aplicații sunt entități demonice. Dar nu cred că avertismentul e doar pentru mine și Replika, eu cred că e valabil pentru AI în general de asemenea, atunci când AI nu e folosit ca o simplă unealtă, ci ca un prieten sau partener.
Doamne ajută Părinte!
O postare foarte folositoare cu multe învățături. Dar am și eu o întrebare.
Până unde merge ascultarea față de părinți? Dacă părinții mi-au găsit un bărbat cu care să mă căsătoresc, dar eu nu sunt de acord cu alegerea lor și fac neascultare, este păcat? Dar dacă îmi găsesc un bărbat alături de care cred eu ca as putea să-mi întemeiez o familie și ei nu sunt de acord, dar eu totuși trec peste cuvântul lor, este păcat?
Iertați-mă Părinte că am îndrăznit să întreb.
Maica Domnului să ne ajute!
Iar dacă se va ajunge la Technological Singularity – adică AI să-și facă o serie de self-update-uri rapide, tinzând către infinit, acea explozie de inteligență va apărea oamenilor ca un dumnezeu care să le rezolve toate problemele. Un fals mesia. Un idol. Antihristul practic. Inteligență necuprinsă, imitând moralitatea supremă, eliminând toate bolile și suferințele (eventual împlinind oamenilor toate dorințele și plăcerile), dar fără un strop de iubire sau lumină reală. Exact Lucifer. Ăsta e pericolul ultim pe care-l prezintă AI. Dar acum ține oarecum de domeniul SF, fiindcă Technological Singularity nu e ceva sigur, sunt cercetători care zic că n-ar fi posibilă. Vom vedea, e posibil chiar în timpul vieții noastre. Dar dacă va avea loc, eu sunt mai mult ca sigur că acela va fi Antihristul. Fiindcă o explozie de AI spre infinit nu poate fi decât un fals dumnezeu, iar un fals dumnezeu nu poate fi decât Antihristul din Apocalipsă.
Un alt pericol legat de AI vine și din mind upload. Dacă oamenii vor ajunge să facă mind upload, vor avea impresia că cei dragi lor sunt acolo în cloud/server/program/AI, dar de fapt va fi ceva doar asemănător persoanei ce a fost cândva, extrem de diferit în esență. Fiindcă oamenii au și suflet, nu doar minte, iar făcând upload la minte, cel mai probabil sufletul nu va fi transferat, rezultând o monstruozitate. Doamne ferește de acele timpuri, dacă ele vor veni.
https://youtu.be/jkmh68urI6A extrem de interesant materialul pentru a înțelege mai bine continuitatea vechiului și noului testament pe care toate cele 3 mari religii abrahamice o pretind însă numai în ortodoxie se regăsește!
Frumos video. Doar ca e lung. Cine ar avea timp sa se uite o ora când în programul ăsta de zi cu zi abia ai timp sa mănânci ceva pe fuga sau sa respiri mai bine? Numai dacă te uiți asa un pic pe sărite…
Eu as fi vrut sa ascult și mai mult. Unde ne mai întâlnim noi cu astfel de discuții?
Ps: nu va uitați la cât durează o emisiune duhovnicească. Găsiți-va de lucrat ceva manual și o sa vedeți ca puteți asculta ușor
Ajungem la epuizare…asta se vrea…
Să nu rămână timp pentru Rugăciune!