Vizionați pe părintele Pimen Vlad care ne vorbește într-un cadru pitoresc din România și ne îndeamnă să ne iubim țara, strămoșii și copiii. Un îndemn foarte actual și, din păcate, foarte necesar.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Dragii mei, iată că ne vedem iarăși!
Dacă observați, în spatele meu – frumoasele păduri ale României! Sunt undeva între Vatra Dornei și Bistrița. Am oprit mașina la marginea șoselei jos, așa, am găsit un locușor cât de cât s-o scot de pe drum, și-am urcat undeva în pădure. Ce frumuseți avem! Uitați-vă în spate: pădurile de brad, de tot. Poate se mai aude un pic pe jos, e drumul. N-am urcat chiar sus, că zic să nu las totuși mașina la distanță mare.
Hramul Mănăstirii Putna
Ce să vă spun, avem locuri minunate. Ieri am fost la Mănăstire la Putna. A fost Adormirea Maicii Domnului. M-am bucurat mult! A fost o slujbă minunată acolo! Înafară de arhierei, de preoți, mulțime de credincioși. De oameni frumoși. Avem oameni buni, oameni frumoși, foarte mulți îmbrăcați național așa, tradițional, cu portul Bucovinei. Pot să spun că-i portul care-mi place cel mai mult. E frumos în toate părțile țării, dar parcă portul Bucovinei e cel mai frumos. Am făcut multe fotografii cu oameni îmbrăcați național, cu copii acolo, cu tineri, cu de toate. M-am bucurat. Clipe minunate. Chiar de Adormirea Maicii Domnului. A mai plouat câte un pic, în timpul liturghiei, oamenii erau pregătiți, aveau umbrele; în momentul în care se liniștea le strângeau, nimeni nu s-a mișcat, toți au stat la locul lor, au trăit bucuria, Sfintei Liturghii la sărbătoarea Maicii Domnului – Adormirea Maicii Domnului. Când Maica Domnului s-a mutat la Cer.
Nu moarte, ci mutare
Vezi că nu-i spune moarte ci mutarea Maicii Domnului la Cer. Cum spune în troparul ei: Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții. Vedeți ce frumos? S-a mutat în viața veșnică, de unde ne ajută cu atât mai mult. Cu cât acolo are putere deplină, fiind Maica Lui Dumnezeu și Mijlocitoarea noastră. Da, dragii mei! Și azi, după toată frumusețea de ieri a Maicii Domnului sunt Sfinții Brâncoveni. Constantin Brâncoveanu cu cei 4 fii ai lui și cu sfetnicul Ianache. Ne amintim cu toții, ce voievod a fost Constantin Brâncoveanu, deci era un domn și foarte înțelept, foarte calculat, în domnia lui. Adică a prosperat așa, să spunem foarte mult țara românească. Adică s-a ridicat pe toate planurile, dar era și foarte credincios.
Ctitorie athonită
Are ctitorii peste tot. Prin toată țara și-n exterior chiar și în Athos. Știu chiar la Mănăstire la Sf. Pavel de care aparținem noi acolo, este un paraclis acolo, care a fost ctitorit de Sf. Constantin Brâncoveanu. Și mai târziu, mănăstirea încoace, pentru că era închinată Sf. Împărați Constantin și Elena. Mănăstirii Sf. Pavel, de vreo 10 ani încoace, a hotărât să-i schimbe hramul, dac-a fost ctitorit de Constantin Brâncoveanu, să-i pună, în cinstea lui, să fie prăznuit paraclisul de acolo și-l prăznuiește pe Sf. Constantin Brâncoveanu. Da!
Constantin Brâncoveanu – model de mucenicie
E un model, înafară de un domnitor credincios, cum se spune, cu coloană vertebrală – un model de mucenicie. Să ne gândim, când a fost dus la Constantinopol și i s-a cerut să se lepede de Hristos ce-a făcut? „Sub nici o formă!” Și gândiți-vă c-avea copilașii lui cu el. Și i-au ucis copiii în fața lui! Pe rând, câte unul.
„- Te lepezi?
– Nu mă lepăd! ”
Îi mai ucidea un copil. Deci vă dați seama ce fel de mucenicie a răbdat el? Nu doar mucenicia lui, mucenicia fiecărui copil al lui care-a fost ucis. toți pe rând. Și la urmă a fost martirizat și el a fost ucis. Adică, el, am putea spune, că-i de mai multe ori mucenic. Adică s-a încununat după fiecare copil al lui. Primea câte-o cunună pentru cât răbda el înăuntrul lui. Și-așa. împreună cu copiii lui și cu sfetnicul Ianache s-a dus la Ceruri. Și l-avem mijlocitor pentru noi.
Mucenicia fără sânge
Soția lui, foarte credincioasă, când a putut, a stat mulți ani pe acolo, până a reușit mai târziu să ia moaștele lui, să le-aducă în România. Da! Vedeți ce modele de sfinți avem, pe care să le urmăm! Deci acum, am putea spune: „Poate nu mai este timpul ăla de mucenicie” Dar însuși răbdarea la toate ispitele astea care vin, împotrivirea la patimile astea care-s atât de tentante în timpurile noastre și vin pe toate căile: toate astea de ce-i acum: televizoare, internet și tot ce este, ca să reușești să le biruiești, e o încununare, un fel de mucenicie Să faci față ispitelor veacului acestuia, care-s destul de mari. Sunt mult mai mari ca înainte. Pentru că vin prin partea asta a plăcerii care ni se oferă permanent – toate condițiile pentru așa ceva, chiar legalizat și tot ce vrem. Și asta înseamnă să poți trece prin asta fără să te lupți cu ele, să le dai de-o parte. În momentul în care cazi, te ridici, te spovedești și mergi mai departe, deci e-o mucenicie. Mucenicie fără sânge. Dar în fața Lui Dumnezeu e-același lucru.
Ar fi cazul ca românii din străinătate să revină?
De-asta trebuie să luptăm, să luptăm c-avem o țară minunată, o țară frumoasă. De asta am spus mereu la mulți și-acum am mai întâlnit mulți prin țară fiind care sunt veniți din străinătate, din românii noștri care lucrează în străinătate și când mă întrebau:
– Oare ce să facem? Ar fi cazul să ne întoarcem?
– Dacă puteți, cu toată inima, da!
Pentru că avem o țară minunată și încetul, încetul, începe să fie completată cu străini care vin aici. Dacă românii noștri o părăsesc. Da! Orișiunde mă uit și mă duc așa, locuri minunate care nu le găsești în multe țări. Și mai mult decât atât, oameni minunați, oameni cu dragoste oameni simpli, oameni curați, oameni frumoși. Oameni credincioși! Chiar m-am bucurat.
Să rămânem copii la suflet!
Am mai fost pe la familii cu copiii mulți, atâta m-am bucurat că-mi place să mă joc cu copiii. Intru și eu în lumea aia. Mă întorc în copilărie. Mă joc cu ei diferite jocuri, îi iau în spate, mă joc – deci m-am bucurat din plin, împreună așa cu copiii. Am intrat și eu în jocurile lor și m-am bucurat. Deci trebuie să încercăm să ne păstrăm copilul din noi, să nu-l pierdem, cu grijile astea, cu nebuniile astea, cu tot ce ne oferă lumea asta. Nu! Să păstrăm copilul din noi care să se poată bucura de orișice. Și-atuncea și viața devine mai frumoasă. Devine mai simplă, mai curată, pentru că avem momente mereu, de care să ne bucurăm. mereu prilejuri, de care să ne bucurăm frumos, să le trăim.
Frumusețea autohtonă
Da, dragii mei, am vrut să vă spun câteva cuvinte, nu știu, poate peste vreo săptămână o să posteze pr. Telogos ce vorbesc eu acum, dar încerc, așa încetul, când mi se ivește ocazia pe undeva, să vă arăt din frumusețile noastre ale țării, chiar dacă trăiți în țară. Tot eu trebuie să vi le arăt pentru că de multe ori am întâlnit oameni și când îi întrebam ce au văzut în România asta:
-Băi părinte, n-am ajuns!
Dar prin străinătate aveau câteva țări. acolo, cum se zice, adunate. Și-am zis:
-Măi, avem locuri minunate și noi n-avem timp să le vedem. Cât îi trebuie la om? 2 zile măcar la o lună de zile să-și ia familia să fugă într-un colț de țară, un pic să mai vadă ceva. În cealaltă lună, în altă parte, un pic acolo, că nu necesită nu știu ce. Se poate dacă vrem!
Dumnezeu e cu noi
Da dragii mei, asta am vrut să vă spun, și să rămânem aproape de Dumnezeu, de Maica Domnului și de sfinți, de Cer. Pentru că de acolo vine ajutorul nostru, curajul nostru, tăria noastră, bucuria noastră, și pacea. Cum zice Mântuitorul: Pacea Mea v-o dau vouă! Nu asta lumească, pacea sufletească care ne întărește, ne bucură, ne dă curaj să mergem mai înainte. Și ne face să nu ne fie frică de nimic. Că nu trebuie să ne fie frică. Dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi, cine e împotriva noastră?
Să ne ajute Maica Domnului și să ne aibă totdeauna în pază! Doamne ajută!
Vedeți ce frumuseți avem aici? De care să ne bucurăm!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Multumesc Parinte pentru ca ati impartit cu noi din frumusetea tarii noastre! Doamne ajuta!