IPS Kallistos Ware s-a dus la Domnul miercuri, 24 august 2022, după o suferință de mai multe zile. A fost un distins ierarh profesor la Oxford și un mare teolog, cunoscut mai ales pentru lucrarea sa de renume mondial, The Orthodox Church („Biserica Ortodoxă”) scrisă în 1963.
Datorită faptului că există foarte multe surse cu biografia sa, nu ne vom opri asupra acesteia ci vom prezenta un lucru mai puțin cunoscut din personalitatea sa și anume cuvântul său „dres cu sare” după cum spune Sfântul Apostol Pavel, glumele sale făcute cu multă dragoste, delicatețe, mult discernământ și spirit patern.
Dumnezeu să-l odihnească! Veșnica lui pomenire! Să avem rugăciunile lui!
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Atunci când în viitor, unii dintre voi vă veți țineți predica aveți grijă că cei tineri ascultă adesea cu mare atenție ceea ce ziceți.
Contemplare
Odată ca niciodată a fost un bătrân care petrecea ore întregi în biserică, în fiecare zi. Prietenii lui au început să-l întrebe: „Ce faci acolo toată ziua?” Iar el a răspuns: „Mă rog.” „Te rogi?”, au zis ei. „Ar trebui să ai mult lucruri pe care să le ceri Domnului.” Iar bătrânul le-a răspuns: „Nu-i cer lui Dumnezeu nimic.” „Bine”, au zis ei, „dar ce faci atunci?” Iar bătrânul le-a răspuns: „Doar stau și mă uit la Dumnezeu iar Dumnezeu stă și se uită la mine.” Atunci când aveam vărsta de 10 ani am crezut că aceasta este o foarte bună definiție a rugăciunii și încă mai cred asta și acum.
La fel gândea și Sfântul Isaac Sirul, în secolul al 7-lea, când afirma că: „Sfinții, chiar și atunci când dorm, nu încetează a se ruga, pentru că și atunci când dorm, duhul din ei se roagă. Deci, dacă aș vedea că oamenii mai ațipesc la conferințele mele, voi considera că aceștia se roagă.
Somnul buclucaș
De fapt s-a întâmplat odată să ațipesc la propria mea conferință. Țineam o prelegere și am luat decizia neînțeleaptă de a vorbi de pe scaun. Și cum vorbeam, deveneam din ce în ce mai adormit, auzeam zgomotul unei voci, până când am realizat că este zgomotul propriei mele voci și mi-am dat seama că nu știam despre cea ce vorbeam! De atunci, îmi țin toate conferintele stând în picioare.
O discuție cu mama…
Este o poveste despre un renumit englez, Thomas Carlyle, care, într-o dimineață, venind de la biserică într-o dispoziție nu prea bună, i-a zis mamei sale: „Nu pot să cred de ce țin predicile așa de lungi. Dacă aș fi fost preot aș fi ieșit în fața altarului și aș fi zis numai asta: „Oameni buni știți de aveți de făcut, așa că mergeți și faceți asta!” Iar mama sa i-a răspuns: „Thomas, le-ai putea spune și cum să facă asta?”
La oraș e timp mult pentru rugăciune
Nu conduc mașina din cauza traficului, dar aceasta este o bună ocazie pentru de a rosti Rugăciunea lui Iisus. Eu zic rugăciunea în timp ce aștept autobuzul în Oxford, iar sistemul de transport în comun în Oxford oferă multe oportunități pentru rugăciune!
Când Dumnezeu ne vorbește
Una din emisiunile radio favorite pe când studiam în facultate, necunoscută poate niciunuia dintre voi, era un spectacol de comedie cunoscut ca „The Goon Show” (goon = cineva plătit să intimideze pe alții – n.t), iar la un moment dat, Harry Cecum, unul din actori, apucă telefonul, care suna, și zice: „Alo, alo, cine sună, că nu te pot auzi? Alo, cine este acolo?” Iar cealaltă voce îi răspunde: „Tu vorbești.” „O, zice el, mi s-a părut mie că vocea îmi este familiară(!)”, și pune telefonul în furcă. Din păcate aceasta se întâmplă adesea și cu noi când încercăm să ne rugăm. Ne auzim propria noastră voce și găsim mult mai dificil să ascultăm la vocea cea fără de vorbe a lui Dumnezeu, care se află de cealaltă parte a telefonului.
Dărnicia
Aceasta îmi aduce aminte de ce am trăit când am venit pentru prima dată în SUA ca student, în anul 1959. În acele vremuri, dacă doreai să călătorești cu avionul, trebuia să fii foarte bogat și de aceea am venit cu vaporul numit „Regina Elisabeta”, iar sejurul a durat 5 sau 6 zile. În prețul biletului era inclusă și mâncarea și am fost încântat să constat când am intrat în restaurant că era permis să mănânci cât de mult vroiai: nu erai limitat numai la 3 feluri de mâncare. La micul dejun, dacă voiai, puteai să ai atât terci, cereale, cât și suc de fructe, apoi grapefruit, după aceea atât slănină cât și ouă sau pește afumat, dacă vroiai să mănânci asta în mijlocul Atlanticului! La cină, colegii de la masa mea, erau fără pic de imaginație: luau numai supă, principalul fel de mâncare, iar, la final, dulciuri.
În ceea ce mă privește, în fiecare seară mâncam câte șapte feluri de mâncare! Acum, ar trebui să facem același lucru în privința celor de trebuință pentru mântuirea în Hristos. Alege orice fel de mâncare din cele care există în meniul de pe vapor, siguranța e în mulțime!
O poveste din școală
O poveste din școală. Băieții învățau latina, așa cum era obișnuința pe vremea aceea, și învățau timpurile condiționale care toate începeau cu cuvântul „dacă”, iar regulile erau excesiv de complicate. Profesorul le solicită fiecăruia dintre băieți să scrie în latină o propoziție la modul condițional, la propria lor alegere, aceștia se conformează, iar hârtiile sunt colectate. Profesorul ia prima foaie, devine livid la față și cu o privire înfricoșată, iese alergând afară din clasă.
Băieții se întreabă cine a putut să facă o atât de gravă eroare gramaticală pentru a avea un așa de mare efect asupra profesorului! Astfel, se duc la catedră, se uită la partea de sus a hârtiei și observă că, într-un scris de mână, nu era niciunul din numele băieților, era scris: „Dacă nu vii tu la mine, voi veni eu la tine!” Bine, acum nu vă voi spune toată povestea și ce a fost de l-a făcut pe profesor să-i fie atât de frică de cel care urma să vină la el sau ce i s-ar fi întâmplat dacă acesta ar fi venit! Puteți citi povestea.
Vorbe cu măsură
Dar sunt conștient că vă țin de vorbă prea mult. Când am început să țin cursuri m-am temut că voi rămăne fără cuvinte în mijlocul prelegerilor și nu voi mai avea ce mai spune. Interesant, dar niciodată nu s-a întâmplat asta! Dar, în ziua precedentă a ținerii primei mele lecții de curs la universitate, un alt profesor, nou ca și mine, a avut parte de o foarte nedorită experiență. După ce și-a pregătit ceea ce a crezut el că va fi destul material pentru o oră dar, datorită emoției, a predat atât de rapid că a finalizat totul în 20 de minute! Acum, ceea ce ar fi trebuit să facă era să mai predea același material încă o dată, pentru că nimeni nu a înțeles nimic din ce predase înainte! Dar în loc să facă asta, acesta s-a uitat în tavan și a zis: „Îmi pare rău, dar aceasta a fost tot ce am avut de predat pentru azi” și s-a repezit afară din sala de curs. Însă, aflându-se în culmea emoției, în loc s-o ia pe ușa de la ieșire, a intrat în cămara unde se țin uneltele de curățenie! Și, în cel mai umil fel cu putință, s-a lăsat scos din cămară de catre audiența din sală! Deci, mă uit cu atenție în jurul meu pentru a vedea unde este cămara de unelte în cazul în care ar trebui să ies repede.
Concentrarea pe ce este cu adevărat important
Odată, călătorind mai bine de patru ore cu un episcop grec în mașină, mă întrebam ce am putea să discutăm atâta timp, dar știam că acest episcop îl are la mare evlavie pe Sfântul Grigorie de Nyssa. Și astfel, zicându-mi să încerc a afla ceva pe tema mântuirii diavolului, am întrebat: „Dacă Sf. Grigorie are dreptate, afirmând că diavolul ar putea să se mântuiască, atunci de ce nu ne rugam niciodată pentru el?” Din păcate această întrebare nu a condus la o lungă și captivantă conversație, cum mi-am dorit, pentru că episcopul mi-a tăiat-o scurt: „Vezi-ți de treaba ta!”
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
13 Comment
Off topic
Ce parere aveti parinte, despre purtarea unor obiecte vestimentare (tricou, hanorac, sapca, caciula etc.) cu insemne ortodoxe (cruce, ICXC NIKA, etc.) ? Ar putea fi o forma de marturisire ?
Cateva exemple:
https://www.etsy.com/listing/1121745942/analavos-of-the-great-schema-unisex?click_key=9c3740cce0fe8467bc1541aba54ce81f124639e7%3A1121745942&click_sum=9963a7ce&ref=shop_home_recs_1&frs=1&crt=1
https://death-to-the-world.myshopify.com/collections/shirts/products/original-elder-nikodim
https://www.etsy.com/listing/1025922241/mount-athos-monk-embroidered-beanie-cap?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=orthodox+t-shirt&ref=sc_gallery-2-4&frs=1&plkey=678b815fccd19cfcbac2104b8a874fdfeea128b2%3A1025922241
Să nu pui multe linkuri în comentariu pentru că intră în coada de moderare.
Sfânta liturghie a fost oficiată astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Alexander Golitzin, Arhiepiscop de Toledo și Dallas. La slujbă a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Kallistos Ware, Mitropolit de Diokleia, precum și unii dintre invitații prezenți în aceste zile la Conferința inaugurală IOTA:
După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit Kalistos Ware a rostit cuvântul de învățătură, în care a explicat ce înseamnă pocăința: „Acesta este contextul în care trebuie să înțelegem cuvântul «pocăință».
” Întâi și întâi, pocăința se referă la venirea unei mari lumini în inima noastră. În al doilea rând, trebuie să înțelegem că Împărăția Cerurilor, care este o împărăție a bucuriei, este chiar înaintea noastră, este chiar în fața noastră. Și așa vedem că pocăința nu este un lucru întunecos și sumbru, nu este numai faptul de a ne vedea păcatele. A ne pocăi înseamnă și a ne împărtăși de bucuria lui Hristos și a o da și altora, simțind cât de aproape este Împărăția Cerurilor. A ne pocăi nu înseamnă a ne uita numai în inimile noastre ca să ne vedem toate greșelile și urâțenia noastră, ci înseamnă, de asemenea, să ne uităm în sus, la Hristos. Pocăința nu înseamnă să ne uităm numai în trecut, unde am greșit, ci de asemenea să ne uităm în viitor cu nădejde”.Iași, 2019
https://www.etsy.com/listing/1121745942/analavos-of-the-great-schema-unisex?click_key=9c3740cce0fe8467bc1541aba54ce81f124639e7%3A1121745942&click_sum=9963a7ce&ref=shop_home_recs_1&frs=1&crt=1
https://www.etsy.com/listing/1249802210/orthodox-calvary-cross-great-schema?click_key=be8f93a41acd2c0d72e5c060b61ae45c75cf72ff%3A1249802210&click_sum=87688162&ref=search_recently_viewed-3&frs=1
Daca priviti cu atentie veti observa ca rugaciunile sunt in limba romana !
Acestea, însă, sunt cam nepotrivite pentru mireni pentru că seamănă cam prea mult cu schima.
Foarte frumos Cuvânt!
Mi se potrivește perfect mie care găsesc mereu să vorbesc mult despre toate dar in faptă bună sunt foarte scurtă….
Tăcerea este bună celora cu trăiri înalte….doar că și aici este o problemă cu cei mici care așteaptă… așteaptă un cuvânt,un sfat !
Rog pe Bunul Dumnezeu să mă ierte pentru atâta îndrăzneală!
Eu nădăjduiesc că vă rugați pentru noi păcătoșii!
Off topic: ce parere aveti parinte despre purtarea unor obiecte vestimentare (tricou, hanorac, sapca, caciula etc) cu insemne ortodoxe (Cruce, ICXC NICA etc.)? Ar putea fi o forma de marturisire ?
Da. De exemplu, tricourile de la „Legende Vii” fac o frumoasă lucrare mărturisitoare. Chiar în Sf. Munte unele mănăstiri au astfel de tricouri.
Parinte,si eu am o intrebare off topic.
luni am un zbor spre Romania. Ma duc sa vizitez pe mama si unica mea si vreau sa fac si un lucru care in realitate este un scop mai mare pentru mine:cu ocazia ca sunt aeroportul este in Bucuresti,vreau sa ma duc la Manastirea Radu Voda,ca sa ma inchin SFantului Nectarie.UN sfant care imi este mult drag de un an decand l am cunoscut. Dar…ce se intampla? Cand am rezervat avionul nu aveam mare „chef”,daca pot spune asa,sa ma duc in Romania! Dar am invins aceasta stare si am rezervat totul.Am vazuto ca pe o tentatie,de a nu ma duce la manastire,si nici a vedea bunica mea care are atat dor de mine . S a scrus timpul si am avut o perioada in care ma simteam obosita de tot,psihologic mai mult…si aveam mici indoieli de a ma duce in Romania inca o data.PUtin timp dupa,saptamana trecuta m am facur rau la un picior si n am putut sa mai calc 2,3 zile…acuma stau mai bine,pot sa ies di nou si sa calc bine,chiar daca am inca mici dureri.
Ce sunt toate astea?tentatii continue de catre vrajmasul care nu vrea sa ma duc sa ma inchin Sfantului? Am gandit cand am avut rau pa picior ca poate Dumnezeu nu vrea sa ma duc acuma acolo…dar mama mea,sotul meu,imi tot zic ca nu trebiue sa ima fac griji si sa ma duc.Chiar mama mi a zis ca asta poate fi de la diavol pentru ca tin mult sa ma inchin Sfantului.
Voi ce parere aveti? EU acuma am decis,ma duc. Dar as vrea sa cunosc parerea dumnevoastra daca posibil. MUltumesc.
Dumnezeu si Maica Domunului sa va binecuvanteze!
Părerea mea este să ne abținem să scriem lucruri off-topic în comentarii, pentru că le șterg. Dincolo de asta, este o problemă mai degrabă personală. Părerea mea este să mergi să te închini Sfântului.
Ok, mulțumesc.