Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni numită „Dulcea Sărutare” – Glykofilousa.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Lângă portul Mănăstirii Filotheu se află izvorul de aghiazmă al Maicii Domnului Glykofilousa – Dulcea Sărutare.
Cea mai importantă icoană a Maicii Domnului din Mănăstirea Filotheu este acesta: Dulcea Sărutare. Ea a venit asemenea mănăstirii vecine, de la Iviru, unde avem icoana Maicii Domnului Portărița.
Și icoana Portărița și icoana Dulcea Sărutare au venit pe mare și au fost aduse la mal de doi părinți. La Iviru, monahul georgian Gavriil. Aici, un alt părinte o găsește în apă, o aduce la mal și o așează pe o stâncă. Toți părinții se închină ei și în locul acesta izvorăște un izvor de aghiazmă. Avem unul la Iviru și altul aici, la mănăstirea vecină, Filotheu.
Aici la malul mării este amenajat un mic proschinitar unde a treia zi de Paști părinții fac o procesiune și aduc icoana spre închinare în locul acesta, o sprijină spre închinare în proschinitar și cu toții gustă din izvorul de aghiazmă – izvorât în momentul când icoana atinge pentru prima dată Sfântul Munte.
În interiorul locului amenajat de părinți pentru agiazmă, avem un frumos mozaic cu acțiunea pe care o face monahul luând icoana din apă și aducând-o la mal, o dă în mâinile părinților care așezând-o pe stâncă, închinându-se la ea, observă că din acest loc izvorăște un fir de apă.
Aghiazma Maicii Domnului Glykofilousa – Dulcea Sărutare.
Icoana o găsim în strana Maicii Domnului, în partea stângă a bisericii centrale din Mănăstirea Filotheu. Arată îmbrățișarea și sărutarea pe obraz a Maicii Domnului către Fiul său, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De unde și această denumire.
Ca o particularitate, icoana este pictată pe ambele părți, având pe spatele ei Răstignirea.
Un loc mai puțin vizitat de pelerinii Sfântului Munte, pentru că nu are un loc special pentru parcarea mașinilor și este chiar în drum. Nu prea se oprește aici pentru închinare. Avem ocazia, am ajuns aici și am dorit să vă prezentăm acest minunat loc.
Din drumul principal care merge spre Mănăstirea Lavra, Schitul Românesc Prodromu, se coboară ușor la mare și ajungem în locul unde vedem acest proschinitar și micuța încăperea a aghiazmei.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Gasisem undeva ( intr.o carte a lui Alexandros Papadiamantis) ca o traducere mai corecta ar fi „Cea care dulce-saruta”. Pare mai frumos așa. E adevarat?