Vă prezentăm întrebările pe care le-am primit de la vizitatorii platformelor O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte și răspunsurile pe care le-am dat în cursul acestei săptămâni. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Pentru că așa este. Dumnezeu este chiar izvorul existenței noastre. El nu este (numai) „mai puternic” ci pur și simplu Atotțiitorul.
Smerenia. Fă ascultare. Să nu ai părere bună despre tine.
Da, însă să-l eviți. Dacă nu te folosești, du-te la altul însă nu-l judeca. Zii că e pentru păcatele tale și du-te altundeva.
Da, însă prin depășire. Adică atunci când cineva care este validat de Dumnezeu ne spune ceva care contravine logicii noastre, ne lepădăm de aceasta. Dacă e cineva care nu e validat de Dumnezeu (un copil) atunci nu.
Fă ascultare și să nu te încarci cu multe griji și informații.
Te rogi la Dumnezeu – și, dincolo de asta, te duci la mănăstire, fără obligație, și stai acolo câteva săptămâni și intri în programul de ascultări.
Un argument greșit protestant care ignoră tot ceea ce s-a spus în istoria de 2000 de ani a Bisericii – sau dacă e să-l luăm pe lepădatul de rasă Luther de (aproximativ) 1500 de ani. Maica Domnului a fost fecioară curată – după cum spun toți Sfinții Părinți (recomand, de exemplu să citești pe Sf. Grigorie Palama) și toată tradiția Bisericii de mii de ani, prin lucrări, minuni și experiențe personale. A fost făcut un Sinod Ecumenic pentru Maica Domnului – Sinodul 3 Ecumenic în urmă cu mai bine de 1000 de ani. Pentru că, însă, în general, sectarii sunt inculți în probleme duhovnicești și dogmatice – inclusiv în limba greacă (limba originală a Noului Testament) și cu toate acestea vorbesc, îți pun aici un text pentru luminarea ta: În limbajul biblic: a cunoaşte (o femeie): a avea legături trupeşti (cu ea). Evanghelistul e preocupat aici numai de faptul că Iisus S’a născut din Fecioară (prin zămislirea de la Duhul Sfânt). Textul de faţă nu atestă în mod explicit pururea-fecioria Mariei, aşa cum ea reiese din restul Evangheliilor şi din tradiţia Bisericii, dar nici nu o infirmă. Adverbul-prepoziţie héos = până, până ce, până când, are şi semnificaţia de continuitate, perpetuitate (Bailly). Verbul care o precede, ouk egínosken = nu a cunoscut-o (redat în limbile moderne prin perfectul compus), este în original imperfectul durabil (Osty), adică exprimă o acţiune care nu se termină, care nu are un capăt. Compară pe héos de aici cu cel din 2 Rg 6, 23: [Micol] „n’a avut copii până în ziua morţii ei”; Ps 109, 1: „Şezi de-a dreapta Mea până ce voi pune pe vrăjmaşii Tăi aşternut picioarelor Tale”; Mt 28, 20: „Iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului”; Lc 2, 37: [Proorociţa Ana] „văduvă până la optzeci şi patru de ani”. În toate cazurile, héos nu semnifică un capăt al acţiunii sau situaţiei care-l angajează (că adică Micol ar fi avut copii după moarte, că Fiul n’ar mai fi şezut de-a dreapta Tatălui după înfrângerea vrăjmaşilor, că Iisus n’ar mai fi cu apostolii după sfârşitul veacului, că proorociţa Ana s’ar fi recăsătorit după vârsta de 84 de ani), de unde rezultă fără echivoc că textul de faţă nu implică o legătură maritală între Iosif şi Maria, nici înainte şi nici după naşterea lui Iisus.
Total Greșit. Sf. Ap. Iuda nu a scris nicio evanghelie. A scris doar o Epistolă (vezi Noul Testament) și era văr cu Domnul nostru Iisus Hristos. Era fiu a lui Sf. Iosif dintr-o căsătorie anterioară cu Salomeea. Vezi viața Sf. Ap. Iuda. Iartă-mă însă ești foarte, foarte incult și plin de idei sectare. Vezi că îți pierzi sufletul! Cartea așa zisă „Evanghelia după Iuda” este o carte apocrifă scrisă de gnostici la aproximativ 150 de ani de la Iisus. Este mai degrabă o adunare de fragmente și citate cu tendință extremă legate de Creștinism. Reprezintă o presupusă discuție dintre Domnul nostru și Iuda Iscarioteanul (!). Nici vorbă de Sf. Ap. Iuda. Ești total greșit și în ceață.
Iarăși greșit. Învață greaca. „και λεγει αυτη ο ιησους τι εμοι και σοι γυναι ουπω ηκει η ωρα μου” ( https://biblia.com/bible/westcott/john/2/4-10 ) se traduce așa cum am spus eu și nu cum ți se pare ție. Da, cu darul Maicii Domnului, ca monah în Sfântul Munte, cunosc greaca veche și citesc Biblia în original de mai bine de 20 (douăzeci) de ani. Îți spun încă o dată: vezi că ești în înșelare și îți pui în pericol mântuirea sufletului tău!
E nevoie de timp, de constanță în programul duhovnicesc. Să te spovedești regulat și să TAI sursele de păcat.
Rugăciunea și credința în Dumnezeu. Conștiința veșniciei lui. Să nu absolutizeze școala. Nu e sfârșitul lumii.
Să te mânii pe aceste gânduri și să nu le primești.
Desăvârșită – până la păcat frontal trupesc și la erezie.
Păcatul înseamnă pălmuirea dragostei. Ieșirea din voia lui Dumnezeu. Dacă „compromisul” este o iconomie în acord cu voia lui Dumnezeu, nu e un păcat.
Nu este o distorsionare a adevărului, ci un discernământ pentru că adevărul este foarte greu de suportat – Adevărul este Hristos. Adevărul descoperit este iadul pentru cei păcătoși. Însă o expunere prea mare la acest Adevăr poate să distrugă. Clar, însă, nu trebuie să mințim. Trebuie să spunem totdeauna Adevărul fără să acceptăm minciunea.
Pentru că păcatul este plăcere.
Să te pregătești duhovnicește înainte cu iubire și rugăciune.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Doamne ajută Părinte,
Ce sfat puteți să-i dați unui om care se simte vinovat pentru faptul că, pe parcursul mai multor ani, la spovedanie a omis un anumit păcat și apoi s-a împărtășit mărturisindu-i doar lui Hristos (în gând) păcatul respectiv, păcat considerat (în mod obișnuit) opritor de la Sf. Împărtășanie ? Precizez că a îndrăznit să facă acest lucru din două motive :
1. În primul rând pentru că a fost dominat de teama ca nu cumva, la spovedanie, să primească un canon greu care să-l arunce într-o mare deznădejde, la care diavolul cu siguranță că ar fi ”pus umărul” din plin.
2. S-a gândit că e posibil ca Sf. Împărtășanie să fie cel mai mare ajutor pe care el îl poate primi pentru a-și depași neputința. Căci ceea ce a făcut, nu a făcut din cauza subaprecierii unei rânduieli bisericești, ci doar din cauza unei mari și dureroase neputințe.
Vă mulțumesc !