IPS Kallistos Ware mitropolit de Diokleia – unul dintre cele mai cunoscute figuri ale teologiei ortodoxe actuale – se află la apusul vieții sale – mai are puține zile de trăit. Este liniștit, este îngrijit și se împărtășește regulat. Este într-o stare critică, însă, și vă rugăm să vă rugați pentru sufletul lui!
Vă prezentăm mai jos un clip cu Înaltpreasfinția sa care descrie bine duhul și cunoștințele sale.
Vizionare plăcută (după scurtele date biografice și clip aveți podcastul și transcriptul)
IPS Kallistos Ware – scurtă biografie
IPS Kallistos Ware, cunoscut și sub numele de Timothy Ware, Mitropolit de Diokleia, s-a născut în Bath, Somerset, Anglia, în anul 1934. Tânărul Timothy a fost instruit la Magdalen College, Oxford, unde a devenit licențiat în Limbi Clasice și Teologie. A trecut la credința creștin ortodoxă, initial fiind anglican de confesiune, ulterior călătorind în Grecia, unde a petrecut vreme indelungată la Mănăstirea Sfântul Ioan Evanghelistul din Patmos.
În anul 1958 el s-a convertit la credința ortodoxă.
În 1966 fiind preot, a fost tuns în monahism cu numele Kallistos. În acelasi an, a devenit lector la Universitatea din Oxford, la Catedra de Teologie Ortodoxa, pozitie didactică pe care a ocupat-o vreme de 35 de ani, până la retragerea sa. În anul 1982, a fost hirotonit ca episcop de Diokleia, pentru a sluji ca vicar al arhiepiscopului Tiatirei.
După retragere
De la retragerea sa din 2001, Episcopul Kallistos Ware a continuat să publice și să susțină conferințe despre Ortodoxie. De asemenea, el a fost co-președinte al Comisiei de dialog teologic anglicano-ortodox.
În data de 31 martie 2007 Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice l-a ales pentru treapta de mitropolit. Lucrarea sa cea mai cunoscută este The Orthodox Church, publicată atunci când era laic, în anul 1963, ulterior revizuită de mai multe ori.
Opere:
Împreună cu G.E. Palmer si Philip Sherrard a inițiat traducerea Filocaliei (fiind publicate deja patru din cele cinci volume).
Dintre lucrările sale traduse în limba română, amintim: Puterea Numelui. Rugăciunea lui Iisus în spiritualitatea ortodoxă (București, 1992); Istoria Bisericii Ortodoxe (București, 1993); Ortodoxia, calea dreptei credinte (Iasi, 1993); Împărăția lăuntrică (București, 1996); Rugăciune și tăcere în spiritualitatea ortodoxă (București, 2003), Rugăciunea lui Iisus în scrierile Sfântului Grigorie Sinaitul (Doxologia, 2014).
sursa: doxologia.ro
Powered by RedCircle
Ce înțelegem prin teologia mistică a Bisericii? Am folosit cuvântul „mistic” și acesta este un cuvânt foarte ambiguu. Ar putea să însemne multe lucruri diferite pentru diferiți oameni. De fapt, pentru mine, cuvântul „mistic” sau „misticism” arată faptul că Creștinismul nu este (doar) o ideologie nu este doar problema de a ține anumite credințe din punct de vedere rațional, cerebral. De asemenea, Creștinismul nu este doar un cod moral. Nu doar problema de a ne supune la anumite reguli. E amândouă aceste lucruri… Însă este cu mult mai mult! A fi Creștin înseamnă a avea o directă și personală experiență a lui Dumnezeu. Nu numai a spune: „Știu că există un Dumnezeu” Ci a merge dincolo de asta și a spune – păstrându-ne, însă, smerenia – chiar și dacă e oarecum inadecvat: „Îl cunosc pe Dumnezeu!”
Creștinismul este întâlnire
Deci Creștinismul implică o întâlnire cu Persoana lui Hristos, Mântuitorul nostru în Duhul cel Sfânt. Deci, lucrul esențial în viața mistică este întâlnirea interpersonală. Creștinismul nu este numai o teorie sau un set de reguli. Este ceva care transformă întreaga noastră viață. Deci când vorbesc despre viața mistică nu fac un contrast dintre viața religioasă exterioară a Bisericii și rugăciunea interioară. Elementul mistic include pe amândouă aceste lucruri.
Fundamentul vieții noastre în Hristos este Botezul și, mai apoi, Sfânta Împărtășanie, dimpreună cu taina Spovedaniei. Desigur că sunt și alte taine care sunt oferite doar anumitor oameni. După cum e Căsătoria, – nu suntem toți căsătoriți – eu, de exemplu, sunt un monah. Sau, din nou, taina Hirotoniei. Nu toți sunt hirotoniți, după cum sunt eu. Însă cele trei taine pe care le-am menționat: Botezul, Împărtășania și Spovedania acestea sunt, cu siguranță, oferite nouă tuturor. Și într-adevăr, în greacă, cuvântul pentru taină este „mistirion” (mister) și care, desigur, este legat de cuvântul „mistic” Deci viața mistică, cum este înțeleasă în Ortodoxie este o viață de taine.
IPS Kallistos Ware: experența mea
Însă atunci, în paralel cu experiența tainelor care este esențială pentru toți există, de asemenea, posibilitatea explorării rugăciunii interioare. Rugăciunea lui Iisus nu este singura formă de rugăciune interioară în Ortodoxie Sunt și alte forme de a vă ruga în camera voastră. Puteți citi Biblia. Într-adevăr orice Creștin trebuie să citească Biblia în fiecare zi. Puteți să faceți o rugăciune de cerere, să vă rugați pentru diferiți oameni. Puteți să citiți mai ales Psalmii, care totdeauna au jucat un rol central în viața de rugăciune în Iudaism și Creștinism.
Însă, între diferitele moduri de a ne ruga, în camera voastră, de unul singur, Rugăciunea lui Iisus, pentru mine, a fost un foarte prețios tezaur. Și, deci, mi-am construit viața mea spirituală în jurul acestei invocări a sfântului nume a lui Iisus. Există o întreagă tradiție legată de puterea care este prezentă în Numele lui Iisus. În numele dat celei de-a 2-a Persoane a Sfintei Treimi când a devenit om, când a devenit uman. Deci, inima Rugăciunii lui Iisus este sfântul nume a lui Iisus. Rugăciunea lui Iisus nu e magică; există puterea tainei în acel Nume.
Deci, acesta este, în sens larg, modul în care înțeleg viața mistică: Viața în taine și, pentru mine, experiența Rugăciunii lui Iisus.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
10 Comment
Vă rog să vă rugați ( la rugaciunile personale) și pt Pr Antim. A fost preot la Sihastria apoi la manastirea Bistrița. A murit ieri intr-un accident.
Dumnezeu să-l ierte! Nu l-am cunoscut.
Doamne ajuta! Ar fi util dacă ați clarifica ceea ce se scrie aici despre Muntele Athos:
https://www.aparatorul.md/patriarhia-constantinopolului-izgoneste-si-exileaza-din-muntele-athos-monahi-care-nu-i-se-supun-orbeste/?feed_id=67055&_unique_id=62fa757c82e06&fbclid=IwAR27DywrbaaZkMkk4dzrv73H1bJrGDpnCPhV-FoG68giRGIhykWGEVYQ9VU&fs=e&s=cl
Un articol foarte vechi, tendențios și neadevărat. Nu este scris de athoniți.
Va mulțumesc, chiar contează foarte mult că puteți confirma sau infirma unele zvonuri..
Cred ca parintele nu e cel mai bun exemplu pentru noi…și aici in link puteți vedea și de ce… https://youtu.be/SnQJnHWwSxI
Nu știam despre această poziție a IPS sale. Este adevărat că într-adevăr exista această slujire a „diaconițelor” – avem și o mare sfântă: Sf. Olimpiada Diaconița, ucenica Sf. Ioan Hrisostom. Însă diaconița este diferită față de diacon. S-a încercat într-adevăr revigorarea diaconițelor în biserică, însă complexitatea explicaților și, în general, a gestionării gândurilor oamenilor legate de aceasta, a făcut această inițiativă nefezabilă.
Iertați!
Nu îmi este clar dacă Mitrop. Kallistos a murit sau nu și nu găsesc ceva concret pe net.
Aveti ceva exact? Eu am rămas la situația de acum o săptămână, când era în stare f critica.
Mulțumesc anticipat pt clarificare!
Și noi căutăm. Se pare că este în aceeași stare – nu avem informații noi.
Atunci poate ar fi potrivit sa scoateți din titlu anul 2022, iar când va fi – va fi…