Vizionați un cuvânt al părintelui Pimen Vlad în care acesta ne povestește câteva lucruri legate de itinerarul său prin România precum și despre Maica Domnului în al cărei post ne aflăm.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Plimbare prin locurile natale
Dragii mei, iată că ne vedem iarăși! Dar din cu totul alt loc. Cred că deja știți că acum sunt de un pic de timp venit în România și pentru că pr. Teologos mereu tot îmi zice: „Mai trimite-mi câte-o filmare, ceva. Să mai pun acolo că cer oamenii.” Zic hai, să fac o filmare printre timp, că nu prea am reușit până acum. Și-acum pe moment m-am gândit. Vedeți că-s aici undeva pe câmp. Chiar în sat, la casa părintească. Am ieșit undeva, la o plimbare un pic aici pe câmp și zic, hai, că pun telefonul jos pe două pietre, m-așez și eu în iarbă și vă spun câteva cuvinte. Că nu mai apuc, așa aici, na, prin țară – un pic mai aglomerat.
Ce să facem, mai cu treburi, cu mai multe locuri. Și oamenii care-și doresc mereu să mai vorbim, să ne-ntâlnim. Da! Vedeți, aici în spate, că am pus telefonul așa, ce se mai vede în spate e cumva un delușor, mai departe – vă mai vorbeam eu: unde ne jucam cu sania, cu schiurile. Adică toate câmpurile astea sunt locurile copilăriei. Și-acum îmi mai place pe aici; mai am un drumușor unde mă plimb seara când mai ajung aici în zona părintească. Și-s chiar pe un drumușor de-asta pe unde au oamenii ogoarele. fiecare cu porumb, cartofi, grâu, de toate se fac aici.
Rădăcinile
Ce să vă spun eu – chiar ieri, alaltăieri, astea două zile am fost la mănăstire la Sihăstria. S-a prăznuit Cuvioasa Teodora de la Sihla. Și știți că la mănăstire, la Sihăstria, este catedrala mare făcută în cinstea Cuvioasei. Și ori de câte ori mă nimeresc în țară la ziua asta în care se prăznuiește mă duc întotdeauna la Sihăstria. Pentru că, acolo-i cumva o parte din inima mea, să spune așa. Acolo am început călugăria, acolo am fost călugărit, de-acolo-s rădăcinile. Și am trăit alăturea de bătrânii de acolo: Părintele Cleopa și mulți bătrâni cu viață sfântă. Și-așa am fost și acum. M-am bucurat mult de privegherea Cuvioasei, a doua zi de Sfântă Liturghie; cei care ați fost știți, că m-am întâlnit cu foarte mulți adică nu prea am avut timp să răsuflu. Poate chiar mii de oameni. Am reușit așa, cum se zice, să ne schimbăm o vorbă, o privire ceva, cu care m-am întâlnit.
Bucuria revederii
Avem oameni frumoși, oameni minunați! Oameni credincioși. Ce pot să spun, chiar m-am bucurat mult de întâlnirea asta cu atâtea mii de oameni. Chiar mii de oameni am întâlnit și-am îmbrățișat la mănăstire la Sihăstria, după Sfânta Liturghie am urcat și la Sihla. Și-acolo la fel, câteva minute, am prins procesiunea care se face roată până la peșteră, cu icoana. Acolo era venit PS Serafim, că la Sihăstria a fost mitropolitul, ÎPS Teofan, după aceea a fost și PS Casian de la Galați și PS Damaschin Dorneanu și PS Veniamin din Basarabia de N.
Chiar m-am bucurat de tot ce a fost acolo la Sihăstria. După aceea – la cimitir împreună cu toții, (după ce s-a servit masa) la părinții bătrâni, care sunt acolo în cimitir. S-a făcut acolo un Trisaghion frumos. M-am bucurat de toate clipele astea frumoase. O să-i trimit câteva fotografii și pr. Teologos ca să le pună pe acolo, de la Mănăstirea Sihăstria pentru cei care n-ați fost, că am făcut așa, fotografii, ca să am ca amintire. Și la Sihla, la fel și peștera acolo, foarte frumos.
Sf. Teodora de la Sihla
După cum știți, Cuvioasa Teodora s-a nevoit. Chiar la început, a fost și ea în lume, căsătorită. După aceea și-a dorit viața monahală. A intrat în mănăstire și ea și soțul ei. A stat pe undeva pe la Buzău, în zona aceea până au venit turcii pe acolo, că erau în timpul acela și după aia s-a retras în zona asta Moldovei și s-a nevoit foarte mulți ani în peștera asta care se află la mănăstirea Sihla. Aici la Sihla, înainte era schit. In 88 până în 89 am stat și eu doi ani, la început, ca începător. Era un loc pustnicesc doar bisericuța și-o casă veche. Acum s-a făcut mai multe acolo, s-a adunat obște mai mare.
Da. Și acolo s-a nevoit Cuvioasa Teodora, în peștera aia, până a rânduit Dumnezeu ca s-o descopere că de la Mânăstirea Sihăstria vedeau părinții că veneau păsări, lua hrană, pâine, diferite și zburau în pădure încolo. Și-au dat seama c-o duc undeva că n-o mâncau. Și-au urmărit păsările și-au ajuns până la peștera ei – așa a orânduit Dumnezeu să fie descoperită. A stat de vorbă cu ea și după aceea, i-a rugat să trimită un duhovnic s-o spovedească și s-o împărtășească. Și-n felul ăsta s-a spovedit, s-a împărtășit și-a plecat la Domnul. Cuvioasa Teodora.
Ieromonahul Elefterie
Iar soțul ei s-a călugărit și el și mai târziu a fost și hirotonit preot și el cu viață sfântă. Parcă Elefterie îl chema, ieromonah Elefterie. Da. Sfinți mari care au trăit în munții noștri.
Mă uitam un pic mai încolo, tot pe ogor venea un câine ciobănesc alb cu negru așa și văd că s-a oprit acum, e de-asta uriaș, ciobănesc, mă gândeam, vine să stăm de vorbă? Sau am intrat pe teritoriul lui, dar văd că deocamdată s-a oprit și se uită încoace. Vede că vorbesc și nu știe despre ce-i vorba. Vedem, dacă vine sper că are gânduri pașnice.
Postul Adormirii Maicii Domnului
Da. Că pe aici mai sunt oameni, mai au oi, mai sunt și câini mari. Și alt lucru: să nu uităm că suntem în postul Maicii Domnului, Postul Adormirii Maicii Domnului. Vedeți că-i un post un pic mai aspru, putem spune. Se-asemănă cu Postul Paștelui. Nu-i lung. Două săptămâni, dar se dezleagă la pește doar de Schimbarea la Față. O singură dată, în rest, în afară de sâmbătă și duminică, se-ncearcă, dacă se poate să se mănânce fără ulei. Pentru Maica Domnului, în cinstea ei și pentru folosul nostru. Că știm cu toții că Maica Domnului e legătura noastră cu Cerul. Da, dragii mei. Maica Domnului…am putea spune că fără Maica Domnului, nu c-am fi mult mai săraci, dar am fi săraci cu totul. Maica Domnului, datorită ei S-a întrupat Mântuitorul. Și ne-a adus mântuirea noastră. Și vedeți, după toată viețuirea ei, aici pe pământ, după răstignirea, îngroparea, învierea, înălțarea Mântuitorului, toate, după pogorârea Duhului Sfânt, ea a mai trăit ani de zile pe Pământ.
Maica Domnului a făcut apostolat
Și-a făcut și ea misiune. A luat-o Sf Ap. și Ev. Ioan la casa lui și după aia a fost împreună cu el în multe locuri, chiar și-n Efes, în Turcia – este casa Maicii Domnului. Și-acolo a ajuns împreună cu Sf. Ap. și Ev. Ioan. Iar, după cum știți, a ajuns și-n sfântul munte Athos, ei și când a venit timpul să plece Maica Domnului, s-au adunat toți apostolii. Vă dați seama, erau împrăștiați în întreaga lume, fiecare dus. Nu existau telefoane, internet, legături din astea omenești. Și totuși, cum a lucrat Dumnezeu! Pentru că știa că Maica Domnului dorea să-i vadă pe apostoli și-n primul rând ei doreau s-o vadă înaintea plecării ei. I-a luat din toată lumea asta pe câte-un nor și i-a adus așa în clipeală de ochi, la Ierusalim, ca să-și ia rămas bun de la Maica Domnului înainte plecării.
Sf. Ap. Toma primește o nouă încredințare
Doar Sf Ap Toma, vedem că și la început tot el a fost a fost ca prin necredința lu să ne încredințăm într-adevăr de învierea Mântuitorului. C-a pus mâna în coasta Mântuitorului. Să-ncredințeze, la fel și acum. Când să plece Maica Domnului și-a luat rămas bun de la toți, s-a întins frumos, și-a adormit. Ei, Sf. Ap. Toma n-a fost acolo. Și-au pus-o în mormânt pe Maica Domnului, știți cu toții care ați ajuns la Ierusalim mormântul Maicii Domnului. Și după punerea în mormânt, a ajuns și Sf. Ap. Toma, să spunem așa, adică l-a adus norul, dar mai târziu. Și pe când îl aducea pe el norul a întâlnit-o pe Maica Domnului cum se ducea la Cer! Și-atunci, ce-a făcut Maica Domnului? Cumva să-l bucure și pe el, că n-a fost acolo, i-a aruncat brâul ei. Lui Sf. Ap. Toma, care ne-a rămas nouă pe pământ, ca încredințare, că într-adevăr e Maica Domnului, a văzut-o și el.
Și după aceea, când a ajuns Sf. Ap. Toma și el a spus: „Vreau să văd mormântul Maicii Domnului!” Și-a desfăcut mormântul și n-a mai găsit-o pe Maica Domnului acolo. Deci trupul ei nu mai era. Cum era să putrezească, ca la noi, la muritori trupul Maicii Domnului, ce odată l-a născut pe Dumnezeu, pe Mântuitorul! Și-atunci a trecut prin moarte, că trebuia să treacă prin moarte, dar după aceea, a fost luată cu tot cu trup la cer, adică putem spune că trup duhovnicesc a devenit trupul ei, la fel ca și al Mântuitorului după înviere. Și-a luat-o la Cer! Cu totul. Pe Maica Domnului pe care o avem acolo mijlocitoare pentru noi!
Ce daruri putem aduce noi Maicii Domnului?
Vedeți câte lucruri minunate, să nu uităm niciodată de Maica Domnului, cât e de bună, cât e de milostivă, cât e de iubitoare. Și niciodată nu ne lasă. E de-ajuns să strigăm la ea cu credință. Și-acum, pentru că mai e un pic din post, încercați un pic și cei care n-ați ținut postul, cât de cât un pic. Așa, pentru Maica Domnului, că-i mama cea mai bună și cea mai milostivă. Hai, să încercăm un pic așa! Și care nu v-ați spovedit încercați să vă spovediți. Un pic așa, pentru voi, că voi vă folosiți, nu că Maica Domnului ar avea nevoie de așa ceva. Dar Maica Domnului se bucură. E ca mama care se bucură când vede pe copiii ei care încearcă să facă bine, încearcă să fie buni, să-și schimbe un pic viața.
Deci hai, să încercăm și noi, dragii mei, să fim un pic mai buni și să ne îndreptăm un pic inima, mintea noastră spre Maica Domnului! Acolo să spunem și noi o mică rugăciune, cum putem noi, fiecare. Acolo, seara, un pic în colțișorul nostru să strigăm un pic la Maica Domnului să ne ajute. Și bineînțeles, să-i sărbătorim prăznuirea ei cu adevărat! Cum este în ajun, Prohodul Maicii Domnului și sărbătoarea Maicii Domnului cu cinste și cu drag. Pentru că Maica Domnului este mama noastră, a tuturor.
Să ne ajute Maica Domnului și să ne aibă totdeauna în pază. Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!