Vizionați pe dl. Demostene Andronescu povestind despre viața de luptă din închisoare, creionând portretele a două mari personalități: prințul Alexandru Ghica și părintele Gheorghe Calciu.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Părintele Calciu în vizită în țară
Dl. Demostene Andronescu despre părintele Gheorghe Calciu: După ce ne-am întâlnit așa la zid, v-am povestit, am ieșit afară, ne-am cunoscut față către față și apoi am asistat la toata epopeea lui. A terminat și era profesor de franceză și de dogmatică la seminarul teologic când a fost rearestat. A fost condamnat la 10 ani de închisoare, însă a ispășit doar 5 la intervenția lui Ceaușescu. În ’84 voia să se apropie de Occident. Se stricaseră puțin relațiile cu rușii.
Reporter: Și ce v-a zis de rugăciune?
Dl. Demostene Andronescu: Părintele Calciu după ce a fost expulzat din tară, a plecat cu toată familia (soția și băiatul). În ’90 a revenit să viziteze. Stătea mai bine. În ’96 a murit soția, eu eram singur, și venea părintele Calciu în fiecare an în septembrie începând din ’95 – ’96 și îl găzduiam eu. În acea perioadă casa era plină pentru că oameni veneau să îl cunoască. Părintele Calciu ajunsese o figură marcanta. I-am dat o cameră unde primea oamenii, îi spovedea, de împărtășit nu împărtășea. Nu avea cum să facă Sfintele Taine și îi trimitea la împărtășit la preot.
Știam de Rugăciunea Inimii dela Părinte, stătea de multe ori singur și medita câte două ceasuri.
Întâlnirea cu Prințul Ghica
Mai stătea cu Prințul Ghica care și el a fost o mare figură și a avut asupra mea o….Dacă ați citit „Reeducarea de al Aiud”, întâlnirea aia a mea după 3 ani când m-a sfătuit… Ne-a scos de la 7 seara până pe la 12 noaptea să asistam la eliberarea unui lot care era deja reeducat. Pe noi care refuzasem reeducare ne-au scos să ne demonstreze că ei se țin de cuvânt și dacă acceptăm reeducare ne eliberează. Pe la 10 seara când s-a întunecat, ne-a scos într-o curte să ne plimbăm în cerc. Eu l-am reperat pe Prințul Ghica, am ieșit din rând și am mers la el să îl îmbrățișez, iar el mi-a zis:
– Demostene, am auzit că faci prostii. Am auzit că refuzi reeducarea. Accept-o mai băiatule! Voi sunteți tineri, trebuie să ieșiți afară. Lăsați-ne pe noi ăștia bătrânii, care suntem în stare, să plătim noi nota de plată.
– Cum îmi dați dumneavoastră ordinul ăsta?
– Nu e ordin, eu îți dau un sfat prietenesc. Spune și tu acolo ceva și ieși.
Pe mine m-a zguduit lucrul ăsta spus de Prințul Ghica mai mult decât toate „ciocănelele” colonelului Crăciun.
Interogatoriul comunist
Mă chemase la el să îmi demonstreze cât suntem noi de nebuni:
– Bă, voi sunteți nebuni, nu vedeți că noi am învins și că trebuie să faceți ce zicem noi? Acceptă că aici or să îți putrezească oasele!
– Domnule Colonel, înțeleg foarte bine, dar trebuie să înțelegeți și dumneavoastră ceva. Într-o înfruntare ca a noastră nu contează atât victoria, ci contează lupta.
– Voi chiar sunteți nebuni.
– Dumneata ești obligat să mă lovești și eu sunt obligat să rezist, și o să rezist o lună, două, trei, un an și poate o să cad, dar deocamdată mă simt în stare să rezist. Nu pot spune lucruri neadevărate. Să îl acuz pe prietenul meu că e criminal, când el nu a omorât nici un pui de găină.
A luat de la gardian un top de hârtie și l-a pus pe masă.
– Ia de aici și scrie.
– Ce să scriu? Romane?
– Scrie care e poziția ta față de regimul nostru popular, care este poziția ta față de munca de reeducare pe care o ducem noi asupra voastră și care este poziția ta față de partid și de stat.
Am scris o pagină și jumătate, e publică în carte.
Rugăciunea inimii
Reporter: Voiam să vă întreb legat de Părintele Calciu. Când venea și vă vizita, rugăciunea dumnealui ați simțit-o că lucra în vreun fel asupra vieții dumneavoastră, a familiei?
Dl. Demostene Andronescu: Eu am simțit-o, aveam probleme, și chiar m-am sfătuit cu el și mi-a dat câteva exemple cum se face Rugăciunea Inimii
„Măi asta e un fel de spălare de creier” îi spun eu lui, și mi-a demonstrat că nu e așa.
Reporter: Mulțumim
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!