Ascultați viața Sf. Nikolai din Japonia întocmai cu apostolii, o viață surprinzătoare a unui sfânt surprinzător, un sfânt despre care foarte puțini știu cu toate că este un sfânt mare și care a trăit în vremurile din urmă. Viața sa este ilustrată într-un mod foarte plăcut, potrivit și pentru cei (foarte) tineri.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Dorința Sfântului Nikolai de a deveni misionar în Japonia a început în perioada în care era tânăr seminarist în Rusia, cu câteva luni înainte de absolvire, a văzut că ambasada rusă din Japonia își caută un preot. A trimis imediat cererea și a obținut postul. După ce a terminat studiile a fost făcut călugăr și preot și în curând a pornit într-o lungă călătorie în Japonia, dar a rămas blocat câteva luni din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. În acest timp l-a întâlnit pe marele misionar Sf. Inocent din Alaska, care a devenit mentorul lui. La sosirea primăverii, Sf Nikolai și-a putut relua călătoria.
Creștinismul era interzis în Japonia
Creștinismul era de fapt interzis în Japonia. A fi creștin în Japonia era foarte periculos. Unii credeau că creștinismul distruge cultura japoneză și că alte țări îl foloseau ca o modalitate de a câștiga puterea politică. Aceste temeri au determinat guvernul japonez să interzică creștinismul. Chiar și după ce a auzit povești despre catolici torturați și uciși. Sf Nikolai încă mai spera că creștinismul ortodox va înflori în Japonia, dar nimeni nu se convertește și se spune că Sf. Nikolai avea tendința să renunțe și să se întoarcă înapoi spre Rusia.
Sf.Inocent a făcut o vizită neașteptată în Japonia. Acolo l-a văzut Sf. Nikolai citind cărți europene, lucru care nu-l făcea prea fericit pe Sf. Inocent. Sf. Inocent era expert în lucrarea misionară și dorea să dea Sfântului Nikolai niște sfaturi atât de necesare. Sf. Inocent i-a spus că, dacă vrea să convertească poporul japonez la ortodoxie, atunci trebuie să se familiarizeze cu limba lor, cultura lor și istoria lor. Sf. Nikolai a ascultat fiecare cuvânt și a început să studieze cultura și istoria japoneză. Îi plăcea să meargă la școala japoneză pentru a învăța limba, dar profesorilor japonezi nu le-a plăcut cum studia un străin creștin la școala lor, chiar au pus un semn afara pe ușa: „Străinul cu barbă nu este binevenit”
Acest lucru l-a întristat foarte mult pe sfânt dar asta nu l-a împiedicat să-și continue studiile japoneze. Era hotărât mai mult ca niciodată să învețe tot ce putea despre poporul japonez așa că s-a împrietenit cu localnicii și le-a studiat obiceiurile, de asemenea, a învățat totul despre samuraii din Japonia. Samuraii erau războinicii nobilimii militare și erau foarte respectați. Oamenii se închinau când treceau pe stradă.
Un samurai
Unul dintre samurai pe nume Takuma Suwabe vizita ambasada Rusiei pentru a-l învăța pe unul dintre ruși cum să lupte. Aici Suwabe a văzut prima dată pe Sf.Nikolai așa că, deși nu le plăceau creștinii și credeau că ar trebui să fie uciși, într-o noapte, înarmat cu o sabie, Suwabe urma să-l omoare. Sf. Nikolai l-a întrebat de ce l-ar ucide fără să-i dea măcar șansa să audă ce avea de spus. A decis să-i acorde Sfântului câteva minute pentru a-i vorbi despre creștinism, dar în timp ce Sfântul vorbea, inima lui Suwabe s-a înmuiat și el a uitat să-l ucidă pe Sfânt, chiar a început să pună mai multe întrebări despre ortodoxie.
După noaptea aceea, Suwabe a început să studieze creștinismul ortodox și a devenit primul convertit japonez. Pentru că creștinismul a fost interzis, Sf. Nikolai a trebuit să-l boteze pe Suwabe în secret. Cineva trebuia să stea de pază la ușă. Suwabe iubea ortodoxia și dorea ca toată lumea să știe despre ceea ce descoperise că a început să predice și chiar și-a convertit pe câțiva dintre prietenii săi samurai. Când guvernul japonez a aflat că Suwabe era creștin și îi convertia pe alții la creștinism, l-au aruncat pe el și pe prietenii lui în închisoare, dar Suwabe a fost în cele din urmă eliberat și creștinismul a devenit în cele din urmă legalizat în Japonia.
Curand dupa aceasta Sf. Nikolai l-a făcut pe Suwabe preot ortodox. Sf. Nikolai știa că japonezii trebuie să fie educați despre credința ortodoxă. Educația era o parte importantă din viața sfântului. A construit multe școli in Japonia, inclusiv un seminar de bărbați si unul de femei. Studenții care au absolvit școala au primit o educație de calitate și unii chiar și-au putut continua studiile la universități prestigioase.
Sf. Nikolai devine episcop; Nikolaido
Când Sf. Nikolai a devenit episcop, știa că Japonia are nevoie de o catedrală așa că a început construirea unei catedrale imense și frumoase în Tokyo. Catedrala a devenit un reper și a devenit cunoscută sub numele de Nikolaido, ceea ce înseamnă casa lui Nikolai. Creștinii ortodocși japonezi au fost fericiți că au avut în sfârșit o catedrală ortodoxă proprie și chiar și niște japonezi neortodocși curioși au vizitat catedrala pentru a vedea arhitectura icoanelor și au ascultat ortodocșii cântând. Vizitele la Catedrală au dus în cele din urmă la unele convertiri.
Sfântul Nikolai era un expert în cultura japoneză și vorbea fluent japoneză. Atunci când Sf. Nicolae, viitorul Țar al Rusiei a venit în Japonia pentru o vizită oficială, Sf. Nikolai a servit ca traducător. Vizita lui Nicolae s-a oprit brusc când a fost lovit cu o sabie de un polițist japonez și aproape a murit. Guvernul japonez a fost îngrozit că tentativa de asasinat ar putea declanșa un război între Japonia și Rusia și a rugat pe Sf. Nikolai să vină și să încerce să repare situația într-un fel. Sf. Nikolai a mers imediat și a rămas cu viitorul țar până când și-a revenit. Ani mai târziu, un război a izbucnit în cele din urmă între Rusia și Japonia și rușii l-au sfătuit pe sf. Nikolai să părăsească Japonia pentru că ar putea fi ucis, dar nu și-a putut lăsa turma japoneza în urmă și a decis să rămână.
Politica și religia
Sf. Nikolai a fost întotdeauna foarte atent să nu amestece politica cu religia și s-a luptat foarte mult în acest timp. Sfântul Nikolai le-a spus creștinilor ortodocși japonezi că pot sprijini lupta și să se roage pentru propria lor țară, dar el era un patriot rus și nu a participat la slujbele în care oamenii s-au rugat pentru o victorie japoneză. Și-a dedicat o mare parte din timpul său satisfacând nevoile spirituale ale prizonierilor de război ruși. Japonia a șocat lumea și a sfârșit prin a câștiga războiul, dar multor japonezi nu le-a plăcut tratatul ce a fost semnat.
O mulțime violentă s-a adunat în Tokyo și s-a îndreptat spre Nikolaido, au amenințat că vor arde catedrala până la pământ și că îl vor ucide pe Sf. Nikolai. Vestea întâmplării s-a răspândit rapid când împăratul Japoniei a aflat că protestatarii vor distruge catedrala și ucide pe Sf. Nikolai. El a trimis cavaleria japoneză pentru a opri gloata. Soldații japonezi au sosit și au salvat Nikolado și pe Sf. Nikolai.
Arhiepiscop al Japoniei
După toate aceste evenimente Sf. Nikolai a fost numit Arhiepiscop al Japoniei și a primit, de asemenea, o medalie de la țarul Rusiei pentru munca sa misionară iar misiunea sa japoneză a devenit faimoasă în toată Japonia și Rusia. A convertit peste 30.000 de japonezi la credința ortodoxă, dar Sf. Nikolai L-a slăvit întotdeauna pe Hristos pentru succesul misiunii și a rămas umil. Sfântul Nikolai dedica întotdeauna patru ore pe zi traducerii Bibliei și a altor cărți creștine ortodoxe în japoneză. Uneori îi luau cinci ore doar pentru a traduce 15 versete. A făcut asta până la moartea sa în 1912.
Creștinii ortodocși și creștinii neortodocși au venit din toată țara pentru a-i aduce un ultim omagiu Sfântului. Mulțimea de îndoliați s-a întins pe kilometri și de fapt a provocat blocaje pe străzile din Tokyo. Studenții stăteau în fața școlilor și s-au ridicat și s-au înclinat în fața sicriului Sf. Nikolai. Împăratul Japoniei a trimis chiar și o coroană de flori, un gest de mare onoare. Sf. Nikolai este acum cunoscut ca iluminatorul și egalul apostolilor.
Sf. Nikolai a spus odată, deși înfățișarea lor exterioară este diferită, toți oamenii sunt unul. Unde trăiesc, nu contează, toți oamenii sunt la fel și toți au o conștiință, știu ce este bine și ce este rău și toți au potențialul de credință. Nu este un semn că toți oamenii sunt copiii lui Dumnezeu? Este datoria noastră ortodoxă să-i conducem pe cei care sunt încă pierduți în mersul în întuneric. Aceasta este ortodoxia dată nouă tuturor de Iisus Hristos. Ortodoxia a existat de la nașterea lui Hristos până astăzi și s-a răspândit deja în multe țări. Pe măsură ce Soarele răsare și apune, întunericul va dispărea când ortodoxia strălucește în întreaga lume.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
6 Comment
Oare s-a propovăduit Evanghelia împărăţiei în toată lumea spre mărturie tuturor neamurilor ? (Matei 24,14)
Vezi răspunsul lui Radu. Este exact răspunsul pe care doream să-l dau și eu însă el mi-a luat-o înainte.
Răspuns: Nu, după opinia Sfântului Ioan Maximovici (adormit în 1966), care îi spunea ucenicului său pr. Serafim Rose că propovăduirea Evangheliei la toate neamurile trebuie făcută în înțelegere ortodoxă.
Exact. (ar fi trebuit să pui cometariul ca răspuns la Mihai).
Prin puterea Lui Dumnezeu si prin staruinta oamenilor se infaptuiesc lucruri marete.
Sa staruim in a reusi precum Sfantul Nikolai. Sa nu renuntam niciodata la ce ne-am propus sa facem pentru Dumnezeu si pentru semeni.
Un exemplu de urmat in orice ne dorim sa infaptuim.
Multumim pentru articol, de mult folos duhovnicesc.
Mare Bucurie in Cer și pe pământ!
Ajută nouă Doamne să fim toți copii Tăi și într-un glas să Te cinstim!
Ce frumos și bine este să fii lucrător și în apropierea unor oameni sfinți și într-o lucrare așa mare!