Înainte de sinteza săptămânii vă oferim un documentar TVR care ne prezintă într-un documentar artistic viața părintelui Nicolae Steinhardt, cu un accent special pe a doua parte a vieții sale, cea trăită în închisoare și călugăria sa.
Vizionare plăcută!
Citiți în cele ce urmează o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”.
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Marele rău pe care l-a făcut comunismul nu a fost că ne-a înfometat (Doamne ferește să revină această foamete!). Marele rău al comunismului a fost că a distrus elitele duhovnicești ale țării aruncându-le în închisori sau, în cazul monahilor și monahiilor, izgonindu-i din mănăstirile lor în pribegie și scoțându-le rasa.
O mare binecuvântare pentru că România la ora asta este într-un moment duhovnicesc foarte bun, foarte sensibil pentru că tradiția a fost știrbită comunism, a fost lovită de comunism, dar e foarte bun momentul. În alte părți, vedeți ce se întâmplă în Europa, fraților, sau în Statele Unite, ferească bunul Dumnezeu! Pe când România este bine tocmai datorită harului foarte mare câștigat de acești sfinți.
Și bucuria cerească este mult mai mare, cu cât viața noastră spirituală de pe pământ este mai apropiată de Ceruri. Precum în Cer așa și pe Pământ. Deci viața noastră de aici trebuie să fie mereu într-o strânsă legătură cu viața și voința Lui Dumnezeu.
Dacă cineva nu crede în biserica instituționalizată, acela nu crede în Iisus Hristos. Iar dacă nu crede în Biserica pe care El a întemeiat-o, atunci nu crede nici în Biblie.
Sfântul Paisie Athonitul este prin excelență sfântul bucuriei pentru că el a avut o viață plină de dureri pricinuite de sine însuși prin asceza sa mai presus de om cât și de oamenii din jur, cu voie și fără voie – dureri care unele se cunosc și sunt publicate, altele care se cunosc de puțini, însă nu se pot publica iar altele le știe numai bunul Dumnezeu.
(fotoreportaj de la sărbătoarea Sfântului Paisie ținută la Chilia „Buna Vestire” din Schitul Lacu)
(…) să facem voia lui Dumnezeu că știe El mai bine. Nu încercați să evitați, să fentați voia lui Dumnezeu pentru că pe voi vă răniți…
Respingem orice încercare de creare a unui cadru teologic care are ca scop normalizarea relațiilor erotice între persoane de același sex, sau de distorsionare a identității sexuale date de Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel scrie că asemenea învățături vor „conduce la o și mai mare nelegiuire”, și că un astfel de „mesaj se va răspândi ca o cangrenă.” (2 Timotei 2: 16-17), inducând în eroare pe credincioși și pe căutătorii de adevăr.
Ghiță, cum era el cald și tumultuos așa, zice: „Vreți nu vreți, eu știu ce am să fac!” și s-a retras la picioarele patului lui Oprișan, a pus gamela jos, și-a tăiat venele aicea, s-a scurs sângele în gamelă, a lăsat să se sedimenteze hematiile din hemoglobină și limfa oarecum era la suprafață așa, un lichid mai gălbui. Și l-a decantat și i l-a dat lui Oprișan să-l bea. La așa gest am rămas siderat și eu și Iosif și ne-am dat seama fiecare că nu am fi putut face lucrul ăsta…
Așezarea mănăstirii chiar în mijlocul mării pe aceasta frumoasă stâncă, îți odihnește sufletul și te duce cu gândul la frumoasa creație a lui Dumnezeu. Simplitatea părinților de aici de la Grigoriu, precum și adânca tradiție prin care Îl slujesc pe Dumnezeu, te face să te îndrăgostești de acest minunat loc.
Este clar străin de învățătura Evangheliei și de etosul ortodox să se înțeleagă că un cuplu de același sex poate fi considerat ca o familie și să recunoască pentru acest cuplu dreptul de a adopta copii, datorită faptului că orice astfel de formă de adopție sau moștenire este contrară învățăturii Evangheliei, naturii umane, dar și etosului și tradițiilor poporului nostru, în timp ce simultan încalcă drepturile elementare ale oamenilor nevinovați, ale copiilor lipsiți de apărare, care nu au posibilitatea de a alege un mediu familial natural.
Am terminat de mâncat și când a venit nota de plată, costa 20 de Euro, exact banii primiți de la fetiță. Deci, Maica Domnului se îngrijise și îmi plătise și masa!
Erosul e o binecuvântare dumnezeiască, ca unul să-l poată inspira pe celălalt în căutarea lui Dumnezeu, în biruința morții. Așadar, pricepeți că e ceva foarte diferit. Nu este vorba de vreun instinct sau de vreun sentiment, e ceva mai profund: să pot afla esența celuilalt, să găsesc adevărul lui, să văd chemarea pe care i-a dat-o Dumnezeu. Și, dacă el însuși nu a descoperit-o încă, iubirea mea, erosul meu să îi ajute să o găsească.
Realitatea e că ne aflăm în stadii atât de timpurii ale acestui spațiu, unde abia reușim să înregistrăm de la neuronii care controlează mușchii și să încercăm să interpretăm ceva, informații semnificative… Vom fi în acel spațiu timp de zeci de ani.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Părinte, în timpul rugăciunii o persoană se poate simții rău pentru o ispită?
Sfintii ne ajuta mai bine daca le promitem ceva? Ca o sa facem nu stiu cate metanii, ca o sa le citim acatistul de mai multe ori, ca o sa ajutam pe cineva….
Da, însă trebuie atenție aici. E nevoie de sfatul duhovnicului.