Vizionați pe Jonathan Pageau, unul dintre cei mai reputați și adânci simboliști ortodocși din ortodoxia de limbă engleză făcând o analiză a relației dintre Ortodoxie și artele non-liturgice.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Recent, am avut privilegiul de a petrece timp cu sculptorul ortodox în lemn, simbolistul și youtuber-ul Jonathan Pageau. Am avut niște conversații grozave împreună și a acceptat cu bunăvoință să stea cu mine pentru un interviu.
Ortodoxia și Artele non-liturgice
Văd arta ca pe o ierarhie ca majoritatea lucrurilor. Văd arta liturgică, să spunem ca pe cea mai apropiată de ideal, cea mai apropiată de arta supremă, deoarece este conectată, este direct concentrată pe închinare, concentrată pe Hristos, concentrată pe sfinți, dar este, de asemenea, total ancorată în viața Bisericii. Văd că este un fel de cel mai înalt, dar apoi din asta pot curge să spunem toate tipurile de alte arte și așadar pentru oamenii care, să spunem, fac muzică, pentru oamenii care fac filme sau oamenii care fac benzi desenate, oamenii care fac alte tipuri de cultură care este un produs sau manifestare culturală aș spune că este posibil să ne uităm la povești.
Știm poveștile Bibliei, știm poveștile sfinților, știm Liturghia, știm imnurile pe care le cântăm în biserică, toate acele lucruri sunt profund încorporate în aceste modele puternice și dacă trăiești în acele tipare cât de mult poți, cât mai mult posibil, atunci asta va informa arta ta, va apărea proporțională, frumoasă, va apărea ierarhică. Să spunem ierarhie în sensul unei ordini naturale a modului în care lucrurile se dezvoltă, astfel încât să se aplice la orice. Se poate aplica la realizarea unei cutii poștale, se poate aplica la a face o clădire sau scrie o poezie sau scrie un cântec și deci nu înseamnă că arta va suna sau arăta ca arta liturgică, nu neapărat, dar mai profund va exista acest simț al proporției și al modelului.
Îl vezi – și știți că mulți ortodocși, să zicem din America de Nord și chiar preoți, îi iubesc pe scriitori precum CS Lewis sau Tolkien și te întrebi de ce este așa? Pentru că acei autori, să spunem, care nu sunt neapărat ortodocși, au fost capabili să-și îmbibe munca cu acel simț al proporției, al ierarhiei, al frumuseții. Dedesubt, povestea reală în sine nu arată ca o poveste biblică, nu arată ca Liturghie, dar este impregnată cu același model.
Și deci cred că acesta este sfatul pe care l-aș da oamenilor – este să se cufunde în poveștile Bibliei, să se cufunde în tiparele pe care le găsim în Ortodoxie și să vedem cum se conectează la alte povești, cum se conectează chiar și la povești din alte culturi, dar să vezi acele conexiuni înseamnă să descoperi acele modele și eu cred că acele modele sunt într-adevăr, o privire noetică a luminii lui Dumnezeu care stă în spatele manifestării, așa că aș spune să vă încumetați!
Ortodoxie / artă / dogmă
Le-aș spune artiștilor ortodocși care sunt interesați de artă, nu mergeți la școala de artă, dar uneori, dacă nu există multe opțiuni, aș avea tendința de a spune să încercați să găsiți studiouri private, încercați să găsiți aceste configurații de atelier, unde vă puteți alătura acestor „ateliere” și puteți obține cursuri de desen și puteți avea sesiuni de desen de acest tip.
Aș spune că este mai util, dar singurul lucru pe care l-am învățat să-l fac la școala de artă, pe care trebuie să-l învățați, este să înveți să vezi, iar arta modernă, în special pictura modernă a dezvoltat într-adevăr capacitatea să privim și capacitatea de a vedea lucrurile în mod corespunzător, pentru că noi credem că vedem lucrurile, dar de fapt, de multe ori nu le vedem, așa că trebuie să învățăm să vedem. Asta este cu siguranță ceva care poate fi util în școala de artă.
Ideea că arta nu are reguli este o prostie absolută, este o prostie care se rupe, care se devorează pe sine. De fapt nu este adevărat! Este de fapt o minciună că arta modernă nu are reguli, de fapt are foarte multe, foarte precise și insidioase, care sunt acolo. Există anumite lucruri pe care nu le poți face în arta modernă și lucrurile pe care nu le poți face în arta modernă sau în arta contemporană sunt exact lucrurile pe care ai vrea să le faci ca artist ortodox.
Și anume: arta modernă și contemporană nu poate face ceva în mod direct, trebuie întotdeauna îndepărtată din ceea ce face, trebuie să fie întotdeauna un comentariu la ceva, trebuie să aibă întotdeauna un nivel de distanță și ironie în ceea ce face, în timp ce, ca artist ortodox, creezi lucruri în mod direct – faci o imagine a unui sfânt fără niciun comentariu, fără nicio ironie, fără nicio dorință de a-ți arăta părerea despre acel sfânt, dar să încerci să captezi cât mai mult posibil și să poți comunica acelei persoane care se va angaja cu acea icoană pentru a încerca să surprindă esența, să spunem, a acelui sfânt în limbajul artei ortodoxe, în limbajul comunității și deci este foarte dificil dacă obții o pregătire în artă contemporană care te va învăța să fii ironic și să fii îndepărtat și să ai propriul tău fel de a vorbi despre lucruri.
Așa că aș spune oamenilor să învețe. Sunt atât de multe moduri de a învăța acum! Acum știi că poți învăța online, există toate aceste modalități de a învăța. Aș spune că cel mai bine este să o faci așa.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!