Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de mănăstirea Simonos Petra în timp ce o filmează.
Site-ul lui Mihail este aici: Asociatia Panagia (manastiri.info)
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Intro: Cine vine aici, poate admira frumosul peisaj…
Cu ajutorul Maicii Domnului vom încerca să facem o prezentare a câtorva din mănăstirile athonite.
Ne aflăm într-un loc minunat de unde se observă frumoasa Mănăstire Simonos Petras, vârful Athonului și la malul mării, Mănăstirea Grigoriu. Aceste mănăstiri din sus de portul Dafni spre vârful Athon, au numele ctitorilor lor. Mănăstirea Simonos Petras ctitorită de Simon, s-ar traduce piatra lui Simon. Mânăstirea Grigoriu este ctitorită de Sfântul Grigorie și este închinată Sfântului Nicolae.
Dionisiu și Sfântul Pavel la fel. Sunt părinți care s-au nevoit în acest loc, sfinți din pleiada sfinților athoniți, iar mânăstirile poartă numele lor. Este foarte frumos de venit în această parte a muntelui. Geografic vorbind ne situăm în partea de sud-vest a peninsulei Athos. În depărtare se vede brațul Sithonia.
Ca scurt istoric al mănăstirii Simonos Petras, ne aflăm în fața peșterii de unde în apropierea Crăciunului, Sfântul Simon, în timp ce se odihnea pe pietra din fața peșterii sale, a văzut steaua de la Betleem și a primit îndemnul Maicii Domnului de a construi în acest loc o mănăstire. El se scuză pentru anii săi înaintați, dar și pentru dificultatea realizării unei lucrări în acest loc. Vedem stânca pe care este construită astăzi mănăstirea. Însă primind ajutor de la Maica Domnului, s-a tăiat cu ajutorul unor îngeri vârful stâncii, iar pietrele s-au prăbușit în mare.
Văzând acest lucru Cuviosul Simon începe lucrările de zidire a mănăstirii. Însă pe parcursul lor se întâmplă un alt eveniment minunat când ucenicul său, mergând pe schelă cu o kerazmă (tratația pentru odihna muncitorilor), schela se rupe și el cade în gol. În timpul căderi o putere nevăzută îl oprește și îl așează pe stânca de care ar fi trebuit să se izbească, cu tot ce avea pe tavă intact. Acest eveniment minunat îi face pe muncitori să prindă curaj să termine lucrările de construcție a mănăstirii, iar unii dintre ei se spune că s-au călugărit în obștea Sfântului Simon.
La sfârșit de 1500, mănăstirea arde într-o toamnă și este refăcută din temelii după cum avem mărturie hrisovul banului Craiovei, Mihai Viteazu. El trimite o danie la cererea părinților de aici, prin care se reface mănăstirea, fiind pomenit până în ziua de astăzi la fiecare slujbă ca al doilea ctitor principal al mănăstirii.
În interiorul peșterii Sfântului Simon avem Icoana Nașterii Domnului, hramul actual al mănăstiri și icoana vedeniei Sfântului Simon, când i se arată steaua de la Betleem deasupra stâncii pe care se afla astăzi mănăstirea. Peștera amenajată în zilele noastre ne arată locul unde s-a nevoit Sfântul Simon, ctitorul mănăstirii Simonos Petras.
Ca un odor de mare preț, mănăstirea adăpostește printre sfintele moaște pe care le are și mâna stângă a Sfintei Maria Magdalena, ce se găsește neputrezită și nestricată, păstrând temperatura corpului omenesc. Părinții o consideră ca fiind al doilea ctitor după Sfântul Simonopetritul.
Cine vine aici, poate admira frumosul peisaj ce se vede de pe balcoanele frumoasei mănăstiri. O adevărată fortăreață pe vârf de stâncă. Accesul se poate face și rutier însă restricționat de un anumit program al mănăstirii, dar se poate veni și pe jos fie de la mare, fie dinspre Mănăstirea Grigoriu.
Cam acesta este traseul de la mare până sus la mănăstire și se întrepătrunde cu cel care merge la Mănăstirea Grigoriu. O oră și jumătate de la Mănăstirea Grigoriu, jumătate de oră – patruzeci și cinci de minute de la mare, mers pe jos.
Accesul rutier se face din portul Dafne, însă există o barieră care restricționează accesul la mănăstire după un anumit orar.
…Mănăstirea Simonos Petras
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Bogdaproste pentru Bucurii!
Măicuța Domnului să vă ocrotească Veșnic!
Frumoase sunt Minunile Tale Doamne!
Mare este dragostea Ta Doamne pentru zidirea Ta!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri iartă ne pe noi cei ce nu știm saTi mulțumim!
Doamne ajuta! foarte binevenita si aceasta initiativa, mai ales pentru cei ce nu pot ajunge in Sfantul Munte!
Va multumim frumos! ♥♥♥