Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii, vă prezentăm un scurt și foarte bun cuvânt a părintelui Visarion Alexa despre rugăciune în care acesta vorbește despre anumite categorii de rugăciune și dă câteva sfaturi foarte folositoare în această temă.
Vizionare plăcută!
În continuare, citiți o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”.
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Numai tăcerea noastră, liniștea o aude. Pacea noastră, dulceața, nepătimirea, credința noastră, rugăciunea – astea sunt cele ce ne dau dulceața care radiază și o gustă copilul și se bucură de ea.
Biserica este atelier de sfinți, Biserica este fabrică de sfinți, asta este menirea ei.
„Neapărat și neapărat să fotografiezi! Neapărat și neapărat să faci, dar să faci în clipa în care cineva este în stare de lacrimi, în stare de rugăciune pentru că acolo este Duhul Sfânt în lucrare și Duhul Sfânt dorește să intre în fotografia ta și atunci fotografia ta va fi veșnică.”
Acesta este harul apostolic – să îţi dai viaţa pentru întreaga omenire, precum Domnul Şi-a dat viaţa pentru binele întregii omeniri, pentru întregul Adam. Să te rogi nu pentru tine, ci pentru lumea întreagă.
Înainte de război,(…) omul sau neamurile, în instinctul lor, cheamă o stare de lucruri anormale și foarte aspre. În lumea artistică, în creație, cultură, civilizație, el merge mereu pe o dâră anormală. Anomalia aceasta se manifestă prin jocuri, se manifestă prin obiceiuri, se manifestă prin cântece, în artă în general.
(…) gândul acesta (al îndepărtării de lume) obişnuieşte şi el la început să supere, să macine și în chip prelungit mai ales pe cei îndrăgiți de Domnul, pe care Dumnezeu îi alege și le dă ca un foc dumnezeiesc să îi macine acest gând, să-i preocupe. Este de fapt conștiința deșertăciunii acestei lumi. Omul simte că această lume așa cum este – lumea căzută în care suntem – este valea plângerii pentru el. Valea plângerii.
Și boala spirituală este Patima! Care sunt patimile? Atunci când urâm. Asta e o patimă. Când suntem geloși pe cineva. Asta e patimă. Când judecăm pe cineva. Este patimă. Când ne gândim la mulți bani, continuu nu ne pasă de nimic. Este tot o patimă. Când suntem leneși – e patimă! Când suntem mândri, e o patimă! O pasiune este atunci când ne place să fim admirați. Acestea sunt patimi și acestea sunt boli.
A fi creștini înseamnă să ne luăm crucea și să vedem adevărul din noi înșine. (…) Dar, dacă nu dorim să luăm această cruce, acea dorință să vezi ce se află în spatele cortinei, să vezi adevărul despre cine suntem cu adevărat și ce am făcut pentru noi înșine, nu vom cunoaște „datoria” noastră, nu vom cunoaște ce trebuie să facem pentru a fi iertați și nu vom primi iertare. Și de aceea nu Îl vom iubi pe Dumnezeu.
Du-te și fă ce poți… și Dumnezeu va face pentru tine… ceea ce nu poți face tu [pentru tine]!
(…) în clipa în care avem un război de gând – că cine e ăla, că m-a vorbit așa și lasă că-i arăt eu și de ce și toate astea și nu-i drept și…apropos de indignare – asta arată un Cuget bolnav, un Cuget distorsionat, un Cuget care nu lucrează după modul corect de a fi.
Orice facem în viață, lucrurile bune, să plece de la inimă, adică să le facem cu drag, cât de mărunt o fi lucrul acela. Ajuți pe cineva, faci un gest, îi zâmbești cuiva – să fie din drag. Dezinteresat.
Contează exemplul bun – să fim un exemplu bun pentru ei, să le-arătăm și lor drumul bun și să-i ajutăm. Cu tot ce se poate, au și ei nevoie de-un impuls, de-o încurajare și materială și duhovnicească, din toate. Și dacă îi ajutăm, atunci se ridică copiii care trebui.
Nu privesc mândria ca o virtute. În mod clasic, a fost considerată un păcat. Nu consider că orientarea sexuală sau dorința sexuală de orice fel este ceva de sărbătorit sau de mândrie și așa că ceea ce am spus a fost doar un fapt. Acum, este posibil să rănesc sentimentele cuiva pentru că am subliniat că „mândria vine” de exemplu, „înaintea unei căderi”? Dar nu-mi pasă. Aș face-o din nou și, de asemenea, as considera că este de datoria mea să avertizez pe cei care sunt pe cale să cadă într-o groapă care îi duce brusc în jos.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Pe altcineva nu ați gasit decât pe pr Visarion Alexa??
M-ați dezamăgit!
Să știți că primim o mulțime de comentarii pozitive despre sfinția sa.
Ce conteaza ce spune lumea? Conteaza sa avem urechi de auzit si ochi de vazut si sa nu amestecam de-a valma graul cu neghina.
??? Deci tu te erijezi mai presus de turma iubitoare de Hristos și judeci un preot și asta mai ales public. Hmmm…. Cred că starea ta duhovnicească să nu fie cea mai bună posbil. Te rog să nu mai faci atacuri la persoană că le șterg.
Parinte, să-mi fie cu iertare, nu mai zic decât atât: Vizionati interviul Pr Visarion cu Valeriu Gheorghiță….!
Nu exista cuvinte decente in a descrie acest interviu!