Cum trebuie să ne purtăm cu un homosexual? Ascultați cum s-a comportat Sf. Paisie Aghioritul în acest caz – întâmplare relatată pe video de un martor ocular.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
[Sf. Paisie:] „Care este numele tău, copilul meu?” „Numele meu este Stamatios”. „Stamatios, copilul meu, nu știi că trebuie să vii pe Muntele Athos cu haine mai groase [din pricina vremii]? ” „Habar nu aveam… Am luat avionul, apoi am luat un taxi [și am venit în Muntele Athos]. ”
Noi ne imaginam deja câți bani trebuia să aibă pentru a lua un taxi [până pe Muntele Athos]. Era foarte frumos! Mama lui era germană, iar tatăl său grec… vă dați seama ce chip frumos avea, masculin, cu adevărat frumos…
Venirea în Athos
El ne spune: „Puteți să mă luați cu voi și să-mi arătați Muntele Athos pentru că habar n-am [de aceste locuri]?” „Te vom lua…” „Vă rog, vreau să-l vizitez pe Sfântul Paisie… ” […], eu în sinea mea: am fost acolo cu puțin timp înainte vreme de 6 ore… acum să mă întorc, să urc munții iarăși, să sun clopoțelul de la poartă, [Sfântul Paisie] mă va vedea și îmi va spune: „,Dolofanule, doar ce-ai plecat de aici, ce mai vrei iarăși?”
„Va trebui să iau autobuzul, să traversez, să cobor, să plec, să mă duc la Karyes, să mă duc la Dochiariou [la mănăstire], starețul ne va vedea, vorbește cam dur, nu este o persoană confortabilă… și am devenit agitat, îmi spun „În ce m-am băgat? De ce a trebuit să încep o conversație cu el? Acum trebuie să mă întorc la Sf. Paisie…” M-am enervat, dar pe dreptate… până la urmă, trebuia să spun „Da, vom merge!”… pentru că el este Hristos și i-am spus „Fratele meu, vom merge!”
Întâlnirea cu Sfântul Paisie
Iată-ne din nou, purtând bagajele în spate, el călătorea cu niște pantofi joși, nu aveam ce să-i dăm altceva pentru a-i schimba… i-am făcut un toiag pentru a putea urca pe cărarea înghețată a muntelui, este o urcare, mai întâi este o coborâre, dar apoi se urcă pentru a ajunge la chilia Sf. Paisie.”
Sunăm clopoțelul și apare Părintele Paisie. Din moment ce ieri a plouat și rezervorul era plin cu apă, el dorea să pompăm din nou apa pentru a curăța rezervorul. „Bine ați venit, băieți!” ne-a dus înăuntru, am făcut din nou aceeași treabă, am pompat apa [din rezervor] pentru a curăța ce a rămas în interior și el a discutat cu Stamatis în privat. S-a mântuit! Am să explic mai târziu de ce.
Au vorbit în privat, stăteau în picioare în apropiere. El [Stamatis] era greco-german așa că știa greaca. În timp ce vorbeau ei, acest tânăr [Stamatis] a început să strălucească, întunericul de pe fața lui se risipea și el stralucea, strălucea, strălucea, strălucea… Părintele Paisie îmi spune: „Vanghelis, vino aici”. „Începând cu acest moment, pentru tot restul vieții tale, îți asumi datoria să te rogi pentru un bolnav, acum mort, pe nume Michalis.” „În cazul în care ajungi preot sau orice altceva ajungi, te vei ruga pentru el toată viața!” Părintele Paisie îi spune apoi lui Stamatis: „Nu îți îngădui să te mai rogi pentru acest om [Michalis]. Evanghelos își asumă obligația de a se ruga de acum înainte”.
„De ce ai venit în Athos?”
În timp ce eram la Mănăstirea Iviron, îl întrebasem: „De ce ai venit la Muntele Athos?” „A murit un prieten și am venit la Muntele Athos să mă rog pentru sufletul său” mi-a spus el. Sunt medic și mă ajută mintea, nu sunt prost, dacă m-ai fi întrebat „De ce ai venit la Muntele Athos?”
Eu aș fi răspuns „Un prieten de-al meu a murit de leucemie și am venit să mă rog pentru el pe Muntele Athos”, „…un prieten de-al meu a murit de cancer… ”,„ …un prieten de-al meu a murit de accident vascular…”, dar nu a menționat boala care l-a ucis pe prietenul său. Și, ca medic, mi-am dat seama că murise de SIDA. Mi-am dat seama imediat. După cum știți, în acel moment, SIDA era imediat corelată cu homosexualitatea. Așa că nu am spus nimic, nu am spus nimic, pentru că nu am vrut să-l întristăm. Înțelegeți?
Comportamentul Sfântului Paisie
În timp ce ieșeam [din chilia Sfântului Paisie], Părintele Paisie îl ia în brațe, așa… îi dă un imbold, așa, și îi spune: „Stamatios, nu te teme de nimic pentru că dacă ai reușit să mă păcălești ca să nu înțeleg nimic, apoi imaginează-ți cum vei păcăli și vămile văzduhului…” Vă dați seama ce i-a spus? Era ca și când i-ar fi spus: „Aș fi văzut în mod normal patima ta, însă Dumnezeu a ascuns-o de la mine până când mi-ai spus tu despre ea…” Nu am înțeles aceste lucruri în acel moment, doar asistam la ele, acum le explic în retrospectivă. Și el [Sf. Paisie] i-a spus: „Copilul meu, nu te teme de nimic!”. I-a dat un imbold, așa, și i-a spus: „Te voi pomeni întotdeauna”…
Cine era de fapt Stamatis?
Acum, ascultați cine a fost acest Stamatis și de ce a vizitat Muntele Athos. Stamatis pentru mine este un sfânt, îl pomenesc ca „Stamatis călugărul”. Stamatis s-a născut în Germania dintr-un tată care era grec, dar era un pic brutal. Mama care l-a crescut era germană și avea acest stil de „instructor”.
Copilul s-a dovedit a fi cu adevărat frumos. L-au trimis la o sală de fitness și, în timp ce era acolo, cineva s-a apropiat de el… și a început să apară această tendință de dragoste și afecțiune față de același sex. Copilul a venit la Atena. Era profesor, avea un salariu foarte bun. Acolo a întâlnit un angajat al băncii cu care a ajuns la o relație – era faimosul Michalis, cel despre care Părintele [Paisie] i-a spus lui Stamatis: „Nu-l vei mai pomeni niciodată, Evanghelos îl va pomeni, dar tu niciodată”.
SIDA
Bietul [Michalis] era bolnav de SIDA. Stamatis avea atâta nebunie și dragoste pentru el, încât a spus: „Mă voi îmbolnăvi și eu de SIDA, ca să fim bolnavi împreună!”. Atenție! Acestea sunt boli spirituale și aici se vede intensitatea patimii și trebuie să fim foarte atenți atunci când vorbim despre asta! Vreau să arăt când intră în joc Părintele Paisie, ca să vă pot spune și cum s-a descurcat.
Stamatis s-a îmbolnăvit de leucemie, la vremea respectivă nu existau multe medicamente, acum majoritatea oamenilor [suferinzi] o pot ține sub control. Statul le oferă medicamente care costă în jur de 2000 de euro, primind o indemnizație de 800 de euro pe lună. Și o doamnă cu cancer de sân primește 400 de euro iar cel care nu are nimic primește 800 de euro pentru că așa este sistemul. Lucrurile sunt exact așa cum vă spun, am mers de la o extremă la alta.
Moartea
Bolnavul [Michalis] a intrat în spital. Părinții lui nu acceptau ca Stamatis să vină în vizită în camera lui. Totuși, Stamatis aștepta cu nerăbdare în afara spitalului „Sf. Sava” și primea informații despre starea lui Michalis. De îndată ce afla că Michalis a slăbit și acum are 50 kg, urma și el o dietă și ajungea la 50 kg… apoi 46 kg… apoi 43 kg. Michalis a murit.
Și când a murit, Stamatis a spus „Ce să fac pentru cel pe care îl iubesc, Dumnezeul meu?” I-au spus să meargă la Muntele Athos și să le spună părinților să se roage pentru odihna sufletului său. Patima l-a adus la Muntele Athos! De aceea nu ar trebui să spunem nimic! Pentru că săracul nu știa ce este Muntele Athos, credea că era exact ca piața Kolonaki, un loc de întâlnire al lor.
A venit la Mănăstirea Iviron, considerată ca Kolonaki din Muntele Athos pentru icoana Panagia Kolonakiotissa, această primă icoană sfântă a Muntelui Athos. El a venit [la Muntele Athos], așa ne-am întâlnit și el ne-a rugat să-l ducem la Părintele Paisie. Într-adevăr, a mers la Părintele Paisie.
„Poți? Pot!”
Părintele Paisie i-a spus: „Stamatis al meu, – Poți să postești miercuri și vineri? – Pot! – Faci atât de mulți bani de la colegiul german, vei păstra 1/10 pentru tine și restul 9/10 vei da săraci… poți face asta? – Pot! – Poți să citești Acatistul Buneivestiri în fiecare zi? – Pot! – Poți, Stamatis, să mergi la spital o dată pe săptămână și să ai grijă de un om bolnav care nu are pe nimeni [care să-l ajute]? – Pot! Aceștia sunt sfinții lui Dumnezeu! Fiți atenți! – Spune-mi, poți să-ți găsești un părinte duhovnicesc [adică un preot ortodox] și să te spovedești? – Pot! – Poți urma canonul dat de acesta? -Da, pot! – Poți să mergi în fiecare duminică la Liturghie? -Da, pot! – Du-te și fă ce poți… și Dumnezeu va face pentru tine… ceea ce nu poți face tu [pentru tine]!”
Sfatul Sfântului Paisie
A spus Părintele Paisie. Ați înțeles ce i-a spus? Du-te și fă ce poți și lasă-l pe Dumnezeu să lupte cu patima ta. Lasă-l pe Dumnezeu să facă pentru tine ceea ce nu poți face tu… că ești târât de această patimă! El i-a mai spus: „Nu-l vei mai pomeni niciodată pe acel om [Michalis]! Nici măcar nu-i vei mai aminti numele printre cei morți! Aceasta va fi datoria celui de acolo [adică părintele Evanghelos]. Adu-l aici.”
Primul pe care eu îl pomenesc la morți, după părintele meu duhovnicesc și bătrânii și pr. Timotei, primul pe care îl pomenesc este acest slujitor al lui Dumnezeu, Michalis. De ce? Pentru că este o poruncă de la Părintele Paisie. Ați văzut vreodată ce înseamnă să fii un înger al lui Dumnezeu. „Îngerul lui Dumnezeu!”
Rezultatul
Harul Duhului Sfânt l-a acoperit pe Stamatis și el a trăit restul vieții sale într-o stare duhovnicească uimitoare. Posturi, privegheri, rugăciuni, pocăință, spovedanie. S-a dedicat acestor lucruri. Dacă un om avea SIDA și nu era spovedit, Stamatis avea să-l aducă pe duhovnic la el pentru a se putea mărturisi. Preoții nu obișnuiau să ofere Sfânta Împărtășanie persoanelor cu SIDA din spital în acele vremuri. Când găsea un preot care era dispus să ofere Sfânta Împărtășanie, îl conducea cu mașina lui la aceștia ca și ei să poată primi Sfânta Împărtășanie.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Părintele Paisie ! Părintele Daniel, părinte de mir, Măicuța Domnului să-l ajute alături de toți enoriașii și pe toți cei care îi trec prin ochi mi-a dăruit două cărți despre viața Sfântului Paisie!Citeam și mă bucuram… încet, fără să-mi dau seama primeam ajutor…ajutor depresiei mele! După un timp in calea noastră Dumnezeu pentru Rugăciunile Sfântului Paisie a rânduit un suflet minunat Duhovnicul nostru!
Sufeream deoarece nu aveam copii…acum … avem! Slavă Ție Doamne!
Aducem Ție mulțumire pentru toți Sfinții și Părinții din viața noastră!
Să ne trăiți Părinți dragi întru Hristos în Veșnicia Bunului Dumnezeu pentru Rugăciunile Maicii Domnului!Amin