Ascultați un cuvânt despre război precum și viziunea geopolitică a părintelui Justin Pârvu care arată o maturitate și o duhovnicie în gândire care, din păcate, astăzi aproape că s-au pierdut.
Audiție plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Un război nu este numai o criză, așa cumva, financiară, o criză materială, e și o criză spirituală. De unde vine criza asta spirituală? Vine tocmai din cruzimea aceasta în care trecem în perioada de război. Perioada de război nu este altceva decât dezbrăcarea omului de bun simț și de orice calitate spirituală.
De aceea, bruta asta născută în urma unui război se lărgește tot mai mult în lumea noastră. Copilul devine brutal. Înainte de război, ne întoarcem acuma puțin, am uitat să spun, că omul sau neamurile, în instinctul lor, cheamă o stare de lucruri anormale și foarte aspre. În lumea artistică, în creație, cultură, civilizație, el merge mereu pe o dâră anormală. Anomalia aceasta se manifestă prin jocuri, se manifestă prin obiceiuri, se manifestă prin cântece, în artă în general.
Situația de dinainte de al 2-lea Război Mondial
Înainte de a începe Al Doilea Război Mondial, copiii se jucau foarte mult cu arme, cu tancuri, tanchete, mașini. Veneau din Germania, Munchen era orașul jucăriilor, și orașul jucăriilor împrăștia în toată Europa, toată lumea, tancuri, tunuri, mașini autocare, tot ce vrei și ce nu vrei. Era falsă zicala (creștină), pentru că Germania și Rusia și toată Europa nu aveau nici în clin nici în mânecă cu creștinismul. Și ei (germanii) aveau tot un fel de comunism, un bolșevism, dar altfel, de altă nuanță, o nuanță cumva naționalistă. Dincoace era prostimea sovietică; ei atât știau că gata, trebuie să trece, să ajungem în Berlin, dar el, săracul, nu știa unde e Berlinul.
Și omul acesta a devenit din ce în ce mai slab, mai neputincios și mai lipsit de seva de unde s-a născut și unde trebuie să meargă pe linia lui ortodoxă sau cât se poate așa, creștină.
Și atunci, desigur că lumea era pregătită din toate punctele de vedere (de război). Dacă pui de pildă într-o parte niște obiecte religioase într-un galantar, dincoace obiecte de război, copilul nu se duce (să aleagă) pe acestea creștinești: să-și ia o iconiță, să-și ia o cruciuliță, un medalion, diavolul îl împinge acolo la moarte la sinucidere, la distrugere. Și, cu atât mai mult cu cât au nevoie de bani, inventează și duc lumea la o nenorocire, doar din dorința de bani, de câștig. Apoi acolo se duce.
Povestea o creștină care are două magazine, are și băutură are și țigări: „Păi da, dar nu se face nimic (câștig) fără aistea”. „Măi băiete, zic, dacă ai un ban aici dat, ia-l înapoi că nu-i primită mila, pentru că este de pe urma nenorocirii. Matale ai văzut bețivi, stricați, familii, procese, crime și copii despărțiți, lăsați singuri”. „Da, Părinte”. Ei, păi de aici e, de la magazinul ăsta ai frăției tale. De aceea matale să faci în așa fel să-i schimbi, pune aici să ai niște mărfuri, în afară de acestea. Că ăsta e vrăjmașul care, în sfârșit îl duce pe om… Dar tu trebuie să schimbi acum”.
Tu, ca Biserică, de pildă, trebuie să ai oameni, mă rog, cu pricepere, ca să înlocuiești toate aceste lipsuri, trebuie să le înlocuiești în așa măsură, încât din păcat să devină virtute. Dacă îl lași din virtute păcat, acum aici e dezechilibru care generează moartea și pieirea unei nații.
Burghezia occidentală – între socialism și ateism occidental
Acuma, sigur că lumea este între două aspecte. Un aspect sălbatec, al comunismului de altădată și un aspect, în sfârșit, mai domol, al unui viitor să zici așa, n-aș putea să-i spun eu, nici socialist-creștin, dar nici un ateism occidental. O burghezie occidentală. Pentru că și una și alta sunt de același pericol pentru noi. Burghezia este o lăcomie de acumulare și de anulare a oricărui altruism. Omul trăiește să agonisească. De la 2-3 hectare a ajuns la 200-300 de hectare, de pământ, așa și-a cumpărat mereu, exploatând sărăcia celor care nu aveau și ajungea și acela să vândă o bucățică de pământ pe nimic….
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!