Citiți câteva comentarii selectate de pe platformele „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte” care constau în întrebări de la cititori și răspunsurile pe care le-am scris din darul bunului Dumnezeu. Subiectele sunt în general legate de articolele publicate în cursul acestei săptămâni.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Evident că răbdarea bolilor și a înjosirilor ține de pocăință. Rugăciunea este mângâietoare. Domnul cel atotștiitor cunoaște ce ingrediente ne sunt de folos pentru curățirea sufletului nostru. Desigur că noi mergem după legea noastră duhovnicească pentru oameni, însă Dumnezeu care este deasupra tuturor dă ceea ce știe El de cuviință.
Conține și aceasta. Este trăirea iubitoare a prezentului unui Dumnezeu iubitor. A fi și a iubi aici și acum. A urî păcatul și nu pe păcătoși.
Să te rogi lui Dumnezeu pentru asta. Fă obiect de rugăciune, și Dumnezeu îți va descoperi. Există și posibilitatea ca munca ta să fie doar pentru asigurarea celor necesare traiului, iar tu să te dezvolți pe plan duhovnicesc, având inima la cele ale lui Dumnezeu – complet separate de ce faci la muncă. Pe de altă parte, ca să ajungi la o oarecare satisfacție, trebuie să înaintezi, să capeți o anumită experiență în ceea ce faci. Nu schimba foarte repede. E nevoie de răbdare.
Din contră – putem crede că avem mari șanse de mântuire pentru că sfinții din păcătoși s-au făcut drepți cu ajutorul lui Dumnezeu.
Se poate omul mântui, însă mult mai greu. Desigur că dacă, bazându-se pe această optică, omul nu se spovedește – atunci nu se mântuie. Dumnezeu nu se batjocorește.
E una din principalele. Foarte periculos.
Prin depărtarea față de patimi – în principal față de egoism, de interesul personal.
Pe baza credinței – da. Însă Duhul suflă unde voiește, văzând și conștiința oamenilor – vezi https://www.chilieathonita.ro/2022/06/12/intamplari-minunate-cu-duhul-sfant-parintele-teologos/
Prin credință.
Nu, nu e o problemă. Din contră. Trebuie, desigur, discernământ. Însă, în general, e foarte bine să dăm mai mult timp.
Dacă te depărtează de Dumnezeu, atunci este păcat – nu plaja în sine ci imaginea ei înăuntrul tău. Cum te comporți relativ la ea.
Da. Ne vom recunoaște.
Se poate și plimbând însă atenție la ochi să nu fugă mintea.
În general – nu prea. Ne poate înhăța diavolul de acolo. Singura noastră dorință este mântuirea, îndumnezeirea.
Mântuirea este nota 5. Îndumnezeirea este nota 10. …sau mai bine zis nota 9,90 – că la 10 nimeni dintre noi nu ajunge.
Totul în mâna Lui. Așa vom afla pacea.
Să ne osândim pe noi înșine și să avem nădejde în milostivirea lui Dumnezeu. E nevoie de răbdare. Răbdare, rugăciune și nădejde.
O, DA! The truth comes after! Adevărul vine atunci când nu mai putem căci atunci vine de la Dumnezeu!
Să-l ierți și să te rogi pentru el.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Unde putem să vă adresăm întrebările? La această rubrică de comentarii?
Cristina, la articolele de peste săptămâna.
Dezvoltați putin, va rog, despre har, „Duhul suflă unde voiește” și mantuire.
Ce inseamna sa ai o iluzie ? De ce te pot vedea oamenii gresit ? Cum se poate produce schimbarea , sa nu te mai vada gresit ?
Ne-ați putea spune care e poziția ortodoxă față de veganism sau vegetarianism? Opiniile sunt împărțite pe internet, sunt creștini vegani care interpretează biblia în favoarea veganismului, zicând că avem datoria de a proteja toate făpturile, toată creața lui Dumnezeu, apoi îl avem pe părintele Daniil Horga care recomanda să nu mâncăm carne deloc dacă putem, fiindcă e un magnet pentru demoni, dar sunt și cei care zic că trebuie să postim doar pentru tăierea plăcerii, nicidecum pentru binele animalelor (zicând că ar fi chiar păcat să avem în vedere și binele animalelor când postim), și de asemenea cei care interpretează VT ca un îndemn la a mânca alte vietăți, nu doar ca o îngăduință din cauza căderii noastre. În plus, chiar Iisus a mâncat pește după înviere ca să demonstreze celor prezenți că a înviat cu trupul… Ce să înțelegem din toate astea?