Vizionați pe părintele Stareț Nikon din Sfântul Munte care ne explică cu har și simplitate cum ne dăm seama care este diferența dintre a judeca și a osândi cu patimă.
Vizionare plăcută! (după videoclip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Prin ce se deosebește judecata de osândă?
Gheronda, este critica și evaluarea faptelor aproapelui nostru, osândă? Când se socotește ca osândă și când nu? Care este linia despărțitoare care separă judecata de osândă? Cum putem să evităm osânda?
În orice caz trebuie să avem minte critică Să nu primim fără discernământ orice vedem sau orice auzim ce ne spun sau ce se întâmplă. Judecata este necesară. Este cea care deosebește omul de animal. Exact din cauza asta avem pe judecători care o să judece dacă fapta pe care a făcut-o acuzatul este corectă sau nu. Sunt profesorii și învățătorii în școli care o să judece lucrările elevilor cine ce notă să le pună. Există criticii de film care pe mine m-au ajutat foarte mult și astfel am evitat să pierd timp vizionând un film neimportant sau rău.
Judecata este necesară. Din această cauză zice Domnul: „Judecați cu judecată dreaptă” Domnul nu a zis să nu judecăm ci să nu osândim. Osânda este să-l osândești pe celălalt cu intenție și dispoziție să-l înjosești, să-l micșorezi, să-l rușinezi pe celălalt, să-l expui, să-l faci teatru celorlalți cu acestea care o să spui. Asta e osânda. Nu poate un părinte când își vede copilul că se înhăitează cu un narcoman să-și lase fiul neprotejat. O să-l informeze: „Copilul meu, fii atent, acest prieten al tău se droghează. Să nu amesteci și tu!”
Altceva este, însă, să spună: „Nu te înhăita cu boschetarul, narcomanul, pierdutul, ticălosul acesta!” Asta e osândă. Una e judecată alta e osândă. Când un tânăr petrece cu un alcoolic, părintele are datoria să-i spună: „Fii atent la omul acesta, e alcoolic, să nu te tragă și pe tine!” Asta e o judecată. Când, însă, spune: „Stai departe de bețivul și nespălatul acesta…” Atunci este osândă. Pentru că o faci ca să înjosești pe celălalt.
Deci, ceea ce face diferența între judecată și osândă este dispoziția cu care spui ceva despre cineva. Când o spui cu iubire, atunci nu osândești. Când o spui cu batjocură și ură, atunci chiar dacă ar apărea bun ceea ce spui, – e osândă. Depinde, deci, de noi cu ce dispoziție spunem ceva care o face judecată care să ne mântuie sau osândă care să ne ducă în iad.
Obștea Ieromonahului Nikon
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Binecuvintează Părinte Theologos
Mulțumim pentru traducere. Când cineva nu are iubire de aproapele, este foarte ușor să osândrască
Doamne luminează-mi inima pe care a întunecațo pofta cea rea
Doamne ajută
Cum poti sa-ti cinstesti parintii in conditiile in care ani la randul s-au comportat urat si in continuare fac la fel? Nu poti sa-i dai deoparte dar nici sa-i lasi sa-ti afecteze viata
De mare folos sufletului meu este acest material …de osândesc sau judec pe aproapele meu!
Bogdaproste Părinți că vă străduiți să salvați sufletele noastre… celor din lume!
Măicuța Domnului să vă dăruiască Bucurii Duhovnicești!!!