Ascultați un mic cuvânt al starețului mănăstirii Agathon, părintele Damaschin, mănăstire în care a fost găsit în chip minunat Sfântul Visarion, care ne dă detalii despre moaștele sfântului și cum au fost găsite acestea în 2006.
Audiție plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
– Este o zi foarte, foarte mare.
– Da.
– Sărbătorim pomenirea Cuviosului Visarion Agathonitul, părinte la care cuvioasele moaște, – în timpul deshumării ce a avut loc 3 / 03 / 2006 – au fost găsite nestricate, cu bună mireasmă
impresionând toată lumea creștină.
O să vină mâine Înalt-Preasfințitul, care are o evlavie specială la părintele Visarion dimpreună cu duhovnicii mitropoliei să facem aici o liturghie în sobor, să-i cinstim pomenirea Cuviosului, să-i facem parastasul, și în continuare o să fie un Simpozion de o zi cu tema „Părintele Visarion, duhovnic și spoveditor”.
– O să auzim și lucruri din viața sa?
– O să vorbească și smerenia mea [Starețul mănăstirii, -n.n.] și Înalt-Preasfințitul și o să amintesc anumite lucruri; – desigur că multe lucruri n-o să spun datorită timpului scurt.
– Desigur!
– Și după aceea, duhovnicii o să întrebe, o să discutăm pe marginea temei. Pentru că vedeți că Cuviosul a slujit extraordinar de mult ca duhovnic, am putea să-l numim duhovnicul minunat al Sfintei Mitropolii Ftihiotoda. Și nu numai. A făcut o imensă lucrare filantropică de care au beneficiat foarte mulți oameni. Cred că Dumnezeu ni l-a dăruit astfel acolo, ca să-l vedem, să-l pipăim…
– Rămâne trupul său întreg și nestricăcios cum a fost [găsit]?
– A rămas neschimbat și răspândește bună mireasmă ca în prima zi.
– Îmi amintesc că medicul legist, Panos Giamarela – acum trecut la Domnul – a spus în 2006: „Dacă în doi ani trupul pr. Visarion nu va fi pățit nicio schimbare cât de mică, ar trebui ca 10 milioane de greci să iasă în stradă și să-L slăvească pe Dumnezeu”. Au trecut 8 ani.
– Vor lua câte o lumânare și o vor aprinde părintelui.
– Exact. Au trecut 8 ani de atunci.
– Da, Ioana, au trecut 8 ani.
– Mare semn!
– Da! Noi nu avem nicio agonie ca să-i convingem pe oameni despre sfințenia părintelui. Părintele dă singur mărturie despre sfințenia sa. Vedeți că Preabunul Dumnezeu ne-a spus nouă, creștinilor care-L urmăm: „Voi veți face lucrarea în ascuns, iar eu o voi vădi pe ea.” Pr. Visarion si-a săvârșit în taină, întru ascuns, lucrarea imensă și vreau să cred că Dumnezeu l-a dăruit nouă să-l vedem acolo, în primul rând noi, preoții, iar apoi, creștinii, ca să-i urmăm exemplul.
Nimic nu e întâmplător în Biserică, toate se fac conform voii Domnului. Cred cu tărie că Dumnezeu l-a dăruit pe pr. Visarion pentru că țara noastră a ajuns acolo unde a ajuns. Părințelul este omul lui Dumnezeu. Așa cum Domnul nu a venit pe pământ ca noi să-L facem
un obiect de studiu filologic și de prelegeri, ci clar a venit aici ca să ne lumineze, să nu pășim în întuneric, și să ne cheme să-L urmăm, spunându-ne: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața.”
Tot astfel ni l-a dăruit și pe părintele Visarion, iar noi în Ftihiotida trebuie să o considerăm mare binecuvântare. În loc să zicem vrute și nevrute; în aer și fără responsabilitate și să devenim hulitori fără motiv mai bine să ne uităm și să vedem că aici în Fthiotida dacă e ceva
care se mișcă, aceasta este Biserica. Și asta din cauza activității pe care a dezvoltat-o mitropolitul cu colaboratorii săi, vedeți că se produce o mare lucrare în Biserica din Fthiotida în timp ce toate celelalte sunt în nemișcare.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
A apărut în romana autobiografia lui Efrem Atwood. Se numește Lumina din spatele gratiilor și e de la editura Sophia. Se poate comanda deja.
Mulțumim pentru dragoste!
Comandat! Mulțumim!