Judecarea duhovnicului este un fapt deopotrivă păgubos și rău și își găsește justificarea în îndreptățirea de sine.
Ascultați un fragment dintr-un cuvânt mai larg al părintelui Pimen, intitulat „Despre judecată și dependența de duhovnic”, fragment în care povestește concret cum s-a clarificat un ucenic ce își judeca duhovnicul despre fapta rea pe care o făcea. Să nu uităm că prin duhovnici lucrează harul lui Dumnezeu.
Vizionare plăcută!
Întreg cuvântul, alături de podcast și transcript, poate fi vizionat aici: https://www.chilieathonita.ro/2022/01/20/despre-judecata-dependenta-de-duhovnic-parintele-pimen-vlad/. Pentru a vă fi mai ușor, înglobăm doar video-ul aici:
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Intrebare legata de lacrimile din timpul rugaciunii. In Scara (pg 167-168, Filocalia 9), accentuaza faptul ca plansul trebuie sa fie insotit de gand, chiar si in timpul rugaciunii. Acest fapt nu contrazice cu ce ati spus in legatura cu rugaciunea fara ganduri? Ma iertati.
Lucrurile devin foarte interesante în clipa în care accentuez faptul că ceea ce am spus eu nu am spus de la mine ci de la Sfinții Părinți… …inclusiv Sf. Ioan Scărarul (!). De fapt este vorba de o incapacitate a limbii omenești de a exprima anumite lucruri. Să dau un exemplu: cineva își iubește mama (este o stare rațională – are gândul ca stare că o iubește) însă nu are gânduri despre ea care îmbucățesc mintea că ce face, că e blândă etc. Sf. Ioan se referă în citatul tău la primul înțeles – gândul ca stare – iar Sfinții Părinți, incluzând pe Sf. Ioan, se referă la gând ca la factor care „îmbucățește” (circumcide) mintea pe un lucru atunci când spun să nu avem gânduri în timpul rugăciunii. De fapt și eu și toți Părinții spunem să ne rugăm cu dragoste către Dumnezeu.
Sărutăm dreapta Părinte Pimen!
Eu sunt o păcătoasă care doresc mântuire sufletului meu!
Eu și soțul meu am încercat să ascultăm de duhovnic și prin îndrumarea dânsului avem doi copii înfiați.Nu este ușor!
Nu îmi este cinste cu gândurile mele!Eu consider că sunt atacuri de la cel rău.Puterea exemplului este mare… pentru mine și mulți alții Părintele este un om al Lui Dumnezeu!Eu știu că doresc să rămân veșnic lângă părinte și mă rog pentru noi toți să nu ne părăsească Dumnezeu căci iadul este foarte aproape ține doar de un gând de mândrie!
Doresc să ne ajute Dumnezeu să fim cu toții în Ascultare Sfințitoare!
Doamne miluiește Părinte!
Eu am primit Dragostea pentru Dumnezeu prin dragostea de aproapele pentru Lucrarea Lui prin aproapele pentru Dumnezeu fiind Preot!
Puterea exemplului dăruiește mult curaj turmei dacă vede și înțelege ceva!
Pentru mine lacrimile sunt vindecătoare dacă vin de la Dumnezeu și sunt trecătoare daca
plâng că un copil rătăcit!
Plâng că mi-i dor de Dumnezeu că mă uimesc de frumusețile Lui Dumnezeu și plâng când înțeleg cu adevărat nu prefăcut că nu știu să fac Binele ci doar păcatul!
Și mai plâng de Bucurie că se poate pentru un timp… cât dăruiește Dumnezeu să fiu un fluture Dacă am iubi pe Dumnezeu cu adevărat atunci am primi să ne cunoaștem gândurile … și am fi cu toții în Unitatea Iubirii .Cu toată evoluția omului Pământul rămâne tot o rană vie deoarece nu vrem cu Dumnezeu vrem să fim dumnezei … Jalnic…
Vă rog să mă iertați!
Și totuși mă chinuie o întrebare Părinte!
Cum să fac să nu fiu povară duh
ovnicului …. mă chinui să nu mai fiu în mânie…
Știm că putem să alegem duhovnicul dar duhovnicul are voie să ne aleagă !
Ce pedeapsă primesc copii neascultători și cam prostuți?
Vă rog să mă iertați!