Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii vă prezentăm un mic video filmat de un martor ocular de la ultima sărutare pe care părinții o dau părintelui Efrem. Instantaneul este de la înmormântarea lui părintelui Efrem (Frank) Atwood ce a avut loc la mănăstirea Sf. Antonie, Arizona.
Dumnezeu să-l odihnească!
În continuare, citiți o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”.
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
(videoclipurile, podcasturile și transcripturile sunt în fiecare articol în parte)
Întâi de toate, să vedeți că se întâmplă minuni până în zilele noastre. Să vedeți că minunile sunt niște lucruri foarte frumoase, nu sunt bombastice, nu sunt îngrozitoare, adică wow – ne îngrozim, ci spunem wow – de frumusețe, de drăgălășenie.
Vedeți cât e de drăgălașă Maica Domnului? Adică cum ne-a aranjat toate lucrurile ca o gospodină! Maica Domnului, spun Sfinții Părinți că este ca și o cloșcă ce stă pe Sfântul Munte și are grijă de toți închinătorii care vin în Sfântul Munte.
„Fii curajos și ai încredere în Dumnezeu”
„Antonie, moartea nu este de temut, dacă Dumnezeu îngăduie execuția ta, înseamnă că El a acceptat pocăința ta și ești gata să pleci în Paradis!”
Mai mult, păstrez în inima mea felul în care Domnul Iisus Hristos a permis condamnarea mea pentru crimă și condamnarea la moarte în timp ce eram nevinovat de crimă. Această nedreptate judiciară de neînchipuit a fost folosită cu dragoste de către Hristos ca vehicul al mântuirii mele! Să fie binecuvântat!
Câteodată tot ce trebuie este un pic de har. Puțin har de la Dumnezeu și toate problemele noastre dispar în neant.
Socotim că este un lucru esențial pregătirea pentru moarte și – mai ales – este esențial ca în clipa în care cineva se află în fața morții să-L aibă pe Dumnezeu înlăuntrul său.
Întotdeauna copilul să știe că sunt eu împreună cu copilul meu împotriva problemei. Am spus de foarte multe ori treaba asta și nu să fiu eu împotriva copilului cu problema lui sau eu cu problemele mele împotriva copilului. Ci întotdeauna împreună să încercăm să rezolvăm problemele, da? Că problemele sunt în afara noastră și nu problemele ne despart. Că dacă nu, copiii se refugiază, se închid în sine.
Am suferit enorm până să ajung să învăţ ce înseamnă dragostea adevărată, jertfelnică, şi cum pot să o pun în practică în condiţiile vieţii mele de condamnat la moarte. Am trecut prin mari încercări până să ajung să înţeleg că am fost creaţi nu pentru a ne satisface dorinţele egoiste, ci pentru a căuta împlinirea dragostei de aproapele, pentru a ne dărui celorlalţi şi a suferi pentru ei, pentru a-i iubi aşa cum ne iubeşte Iisus Hristos pe fiecare în parte. Iar când spun „ceilalţi”, mă refer şi la vrăjmaşii mei.
Raiul este perfecțiunea personală veșnică, problema cea mare este că noi căutăm acest Rai acolo unde nu este, adică îl căutăm în iubirea pătimașă de sine, pe când Raiul este în intercomuniunea cu ceilalți, în iubirea față de ceilalți, nu în iubirea păcătoasă față de noi înșine.
– Pentru că v-am cerut o binecuvântare, a spus ea.
Am crezut că este nebună în momentul ăla.
– Cum pot să vă binecuvântez? Aici este o mănăstire, du-te și cere o binecuvântare de la călugări, eu sunt doar un mirean.
– Nu, Serafim. Dumnezeu ți-a ales calea, pentru că nu mai ai frați sau veri (însemna bărbați dăruiți lui Dumnezeu ca preoți sau monahi), toți au murit.
– Și cum va fi asta? Pentru că eu sunt tată a trei copii, e cam târziu a mă face monah…
– Vei înțelege, mi-a răspuns.
– Când se va întâmpla lucrul ăsta? am întrebat.
– Dumnezeu îți va descoperi să afli momentul, mi-a zis.
Lumea nu va putea pricepe niciodată ce trăiește un om care L-a descoperit pe Dumnezeu înlăuntrul său. Niciodată nu va înțelege acest lucru!
În special cei care construiesc biserici, știu lucrul acesta, sunt și ispite, ispite destul de mari. Diavolul nu doarme, când vede că începi o biserică, când zidești o casă, e o casă, dar o biserică înseamnă că acolo se va face Sfânta Liturghie. Și gândiți-vă, noi din 2009, de când am sfințit biserica, Sfânta Liturghie în fiecare zi. Și atunci nu-i place diavolului, că acolo se coboară cerul pe pământ. Harul lui Dumnezeu în timpul Sfintei Liturghii. Și atunci încearcă să oprească lucrul acesta.
Dumnezeu dă întâi de toate acest gând în inima celui pe care îl cheamă. Dincolo de asta Dumnezeu dă un simțământ de deșertăciune relativ la lume și, pe de altă parte, o dragoste mare față Hristos, față de Împărăția Cerurilor.
Lucrul de care avem nevoie cel mai mult este să investim în frumusețe. Pentru că frumusețea este armonie care este născută din grijă. Dar noi investim în nevoi. Și de ce investim în nevoi? Pentru că nevoile sunt mult mai profitabile decât pacea. Iată de ce. Deci putem vedea in jurul nostru că nimic nu este investit în frumusețe: în arhitectură, în arta, în orice. Totul este distrus. Deci frumusețea este un fel de supapă de avarie pentru om. Și muzica, de asemenea.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!