Minunile nu sunt numai evenimentele mari, cutremurătoare care ne impresionează prin puterea lui Dumnezeu cea mai presus de fire care se manifestă în acestea. Minunile sunt și evenimentele mici, delicate în care se arată purtarea de grijă foarte îndeaproape a Maicii Domnului față de noi, cei nevrednici.
Se întâmplă minuni și astăzi?
Urmăriți acest material și veți afla!
Vizionionare plăcută! (după videoclipul adnotat aveți transcriptul și podcastul)
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
O problemă în schit
M-au rugat câțiva dintre voi să vă spun un cuvânt de folos și le-am promis că o să spun un cuvânt de folos la care ei nu se așteaptă.
Noi avem o problemă cu telecomunicațiile în Schit. Vă rog frumos să vă rugați pentru noi! Dorim să punem fibră optică pentru că este foarte dificil cu telefonia, suntem într-o vale foarte adâncă, din cauza asta se numește și Schitul Lacu, adică „al gropii”.
Așa și ca să rezolvăm aceste probleme pe care le au în principal părinții bătrâni, dar nu numai, cu comunicațiile, am hotărât, cu darul Maicii Domnului și cu ajutorul unor prieteni de-ai noștri, cu donațiile lor, să punem fibra optică. Deci astăzi, am fost jos în schit, pentru că chilia noastră este la înălțimea cea mai mare din schit, de aceea spun că am fost jos, în schit, la kiriako, la biserica centrală a schitului.
Și acolo, am expus problema aceasta a telecomunicațiilor cu care, cu darul lui Dumnezeu, a ajutat Maica Domnului să o cunosc puțintel, să expun această problemă părinților din schit.
Da, am vorbit foarte pe scurt, le-am expus părinților problema, eu au fost de acord bineînțeles, pentru că una este să nu știi telecomunicații și alta este să fii un om duhovnicesc după cum sunt părinții din schit, chiar dacă nu știu telecomunicații. Pe de altă parte, eu nu sunt un om duhovnicesc, dar uneori mai știu puțin problema asta.
Prima minune
Și am terminat și să ies afară. Când ies afară, mă întâlnesc cu cineva necunoscut mie. Spune, ce-ai spus?
(pelerin) „Hristos a înviat, părinte!”
Hristos a înviat, părinte Teologos! Și eu zic: Slavă lui Dumnezeu! Adevărat a înviat! De unde ești? Din Austria, ceva de genul ăsta. Era foarte familiar, s-a născut o relație de dragoste între noi și ca să aflu că ei au venit tocmai de la Prodromu, pe jos, nu? De la Morphonou. Bine, de la Prodromu cu mașina. I-a adus o mașină până la Morphonou și de acolo au venit pe jos în schit ca să ne întâlnească.
Ne-am întâlnit, ne-am cunoscut. Deci fraților, posibilitatea ca eu să fiu în schit și ca cei care mă caută pe mine să mă găsească este o posibilitate foarte mică, trebuie să știți, de 1%. Deci e de la Maica Domnului. Pentru că întâi de toate, părinții în fiecare zi sunt la chiliile lor. Noi suntem suntem la chiliile noastre. Și nu numai atât, dimineața, toți avem ascultări.
Deci astăzi a fost prima dată de când sunt eu în Schitul Lacu, prima dată când am fost jos într-o zi de rând și am fost la kiriako. Înțelegeți? La Adunarea Stareților.
Și chiar în clipa în care am ieșit, cum spuneam, Leonard m-a așteptat afară și omul venise tocmai din Austria. Da, deci cu tot grupul lui venise tocmai din Austria. E, aceasta este o minune a Maicii Domnului, să știți, fraților!
Purtarea desăvârșită de grijă a Maicii Domnului
Este o minune a Maicii Domnului, prin care Maica Domnului arată purtarea ei de grijă extraordinară față de închinătorii acestui loc. Și lucrurile nu se opresc aici. Pentru că ei doreau să vină la chilia noastră și cum să ajungă la chilia noastră? Tocmai ieșisem afară și pornim încet-încet să le arăt drumul cum să ajungă la chilia noastră, pe potecă.
A doua minune
Ajungem la chilie la părintele Ștefan și acolo, să ne odihnim puțin și ei vor să intre la magazin. Și în clipa respectivă ne întâlnim cu altcineva, cu Marius. „Doamne ajută, părinte Teologos!”
„Doamne ajută!” Nu știam cine este, un om extraordinar, este chiar aici cu noi. „De unde vii?” „Păi, din Toronto.” Mi-a spus lucrul ăsta ca și cum ar fi venit de la intersecție pe dreapta, deci de la 5 metri mai încolo. E fenomenal!
Un domn extraordinar de nobil, de distins. „Ce dorești?” „Păi, am venit să vin la chilie la sfinția voastră.”
Deci gândiți-vă: dacă întâlnirea cu Leonard și cu grupul lui din Austria, de la o parohie din Austria, era o probabilitate de 1%, întâlnirea cu Marius care să mă caute pe mine și să dorească să vină la chilie la noi, era de 0,1%. Deci iarăși o minune a Maicii Domnului!
În cazul lui Marius, știm de ce s-a întâmplat această minune a Maicii Domnului. Este vorba bineînțeles și de virtutea lui, dar întâi de toate, e vorba de rugăciunile soției sale. Soția lui s-a rugat foarte mult pentru el ca să mă întâlnească și să vină la chilie.
A treia minune
Bun. Și lucrurile nu se opresc. Deci purtarea de grijă a Maicii Domnului nu se oprește aici! Pentru că noi începem să mergem încet, încet pe jos. Marius îmi spusese că datorită vârstei sale era foarte dificil să meargă pe jos, chiar s-a oprit. Eu bănuiam că pe potecă o să reușească să ajungă. Cu toate că și pe potecă este destul de dificil – ați văzut, băieți. Este mult mai simplu decât pe drum, dar este totuși dificil.
Și Marius mergea încet, încet pe drum și eu zic – Maica Domnului ajută-ne pe noi! Ajută-ne pe noi să se întâmple ceva! Fraților, există un mic tronson pe care trebuie să mergem pe drum astfel încât să ajungem la chilia noastră. Cât e? Cinci minute? Ceva de genul ăsta – cinci minute.
Bun, în aceste cinci minute, vine părintele Siluan de la chilia noastră, cu mașina. Deci toate au fost șnur, fraților!
Deci dacă vorbim de o posibilitate de 1% ca să mă întâlnesc cu Leonard, posibilitate de 0,1% ca să mă întâlnesc și cu Marius. Hai, să zicem că e o posibilitate de 0,5% ca părintele Siluan, tocmai în acea perioadă de cinci minute în care eram pe șosea, pe drum, să vină acolo și să-l ia pe Marius care datorită vârstei sale îi era dificil să vină cu noi chiar dacă am fi urcat pe potecă.
Și azi se întâmplă minuni
Deci de ce vă spun toate lucrurile astea. Întâi de toate, să vedeți că se întâmplă minuni până în zilele noastre. Să vedeți că minunile sunt niște lucruri foarte frumoase, nu sunt bombastice, nu sunt îngrozitoare, adică wow – ne îngrozim, ci spunem wow – de frumusețe, de drăgălășenie.
Vedeți cât e de drăgălașă Maica Domnului? Adică cum ne-a aranjat toate lucrurile ca o gospodină! Maica Domnului, spun Sfinții Părinți că este ca și o cloșcă ce stă pe Sfântul Munte și are grijă de toți închinătorii care vin în Sfântul Munte.
Și după asta, eu mă gândeam pe drum ca să le dau o eugenie, o grisină o ceva, să… așa și gândiți-vă, o să se ducă înapoi la Prodromu, pe jos, care este un drum foarte serios de aici. Acum spun pentru cine nu știe. O să fie câteva ore de mers pe jos. Bineînțeles, că ei se gândesc că o să prindă o mașină. Nota bene că în Sfântul Munte, mașinile sunt foarte rare. Dar are grijă Maica Domnului, se înțelege.
Bun și eu, într-adevăr, foarte milostiv fiind, m-am dus le-am găsit un mic pachet de grisine. Grisine, de ce? Pentru că sunt sărate și ajută în menținerea apei în organism.
Dar băieții, fiind aici la masă, voi nu simțiți pe cameră, dar ei simt foarte bine, că suntem chiar lângă bucătăria părintelui Elefterie, care miroase extraordinar a pește. Și mă duc la părintele Elefterie și îi zic: uite, care-i treaba, sunt patru închinători. A, păi – zice părintele – am făcut 20 de pești, acum să îi punem la masă!
Maica Domnului s-a îngrijit și de… mâncare
Deci Maica Domnului se îngrijește de ei într-un mod scandalos, aș spune. Însă nu pentru virtutea lor, ci efectiv pentru milostivirea și pentru iubirea Maicii Domnului față de noi. Înțelegeți? Asta e foarte important. Și bineînțeles și pentru virtutea lor cea mare care cât o fi, nu vreau să spun acum în public ca să nu…
Asta este. Deci vreau să accentuez iarăși: că Maica Domnului ajută! Rugați-vă la Maica Domnului, că ne ajută! Puneți-vă soțiile să se roage, că are mare puterea rugăciunea soțului pentru soție și a soției față de soț. Și iarăși, să aveți încredere în Dumnezeu! Să fiți în Biserică pentru că dacă vă deschideți față de Dumnezeu, vă deschideți față de Maica Domnului, vedeți cum Maica Domnului a făcut mai ales azi, o mâncare ditamai de hram, păstrăv. Ați auzit în ce hal miroase.
Și când le-am spus că nu au binecuvântare să plece dacă nu mănâncă, chiar unul dintre ei a spus: ce o să zicem, părinte, cu asemenea binecuvântări!? Slavă lui Dumnezeu!
Minunile inspiră nădejde
Deci să aveți curaj, să aveți nădejde în Dumnezeu că ajută bunul Dumnezeu și vedeți că e o minune live. E vorba de vreo trei minuni. Deci o dată, întâlnirea cu Leonard și grupul lui, părintele Marian – un părinte foarte bun din Austria, cu Marius și bineînțeles, mașina care a venit pentru Marius. Și încă mai este. O să se rezolve și plecatul lui Marius pentru că el a venit așa, nu are nici cazare, nici nimic.
Să nu care cumva să veniți fără cazare la noi că nu vă primim! Să știți că avem foarte puține locuri. Dar pentru cine se roagă și cine are o soție vrednică și dacă el se roagă, se rezolvă!
Puterea rugăciunii
Maica Domnului le rezolvă pe toate, înțelegeți? Asta este foarte important și asta vreau să rețineți. Puterea și eficacitatea rugăciunii în cotidian. Și că există minuni până astăzi. Nu vă gândiți că minunile sunt așa, că eu știu, iese un iepure dintr-un joben sau… ce să zic, tot felul din astea…
Astea sunt minunile! Înțelegeți? Ei, să ne ajute bunul Dumnezeu și să mai veniți în Sfântul Munte pentru că avem nevoie de încărcatul bateriilor duhovnicești.
„Și la mine s-a rugat soția.” (pelerin)
„Și la mine!” (pelerin)
Soția! … Da? Serios? Păi, se pare fraților, chiar soțiile, da… Da, da, da. Pentru că trebuie să știți că au fost doisprezece mari apostoli, așa, și tari și mari și lați, dar mironosițele au fost la cruce. Mironosițele.
Femeile și rugăciunea
Deci din cauza asta, femeile se roagă mult mai mult și e bine și chiar le rog pe doamnele care ne privesc – să vă rugați pentru soții dumneavoastră, să vă rugați pentru familia dumneavoastră că rugăciunea dumneavoastră are mare, mare putere! Pentru copii dumneavoastră!
Pe de altă parte există marele pericol al doamnelor – este acela că dacă nu ascultă, pot să aibă așa un fel de duh din acesta de comandă în biserică și asta nu este bine. Deci trebuie să avem grijă ca, pe de o parte, bărbatul este prezența conducătoare și femeia este prezența mângâietoare, după cum spune însuși Sfântul Dumitru Stăniloae, citând pe Sfinții Părinți.
Rolul femeii în Biserică și în familie
Deci femeia se roagă, femeia – vă rog să mă iertați că spun asta, dar asta este în tradiția Bisericii: femeia nu învață atât pe ceilalți. Și dacă vă uitați la soțiile voastre, care sunt niște soții duhovnicești o să vedeți că ele nu au un caracter conducător, ci un caracter mângâietor mai degrabă. Adică ele țin casa. Și femeia asta trebuie să facă: să țină casa. Nu în continuu să cicălească la fiecare cinci minute. Mă iertați că spun pe post treaba asta!
Dar pentru că le-am lăudat foarte multe pe doamne, pe femei, acum trebuie puțin să le și smerim, să le spunem și partea cealaltă că trebuie să asculte totuși de capul familiei. Bineînțeles că și soțul este în acord cu voia lui Dumnezeu.
Acuma, să nu spuneți să soțul e în acord cu voia lui Dumnezeu, că sunt cazuri clare când soțul bea și așa mai departe. Dar în cele mai multe cazuri, totuși, trebuie să existe această armonie în familie și asta provine în principal din smerenia plină de grație și plină de noblețe duhovnicească a soției. Înțelegeți?
Nu vorbim de o ascultare ca roabă, ci vorbim de o ascultare ca doamnă, ca regină. Și trebuie să avem acest echilibru în familie. Și dacă există iubire în familie, există de toate. Dacă nu există iubire în familie, nu există absolut nimic. Absolut nimic. Înțelegeți?
Cum spunea cineva – dacă iubire nu e, nimic nu e.
Rolul bărbatului în familie
Și aici, iarăși mă întorc către bărbați. Fraților, trebuie să știți că bărbatul trebuie să ofere întâi de toate iubire, el este cel care dă, femeia e întotdeauna primește. Și dacă bărbatul nu dă iubire, femeia se ofilește. Este foarte important.
Și principalul gest de iubire, principala dovadă de iubire fără de care nu se poate este acordarea atenției, acordarea timpului. Trebuie să dăm timp, soțiilor noastre. Trebuie să le acordăm atenție, soțiilor noastre.
Fraților, hai, să lăsăm puțin mai deoparte cariera, banii, știrile sau bunul Dumnezeu mai știe și să descoperim frumusețea soției noastre, frumusețea familiei noastre, frumusețea copiilor noștri. Să spunem: cât de frumoasă este familia mea! Cât de frumoasă este soția mea! Nu spuneți că are defecte. Știu că are defecte. Nu le vedeți pe-astea. Nu e bine. Lăsați să treacă. Hai, să vedem partea frumoasă!
Oricare om… să știți, oamenii sunt atât de frumoși. Vedeți, Însuși Mântuitorul. Nu a venit să judece lumea, nu a venit să scoată păcatele oamenilor. Dumnezeu a venit și le-a oferit timpul, lor, oamenilor. Ce vrei să-ți fac? Să te vindec, ce vrei să-ți fac? Și oamenii au spus – asta și asta și asta.
Mântuitorul nu le-a zis băi, că tu încerci să te vindec pentru că ai atâtea păcate și așa mai departe. Nu scobiți neputințele celuilalt. Ci mai degrabă, hai, să căutăm cum să rezolvăm problema.
Rezolvarea problemelor – metodă
Întotdeauna trebuie să fiu eu împreună cu soția mea, eu împreună cu copiii mei împotriva problemei și nu eu cu problema împotriva soției mele sau eu cu problema împotriva copiilor mei sau eu împotriva copiilor cu problema lor.
Ci întotdeauna ne vom alia, vom face această unitate între noi, între familii – cum putem să facem mai bine. Nu spuneți celuilalt: de ce ai făcut aia? Știe și el că a greșit. Hai, să vedem cum putem să facem mai bine! Asta e foarte important.
Tăcere pentru ascultarea celuilalt
Cum discutam la un moment dat pe drum cu părinții și cu ceilalți: fraților, trebuie să învățăm să tăcem. Trebuie să învățăm să îl ascultăm pe celălalt. Și când spun să ascultăm, nu să o ascultăm pe soția noastră ca să o prindem la înghesuială și să-i dăm, să-i arătăm că a greșit. Sau invers, pe soțul – că da, că și tu…!
Fraților, să îl ascultăm pe celălalt să vedem ce are de spus! Bineînțeles, nu înseamnă că trebuie să lăsăm așa, vorbire în deșert, dar când celălalt are ceva de spus să îl ascultăm puțin și atunci o să vedem că celălalt e cineva foarte frumos. Foarte frumos! Dincolo bineînțeles de anumite neputințe ale sale, că toți avem neputințele noastre. Înțelegeți?
Trebuie să dăm timp. Bineînțeles că noi, ca monahi, avem foarte mulți închinători și din cauza asta vorbim multora și e dificil să dăm timp fiecăruia în parte. Sau pe site, avem foarte multe comentarii, avem foarte multe mail-uri. Fraților, vă rog frumos, nu sunați! Că efectiv nu putem să răspundem la telefon pentru că ar însemna să alocăm foarte mult timp. Pe mesaje, pe mail și ne cerem iertare celor cărora nu putem să le răspundem pentru că într-adevăr sunt foarte multe.
Dar voi care sunteți în familie, nu aveți atâția mii de oameni cărora să le răspundeți. Aveți pe draga inimii voastre, aveți pe dragul inii voastre cu care v-ați căsătorit. Înțelegeți?
Și din cauza asta acolo să vă îndreptați atenția! Nu vă îndreptați atenția pe coclauri și bunul Dumnezeu mai știe unde. Foarte important asta.
Concluzie și îndemn
Din cauza asta întotdeauna să potențați iubirea și atunci o să facă Maica Domnului minuni cu voi. Cum a făcut Maica Domnului minuni cu toți acești închinători. Asta vă doresc: să aveți o familie fericită! Și asta provine din dispoziția noastră de iubire, de rugăciune, de deschidere față de Dumnezeu.
Asta este fraților.
Să ne ajute bunul Dumnezeu! Hristos a înviat!
Adevărat a înviat!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Părinte, nu faceți un material despre practicarea rugăciunilor de dimineață și seara. Am fost întrebat de folosul lor și cum sa fie citite, repede, încet cu atenție, voce tare, e bai dacă e mecanica citirea, cum sa înțeleagă sensul rugăciunilor când una zice sa se teama de Dumnezeu următoarea sa se bucure … Am răspuns eu ceva dar nesatisfăcător. Și căutând nu am găsit pe nimeni care sa explice clar … sau dacă știți un material simplu legat de asta … toți vb mai mult de profunzime și adâncirea în rugăciune dar nu despre cele cu care le începi. Multumesc
Eu am o copie mai mica după icoana Mangaietoarea acasa. Ne-a adus staretul Efrem mai demult o copie mare aici în zona. Și de Crăciun, a început asa cumva sa emane un Har, nu știu cum sa zic, dar parca nu te puteai dezlipi de ea. Și alte lucruri frumoase…dar, de obicei, parca nu simt asa mult nevoia sa ma rog la Maica Domnului. As vrea sa am mai multa evlavie la Preasfanta…