Ascultați un cuvânt liniștitor al IPS Athanasie de Limassol care ne scoate din neliniștea vieții cotidiene.
Audiție plăcută! (după videoclip, aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Ce ne spune slujba?
Înaintând … diaconul sfârșește cu îndemnul: „Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.” Și se continuă cu rugăciunea preotului, care spune cam aceleași lucruri în felul următor.
(În timp ce diaconul rostește aceste rugăciuni de cerere, preotul se roagă în taină înaintea Sfântului Jertfelnic cu rugăciunea pe care o vom citi.) Și spune următoarele:
„Ţie, Stăpâne, Iubitorule de oameni, Îţi încredinţăm toată viaţa şi nădejdea.”
Adică, Ție Îți încredințăm, Îți lăsăm – ca pe o moștenire -, toată viața și nădejdea noastră, Stăpâne Iubitorule de oameni. Este strâns întrețesut, și asemănător, cu ceea ce spune diaconul: să lăsăm totul în mâinile lui Dumnezeu.
Știți, în special astăzi, când omul va înțelege aceste cuvinte cu care se roagă, să lase în mâinile lui Dumnezeu toată viața și nădejdea lui… Ce lucru măreț este acesta, să ajungă omul să-I spună lui Dumnezeu: „Doamne al meu, în mâinile Tale îmi pun toată viața mea. Și nu numai viața mea, ci chiar și nădejdea mea. Nu doar cele ce mă preocupă acum, dar și nădejdea mea pentru cele viitoare.”
Credința e o stâncă!
Acest lucru, această credință, această rugăciune sunt o temelie puternică, o temelie foarte puternică pe care îți clădești întreaga viață, care nu se clatină deloc. E ca și cum ai cădea într-o mare, într-un ocean învolburat, în mijlocul furtunii și al primejdiilor, și deodată dai de o stâncă puternică care stă cu totul neclintită. Te sui pe stâncă și simți o siguranță deplină.
Viața noastră e ca o mare – știm cu toții acest lucru. Cei mai în vârstă știu asta mult mai bine. Cu cât înaintează omul în vârstă, pricepe, primește lovituri, este dezamăgit, este rănit, este presat. 1002 lucruri, de la cele mai tragice, la cele care nu ne-am imaginat vreodată. Trecem prin atât de multe greutăți, iar viața noastră e cu adevărat o mare de întristări.
Undeva, în Scriptură, acest pământ e asemănat cu valea plângerii. Îl aseamănă cu o vale, cu o câmpie, cu un loc al plângerii. Acest pământ este valea plângerii. Credeți că există sau a existat vreun om pe acest pământ care nu a suferit? Este cu neputință! Niciun om! Toți, chiar și cel mai bogat, și cel mai fericit om, și acela a suferit.
Și dacă nu a suferit niciodată aici, a suferit în ceasul morții sale. În acel ceas al morții, când ești în fața sfârșitului și nu-ți rămâne nimic, poate câteva secunde sau minute, și vezi că totul în jur se dărâmă, încetează, că viața ta e în pericol, ființa ta, tot ce-ai construit, tot ce-ai dobândit, tot ce ai și ce nu ai. Toate se sfârșesc, toate se termină. În acea clipă omul gustă un pahar foarte amar și are nevoie de multă putere și pregătire să înfrunte ceasul morții. Așadar, chiar și în ceasul acela – chiar dacă cineva și-a petrecut toată viața foarte fericit, acea clipă îl va contrazice și-l va dezamăgi dacă în această viață și-a pus în altă parte nădejdea și puterea sa.
O singură poruncă
Am spus de multe ori că poruncile lui Dumnezeu sunt, în esență una singură. Știți care este porunca lui Dumnezeu? Așa cum am spus, prima și unica poruncă a lui Dumnezeu: „Să-L iubești pe Dumnezeu cu toată ființa ta.” Din clipa în care nu împlinim aceasta, apar efecte adverse, adică lucruri greșite.
Când observăm că deznădejdea ne sufocă, când vedem că ne înecăm, că ajungem să ne dorim distrugerea noastră, pentru că am fost dezamăgiți de cele din jurul nostru, chiar și de cele mai nobile persoane și lucruri care ne înconjoară: copilul, soțul, sănătatea, locuințele noastre. Ele ne pot părăsi și ne pot trăda… Ce se întâmplă atunci? Atunci se vede unde ne-am pus toată puterea ființei noastre.
Dacă am păzit porunca Domnului, să știți că atunci înfruntăm totul cu multă răbdare și îngăduință.
Suntem flexibili, răbdăm, nu ne descurajăm. De ce? Pentru că nu ne-am pus nădejdea într-un om, chiar dacă acesta este soțul sau copilul nostru, sau noi înșine. Ci ne-am pus nădejdea în Dumnezeu. Și Dumnezeu este Singurul Care nu-l dezamăgește niciodată pe om. Nu doar că nu-l dezamăgește, dar rămâne și singura lui nădejde. Chiar și în ceasul morții sale, singura nădejde este Dumnezeu. Singura nădejde a omului – care nu se pierde, ci se întărește mai mult -, este Dumnezeu! Chiar și în ceasul morții!
Numai Dumnezeu ne poate ajuta în ceasul morții
În timp ce toate celelalte nu pot face nimic. Cine poate să te ajute în ceasul acela? Nici copilul, nici soțul, nici sinele tău, nici banii, nici pozițiile tale. Să fi fost președintele Americii! Vei muri și tu cum moare cel din urmă om. Nimeni nu te poate izbăvi! Cheltuiește oricâte milioane ai vrea! Nu ajută cu nimic!
Vei trece prin acele clipe și prin acea poartă și te vei afla gol și neputincios în fața lui Dumnezeu.
În acea clipă, numai Dumnezeu poate fi alături de om. Nimic altceva! Prin urmare, Dumnezeu este nădejdea noastră care nu ne rușinează. Este nădejdea care niciodată nu ne va rușina, nici nu ne va lăsa!
Așadar, atunci când omul va trăi [cu] această credință, știți cât de lină devine viața lui? Foarte lină!
Omul nu se mai înfricoșează, nu se teme. De ce să se teamă?
Îi spuneau Sfântului Ioan Gură de Aur: „Știi că împărăteasa e cu totul împotriva ta, pentru că ai înfruntat-o. Îți va pricinui mult rău.”
„Ce-o să-mi facă? Ce poate să-mi facă? Nu mă tem de nimic. De un singur lucru mă tem: de păcat!”
Îmi e frică de păcat pentru că păcatul poate să mă despartă de Dumnezeu, așa cum a spus Hristos: „Nu vă temeți de cei care vă pot ucide trupul. Să vă temeți de cei care vă pot ucide sufletul.” Adică, să vă temeți de păcat, ce vă poate aduce pieirea veșnică. Celelalte lucruri nu au importanță. Oricum ar fi, cele prezente sunt trecătoare, deșarte, stricăcioase. Orice ai face, nu le poți păstra.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!