Vizionați pe părintele Varnava Iancu explicând taina iubirii arzătoare a fecioriei, specifică celor care însetează după desăvârșirea fericirii în Hristos.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Omul nu poate să trăiască fără iubire. Și dacă va putea trăi, va fi un om nefericit.
Nu trăiește nimeni în feciorie pentru că nu are o fire iubitoare, ci pentru că are o fire cu totul iubitoare și pentru că Îl află pe adevăratul iubit – pe Hristos. Nu mergi la mănăstire sau trăiești în feciorie pentru că ești fără dragoste, ci pentru că ai deplinătatea iubirii. Și nu te poți mulțumi cu puțin, vrei totul.
Mai demult, la Teologie, anarhiștii aveau un slogan: „Vreau totul și nu dau nimic.” Aceasta este fecioria. Vreau totul și nu dau nimic.
Se aude un pic cam ciudat. În sensul în care vreau viața adevărată, iubirea adevărată. Și doar așa mă pot lupta cu instinctele și patimile mele și să trăiesc în feciorie. Fără iubire nu mă pot lupta deloc. Dacă mă lupt cu patimile fără iubire, voi deveni constrângător, nevrotic.
Oare fiecare monah a găsit această iubire? Foarte puțini. Însă ceri asta, Îl cauți, ești pe cale, găsești părți ale acestei iubiri care îți umplu sufletul.
Ce este un fapt de iubire? Sfânta Liturghie. Fecioria nu poate dăinui fără Sfânta Liturghie. De ce? Pentru că Sfânta Liturghie e unirea cu Hristos. Te împlinește, se liniștesc patimile trupești pentru că ai aflat înlăuntrul tău plinătatea.
De altfel, iubirea e relația cu oamenii în cadrul liturgic, adică în Hristos. Și celălalt devine persoană și îl iubești. Patimile nu se luptă înlăturându-le, ci transformându-le, curățindu-le. Firea iubitoare a
omului se curăță în Hristos și se face iubire pentru El și slujire față de oameni. Trăiești, te bucuri și te odihnești, și odihnești și pe ceilalți oameni.
Firește că lucrurile nu sunt atât de simple sau ideale. Însă ești pe cale. Cazi, te ridici, cazi, te ridici.
Încet-încet ești axat pe acel lucru și te maturizezi lăuntric și dobândești o înțelepciune duhovnicească din căderi și ridicări. Nu-i așa?
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!