Vă oferim o selecție de comentarii scrise de cititorii platformelor O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte în cursul acestei săptămâni. Cu darul lui Dumnezeu, am răspuns unor întrebări care arată preocupări despre teme relevante pentru viața duhovnicească. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
„Doamne Iisuse Hristoase miluiește pe robul tău!” un număr de „x” ori. De asemenea, și „Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă” este foarte bine.
Gândul la moarte. Dincolo de asta, stăruința în rugăciune și ascultare.
Este principala capcană în care cad oamenii după o anumită vârstă. Trebuie să ne considerăm începători tot timpul.
În clipa în care omul avansează duhovnicește și e în dependență de un duhovnic, atunci simțul minții și al inimii va învăța să-L recunoască pe Dumnezeu. E nevoie de constanță și ascultare.
Să-L caute mai întâi pe Dumnezeu și Acesta îi va găsi perechea, dacă într-adevăr este de folos să se căsătorească. Dacă însă se concentrează pe aceasta, va suferi de nesiguranța singurătății.
Prin retragerea din lume și recunoașterea relativității acesteia.
Da. Doar „Doamne Iisuse…” e foarte bine. Cum o dedici? Spui „Doame ajută-mă să <…>” odată după care „Doamne Iisuse…”. Însă să ai conștiința că Dumnezeu știe mai bine ce e de folos.
Pur și simplu pleci. Caută pe altcineva care te ajută duhovnicește. Duhovnicul nu e stareț.
Prin rugăciune constantă, ascultare și mai ales lipsa grijilor inutile.
Să spui că „Pentru păcatele mele este” și să te rogi pentru omul respectiv. Da, în general, cea mai bună atitudine este tăcerea. Este de înțeles durerea că oameni căzuți suntem, departe de desăvârșire.
Nu. Desigur, cu cât mai tânăr, cu atât mai bine!
E vorba de conștiință. De mustrările conștiinței, de groaza descoperirii păcatului. De exemplu să zicem că cineva a furat ceva, sau trăiește în adulter sau a omorât pe cineva. Omul respectiv încontinuu se neliniștește și se tulbură ca să nu fie descoperit și, pe de altă parte, are și aceste mustrări de conștiință care nu-l lasă în pace. Are o stare sufletească asemănătoare cu starea trupească atunci când cineva fuge gâfâind. Dreptul, dimpotrivă.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Sarut mana Parinte!
M-a nedumerit raspunsul dat la intrebarea ”Cum îmi pot schimba duhovnicul?”. Eu stiam ca schimbarea duhovnicului e necesar sa fie facuta cu dezlegarea acestuia de a merge la alt duhovnic. Puteti detalia putin, va rog?
Nu, nici vorbă. Nu este stareț. Ca să ai nevoie de dezlegare de la el, trebuie să fii legat de acesta. Adică trebuie să ai o slujbă de „mirenie” – care nu există. Slujbă de călugărie (tundere în monahism), însă, există.