Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii vizionați un interviu cu părintele Cătălin Dumitrean, primul preot din România care a ctitorit o biserică închinată Sfântului Ioan Rusul.
Vizionare plăcută!
Citi o selecție din articolele săptămânii acesteia.
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite.
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută.
(videoclipurile, podcasturile și transcripturile sunt în fiecare articol în parte)
Oamenii doresc să se simtă iubiți. Și atunci se deschid, atunci înfloresc. Și asta este terapia față de copii: copii trebuie să se simtă iubiți! Deci părinții trebuie să-și iubească copiii, cum spuneam, nu trebuie să și-i trădeze! Adică să îi lase la mila tabletei pe copii. Ci efectiv trebuie să-i iubească. Și iubirea față de copii nu înseamnă că trebuie să le facă toate voile, ci efectiv să-i crească ca pe un copac, ca pe o floare.
Asta încearcă să facă diavolul, cumva să se răzbune în felul ăsta. Dar nu i-a îngăduit Dumnezeu să aibă putere asupra noastră, să vină așa să te apuce, să te izbească de pereți. A fost la sfinții îngăduiți de Dumnezeu – numai anumite lucruri de nivelul ăsta. Dar restul e doar la nivelul gândului. Și noi, ce se întâmplă? Aici pornește partea slabă a noastră. Noi ca oameni, depărtându-ne de Dumnezeu nu mai putem discerne gândurile de unde vin. Când suntem aproape de Dumnezeu, tu asculți de Dumnezeu și încerci să mergi după poruncile lui Dumnezeu, cum se apropie un gând de la diavol îl simți că te tulbură, ceva nu-i la locul lui și imediat spui „pleacă de aici!”. Adică imediat simți lucrul ăsta și te apuci de rugăciune.
Ne luptăm și noi pentru sfințenia care ne stă înainte ca vocație. Sfințenia nu este ceva depărtat, departe de noi. Nu ne împărtășim cu Hristos? Nu vine Hristos în interiorul nostru? Prin urmare, Hristos este în noi! Însă El trebuie să fie activat, să-I dăm spațiu în care El să se manifeste. Iar ceea ce trebuie să avem în minte, ca țintă, este smerenia. Tot ceea ce facem trebuie să aibă ca fruct și rod SMERENIA. Pentru că smerenia este baza iubirii. Spune Domnul Hristos în Evanghelie: Învățați de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima. Blând -este iubirea și smerit – acest lucru trebuie să-l avem și noi drept țintă. Să ne rugăm cu foarte multă smerenie Lui Dumnezeu.
Din păcate, astăzi, noi suntem o societate fără de rușine, o societate nerușinată, mă iertați că spun asta, dar trebuie să ne recăpătăm rușinea, să ne recăpătăm sfiiciunea, să ne recăpătăm delicatețea pentru a fi civilizație.
Un program duhovnicesc corect și constant este esențial pentru reușita noastră pe toate planurile: duhovnicesc, social, științific, biologic. Însă foarte puțini dintre noi își dau seama de aceasta și încă și mai puțini știu cum să-și alcătuiască un astfel de program.
Întâi de toate, ceea ce vreau să spun referitor la Sfântul Munte este faptul că primul lucru pe care trebuie să îl știe pelerinul este că Sfântul Munte nu este un loc turistic, ci un loc duhovnicesc. Și această duhovnicie vine din faptul că noi suntem departe de lume, suntem depărtați de lume. Îi iubim pe oameni, dar trebuie să fim departe de aceștia. De ce? Pentru ca să ne menținem această duhovnicie.
Momentul împlinirii lui – al culegerii roadelor -, sau cum se va împlini lucrul acesta, sau unde se va face, nu depinde de noi. Căci Dumnezeu nu vrea să se strecoare în noi un duh de nerăbdare, care se bazează pe puțina noastră credință. Însă Dumnezeu voiește să avem încredere în El și să cunoaștem că lucrările care se fac, se săvârșesc prin puterea lui Dumnezeu.
Deci am ajuns, ne-am împrietenit foarte mult. Și chiar după atâția ani de-atunci, când ne întâlnim așa, ca doi prieteni buni, cum se zice, cu drag așa, întotdeauna. A mai venit și el odată, după aia, când a putut pe aici, deci un om foarte sufletist. Mi-a plăcut de el așa și v-am zis: a rămas așa o legătură sufletească.
Pacea se va realiza de la „Dumnezeu care este însuși pacea și Tatăl îndurărilor” prin întoarcerea la duhul Evangheliei și prin pocăința sinceră a tuturor astfel încât să împărățească pacea, adevărul și dreptatea.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!