Există foarte multă confuzie relativ la ce este Sfântul Munte, cum poate să vină cineva în Athos și cum trebuie să ne comportăm în Grădina Maicii Domnului.
Am tratat duhovnicește subiectul, luând în vedere și faptul că ne urmăresc și doamnele.
Mulțumim pentru filmările și explicațiile specifice legate de pașii pe care trebuie să-i străbată cineva pentru a veni în Sfântul Munte (filmări din și din afara Sfântului Munte) dl. Mihail Urdea, un ghid foarte experimentat care stă în Ouranoupoli, portul principal al Sfântului Munte, și care organizează foarte des astfel de pelerinaje.
Îl puteți contacta pentru pelerinaje în Athos sau în Grecia la telefoanele 0040 743 503 814 sau 0030 694 560 8981 ori la emailul pelerinajortodox@gmail.com . Site-ul său este la https://manastiri.info/
Pentru detalii suplimentare (programul vapoarelor și date de contact) vedeți pagina noastră „Acces în Athos”.
Vizionare plăcută! (după videoclipul adnotat, aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Ghidul pelerinului
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru Rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Hristos a înviat!
Argument
Astăzi o să fie un clip puțin mai special, mai deosebit. De ce? Pentru că o să vorbesc despre Ghidul pelerinului în Muntele Athos. Și o să vorbesc despre asta pentru că foarte mulți dintre voi doresc să vină în Sfântul Munte și foarte mulți dintre voi nu știu cum pot să vină în Sfântul Munte și ce trebuie să facă în Sfântul Munte.
Desigur că sunt foarte multe femei, foarte multe doamne care ne urmăresc și din cauza asta o să încerc să vorbesc cât mai duhovnicește posibil, cât mai pe larg posibil astfel încât să fie acest clip atrăgător și pentru doamne. Și socotesc că datorită faptului că o să vedeți, o să punem în clip imagini din Sfântul Munte și din alte locații, cred că o să fie e folos și pentru doamne.
Haideți, să începem!
Sfântul Munte este exclusiv un loc de pelerinaj
Întâi de toate, ceea ce vreau să spun referitor la Sfântul Munte este faptul că primul lucru pe care trebuie să îl știe pelerinul este că Sfântul Munte nu este un loc turistic, ci un loc duhovnicesc. Și această duhovnicie vine din faptul că noi suntem departe de lume, suntem depărtați de lume. Îi iubim pe oameni, dar trebuie să fim departe de aceștia. De ce? Pentru ca să ne menținem această duhovnicie.
Dacă țineți minte, am vorbit pe larg într-unul din podcasturile noastre anterioare despre această lepădare de lume. Chiar exista titlul ăsta.
Cum spuneam, îi iubim foarte mult pe oameni și voi trebuie să îi iubiți, însă din punct de vedere trupesc trebuie să fim departe. Și asta este valabil și pentru voi. Trebuie să punem o stavilă, trebuie să avem timp pentru rugăciune. Pentru că dacă suntem cu oameni, nu mai putem să fim cu Dumnezeu, după cum spune Sfântul Arsenie cel Mare.
Din cauza asta toți trebuie să avem un program, un program duhovnicesc. Spun lucrurile acestea care sunt esențiale, sunt de la sine înțeles că fiecare dintre voi nu stați toată ziua cu oamenii, dar în clipa în care vine cineva în Sfântul Munte, oamenii, săracii, socotesc că trebuie să fim 24 de ore din 24 la dispoziția lor, a închinătorilor.
Respectarea programului monahilor
Fraților, e cam dificil, să știți! Desigur că fiecare dorește să îi dăm atenție, dar cum spuneam, nu se poate, efectiv nu se poate că nu avem timp. Și dincolo de asta, cum spuneam, nu este bine să fim în continuu cu oamenii. Și asta nu o zic din ură, ci e valabil pentru fiecare dintre noi, cum spuneam. Dacă cineva, monah sau mirean, dorește în continuu să fie cu oamenii și să afle toate cele ale lumii și așa mai departe, o să vedeți că ajunge să îi urască pe oameni sau să urască cel puțin prezența lor.
Din cauza asta noi înțelegem să avem o distanță față de voi. Nu din ură – încă o dată! De a limita numărul de închinători și asta nu numai datorită faptului că nu este de folos să fim dimpreună cu voi, ci nici nu avem spațiu.
Locuri de cazare limitate
Deci dacă vă uitați în spate, este arhondaricul nostru. Eh, e o casă. Sus la etaj sunt trei camere, iar jos sunt bucătăria și pangarul. Deci fraților, nu vă imaginați că avem locuri nelimitate, da.
Și la fel, bineînțeles, și în celelalte locuri din Sfântul Munte… Sigur că mănăstirile pot să aibă mai multe locuri decât noi, dar… Și la fel, mă gândesc și la mănăstiri din România sau din alte părți nu sunt cu locuri nelimitate și bineînțeles că nu pot toată ziua să fie monahii și maicile cu voi, cu mirenii.
Încă o dată, vă iubim, lucrul nostru este altul. Noi trebuie să ne rugăm, noi trebuie să avem perioada noastră de studiu, perioada noastră în care să ne câștigăm și noi existența, nu? Deci gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă toată ziua bună-ziua am fi… sau la voi, gândiți-vă la voi înșivă, dacă ați fi toată ziua bună-ziua cu vizitatorii voștri, cu cei dragi ai voștri care vin în vizită la voi. Păi, ce ați mai lucra? Ce ați mai face? La fel este și la noi. Și unde mai puneți că noi avem mult mai mulți închinători decât voi. Înțelegeți?
Deci gândiți-vă ce ar fi să aveți zeci de închinători câți avem noi aici. Deci din cauza asta este foarte bine să avem discernământ și noi și voi și să punem stavilă la acest lucru. Încă o dată, vă înțelegem foarte bine dorința, dar facem ce putem!
Se impune un comportament adecvat
Acuma, cum spuneam, datorită faptului că aici este un loc duhovnicesc și nu un loc turistic, din cauza asta și comportamentul dumneavoastră trebuie să fie adecvat. Comportamentul tuturor. Și aici nu se referă numai la Sfântul Munte, ci bineînțeles, socotesc eu așa foarte smerit, în orice locaș, așezământ duhovnicesc din lume.
Deci oameni buni, vă rog frumos, fără vorbe lumești, fără râsete, să nu ridicăm tonul ! Se întâmplă lucruri de genul ăsta. De ce? Nu zic că e din răutatea voastră, nu e vorba de așa ceva, ci e vorba că este un mediu foarte frumos. Nu știu dacă auziți păsărelele care cântă și am făcut filmarea asta în mod intenționat acum, ca să arăt starea aceasta de pace, de liniște, de rai efectiv pe pământ. Ei, și în starea asta, la un moment dat, vin niște oameni și încep să se simtă bine și încep să râdă, încep să se distreze… Fraților, nu este bine! Haideți puțin să avem grijă la noi înșine!
Cu discernământ
Asta este o parte. Pe de altă parte, fraților, tot pentru menținerea cadrului duhovnicesc, să încercați să nu vedeți toate dintr-o dată! Adică vreau să văd și aia, și aia, și aia, și dincolo și să vizitez și în partea cealaltă și toate astea.
Fraților, nu o să puteți și nici nu o să vă fie de folos! Asta se rezolvă într-un alt mod, o să vă spun când o să ajung acolo că vreau să le iau așa foarte sistematic.
Întâi de toate, vreau să vă spun ce trebuie să doriți și să nu doriți. Întâi de toate, trebuie să doriți, este mult mai bine, să stați mai degrabă într-un loc. Nu să umblați așa în continuu. Rămâneți într-un loc și bineînțeles să vorbiți cu oameni duhovnicești din locul respectiv, să întrebați dacă are cineva să vă dea un cuvânt, să vă dea un cuvânt de folos, pentru că pentru asta există Sfântul Munte.
Un areal muntos
Desigur că toți vă gândiți la pelerinaj, da. Însă, cum spuneam, lucrurile nu sunt așa de simple cum credeți. Aici este munte. Este Sfântul Munte. Athonul care este acolo sus, este la 2033 de metri, fraților, și noi suntem în munte și drumurile sunt forestiere. Nu sunt drumuri asfaltate și nu există mașini decât la Kareia există niște microbuze cu care puteți să circulați și astea se fac cu rezervări și așa mai departe.
Cel mai bine ar fi să vorbiți cu ghizii și acești o să vă ajute și să intrați în Sfântul Munte și să faceți pelerinaj. Ghizii care știu cum stau lucrurile aici. O să vorbesc puțin mai mult despre ghizi. O să spun anumite lucruri.
Pași pentru pelerinaj în Muntele Athos
1. Rezervarea și apoi, confirmarea
În orice loc unde doriți să stați, fraților, este nevoie de rezervare. De ce? Pentru că sunteți foarte mulți și noi avem aici 3 camere, cum spuneam. E, trebuie cumva să gestionăm lucrurile astea și din cauza asta trebuie să trimiteți din timp dorința voastră, foarte din timp, așa, și în limita locurilor disponibile să vă facem o rezervare. Și bineînțeles, în clipa în care o să doriți într-adevăr să veniți, în clipa respectivă trebuie să confirmați. Adică, cu o zi înainte de a pleca din România, hai să zic așa, trimiteți un mesaj, un mail ca să știm: „părinte, venim!”
De ce? Pentru că bucătăria este jos și bucătăria este o cameră la noi. Ei, și pentru noi, dacă vine un grup și ocupă două camere sau nu vine, bineînțeles pentru bucătar este foarte important, ferească bunul Dumnezeu, nu dorim să aruncăm mâncarea! Înțelegeți?
Deci fraților, din timp faceți rezervarea. Grup mic. Am uitat să spun asta. Trebuie să faceți un grup mic. De ce? Pentru că dacă veniți un grup de 10 oameni în 3 camere, fraților, ceilalți unde mai intră. Deci să încercăm cumva să balansăm lucrurile.
Grup mic, foarte din timp să trimiteți cererea dumneavoastră pe mail. Scrieți în titlul mail-ului sau mă rog, pe site: rezervare sau ceva… ca să știu, că eu mă ocup de astea, să știu că e vorba de rezervare pentru că avem foarte multe mail-uri și vă rog să mă iertați că uneori nu prididesc să le citesc pe toate.
Pomelnicele
Pe când pomelnicele, trebuie să știți că le citim absolut pe toate! Deci pomelnicele se pomenesc, sunt prioritatea principală și pomelnicele și donațiile voastre care intră prin site, prin contul de Stripe pe care îl avem, totul este de primă prioritate și nimic nu rămâne în urmă. Și chiar părinții într-adevăr, toată obștea să știți că vă pomenim. Deci nu vă faceți probleme din pricina pomelnicelor.
În privința mail-urilor și mai ales dacă scrieți mail-uri multe e foarte dificil să vă răspund. Deci la pomelnice și la rezervări, dăm prioritate.
2. Perioada de cazare
Acuma, fraților, că tot vorbim de faptul că suntem așa foarte foarte aglomerați, vă rog frumos, o să vă primim doar pentru două zile, maxim două zile. E adevărat că cei mai mulți dintre voi stau doar o zi, e adevărat, Dumnezeu să vă binecuvânteze, dar sunt unii care doresc să stea foarte mult timp. Efectiv, nu putem pentru că, așa cum spuneam, avem foarte multe cereri și asta este valabil în tot Sfântul Munte și e foarte dificil – dacă ținem pe cineva mult timp, atunci ceilalți nu mai au loc.
Singurii care o să stea mai multe zile sunt cei care într-adevăr lucrează sau așa mai departe. Dar clar, numai două zile, fraților. Este foarte dificil să facem ținem mai mult pentru că, după cum spuneam, nu este drept față de ceilalți.
3. Rezervări pe cont-propriu la alte așezăminte monahale
Iarăși, ceea ce vreau să vă spun este referitor la cazări – la rezervări la alte așezăminte monahale. Deci oameni buni, Sfântul Munte este o peninsulă de 52 Km și așezămintele monahale sunt dispersate, sunt răspândite pe teritoriul Sfântului Munte, da. În pădure. Ok. Dacă sunt așa, așezămintele monahale, înseamnă că noi nu putem să facem rezervări în altă parte, adică nu avem niciun drept. Fiecare mănăstire, fiecare locaș, fiecare chilie are invitații ei, închinătorii ei. Noi suntem independenți și vă dați seama – să rugăm pe cutare sau să mergem la o mănăstire oarecare: știi, să-i primești pe… Nu merge. Nu merge pentru că le au și ei pe ale lor. Înțelegeți? Fiecare dintre noi suntem de sine guvernați și din cauza asta nu putem să facem lucrul acesta.
4. Asigurarea pe cont-propriu a transportului
Dacă doriți să veniți la noi spuneți și bineînțeles nu putem să facilităm nici transporturile. Rezervările la alte așezăminte monahale și transporturile, astea le rezolvați cu un ghid, fraților, sau bineînțeles direct cu așezământul monahal respectiv.
La noi, nu putem să vă asigurăm transportul, de ce? Pentru că noi avem o mașină și ceva, două mașini – una este mai bătrâioară așa de felul ei și drumurile sunt foarte rele. Și noi depindem vital de mașină pentru că suntem în munte și nu putem să ne ducem niciunde fără mașină. Deci din cauza asta fraților, nu vă gândiți că o să veniți la noi și o să aveți cu ce să mergeți. Asta trebuie să o rezolvați voi.
Sigur că sunt anumite soluții, dar cum spuneam, cel mai bine este cu un ghid sau dacă aveți telefonul de la biroul din Kareia, biroul de microbuze din Kareia.
La noi, mașinile sunt… o să vedeți.
***
Pe drum în Muntele Athos… cu mașina
E safari….
Dar se poate…
Dă-i drumul!
Zgârâie mașina, părinte?… cu mata vorbește…
Spune-i că ne-am bătut cu părintele Elefterie și a câștigat părintele Elefterie.
Dă-i, Viorele, dă-i că ăștia-s niște boscheți de-ăștia mici, nu se rupe nimic!
Și părintele Siluan, când a fost pe Antiathon a intrat pe niște boscheți mult mai mari… că veni vorba…
Părinte… părinte, dacă află părintele Gamaliil, eu sunt un prăpădit…
Aici, au luat lemne cu un pădurar… Multe remorci aici…
Nu e rău drumul. Eu am crezut că o să fie un safari serios, dar e bun, e ok….
E și plin de ciuperci…
Da?
Da, da…
Mașina în Sfântul Munte este după cum vedeți, indispensabilă. Așa arată. Culoarea gri pe care o vedeți este praful de pe drumuri. Deci nu este de joacă. Trebuie să știți că mașinile noastre sunt foarte foarte solicitate.
Da, după cum vedeți, ca la safari e, mașina… Deci ceea cea vreau eu să evidențiez fraților, este că nu-i de joacă în Sfântul Munte – unu. Și doi – e foarte dificil pentru noi, dacă ne cereți mașinile pentru că fără mașini, suntem morți.
Acum o să mergem la pădure și bineînțeles, nu putem să mergem pe jos, cu drujba și cu toate echipamentele acolo pentru că e munte, fraților. Deci uitați ce frumos este! Muntele! Senzațional, dar este foarte dificil să se urce pe așa ceva, trebuie să știți.
***
Despre ghizi și conduita la mănăstiri
Acuma, după cum vedeți, cam așa stau lucrurile. Desigur că ghizii pot să facă și pelerinaje. Deci pot să vă ducă pe la mănăstiri, să vă închinați și așa mai departe.
Dacă doriți să vă închinați, fraților, vă rog eu tare mult păstrați liniștea și dacă părinții nu sunt disponibili, nu începeți să strigați: vrem neapărat cu părintele Pimen sau cu smerenia mea sau așa mai departe. Dacă noi nu suntem, asta este… Vă rog să ne iertați! Avem și noi program. Poate că ne odihnim, da, printre altele.
Deci vă rog să respectați! Desigur că o să fie un părinte sau ghidul care o să fie să aibă grijă de voi.
Ei, când vă închinați la noi și la alte chilii, trebuie să știți că este mochetă pe jos, în biserică, este foarte frumos, este un cadru foarte intim, foarte duhovnicesc, dar bineînțeles, trebuie să vă descălțați în locurile respective. Acum, nu e cine știe ce treaba asta, dar vă spun pentru că unii nu știu și sunt surprinși de treaba asta.
Acesta este un obicei, mai degrabă, la chilii. La mănăstiri, lucrurile sunt mai oficiale, biserica e mai mare și nu există mochetă și se poate intra înăuntru.
Cherasma – semnificație
Acuma, că tot suntem aici, la închinat, ar fi bine să vă spun ceva referitor la cherasmă. Celebra cherasmă sau tratație.
Tratația este un obicei foarte vechi din Sfântul Munte, care este format din un dulce, un pahar cu apă și un mic păhărel de uzo, rachiu, mă rog. Acuma, ca să nu vă scandalizați, să vă spun și de ce se dau aceste lucruri.
Pentru că mai demult, oamenii veneau pe jos, nu existau mașinile care există astăzi și din cauza asta oamenii pierdeau foarte multă energie pe drum. Erau osteniți de pe drum și din cauza asta li se dădea un dulce astfel încât să reprimească energia respectivă înapoi. După care li se dădea paharul cu apă ca să recapete apa pe care au pierdut-o și în ultimă instanță, li se dă păhărelul de tărie, de uzo sau de rachiu. De ce? Nu ca să se îmbete oamenii, ci ca să li se ridice temperatura corpului și să nu răcească. Pentru că mai demult, oamenii, venind de pe drum, erau transpirați. Și oprindu-se puteau să răcească și din cauza asta prin acest păhărel de tărie se ridica temperatura corpului și erau toate bune. Până astăzi se păstrează această tradiție.
5. Permisul de intrare (Diamonitirion)
Acuma, trebuie să știți că pentru venire, în clipa în care intrați în Sfântul Munte, trebuie să vă luați permis de intrare. Celebrul diamonitirion sau permis de intrare. De ce? Pentru că Sfântul Munte este alt stat. E vorba de o altă țară, nu este o țară independentă, este un stat anexat statului elen, Greciei și din cauza asta: unu – aveți nevoie de permise de intrare, de vize, fraților; diamonitirioane se numesc și doi – în Sfântul Munte e vorba de poliția elenă, de vama elenă și așa mai departe, deci organele statale ale Greciei pentru că noi nu ne interesează politica.
Deci aveți nevoie de vize, permisele de intrare în Sfântul Munte. Acuma, trebuie să știți că astea o să le rezolve cel mai bine ar fi – din cauza asta spun, pentru că sunt pașii destul de mulți… pentru prima dată ar fi bine să veniți cu un ghid. Dar dacă puteți și singuri, nu e nicio problemă.
De unde se obțin
Aceste permise de intrare în Sfântul Munte, aceste diamonitirioane se iau din Ouranopoli sau în anumite cazuri, din Ierissos, deci pe partea cealaltă a Sfântului Munte, dacă vreți să mergeți la Vatoped, Iviron și așa mai departe. Dar în principal, la Ouranopoli, fraților. Deci dacă nu știți și nu vi se spune de unde să vă luați diamonitirioanele, veniți în Ouranopoli și le luați de acolo.
6. Vapoarele
De acolo, intrați cu vaporul – sunt mai multe curse. Pe astea o să le aflați la Ournopoli în clipa în care luați diamonitirionul. Aveți programul vapoarelor și pe site-ul nostru, este acolo o pagină. Mergeți în Menu și click pe Acces în Athos și acolo o să vă apară programul vapoarelor.
Acum, eu cred că poate vi se par cam multe lucrurile astea, însă ca să le vedeți vizual și să le înțelegeți mult mai bine, o să-i dăm cuvântul unui prieten foarte bun de-al nostru, un cunoscut foarte vechi de-al meu și al nostru, de fapt, toată chilia îl știe. Mihai Urdea este un ghid care cunoaște foarte bine cele ale Sfântului Munte. De ce? Pentru că stă în Ouranopoli și l-am rugat să filmeze toate lucrurile astea și acum au o să montez în clipul ăsta pe care îl fac acum, clipurile lui Mihai, la sfârșit.
O să pun poate și niște explicații ca să știți ce trebuie să faceți. Dar după cum spuneam, cel mai bine este la început să folosiți un ghid. Puteți să îl folosiți chiar pe Mihai. Mihai are un site – se numește Asociația Panagia Pelerinaje Ortodoxe. Poate că o să pun și link-ul undeva jos în descrierea articolului, a postării și acolo o să găsiți datele lui Mihai, dacă doriți. El se ocupă și de transportul de marfă, de persoane din Sfântul Munte și Grecia.
Trebuie să știți că, pentru că tot vorbesc de Mihai și pentru că l-am rugat să facă clipurile astea, trebuie să menționez că Mihai, el nu ne plătește. Că pot să apară și astfel de gânduri pentru că acum ziceți că eu îl promovez pe Mihai. Nu îl promovez pe Mihai. Ci efectiv, l-am rugat să facă niște clipuri pentru voi și deci el nu ne plătește, noi nu-l plătim, este efectiv o relație de iubire între noi. Pentru că pot să apară și astfel de gânduri – că noi îl promovăm. Nu îl promovăm pe Mihai. Trebuie să știți că relația dintre noi și el este o relație pur amicală. Asta o spun ca să nu avem probleme.
Și l-am rugat pe el. De ce? Pentru că stă în Ouranopoli și toată ziua este în Sfântul Munte, cunoaște foarte bine locurile, e săritor, are celular și i-am spus: Mihai, te rog frumos, filmează! Ei, și acum Mihai o să explice într-o serie de filmulețe toți pașii care trebuie urmați la ajungerea în Ouranopoli.
Doamne ajută! Să ne ajute bunul Dumnezeu! Petru Rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu…
Mihai, ai cuvântul!
***
În Sfântul Munte cu un ghid
Biroul din Ouranopolis
Ne aflăm în fața biroului de închinători de la Ouranopolis de unde orice pelerin trebuie să procure în mod obligatoriu permisele de intrare în Sfântul Munte. Fără de aceste diamonitire, cum le numim noi, sau permise de intrare în Sfântul Munte, nimeni nu poate să ajungă în Grădina Maicii Domnului.
Orele de funcționare ale biroului sunt de la ora 6 dimineața la ora 13. Momentan, până când se va ridica această restricție, pelerin trebuie să se testeze împotriva virusului covid-19 în acest birou. În momentul în care primește rezultatul negativ al testului, poate să meargă să ridice permisul de intrare în Sfântul Munte.
Aici este biroul de unde se achiziționează biletele de ferry-boat ale firmei Aghioritiches Grames. Liniile aghioritice, liniile Sfântului Munte. Este la distanța de 150 m față de biroul de diamonitire.
Spre vapor
După ce luați biletele, veți continua drumul pe jos preț de câteva minute pe aleea teraselor, până la turnul din depărtare. Acolo vă așteaptă vaporul sau șalupa în funcție de opțiunea fiecăruia și bineînțeles, de rezervare.
De asemenea, există opțiunea de a lua în limita a 8 pasageri, deci de la 1 la 8 pasageri, o șalupă rapidă în regim taxi care pleacă din locul acesta. Se face doar pe comandă telefonică.
Portul Dafni și microbuzele
Acesta este portul principal al Sfântului Munte Athos, Dafni. La el ajung majoritatea pelerinilor care nu coboară mai devreme pe traseu în porturile celorlalte mănăstiri. De aici, se iau microbuzele pentru a urca la Kareia. Acum este după-masă și nu funcționează decât aceste șalupe rapide care se pot închiria în regim taxi. Celelalte vapoare deservesc portul acesta cu plecare din Ouranopolis în prima parte a zilei până spre miezul acesteia, până la ora 12. Și ultimul care pleacă este vaporul Agia Ana, undeva în cursul săptămânii la ora 4 fără un sfert în zilele obișnuite. În zilele de weekend, pleacă mai devreme puțin, pe la ora 3.
Aici sunt și serviciile de vamă în care se verifică să nu fie scoase din Sfântul Munte obiecte de patrimoniu.
Portul principal Dafni.
În Kareia (Karyes)
Aceasta este piața centrală a capitalei Sfântului Munte, Karyes. Aici se adună microbuzele care împrăștie pelerinii pe la mănăstirile unde au cazări. Tot de aici, se pot închiria mașini pentru a merge la mai multe mănăstiri într-o singură zi. Gen angaje, adică rezervare pentru 8 ore și mergi al câteva mănăstiri.
Spre Mănăstirea Iviru
O deplasare minunată este pe cărarea care leagă capitala Kareia de Mănăstirea Iviru unde găsim minunata icoană a Maicii Domnului Portărița. Este o cărare foarte liniștită, vechea legătură între capitală și Mănăstirea Iviru. Conform tradiției pe această cărare, în vechime, ar fi pășit și Maica Domnului, mergând de la limanul lui Climent spre Karyes.
Minunat când ajungi la mănăstire, se vede vârful Athon în depărtare și marea.
Ieșirea din Sfântul Munte
Curse cu vaporul și ore de plecare
Ne aflăm într-o frumoasă după-amiază de duminică și doresc să vă prezentăm posibilitatea de a ieși din Sfântul Munte după-masă deoarece liniile de ferry-boat și de șalupe deservesc Sfântul Munte din Ouranopolis spre porturile mănăstirilor și portul Dafni, în prima parte a zilei. Acestea ies succesiv începând de dimineață până după-amiază.
Ultimul mijloc de transport pe mare, ultimul ferry-boat este Agia Ana care în cursul săptămânii, pleacă la 4 fără un sfert din portul Dafni. Duminica, la 3 fără un sfert. În cursul zilelor săptămânii se ajunge la 5 și jumătate în Ouranopolis. În sărbători, sâmbăta și duminica, se merge mai devreme cu o oră.
Detalii: filmatul în Muntele Athos, accesul pe mare și granița
Deoarece filmatul pe Sfântul Munte este interzis fără aprobarea mănăstirilor sau a superiorului lăcașului în care doriți să faceți o astfel de filmare, permisiunea există însă pentru cei care filmează de pe vas. Noi în după-masa aceasta am plecat cerând special căpitanului de la vapor să ne ia de la Mănăstirea Xenofont și cam într-o oră și jumătate, vom ajunge în portul Ouranopolis unde se termină pelerinajul nostru. Căile de acces pe mare sunt două – cea principală de la Ouranopolis și cea secundară, să spunem, sau a doua rută pentru cei care vor să ajungă la Sfânta Mănăstire Vatopedi sau la Iviru, atunci când marea este liniștită, cu ambarcațiune mici dimensiuni se poate merge prin portul Ierisso.
De asemenea, în cazuri excepționale, când mare este agitată și este imposibil accesul pe mare… paza de coastă, de obicei, stabilește acest lucru deoarece sunt cazuri când nouă ni se pare că este liniște și se poate naviga, nu este furtună mare, dar autoritatea care decide acest lucru este paza de coastă.
Se deschide și granița terestră unde nu este acces auto, doar o simplă poartă pe unde poate trece un om și dacă vine cineva din interiorul Muntelui să te preia, atunci ești lăsat să intri în Sfântul Munte pe uscat.
În concluzie
Da…
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
L-ați văzut pe Mihai. Îi mulțumim foarte mult lui Mihail.
Deci foarte pe scurt, fraților, trebuie să vă luați diamonitirion, adică viza de intrare în Sfântul Munte. Înainte de asta, trebuie să vă faceți rezervare la unul din așezămintele monahale din Sfântul Munte.
Dacă aveți rezervare nu înseamnă că aveți diamonitirion – dacă nu vă scoate așezământul monahal respectiv.
Și dacă aveți diamonitirion nu înseamnă că aveți rezervare la așezământul monahal respectiv.
Nu se pot transfera, adică cu un diamonitirion de la un așezământ monahal să mergeți la o altă mănăstire sau altundeva unde aveți rezervare pentru că e dificil. Adică e o surpriză pentru respectivii și sperăm că nu este o surpriză neplăcută.
Acestea fiind zise și mai ales, cum spuneam, să fiți și să fim toți cu conștiința – mai ales noi, monahii că suntem aici – cu conștiința că suntem în Grădina Maicii Domnului.
Vă așteptăm cu mult drag să veniți! Bineînțeles, în limita posibilităților noastre și dorim ca toți să ne rugăm împreună, să fim uniți și împreună să ne ducem prin duhovnicia noastră pe acest pământ către tărâmul nostru cel din cer. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu!
Pentru Rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
7 Comment
Da…din păcate este destul de complicat și greu de ajuns mai ales pentru cineva care nu stie/cunoaște pe nimeni și care este și la mâna „destinului” privind cazările. Noi, femeile, ne bucuram prin soții noștri care ajung acolo și se bucură de Gradina Maicii Domnului și ne „îndulcim” de ceea ce ei văd acolo.. Păcat, puțini ajung acolo .. și al meu își dorește să ajungă. E un paradox: mulți chemați, puțini „aleși”
Bună Roxana
Cu ajutorul lui Dumnezeu și Maicii Sale mă duc în Sfântul Munte Athos pe cont propriu singur, și cu avionul. Am cautat pe internet și am găsit această pagină http://www.munteleathos.com/Pagina/Afisare/Ghidul_Pelerinului.
Este un ghid foarte bun cu indicații ce trebuie să faci. De asemenea are și numerele de telefon de la toate așezămintele din Sfântul Munte http://www.munteleathos.com/Pagina/Afisare/Numerele_Telefon
Doamne ajută!
Uau, minunat! Mă bucur tare mult pentru tine! Ești un curajos! Sa te ajute Dumnezeu și Maica Domnului să ajungi și să te întorci cu bine
Doamne ajuta!
P.S.: mulțumesc pentru site însă deja l-am citit, însă îți apreciez dragostea
Binecuvintează Părinte Theologos
Mulțumim pentru acest ghid, deoarece ne este foarte folositor.
Doamne ajută!
Hristos a înviat!
Minorii doar cu procură specială intră în Sfântul Munte?
Am voie să vin cu cortul și să stau ici-colo în vacanța de vară doua-trei săptămâni?
Mulțumesc!
Doamne, ajută!
Minorii e mai bine să crească. După cum am spus în clip, Sfântul Munte este loc duhovnicesc și nu turistic.
Nu este voie să veniți cu cortul. După cum am spus în clip, Sfântul Munte este loc duhovnicesc și nu turistic.
Hristos a înviat!
Mulțumesc!
Doamne, ajută!