Ca să fiu foarte sincer, condiția ca Mihai să facă podcastul „Fain & Simplu” cu mine (cu părintele Teologos) a fost ca și el să accepte să facem și noi un podcast cu el!
Veți afla lucruri pe care (foarte probabil) nu le știați despre latura duhovnicească a omului Mihai Morar – despre persoanele duhovnicești care i-au influențat cariera.
Desigur că noi l-am făcut mult mai scurt și l-am împărțit în două părți pentru că nu suntem la înălțimea lui Mihai.
Vizionare plăcută! (după videoclipul adnotat aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Mihai Morar – întâmplări minunate și oameni duhovnicești
Un jurnalist în Sfântul Munte
Doamne ajută!
Părintele Teologos: Îl avem în mijlocul nostru, la chilie, a venit un prieten foarte drag al meu pe care îl cunosc de destul de mult timp, ne-am întâlnit la Vatoped și care este de mic copil – să știți – jurnalist.
E vorba de Mihai Morar și l-aș ruga să vorbească despre activitatea lui de jurnalist, dar nu cea pe care cunoașteți voi, ci cea pe care o cunoaște el. Adică să vorbească despre întâmplările extraordinare, întâmplări duhovnicești și despre oamenii duhovnicești pe care i-a întâlnit în viața sa. Ai cuvântul!
Mihai Morar: Mulțumesc tare mult! E o bucurie, părinte! Mulțumesc tare mult, în primul rând pentru găzduire. Aseară, stând pe… cum se zice, târnaț, terasă, logie, pe logia chiliei….
Părintele Teologos: Târnaț. Astfel încât să se uite oamenii în dicționar, ca să vadă.
Mihai Morar: Așa, în târnațul chiliei stând, cercetam postările de acum trei ani, când am fost prima oară în Munte și cele mai multe poze din Sfântul Munte – deși nu am stat aici data trecută și nici dumneavoastră nu erați aici…
Părintele Teologos: Da, așa este.
Mihai Morar: Le am de aici…
Părintele Teologos: Eh. Slavă lui Dumnezeu!
Mihai Morar: Sunt fascinat de foișorul ăla cu vedere – cea mai frumoasă vedere din lumea asta – la Muntele Athon. Uite, să suntem în mijloc de primăvară și încă e zăpadă sus, pe Athon…
Părintele Teologos: Zăpadă sus, da, da. E foarte frumos.
Mihai Morar: Aici sunt florile deja înflorite, copacii sunt înfloriți. Mai contează ce ești în lumea cealaltă? În lumea cealaltă…?!
Părintele Teologos: Contează acolo. Aici nu contează.
Suntem toți frați
Mihai Morar: Aici nu contează. Ce ești dincolo… Suntem toți frați cu o singură conștiință cum îmi povesteați mie în podcastul Fain&Simplu care a ieșit extraordinar și vă mulțumesc tare mult pentru binecuvântarea asta.
Altfel, cred că întâmplările astea duhovnicești de care spuneți dumneavoastră, cred că se leagă mai mult de dezvoltarea mea ca om. Iar omul Mihai Morar a contat în carieră… nu neapărat în prima parte a carierei, mai degrabă în ultimii ani.
Părintele Teologos: Da, da, da…
Omul, mai important decât funcția/statutul
Mihai Morar: Mi-am dat seama că omul e mai important decât jurnalistul.
Părintele Teologos: Așa este.
Mihai Morar: Deși eu nu fac jurnalism curat, jurnalism așa cum scrie la carte. Fac și divertisment, podcast. Sunt mai degrabă un om al cuvintelor decât…
Părintele Teologos: Să-ți dau eu un exemplu?
Mihai Morar: Vă rog!
Părintele Teologos: Dau un exemplu. După cum știi, noi postăm o postare pe zi…
Mihai Morar: Da.
Părintele Teologos: Mai demult, aveam și o ediție în engleză a altui site pe care îl aveam noi….
Mihai Morar: Știu, știu…
Un exemplu duhovnicesc de unitate
Părintele Teologos: Și am postat postarea zilei dimineața. Seara eram foarte obosit, foarte foarte obosit. Și să mă duc la chilie, să închid calculatorul și în clipa respectivă ding-ding: mail.
Deschid mailul și ce să văd? În mail scrie: Hello, I am Anne from Texas. And my friend is dying as I am writing now. Please, write something for her!
Eu în clipa respectivă m-am blocat puțin, că am zis da, este vorba de o doamnă din Texas care are un muribund sau o muribundă, de fapt era chiar o femeie, și eu trebuia să scriu ceva pentru femeia acea care moare… Ce?
În clipa respectivă, am început să mă rog de o intensitate foarte mare. Ziceam: Doamne, nu mă lăsa! Pentru că este veșnicia muribundei în joc și mai ales, cum să ajung la ea? Pentru că să nu uităm e vorba de oameni care nu sunt ortodocși, foarte probabil.
Am întrebat-o: e ortodoxă, crede? Și mi-a spus: da, ok, crede așa într-o forță superioară, dar nu e….nu….
Atunci cumva trebuia să îi captez atenția, trebuia să îi spun ceva ca să ajung la ea.
Atunci m-am rugat la Dumnezeu și Maica Domnului mi-a descoperit. Mi-a adus aminte despre o carte celebră după care se făcuse un film celebru și după care, o piesă celebră. Și am zis: asta o să scriu, de la Dumnezeu a fost.
Și am pus titlul cărții respective. Mai ales, cartea se referea la… vorbea chiar de moarte. Se numește „For Whom the Bell Tolls”, „Pentru cine trag clopotele”, cartea celebră a lui Hemingway, filmul care a luat Oscarul și melodia de la Metallica.
Și am pus titlul „For Whom the Bell Tolls”. Am scris că pe baza curajului nostru de a ne spovedi, de a ne deschide față de ceilalți, ne vom câștiga veșnicia. Am găsit o poză foarte frumoasă cu părintele Hariton care duce năsălia părintelui Ioachim, care tocmai murise, și am făcut-o alb-negru ca să fie mai oficială. Postat, trimis, mail. Să vezi cum zburau mailurile între Sfântul Munte și Texas. Da… Și am trimis și am spus: Keep me posted. Deci ține-mă postat.
Și mi-a răspuns: She is peacefull now. She is ok now.
Deci a primit mesajul și am zis slavă lui Dumnezeu că am reușit fie câtuși de puțin să îi asigur poate, sper sau mai bine zis, Dumnezeu prin mine, să îi asigur un loc mai bun în veșnicie. S-a spovedit, mă rog, așa cum putea ea. Bine, nu e vorba de spovedanie. O deschidere.
O întâlnire crucială
Mihai Morar: Cred că până la urmă, cumva avem misiuni apropiate. Undeva se confundă, se întâlnesc cele două misiuni ale unui călugăr din Athos cu ale unui om care face mass-media în România sau oriunde în lumea asta.
Și mi-am dat seama de lucru ăsta în Athos. Habar-n-aveam de ce am venit acum 3 ani prim oară, exact înainte de pandemie, de ce am venit prima oară în Athos, adus de colegul Buzdugan. Și nu întâmplător, întâmplarea pe care am să vi-o povestesc este cu mine și cu Daniel. Am scris-o atunci după ce a plecat din Sfântul Munte.
Eram la Sfântul Andrei, la magazinul de obiecte bisericești și acolo, de serviciu, era un călugăr grec care ne-a spus toată povestea lui: cum a lucrat într-o mare corporație, într-o mare multinațională, cum a ajuns la burnout, cum a ajuns să-și facă din bani, Dumnezeu, cum și-a pierdut orice fărâmă de credință. El venind dintr-un popor credincios, din poporul grec.
Părintele Teologos: Credincios, da.
Mihai Morar: Și cum a ajuns un fel de cadavru mergător. Apoi, a întâlnit un părinte român. Duhovnicul lui a fost părintele Rafail Noica, da…
Părintele Teologos: Noica? Slavă lui Dumnezeu!
Mihai Morar: Care i-a zis: Du-te la Athos! Nu i-a zis să se călugărească. Du-te la Athos! Un român în Marea Britanie, preot, îi zice unui grec din Marea Britanie: du-te în Grecia, du-te în Athos…și îl binecuvântează…
Părintele Teologos: Da, da, frumos. Slavă lui Dumnezeu!
Mihai Morar: Și așa a ajuns părintele, prima oară, să viziteze. Apoi, s-a reîntors și apoi, a rămas aici în Sfântul Munte. Și l-am întâlnit acolo în magazinul de obiecte bisericești. Noi căutam niște iconițe, niște brățărele… urma să plecăm spre familiile noastre, spre casă. Și i-am zis că lucrăm la radio în România, facem matinal la radio în România…
Se uita la noi… Era așa ca un… imaginea asta a unui bătrân înțelept din, cum se numește ăsta…, Game of Thrones.
Părintele Teologos: Mulțumesc. Da. Știu puțin… Da, da… N-am jucat și n-am văzut…
Mihai Morar: Avea curățenia aia a omului din Athos.
Părintele Teologos: Da, da… înțelept, bătrân…
Să vorbiți binele, mereu!
Mihai Morar: Și ne-a zis: lucrați la radio? Habar-n-avea de noi doi… normal, grec, în Athos… Lucrați la radio în România?… Știți că voi nu aveți o emisiune acolo? Voi aveți o misiune! Și misiunea voastră este să „speak the good”…
Părintele Teologos: Da, exact.
Mihai Morar: Adică să vorbiți binele! Par niște cuvinte… Adică nu ne-a expus o teoremă…
Părintele Teologos: Da, da, da… Filosofie…
Mihai Morar: O filosofie… Ceva foarte foarte simplu.
Părintele Teologos: Da.
Mihai Morar: Și din lucrul ăsta foarte simplu, ajunși pe continentul nostru care se numește Radio Zu sau cum s-o numi continentul nostru, Buzdugan și Morar… Am prelucrat datele astea pe care ni le-a dat părintele de la Sfântul Andrei și am pus în tot ceea ce făceam… Nu că n-am fi făcut bine și până atunci, dar era mult mai amestecată treaba, mult mai…
Părintele Teologos: Da, da…
Mihai Morar: Mult mai gri. Am pus asta în tot ceea cea am făcut înainte.
Părintele Teologos: Foarte important pentru că răul naște repulsie. Răul este distorsiune, nu rezolvă. Ca și cum eu ți-aș spune: măi, vezi nu te du pe aici în jos că e rău! Asta o știi și tu și dincolo de asta, nu e soluția asta. Eu trebuie să-ți spun soluția: ia-o pe acolo, pe acolo e drumul! Înțelegeți? Deci întotdeauna, binele ajută, binele îl rezolvă pe om…
Mihai Morar: Asta nu înseamnă că nu mai avem o grămadă de păcate, că nu ne facem păcate. Chiar dimineața când facem emisiune la radio, parcă după prima vizită în Athos unde v-am întâlnit și pe dumneavoastră, părinte, și am povestit în podcastul meu ce mi-ați spus…
Părintele Teologos: Exact, da…
Schimbarea
Mihai Morar: Parcă s-a schimbat. Adică direcția, drumul…
Părintele Teologos: Drumul, da…
Mihai Morar: Drumul s-a mai îngustat.
Părintele Teologos: Așa este. Deci e vorba de un radio athonit… Sau o emisiune….
Mihai Morar: Da. Nu, dar și faptul că am renunțat la… – am povestit asta în podcastul cu părintele Pimen – după ce am venit în Athos, la 6 luni, am renunțat la televiziune. Făceam televiziune, dar nu știam de ce învârt de rotița aia ca un hamster.
Părintele Teologos: Da…
Mihai Morar: Și se învârte în continuare fără… Hamsterul n-are o direcție…
Părintele Teologos: Da, așa este… Se obosește inutil.
Mihai Morar: Am pus stop televiziunii. Am avut o pauză venită odată și cu pandemia, am avut timp, am avut spațiu de gândire, de auto-reflecție și așa s-a născut podcastul Fain&Simplu, de exemplu. Care mi se pare că are o misiune.
Ce Îl interesează pe Dumnezeu?
Părintele Teologos: Da, are o misiune. Îi face pe oameni mai buni. Și asta contează. Cum spuneam, pe Dumnezeu Îl interesează cantitatea de iubire. Faptul că spune Însuși Dumnezeu că sufletul uman este mai de preț decât tot Universul ăsta de 93 de miliarde de ani-lumină, cât știm… Înseamnă că sufletul uman este mai iubitor, are o capacitate de iubire mai mare decât tot Universul ăsta de 93 de miliarde de ani-lumină.
Mihai Morar: Și mi-a dat seama că rostul acestei meserii – toată lumea caută o audiență cât mai mare. Da, e important să se uite cât mai mulți oameni…
Părintele Teologos: Da, sigur, da…
Mihai Morar: Depinde cu ce îi aduci pe oamenii ăia mulți. Că am zis că drumul meu s-a îngustat. Asta nu-i un downgrade…
Părintele Teologos: Nu. Este o focalizare. Este și o eficientizare.
Mihai Morar: Exact. Pentru că degeaba mergi pe autostradă cu șase benzi în care ești una dintre mașinile alea, miile, zecile de mii de mașini care merg într-o direcție… Degeaba mergi pe autostradă, mai bine mergi pe o cărare.
Părintele Teologos: Da…
Mihai Morar: Adică o cărare te poate duce la ceva mai prețios decât o autostradă.
Părintele Teologos: Bineînțeles. Și nu numai asta. E vorba de faptul că – ce contează pentru oameni. Ce contează pentru oameni? Înțelegeți?
Pentru că desigur, e vorba de masă, dar dincolo de asta, senzația nu îl rezolvă pe om, nu rezolvă persoana, nu face persoana mai bună. Îi generează un puseu de dopamină…
Mihai Morar: Exact.
Părintele Teologos: Și… după asta, omul va fi un trist. Dar cred că noi trebuie să îi rezolvăm pe oameni. Noi trebuie să îi facem pe oameni mai buni. Hai, să fim mai buni!
Asta…
Bine, îți mulțumesc tare mult. Sper să reveniți în Sfântul Munte.
Exemplul personal
Mihai Morar: Și cred… Atâta vreau să vă mai zic. Cred că vine și odată cu vârsta. Eu am împlinit anul trecut 40 de ani.
Părintele Teologos: Mulți înainte!
Mihai Morar: Sunt deja bătrân, părinte. Dar nu în sensul de înțelept.
Părintele Teologos: Eh… Da, da, da. Ce să zic eu atunci? Da, mulțumesc.
Mihai Morar: Doar biologic.
Părintele Teologos: Da.
Mihai Morar: Și cu cât mai trec anii, cu atât te întorci la valorile din copilărie.
Părintele Teologos: Dispare nebuneala…
Mihai Morar: Dispare nebuneala, da. Și îți dai seama că acolo era totul foarte foarte curat. Iar pentru că m-ați provocat să spun întâmplări duhovnicești…
Părintele Teologos: Da, da, da…
Mihai Morar: Prima întâmplare duhovnicească a mea e cu bunica mea, mama tatălui meu. Bunica mea din Apuseni care a făcut zece copii, a crescut zece copii. Eram zeci de nepoți. Muuulți nepoți acolo, pe deal, în Apuseni și eu țin minte smerenia ei și… sfințenia acestei bunici care toată viața a crescut copii. Nu poți să-i crești, adică nu poți să crești zece copii doar cu…
Părintele Teologos: Cu raționament
Mihai Morar: Cu raționament și cu puteri fizice. Îți trebuie și multă credință.
Părintele Teologos: Multă credință și multă sfințenie. Vezi! Vestul – că au cărți de crescut copii și au reguli de crescut copii…
Mihai Morar: Parenting
Părintele Teologos: Parenting. Bun, ăsta-i cuvântul. Parenting, ok. Nu! E nevoie de exemplul personal. Sigur. Sunt bune și sfaturile. Întâi de toate este nevoie de persoană, de exemplul personal și de sfințenie. Și asta vine prin jertfă.
Și vezi ce ți-a rămas ție de la bunica ta? Ți-a rămas personalitatea ei. Și deci ceea ce schimbă în bine este persoana. Persoana bună.
Angajați oameni buni!
Și vezi, din cauza aceasta întotdeauna când… și chiar îi rog pe oamenii de afaceri sau adică pe cei care recrutează oameni: fraților, nu căutați oameni cu aptitudini, skilled! O să faceți o firmă cu aptitudini. Skilled. Și nu este bine nici din punct de vedere gramatical.
Căutați oameni buni! Căutați oameni buni ca să faceți o firmă bună! Înțelegeți?
Mihai Morar: Este unul dintre cele mai prețioase sfaturi! Eu cred că am depășit timpurile în care să angajăm după CV. Nici nu contează CV-ul…
Părintele Teologos: Da… E secundar… Bunătatea și bunătatea vine de la Dumnezeu. Și slavă lui Dumnezeu că mai există încă în neamul românesc, ceva bunătate! Adică în arealul ortodox.
Mulțumim mult!
Să te binecuvânteze Dumnezeu!
Mihai Morar: Și eu mulțumesc tare mult!
Părintele Teologos: Și doresc foarte mult să revii. Și tu și băieții să revină. Așa, cu mult drag îi așteptăm! Și să mai facem și alte podcasturi, sperând să schimbăm în bine câte ceva.
Așa să ne ajute bunul Dumnezeu!
Doamne ajută!
Mihai Morar: Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Jos pălăria! Ce om fain și simplu ai devenit, Mihai… Felicitări!
Podcasturile din Sf Munte-cuvinte pentru suflet!și dvs și părintele Pimen oferiți oamenilor un reper bine punctat în Hristos.
Doamne ajuta
Hristos a inviat
Hristos a Înviat!Minunat! Mi-a încălzit sufletul. Mulțumim pentru cuvintele minunate, pline de învățăminte ale dvs și părintelui Pimen.