Ascultați un cuvânt în care părintele Varnava descrie starea de împlinire la care ajunge omul în clipa în care acesta lucrează la liniștea sa interioară și se află sub influența harului Duhului Sfânt.
Audiție plăcută! (după videoclip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Isihia lăuntrică este liniștirea care îți naște simțirea prezenței lui Dumnezeu. Este când spui: Am aflat totul, nu fac gălăgie, ca să nu pierd ceea ce am găsit. L-am aflat pe Dumnezeu, am aflat Viața! Și atunci toate se liniștesc. Am aflat plinătatea vieții, am aflat simțirea prezenței lui Dumnezeu și încerc să nu perturb această pace, să nu o vatăm, ca să nu o pierd.
Această liniștire nu e un fapt negativ, ci o stare de plinătate. Așa cum omul ajunge la o stare de liniștire și tăcere fie atunci când e foarte întristat, fie atunci când e foarte bucuros.
Așadar, noi vorbim despre isihia bucuriei dumnezeiești, a prezenței lui Dumnezeu, a simțirii lui Dumnezeu, și atunci ne aflăm pe noi înșine și câtă valoare avem. Când văd un Dumnezeu Care mă iubește, Care se îngrijește de mine, Care este prezent în viața mea, într-un fel pe care nu îl merit, atunci văd că am valoare, dar nu datorită mie, ci lui Dumnezeu. Sunt important nu datorită mie, ci lui Dumnezeu.
Și cât de important sunt? Sunt important pentru veșnicie! Sunt o parte din Dumnezeu! Și Dumnezeu se ocupă de mine în mod personal! Am totul! Acest lucru mă face să mă liniștesc.
Tulburarea și neliniștea omului vine de la faptul că omul își caută de lucru [și vrea] să se petreacă ceva însemnat în lăuntrul său, [vrea] să găsească viața – însă în mod greșit! Așa cum am spus și la început, [vrea] să găsească slava, să-și găsească valoarea personală. Și atunci, aproape de Dumnezeu, o găsim cu adevărat !
Aceasta este valoarea noastră, este Hristos. Lauda noastră este Hristos. Dovada iubirii Lui este Crucea. Întrucât există toate acestea și le trăiesc la nivel personal, nu mai am nevoie de nimic altceva. Și ce fac? Mă bucur de viață, mă liniștesc !
Isihia naște bucuria
Dacă am numi-o altfel, isihia este plinătatea bucuriei. Isihia este aceea care naște bucuria.
Dacă vă amintiți, la Schimbarea la Fața a Domnului, Petru a spus: „[Doamne] să facem 3 colibe: [Ție], lui Moise, și lui Ilie”, iar eu să rămân aici. Nu îl interesa să aibă colibă, ci să rămână permanent în această prezență a luminii lui Hristos. Această liniștire ne dorim !
Știți că acest lucru îl vrea și lumea, dar nu-l cunoaște, de aceea se tulbură. Căile de a afla isihia – adică prezența lui Dumnezeu -, sunt multe. Au de-a face cu caracterul omului, cu chemarea fiecăruia, cu personalitatea sa. Dacă ducem la pustie un om melancolic, nu-și va dori liniștea, ci antidepresive, ca să-și revină. Un om plin de viață din oraș e posibil să se tulbure mai mult, poate că are nevoie de puțină liniștire, ca să-și vină în sine. Nu există, așadar, un mod exterior de a adeveri faptul că liniștirea se dobândește într-un anumit fel.
Isihia are ca premisă mai mult modul de viață lăuntric. Și în lume poate afla cineva liniștirea, atunci când găsește puțin timp pentru sine, să se închidă în cămara inimii sale, să cultive o relație personală cu Dumnezeu.
Am spune că isihia este mai mult un dar de la Dumnezeu. Și modul [de a o dobândi] este pocăința, rugăciunea, este conștientizarea responsabilității noastre personale și, cel mai important, a posibilităților pe care ni le dăruiește Dumnezeu. Firește că și condițiile exterioare
îl ajută pe om. Nu poți fi permanent în zarvă, să nu ai contact cu tine însuți și să spui: „Acum mă voi liniști.” Eee?
Însă, pe de altă parte, dacă ai o relație personală cu Dumnezeu și trăiești iubirea Lui, și în mijlocul
lumii să fii, nimic nu te va deranja. După cum se știe, în afară, Sf. Porfirie – cred că și Sf. Ioan de Kronstadt – era zilnic cu mii de oameni și trăia înlăuntrul lui – cred că o spune Sf. Siluan -, și avea pacea lui Dumnezeu în suflet.
Am spune că liniștea este un dar al lui Dumnezeu, al Duhului Sfânt. În jurul tău poate fi prăpăd, iar tu să trăiești altceva, o altă fericire.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Hristos a inviat !
Parinte am citit articolul despre Isihie, foarte interesant. As dori sa-mi dati un sfat daca va permite timpul .
Merg la Biserica destul de des , tin cele 4 posturi. Este posibil sa practic Isihia, si cum pot incepe.
Poate ne dati mai multe informatii despre cum trebuie sa se roage un crestin ortodox.
Eu sunt o persoana retrasa , vorbesc putin, la obiect , iar la serviciu se vorbeste f. mult . Ce as putea sa fac sa nu mai bag in seama acest lucru.
Poate ne dati mai multe informatii despre cum trebuie sa se roage un crestin ortodox.
Va multumesc.
Doamne ajuta!
Hristos a inviat!
Parinte am citit articolul despre Isihie, foarte interesant.
Va rog sa ma scuzati, dar va rog sa-mi trimiteti foarte pe scurt raspuns la comentariul meu.
Eu sunt o persoana retrasa , vorbesc putin, la obiect , iar la serviciu , in plus se vorbeste f. mult , lucruri obisnuite, lumesti , plictisitoare, care fara sa vreau uneori ma deranjeaza.(tulbura).Ce as putea sa fac sa nu mai bag in seama acest lucru.
Multumesc din suflet.
Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Ai nevoie de un conducător duhovnicesc experimentat. Dincolo de asta, vezi:
https://www.chilieathonita.ro/2021/07/21/parintele-teologos-despre-rugaciunea-lui-iisus/
și
https://www.chilieathonita.ro/2022/02/08/razboiul-de-gand-despre-paza-mintii-si-ganduri-parintele-teologos/
Hristos a Inviat!
O intrebare tehnica. Cum pot accesa link-urile din „Categorii”. Spre exemplu „Lacomia pantecelui si postul”. Se deschide altcarticol cand apas pe aceasta categorie.
Cum adică se deschide alt articol? În mod normal ar trebui să fie o listă cu articole acolo.