La acest final de săptămână, vă oferim ca de obicei o selecție de întrebări și răspunsuri de pe urma articolelor și clipurilor pe care le-am publicat pe platformele noastre. Mulțumim la Maica Domnului pentru purtarea de grijă și pentru toate darurile! Sperăm să vă folosiți de această selecție de comentarii. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Ca și până acum, am păstrat expresia și intenția întrebărilor, însă cu ușoare modificări de topică.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
La noi înșine! Pentru că dacă suntem atenți la noi înșine, vom ști cum să acționăm (către în afară).
Amândouă. Este o sinergie. Ne manifestăm libertatea prin faptele noastre și Dumnezeu, după aceea, ne va da pacea.
Și eu am observat acest lucru mai de mult, însă Sfinții Părinți nu au o poziție clară în acest punct. Cineva – parcă – spunea că atât a trăit Adam înainte de a păcătui. Personal, sunt rezervat. Nu știu. Un cuvânt de folos aici este lipsa de folos pe care aceste lucruri ne-o provoacă dacă ne adâncim în ele. Ne împotmolim în tot felul de labirinturi și ne pierdem claritatea minții.
Harul doar s-a ascuns. Continuă să o spui – fii constantă în ascultare și program și Domnul te va milui.
Da! …însă nu la măsurile sfinților. Însăși sănătatea este dar a lui Dumnezeu. Desigur că știu la ce te referi, însă. Acela este ascuns și o să-l afli în timp. Înaintează spiritual!
Da, plătim pentru toate. Însă, după cum spuneam, dacă ne provocăm noi însuși durerea – spovedania este o formă de durere – atunci plata scade. Deci, dacă te spovedești, poți să scapi.
NU există pedeapsă divină. Există doar pedagogie. Dumnezeu este Tatăl.
Prin pocăință. Trebuie să intre pe acolo pe unde a ieșit. Vezi dacă ai greșit ceva și te spovedește. Dacă nu simți un păcat atunci fă răbdare. Sunt astfel de perioade de uscăciune.
Avva Marcu – Filocalia 1 – „Despre legea duhovnicească”
Să cerem de la Domnul și ne va da iubirea pentru vrăjmași.
Total fals! Cel rău își ia însuși existența și puterea lui de la Dumnezeu. Diavolul este creatură. Face numai ceea ce îngăduie Dumnezeu.
Curat = lipsit de pată, nu-i așa? Adică să nu aibă alte gânduri în inimă. Nimic străin.
Nu există predestinare. Sufletul este suflarea lui Dumnezeu. Dumnezeu are un drum în viață pentru fiecare dintre noi, însă noi suntem liberi să alegem.
Modul prin care vine harul. Este de fapt, acordul instituției harului – adică stareț, duhovnic.
Suportarea ocării.
Din păcate, noi, oamenii de rând nu putem să avem această intensitate. Sunt, însă, într-adevăr oameni îmbunătățiți care postesc toată viața. Și chiar mai mult: aceștia își intensifică și mai mult asceza în Postul Mare.
Rânduiala icoanelor pe catapeteasmă este astfel: Domnul nostru Iisus Hristos în dreapta (cum ne uităm la altar), Maica Domnului în stânga. În extrema stângă este sfântul Ioan Botezătorul. În extrema dreaptă, icoana de hram („Intrarea în biserică” în cazul nostru). Pe ușile împărătești (aici deschise) este „Buna Vestire” iar pe ușile diaconești sunt sau sfinții arhangheli Mihail și Gavril (ca în cazul nostru) sau sfinții (arhi)diaconi Lavrentie și Ștefan (cei mai sfinți sau cei mai cunoscuți diaconi).
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
7 Comment
Mă pot concentra mai bine dacă mă rog cu rugăciuni scurte, cum este de exemplu rugaciunea inimii.Însă mă gândesc că poate fiind mai ușor așa, nu am o rugăciune deplină.Menționez că acestea sunt în completarea rugăciunilor pe care mi le-a dat duhovnicul și le fac pe toate cu binecuvântare. Mă gândesc că poate nevoința unui acatist e mai primită decât acele rugăciuni pe care le fac mai lejer deoarece mă concentrez mai bine și mă pot opri când îmi fuge mintea.Apoi după ceva timp, mă întorc din nou la rugăciune. Când spun un acatist trebuie să stau să îl duc la capăt și nu reușesc pentru că îmi fuge mintea.Din cele scrise mai sus, ce rugăciune e primită de Dumnezeu?Deocamdată e bine și așa?Bănuiesc că sunt trepte diferite,pe măsură pocăinței.
Rugăciunea lui Iisus este cea mai bună. Vezi analiza extensivă aici: https://www.chilieathonita.ro/2021/07/21/parintele-teologos-despre-rugaciunea-lui-iisus/
Măicuța Domnului să vă ocrotească veșnic!
Părinte aș dori un sfat pentru mine păcătoasa care doresc să fiu des împărtășită deoarece îmi este bine dar nu reușesc cu păcatul mâniei.
Am copii la bătrânețe in urma Rugăciunii Părinților și mi-e teamă că nu reușesc să-i formez in dragoste de Dumnezeu!
Doamne miluiește Părinte!
Vezi aici: https://www.chilieathonita.ro/2021/11/23/mania-cum-sa-nu-ne-maniem-parintele-teologos/
Bogdaproste Păriinte!
Așa să-mi ajute Bunul Dumnezeu și Măicuța Domnului și Domnul nostru Iisus Hristos cu toți îngerii să scap și eu de patimi că să-mi pot crește copiii să fie frumoși la suflet!
Doamne ajuta!
Sănătate multă să vă dăruiască Bunul Dumnezeu și la toată lumea pace și iubirea cea mântuitoare!