Înainte de sinteza săptămânii trecute pe care o să o vedeți mai jos, vă prezentăm un material extraordinar și – DIN PĂCATE! – cu puține vizualizări care arată ce face BOR cu 4 milioane de €! Merită să-l ascultați până la sfârșit – este abordată inclusiv problema anexării Bucovinei la Ucraina și cum trebuie să ne raportăm la aceasta.
Vizionare plăcută! (aveți podcastul după clip)
Powered by RedCircle
Parcurgeți în continuare citatele duhovnicești din articolele și clipurile pe care le-ați putut citi, respectiv, asculta în timpul săptămânii trecute. Reveniți asupra lor! Cu darul lui Dumnezeu, vă dorim să aveți folos duhovnicesc din acestea.
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite.
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută.
(videoclipurile, podcasturile și transcripturile sunt în fiecare articol în parte)
Așadar, rămânem cu această cugetare. Nu cu atitudine de învinși, ci cu cuget viteaz! Neîncrezându-ne în puterile proprii, ci în puterea lui Dumnezeu. Noi Îi dăm lui Dumnezeu voința noastră, așa cum ne învață Părinții: „Dă-I lui Dumnezeu voința ta, iar El îți va da puterea Sa.” Tu să-I dăruiești voința și acordul libertății tale, iar Dumnezeu îți va da puterea Sa, ca să te poți lupta.
(…) postul e o sabie cu două tăișuri ce taie din rădăcină această iubire de sine și naște în inima omului cugetul viteaz. Să nu se teamă, să nu se sperie de osteneală, să nu se gândească cu logica, ci să pună ca temelie nădejdea în Dumnezeu.
În România, le e frică de război, da, toată lumea-i panicată. Asta e realitatea. Vor într-adevăr să nu ajungă războiul în România? Toate femeile să nu mai facă avort! Deci ăsta ar fi principalul punct cheie (…) Și să vedeți cum se aduce pacea. Pentru că noi Îi declarăm război lui Dumnezeu prin asta, prin crime, prin avorturi…
Sufletele astea, să știm clar și să știe toate femeile: copiii avortați au suflete care se duc la Dumnezeu și cer dreptate lui Dumnezeu împotriva părinților care i-au avortat, în special împotriva mamei și dacă și tata a contribuit, a fost de acord cu asta… Deci cer dreptate! Nu o zi. Până la Judecată, permanent. „Doamne, fă-ne dreptate, că ne-au ucis și nu ne-au adus și pe noi la lumină să ne bucurăm de creația Ta, de ce ai făcut pe pământ.” Și atunci, Dumnezeu o să facă dreptate și o să îngăduie suferință pentru cei care și-au ucis copiii. (…) E o crimă (avortul)!
Ortodoxia este știința medicală corectă care are ca scop vindecarea sufletului. Și deci, accederea la viața veșnică, la fericirea veșnică, la unirea cu Dumnezeu.
Ortodoxia nu este un alt soi de religie, cum spuneam sau ceva puțintel mai bun. Ortodoxia este cerească. Deci ne ridică în cer.
(…) asta deosebește Ortodoxia de toate celelalte – trăirea lui Dumnezeu înăuntrul nostru, aflarea „GPS-ului corect”, vindecarea omului ca personalitate și învingerea chiar a morții. Ortodoxia oferă învingerea morții.
Pentru Ortodoxie, temeiul icoanei sau reprezentării simbolice este realitatea întrupării Fiului lui Dumnezeu.
Icoana are o funcție de mijlocire deoarece ea împărtășește puterea nevăzută a sfințeniei celui pictat pe ea. În acest sens, icoanele trebuie să fie sărutate cu mare pietate.
Lupta împotriva acestora (icoanelor) a apărut din ideologii de sorginte păgână care confundau o icoană (o fotografie – cum am spune astăzi) cu Dumnezeu. Cinstim fotografia pentru cine este în ea și nu ne închinăm hârtiei fotografice sau substanțelor chimice care formează culorile. Când Dumnezeu a zis „Să nu ai alți Dumnezei în afară de Mine; Să nu-ți faci chip cioplit și să te închini Lui” nu s-a referit la imagini, ci la faptul că cineva vede obiectul în sine ca idol.
„Cine încearcă să devină mai bun, influențează și pe cei din jur și pe toți.”
Smerenia este haina (podoaba) dumnezeirii. Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, Iisus Hristos această haină a îmbrăcat: smerita cugetare și a venit și a trăit aici pe pământ și s-a amestecat cu oamenii.
Pe omul smerit nimeni nu-l urăște. Nici nu-l mustră. Nici nu-l batjocorește… pentru că îl iubește Domnul!
Oamenii se odihnesc în special cu aceștia care îi iubesc. Domnul se odihnește cu cei smeriți.
Nimeni din cei ce au avut experiența Maicii Domnului nu pot să o uite, pentru că harul ei este cu totul dintr-o altă lume.
(…) pentru a-L simți pe Dumnezeu și pentru a avea această nădejde că Tatăl cel ceresc atotputernic este cu noi, pentru aceasta, fraților, trebuie să ne rugăm. Și trebuie să dăm la o parte toate știrile care ne fură mintea de la Hristos.
Programul duhovnicesc este foarte foarte important și nu trebuie în niciun fel distorsionat pentru ca mintea să nu se tulbure. Asta este foarte important și pentru voi. (…) Trebuie să vă concentrați pe programul zilnic, pe constanța acestui program zilnic astfel încât mintea să nu se tulbure.
Dumnezeu cel de neajuns, Dumnezeu cel de nepătruns, Dumnezeu mai presus de toate poate să fie chiar în inima mea, să lucreze chiar în inima mea.
În Hristos există toate bunătățile! Iar departe de Hristos există întristarea, melancolia, mânia, supărarea, amintirile unei vieți pline de presiuni, de ceasuri neliniștite.
Hristos este Prietenul nostru, este Fratele nostru…
– Păi, uite, plângeam că nu știam și a intrat o femeie așa…, m-a ajutat, ea a frământat, ea a făcut pâinea. Și atunci când a auzit starețul a început să plângă, adunat toată obștea, l-a pus din nou să povestească și a zis: „Părinților, gata, nu vă mai atingeți de pâinea asta, o s-o tăiem bucățele, o uscăm și o luă ca de sfințenie! Să ajutăm pe cei bolnavi. ” Și-n felul ăsta au consumat-o câte un pic, știind c-au mâncat pâine din mâinile Maicii Domnului. Adică, Maica Domnului a intervenit ea, văzând simplitatea brutarului și-a venit, le-a dăruit, a frământat și-a făcut pâine pentru părinți. Vedeți câtă dragoste are Maica Domnului? Și cum se îngrijește?
„Rugăciunea mintală” (numită și „rugăciunea minții”) și „rugăciunea inimii” sunt doar două etape speciale ale rugăciunii lui Iisus.
Dacă o persoană avansează mai mult, atunci harul lui Dumnezeu coboară rugăciunea din minte în „inimă” – adică în aspectele iraționale ale sufletului – aspectul mânietor și aspectul doritor. Apoi, „mintea” și „inima” devin una (se unesc) – iar persoana va depăși comportamentul haotic intern al aspectelor sale și va atinge apoi o putere profundă și pașnică: bucuria și înțelepciunea conferită de Harul în unitatea sufletul acesteia.
(…) miezul credinței creștine răstoarnă absurditatea acestei lumi, îi dă înțeles într-un mod dătător-de-viață. Nimic altceva nu face asta – aceasta înseamnă să te îmbraci în Hristos, asta înseamnă să îmbraci identitatea Lui, asta înseamnă să devii o ființă umană vie și, finalmente, asta înseamnă să fii Creația lui Dumnezeu.
Duhovnicește vorbind, să fim atenți să nu ne războim și noi, la rândul nostru, ci mai degrabă să arătăm compasiune față de oamenii simpli care suferă. Să ne rugăm pentru aceștia, pentru că aceasta ajută mult. De asemenea, să dăm, dacă putem, un exemplu de viață creștină – adică de viață jertfitoare și iubitoare față de semeni și, cu toate că trebuie să ne păstrăm discernământul, să avem grijă să nu judecăm persoane ci, mai degrabă, să ajutăm la renașterea unei lumi mai bune, mai iubitoare. Pentru aceasta, întâi trebuie să ne crucificăm inima.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Doamne ajută.Am văzut titlul viitoarei postări de pe youtube.Da, bună veste.Dar ce ne facem că se întoarce pandemia din vacanță?
Eh, are grijă Dumnezeu. Facem rugăciune și ne menținem echilibrul prin credința în Dumnezeu. Altfel, într-adevăr – devenim niște dezechilibrați.