Ascultați un material care explică pe înțelesul tuturor de ce cinstim sfintele icoane, însă, înainte de asta urmăriți un foarte scurt clip filmat în Marea Catedrală a Armatei Federației Ruse în urmă cu doar câteva zile(!) – clipul a fost postat pe 7 martie 2022! – care arată cum o icoană celebră, mare făcătoare de minuni, numită Maica Domnului „cu șapte săgeți” sau și „îmblânzirea inimilor împietrite” izvorăște mir!
Notăm că această icoană de mici dimensiuni și relativ distrusă de vreme a fost și în Sfântul Munte în pelerinaj în urmă cu câțiva ani și am văzut și noi această minune, însă nu de această magnitudine. Ceea ce am văzut noi era ca o transpirație care putea fi culeasă cu o bucată de vată și care răspândea un har și o mireasmă fenomenală pe o distanță apreciabilă. Mă gândesc acum ce ar însemna să fie cineva la fața locului!
Minunat este Dumnezeu! Este timp de pocăință, oamenilor! Să luăm aminte! Să ne trezim!
După clipul cu minunea aveți cealaltă secțiune video în care se explică de ce trebuie să cinstim icoanele – cinstire validată și de minunile fenomenale la care asistăm.
De ce trebuie să cinstim sfintele icoane?? Pe înțelesul tuturor
Mai jos aveți un scurt material care fundamentează în cuvinte simple, pe înțelesul tuturor, DE CE trebuie să cinstim sfintele icoane – material adresat mai ales celor care sunt influențați de învățăturile incorecte apărute relativ recent în istorie.
Amintim că cinstirea icoanelor a fost normativă în Biserică din primele secole ale creștinismului. Lupta împotriva acestora a apărut din ideologii de sorginte păgână care confundau o icoană (o fotografie – cum am spune astăzi) cu Dumnezeu. Cinstim fotografia pentru cine este în ea și nu ne închinăm hârtiei fotografice sau substanțelor chimice care formează culorile. Când Dumnezeu a zis „Să nu ai alți Dumnezei înafară de Mine; Să nu-ți faci chip cioplit și să te închini Lui” nu s-a referit la imagini ci la faptul că cineva vede obiectul în sine ca idol.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Asemenea cinstirii sfintelor moaște, noi trebuie să cinstim și sfintele icoane care sunt reprezentări sensibile fie ale lui Dumnezeu în Treime, fie ale Mântuitorului Iisus Hristos, fie ale îngerilor sau ale sfinților.
Icoana nu contravine celei de-a doua porunci
Având în vedere strânsa legătură dintre icoană și persoana pe care o reprezintă, legătură care se realizează prin sfințirea icoanei, Biserica a explicat că cinstirea icoanelor nu contravine poruncii a doua a Decalogului – să nu-ți faci chip cioplit, nici altă asemănare și să te închini lor.
Deoarece icoana nu e chip cioplit, nu e idol, nu are existență reală, ci e reprezentarea unei persoane sfinte care există în realitate, iar noi nu ne închinăm materiei din care este făcută icoana, ci invocăm persoana care este reprezentată pe icoană.
Temeiul icoanei
Pentru Ortodoxie, temeiul icoanei sau reprezentării simbolice este realitatea întrupării Fiului lui Dumnezeu.
Sfântul Evanghelist Ioan spune: „Și Cuvântul Trup s-a făcut”.
Icoana este o consecință a întrupării deoarece Iisus Hristos este chipul lui Dumnezeu cel nevăzut. Tradiția că a existat o imagine autentică a lui Iisus Hristos este foarte veche.
Sfântul Vasile cel Mare compară funcția de comunicare a icoanei cu aceea a cuvântului. Ceea ce este cuvântul pentru auzire, același rol îl are icoana pentru vedere.
Învățătura despre icoane
Sinodul VII Ecumenic a fixat învățătura despre sfintele icoane așa cum o avem până astăzi. Icoanele nu sunt venerate pe temeiul material, ci pe temeiul asemănării cu cel reprezentat pe ele și al cărui nume trebuie specificat pe icoană. Dacă se șterge numele sau se degradează, icoana își pierde valoarea ei simbolică și analogică și de aceea se arde.
Tradiția ortodoxă face distincție între latrie care înseamnă adorarea cuvenită lui Hristos, între supra-venerare cuvenită Maicii Domnului și cinstirea, venerarea cuvenită sfinților.
Reprezentarea icoanelor
Natura lui Dumnezeu, Sfântul Treime nu poate fi reprezentată pictural, fiind invizibilă și fără formă. Tatăl este totuși reprezentat așa cum apare în viziunile profeților din Vechiul Testament. La fel și Duhul Sfânt care vine în chip de porumbel la Botezul lui Iisus.
Viziunile și teofaniile și celelalte evenimente din istoria mântuirii pot fi pictate și cinstite. Iconograful trebuie să respecte întrutotul datele Sfintei Scripturi.
Funcțiile icoanelor
În istoria Bisericii, mai ales în domeniul misiunii, catehizării și instruirii religioase, icoanele au avut un rol decisiv.
Icoanele au o funcție didactică, fiind socotite catehismul celor învățați și al celor neînvățați.
Apoi, au o funcție contemplativă deoarece icoana sugerează și atrage spiritul spre o lume transfigurată.
Icoana are o funcție de mijlocire deoarece ea împărtășește puterea nevăzută a sfințeniei celui pictat pe ea. În acest sens, icoanele trebuie să fie sărutate cu mare pietate.
În istoria Ortodoxiei se cunosc icoane făcătoare de minuni al căror mister rămâne învăluit. Fie că au fost pictate de sfinți, fie din cauza credinței puternice a celui care se roagă, fie că au fost alese ca instrumente în iconomia lui Dumnezeu. Aceste icoane sunt patrimoniul cel mai de preț al evlaviei ortodoxe.
În ultimul timp, s-a produs o adevărată redescoperire a icoanei din partea confesiunilor neortodoxe și a artelor în general.
Icoana devine astfel un semn de meditație și revelație, căci mărturisește despre prezența în timp și spațiu al lui Dumnezeu în actul întrupării și învierii Fiului Său. Comunică vizual realitatea nevăzută divină care vine sub percepția simțurilor. Sugerează lumina vieții viitoare, starea de îndumnezeire sau punctul de întâlnire dintre timpul istoric și eternitate.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Sarut mana Parinte Teologos pt toata osteneala si dragostea, sa va răsplătească Domnul si Preacurata pt tot cea ce faceti! Am o intrebare referitor ,la duminica Ortodoxiei in Grecia se citește Sinodiconul in parohii? Si ce parere aveti ca la noi in Tara doar pe alocuri se mai citește, multi preoti nici nu stiu ca ar trebui citit! Sa ma iertati de îndrăzneala! Va imbratisam cu drag si va pomenim! Hristos a Înviat Bucuria noastră!