Vă oferim o selecție de comentarii transmise de cititori în timpul acestei săptămâni la articolele și clipurile pe care le-am publicat pe site-ul nostru. Întrebările fac referire la teme mereu actuale indiferent de vremuri. Aceasta pentru că preocupările omului sunt mereu aceleași, de fapt. Toți căutăm împlinirea, pacea, iubirea, dreptatea… însă de multe ori le căutăm acolo unde nu trebuie și așa cum nu trebuie. Răspunsul ultim se află la Dumnezeu printr-un mod de viețuire duhovnicesc.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Oricum se face, însă are sens să ne rugăm pentru că noi arătăm că prin asta dorim binele și deci „influențăm” voia Tatălui. După cum un tată nu este constrâns de forța copilului său ci influențat, înduplecat de iubirea acestuia.
Nu mă refer la comunități cu o structură administrativă ca Sfântul Munte sau – pe alt plan – Amish. Mă refeream la structuri în principal duhovnicești: prietenii strânse pe toate planurile în jurul unui preot/parohii. Ceva de genul Rugului Aprins, de exemplu.
După moarte omul este FOARTE conștient: își aduce aminte de tot inclusiv, bineînțeles, de cei pe care i-a cunoscut. Deci cei doi soți se vor (re)cunoaște.
Din cauza libertății oamenilor. Dumnezeu nu calcă în picioare libertatea oamenilor. Asta este o mare problemă când este mult păcat. Vezi pentru o analiză mai amplă video de aici: https://www.chilieathonita.ro/2022/02/15/ce-este-si-cum-gestionam-raul-razboiul-p-teologos/
În clip vorbesc, pe baza Sfintei Scripturi că Domnul desparte oile de capre pe baza milostivirii. Vezi legat de războiul din Ucraina cine este milostiv și cine nu. Cine spune adevărul și cine nu. Asta este valabil nu numai pentru marii, principalii actori ci și pentru noi toți – cât de milostivi suntem față de cei de acolo, de cei refugiați etc.
După cum îți dai și tu seama, cuvântul „ispășită” nu este cel mai corect. Nu este o relație legalistă, ci una existențială. În clipa în care omul este rob unei plăceri și se desparte de Dumnezeu, omul însuși se chinuie în poftele egoismului său. Însă dacă omul slăvește pe Dumnezeu pentru o priveliște frumoasă, o icoană etc. atunci acesta se apropie de unirea cu Dumnezeu și iese din egoismul lui. Desigur că anumite plăceri cu greu pot să-l facă pe om să dorească să se unească cu Dumnezeu pentru că omul este subjugat poftelor.
Nu ar trebui să fie diferită, însă datorită ascezei mult mai intense pe care o au monahii, desigur că aceștia ajung la un alt nivel. Toată viața duhovnicească duce la smerenie. Expresia „calea de mijloc” pe care o folosești poate să aibă multe sensuri în context și din cauza asta este greu de răspuns. Desigur că nu trebuie să ajungem la deznădejde – asta nu e smerenie – însă nici să spunem „da, nu sunt eu cel mai bun, însă nici chiar ca și x,y,z”
Monahii din Sfântul Munte au altfel de asceză și altfel de haine. E un mod de viață corect. Dacă își schimbă hainele regulat, nu miros. Dincolo de asta, unii chiar au harisme și încep să răspândească mireasmă de moaște. Desigur că aceste performanțe se pot realiza și în lume, însă mult mai greu.
Desigur, – DACĂ ne ridicăm în fiecare zi.
E suficient în gând. Dacă spui celuilalt „Roagă-te pentru [cutare], Dumnezeu să-l odihnească!” e și mai bine.
Da, de la Duhul este. Însă, într-adevăr, să avem grijă să nu se amestece și sentimentalismul că nu e bine.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Voiam sa va spun mai de mult, dar acum a rânduit Domnul.
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Dau click pe întrebare, se întoarce doar săgeata si nu se întâmplă nimic…
Pe ce sistem ești? Android? Windows? Ce versiune? Ce program de navigare? Nu cumva ai niște reguli de securitate cam strânse? (ai dezactivat JavaScript din motive de securitate)