Există o preocupare intensă relativ la războiul despre care se vorbește atât. Oamenii se întreabă ce se va întâmpla într-un război, și-și fac diferite temeri legate de acest lucru, însă nu ne gândim că, poate, analizele noastre sunt greșite fundamental – și nu mă refer aici din punct de vedere politico-militar. Lucrurile sunt mult mai serioase.
Vizionare plăcută! (după video adnotat aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Oare va intra România în război? Ce-i de făcut?
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Preambul
Totdeauna sunt foarte bucuros în clipa în care vă vorbesc. Acum, în seara asta, sunt puțin mai trist. De ce? Pentru că văd, odată cu trecerea de fapt a pandemiei, chiar dacă mai există forțe care încearcă să o mențină, văd că oamenii în loc să se întoarcă către Hristos găsesc alte surse de știri, alte surse de preocupări, alte surse de interes.
În loc să caute știrile cele adevărate, să caute cunoștința cea adevărată, să caute preocuparea cea adevărată care este Dumnezeu cel atotînțelept, Dumnezeu cel atotputernic și în ultimă instanță, Dumnezeu cel Mântuitor care ne mântuie, adică ne salvează de cenușiul acestei lumi, de plictisul acestei lumi.
Motiv de tristețe…
Dragilor, cum spuneam sunt foarte trist pentru că ieri a fost pandemia, acum este războiul. Nu este bine, fraților, să fim atât de îngrijorați pe tema războiului cu toate că la prima vedere așa pare! Pentru că dacă suntem îngrijorați mai mult decât este necesar în clipa respectivă mintea noastră se întunecă și nu vom avea luminarea necesară să gestionăm această situație. Nu vom avea luminarea necesară să gestionăm nimic din cotidianul nostru, cu atât mai mult să gestionăm o situație cum este criza geopolitică de la nordul țării noastre.
Din cauza asta fraților, trebuie să fim atenți și să nu marșăm, să nu ne îngrijorăm, să nu ne supra-excităm în clipa în care auzim tot felul de vești pe tema războaielor sau pe orice alte teme.
Despre război
Ca să mă puteți asculta și ca să vă liniștiți o să vă spun de ce România nu o să fie teatru de război și de ce România nu o să fie atacată de Rusia.
Întâi de toate, Rusia nu are niciun interes teritorial în România. Trebuie să știți – nu are niciun interes teritorial, nici acum și nici pe termen mediu. Asta este evident pentru că diferența de sistem de valori și de gândire dintre România și Rusia este foarte foarte mare.
O paralelă
Vedeți că Statele Unite ale Americii au încercat să cucerească de fapt Afganistanul, să-și impună acolo un guvern prietenos și nu au reușit. De ce? Pentru că diferența de gândire între Statele Unite și Afganistan este atât de mare încât ăia nu s-au lăsat. Deci atât au insistat, atât i-au tras pe americani într-un război de uzură acolo până când, după ce au cheltuit trilioane și trilioane și trilioane și trilioane de dolari – vorba vine, s-au dus.
Tipuri de război
Deci trebuie să știți că ultimul plan existențial, nucleul omului este nucleul credinței. Dacă alt neam crede altceva decât neam agresor nu va reuși. Și din cauza asta principalul război este războiul informațional, trebuie să știți, nu este războiul armat. Războiul armat care este ultimul!
Sunt mai multe stadii ale războiului, trebuie să știți. E vorba de războiul armat, războiul economic, forme de război civil – adică lupte de stradă, manifestații și așa mai departe. Și abia pe ultimul plan este războiul armat.
De ce Rusia nu va ataca România
Eh, pentru că după cum spuneam, sistemul de gândire din România este foarte diferit față de sistemul de gândire din Rusia sau în general din fosta Uniune Sovietică din cauza asta de fapt nu este fezabil ca rușii să întreprindă un atac militar pe teritoriul României.
Dincolo de asta, armata română nu va participa cu forțe armate în Ucraina și de fapt tot NATO nu va participa cu forțe armate în Ucraina. România, tocmai din cauza faptului să nu genereze ostilitate din partea Rusiei.
Problema cea mare a Rusiei este acum Ucraina din motivele foarte bine știute: că sunt motive geo-strategice, că Ucraina vrea să intre în NATO, Ucraina este socotită de către Rusia ca fiind în zona ei de influență și așa mai departe. Dacă Ucraina intră în NATO, atunci e vorba de o alianță foarte mare, ucrainienii vor să ia Donbasul prin mijloace militare, bineînțeles, să ia Crimeea prin mijloace militare – (Crimeea) care este o zonă capitală pentru Rusia pentru că acolo, după cum foarte probabil știți, este flota Mării Negre.
Deci sunt niște lucruri foarte concrete pentru care se face război, fraților. Nu vă imaginați că da, cineva se trezește dimineața cu fața la perete și hai, să facem război! Un război costă enorm, da. Costă enorm și din punct de vedere al banilor și din punct de vedere politic.
Problema financiară
Din punct de vedere al banilor, trebuie să știți că Rusia are o economie egală cu economia Italiei, dar are un popor mult mai mare. Și din cauza asta nivelul de trai al rușilor este sensibil sub nivelul de trai al românilor. Și asta scade pe zi ce trece.
Deci Rusia nu-și poate permite un război de durată. Și de fapt Rusia nu dorește război. Dorește să câștige cât mai mult pe cale diplomatică. Și de fapt nimeni nu dorește război. Vestul nu dorește război pentru că dacă rușii atacă, atunci Vestul ar ieși șifonat că nu au reușit să-i oprească pe ruși prin amenințări, pe cale diplomatică. Și asta este bineînțeles în ochii lumii un minus din partea Vestului. Deci nimeni nu dorește războiul. Nici Rusia, nici Vestul. Acum bineînțeles nici Ucraina nu dorește război.
Dacă ar fi fost vorba de război, ar fi atacat demult, dar acum discută și, cum să spun, își arată mușchii militari.
Concluzie
Deci România este la adăpost, trebuie să știți. Și dincolo de asta Rusia dacă este să acționeze militar în alte state, nu o să acționeze în România, o să acționeze în Georgia pentru că acolo este o țară mult mai mică, este o poziție geo-strategică mult mai importantă pentru ruși și Georgia nu este membră NATO. România este membră NATO. În clipa în care o țară este membră NATO, există celebrul articol 5 din Statut care spune că agresiunea împotriva unei țări membre NATO se consideră a fi o agresiune împotriva tuturor celorlalte țări membre NATO.
Deci rușii nu o să riște asta. Pentru ce? Păi, nici în Ucraina rușii nu o să cucerească Ucraina. Pentru ce? Că nu au ce să ia de acolo. E vorba de o țară și mai săracă decât Rusia, o țară falimentară după cum socotesc că știți.
Bineînțeles că dincolo de asta, cum spuneam, există celebrul război hibrid cu palierele respective. Le repet – este vorba de războiul informațional, războiul economic, forme de război civil, adică revoluții și manifestații de stradă și așa și pe ultimul plan este abia războiul armat.
Războiul informațional
Acum, cel mai important aici este războiul informațional. Dacă noi nu trebuie să ne temem pentru o incursiune armată, trebuie foarte mult să fim atenți la acest război informațional care nu vine numai din partea Rusiei, ci vine mai ales din partea Vestului. Înțelegeți?
Pentru că Vestul dincolo de bunurile materiale pe care ni le oferă, ne oferă și un imperialism cultural care nu este de fapt aproape absolut deloc de modul corect de a fi. Nu este absolut deloc aproape de Ortodoxie. Știți foarte bine că se promovează păcate foarte mari de către Vest – păcate trupești împotriva firii, carnale, da – ferească bunul Dumnezeu! – înglodarea în materie, acest duh al vitezei și deci al superficialității în gândire, această tulburare provocată de lăcomie materială și goana după putere.
Toate aceste lucruri îl distrug pe om, îl reduc la o mașină de gestionat și de produs materie și îi taie legătura cu cerul și bineînțeles și legătura cu pământul. Pentru că mare atenție, românii sunt învățați că trebuie să se despartă de cer, pentru că nu le produce bani, adică de Dumnezeu și deci de aici, de iubire (să se despartă), de anvergura în gândire, de adâncimea în gândire și trebuie să despartă și de legătura cu pământul.
Despărțirea de cer și de pământ
Adică dacă cineva este țăran este un prost. Dacă cineva este un fermier este și mai prost și așa mai departe. Nu este la modă să ai pământul tău, grădina ta. Nu este la modă să animalele tale și așa mai departe.
Deci din cauza asta, fraților, ca să vă mențineți libertatea și să nu deveniți dependenți de sistem trebuie să fiți foarte atenți să aveți grădina voastră, să aveți animalele voastre dacă se poate astfel încât să vă asigurați o anumită independență. Pentru că dacă nu, veți fi în continuu dependenți de un sistem ideologic care este de fapt un sistem ideologic păgân. Da.
Pentru că în ultimă instanță atunci când se promovează ateismul. De fapt ateismul nici măcar păgân nu mai este pentru că nu mai crede în absolut nimic sau mai bine zis, cum spunea cineva, cred în ei înșiși. Deci este vorba de cea mai periculoasă formă de credință – credința în mine.
În clipa în care avem un astfel de sistem, în clipa respectivă noi trebuie să fim foarte atenți să fim cât se poate de independenți de acest sistem. Și ca să fim cât se poate de independenți de acest sistem trebuie să ne generăm, să ne creștem, să ne formăm o supra-societate a noastră, o unitate a noastră în jurul Bisericii.
Biserică văzută, după cum am mai spus, ca și conlucrarea divino-umană în istorie pentru vindecarea omului. Ca și spitalul pentru păcătoși. Biserica nu este clubul sfinților, să ne înțelegem. Biserica este spitalul pentru păcătoși, spitalul care ne asigură libertatea. Înțelegeți?
Consecința comuniunii cu Dumnezeu în Biserică
În clipa în care omul are această libertate provenită din împlinirea poruncilor Domnului și intrarea în comuniune cu Dumnezeu și simțirea lui Dumnezeu înăuntrul lui, atunci această liberate spirituală îi dă o foarte mare forță, o foarte mare putere, un foarte mare curaj ca să aibă și libertate materială. Adică îi dă curajul, cum spuneam, să aibă grădinița lui, să aibă legumele lui, să aibă mâncarea lui, animalele lui și atunci omul nu se mai supune foarte ușor la ideologia care i se impune. Pentru că omului nu îi mai este frică. Înțelegeți? Mai ales că acum cresc prețurile și toate astea, înțelegeți.
Îndemnuri pentru atitudine și mentalitate sănătoasă
Deci din cauza asta, întâi de toate, trebuie să fim aproape de Biserică și unul din lucrurile foarte importante care ne ajută să fim aproape de Biserică este cunoștința limitărilor noastre. Smerenia, fraților!
Trebuie să fim smeriți! În clipa în care omul acceptă că este limitat, că nu poate să le știe pe toate, da. Adică, fraților, nu putem să devenim peste noapte virusologi. Nu putem să devenim peste noapte geostrategi. Deci nu imediat ce apare o știre pe net sau bunul Dumnezeu știe de unde, gata asta este și gata am învățat. Nu am învățat nimic.
Trebuie să avem un spirit critic, să întrebăm, să ne documentăm din mai multe surse și să ne sfătuim cu oameni duhovnicești de încredere, nu numai cu unul sau cu doi și să vedem care este poziția Bisericii văzută ca trup al lui Hristos, referitor la o anumită problemă. Și acea poziție să o urmăm.
Încetinirea și simplificarea
Deci, fraților, mare atenție trebuie să avem acest spirit critic și pentru acest lucru trebuie să ne oprim puțin din viteza asta nebunească cu care ne îndreptăm… niciunde!
Deci tăiați știrile, mai tăiați din știri că nu este de folos, nu este de folos! Și nu imediat dacă cineva prezintă o știre strălucitoare și bombastică înseamnă că știrea respectivă este și adevărată. E chiar contrarul. Înțelegeți.
După smerenie și după acest spirit critic care vine, cum spuneam, și prin sfătuirea cu ceilalți și verificarea surselor, trebuie să avem puțin și bun-simț, să zicem „băi, chiar așa e?!”. Acesta este o parte integrantă a unui om care este înțelept. Adică nu se aruncă cu capul înainte. Este acea adâncime a gândirii care dă la o parte superficialitatea cu care este înglodată și este învățată lumea de astăzi, mai ales tinerii.
Să ne rugăm!
După smerenie și după această reflexivitate, după acest spirit critic și această gândire reflexivă, cum spuneam, trebuie să ne rugăm! Trebuie să ne rugăm!
E foarte important să ne rugăm și accentuez de foarte multe ori pe tema asta pentru că rugăciunea ne dă luminarea și răbdarea de care avem nevoie astfel încât să putem să gândim cum trebuie și să nu marșăm pe toate aceste presiuni psihologice care vin prin tot felul de canale astfel încât să fim determinați să acționăm într-un anumit fel. Sau mai pe românește: să fim manipulați.
Ca să nu fim manipulați, trebuie să ne rugăm, trebuie să ne rugăm!
Îndemn și la gândire mai adâncă și la sfătuire. Fără vorbire în deșert
Ei, și în ultimă instanță, fraților, hai, să ne gândim puțin: în clipa în care avem o situație de genul asta, putem să influențăm cu ceva situația respectivă? Adică putem să schimbăm cu ceva cursul războiului? O să ne asculte NATO, o să ne asculte Statele Unite, o să ne asculte Federația Rusă?
Fraților, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar nu o să ne asculte. Pe 99,99% din noi, ca să nu 100% din noi.
Deci fraților, n-are rost să discutăm la nesfârșit pe tema asta! Asta este vorbire în deșert. Asta desigur, generează plăcere pentru că din cauza asta o și facem, dar generează și patimă, deci generează și disensiuni, generează și ură între noi. Înțelegeți?
Deci trebuie întâi de toate să ne rugăm, discutăm, ne sfătuim… Nu discutăm! Ne sfătuim puțin între noi ce este de făcut și gata! Cum spuneam, România este în afara războiului și de fapt, fiecare dintre noi suntem în afara a foarte multor știri care ne bombardează în fiecare zi.
Importanța unității
Deci din cauza asta trebuie să fim cu sânge rece față de toate aceste știri și cu sânge cald față de Domnul și față de cei apropiați ai noștri, față de iubiții noștri. Cu aceia să ne unim, cu aceia să construim această supra-societate creștină bazată pe virtute. Singura societate care este sustenabilă pe termen lung, să știți!
Deci din cauza asta să avem grijă să nu ne ducem ca și musculițele la lumină. Asta este foarte important. Înțelegeți?
Recapitulare pentru o nouă conduită
Deci ca să recapitulez: avem nevoie de smerenie, avem nevoie de unitate, avem nevoie de spirit critic, avem nevoie de crearea pe baza acestora a unei supra-societăți concentrate pe Biserică, pe învățătura adevărată ortodoxă și bineînțeles, avem nevoie de rugăciune. Avem nevoie de rugăciune! Și avem nevoie bineînțeles și de simplitatea nădejdii. Simplitatea nădejdii și răbdare! Asta este foarte important.
Și să nu avem discuții interminabile că ce trebuia să facă Putin… Ca și cum am zice ce trebuia să facă Hagi în minutul 20. Fraților, nu ajută la nimic, nu duce nicăieri această vorbire în deșert! Din contră! Pierdem timpul și timpul este cea mai importantă resursă a noastră pentru că timpul ni l-a dat Dumnezeu ca să devenim mai buni, ca să ne mântuim. Pentru asta ne-a dat Dumnezeu, timpul. Înțelegeți? Asta este foarte important. Foarte foarte important.
O explicație
Cam asta am dorit să vă spun referitor la toate temele astea, cu mare durere, bineînțeles pentru că văd că foarte ușor marșați în direcția asta. Foarte ușor…. Și asta trebuie să știți că provine din faptul că sunteți o societate timorată. Asta provine din comunism când tot timpul eram timorați de securitate și așa mai departe – „taci să nu se audă!…” și așa mai departe.
Fraților, trebuie să aveți curaj! Trebuie să aveți puțin mai mult curaj! Puțin mai mult curaj… Nu tot ce e din țară e prost și tot ce e din afară a bun. Nu e adevărat. În neamul românesc, există mari, mari valori, dar problema voastră este că vă uitați pe aiurea și mai ales, vă bateți între voi ca și chiorii. Înțelegeți? Nu trebuie să faceți așa!
Adevărata investiție
Investiți nu în analizele geo-strategice – bine, sigur că dacă sunteți de meserie, faceți treaba asta – dar dacă nu, nu vă gândiți la asta, nu vorbiți în continuu despre pandemie și așa mai departe!
Investiți în tineri! Investiți în educația ortodoxă a copiilor voștri!
Că știți foarte bine, sper că știți, că educația, la ora asta, este jalnică. Este o educație a non-valorilor, o educație care nu duce niciunde, duce la libertinaj. Eh, și din cauza asta trebuie să vă concentrați pe războiul adevărat. Pentru că România la ora asta într-adevăr se află în război, dar nu un război armat, ci un război informațional, după cum am vorbit chiar în seara asta. Și bineînțeles de acolo încolo și război economic, adică vedeți că vi se cresc prețurile și așa mai departe. Și în ultimă instanță, de multe ori vă pun și să vă bateți între voi.
Astea sunt războaiele pe care trebuie să le duceți.
În cazul războiului informațional, cum spuneam, trebuie să îi învățați pe tineri și să ne învățăm pe noi să nu credem orice și dincolo de asta, să ne ocupăm de virtuți! care sunt virtuțile? Cum putem să iubim mai mult? Cum putem să ne unim? Cum putem să facem mai multă răbdare unii cu alții? Cum putem să ne ajutăm între noi? Înțelegeți?
Lipsa unității la români
Pentru că românii sunt notorii prin faptul că nu se ajută, prin faptul că se scurtcircuitează, prin faptul că… în limba română sunt o mulțime de cuvinte de genul ăsta: că m-a țepuit, că m-a șuntat. Mi-e și rușine să vorbesc pe tema asta. Înțelegeți?
Fraților, nu-i bine așa. Hai, să facem răbdare unii cu alții! Uitați-vă la toate aceste mari țări, da, apropos de Rusia, de Statele Unite, de Germania, de Japonia, în toate aceste mari țări, (oamenii) sunt foarte uniți între ei și se iubesc foarte mult, dar noi nu avem dreptul să ne iubim între noi și să ne iubim neamul. La noi este rău. La ceilalți este bine. Eh, jucăm la două standarde? Înțelegeți?
Ei, pentru că știu această mare putere a unității, din cauza asta ei o folosesc și pe noi ne învață că nu este bine, că este ceva urât și așa mai departe. Ceva în orice caz de dezavuat.
Nu este așa, fraților! Trebuie să fim și noi uniți! Trebuie să fim foarte foarte uniți și să iertăm pe celălalt, să trecem cu vederea, apă sub pod este. Lasă greșelile lui – că ce mi-a făcut el și nu știu ce și așa mai departe! Lasă asta! Lasă asta!
Mai bine e să ne rugăm
Roagă-te, mai bine, pentru el! Roagă-te cu durere pentru el! Pentru că și el a fost înșelat de diavol.
Apropos de diavol. Vedeți că diavolii sunt cei mai uniți. Nu există în istoria Bisericii o relatare în care să se arate că diavolii s-au certat între ei. Nici vorbă. Niciodată. Pe când diavolii întotdeauna introduc râcă între oameni. Ei introduc ură între oameni, introduc dezbinare între oameni. De ce? Pentru că diavolul știe marele avantaj, avantajul esențial al unității ca și chip și asemănare a lui Dumnezeu cel unul în Sfânta Treime, dar pe de altă parte, bagă râcă și distrug unitatea oamenilor. Ca să îi distrugă pe oameni. Înțelegeți?
Deci este foarte foarte important să fim uniți. Să fim aproape de noi. Și am amintit atâtea țări care, cum spuneam, unele erau chiar mult mai sărace decât România. Japonia e o stâncă pierdută în oceanul Pacific, n-are nimic. Dar la ora asta are o industrie și o tehnologie, o economie extraordinară. De ce? Pentru că sunt uniți și ei spun – la noi nu vă băgați, ne ocupăm noi! Înțelegeți?
Concluzii
Haideți să nu avem un complex de inferioritate așa de pronunțat față de valorile din afara țării. Și trebuie să fiți conștienți că în neamul românesc există această învățătură de credință de succes.
Haideți să ne rugăm mai mult! Și să fim mai oameni, mai serioși, mai maturi!
Să ne ajute bunul Dumnezeu!
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
11 Comment
Părinte Teologos as avea o intrebare legata de munca pe calculator si rugaciunea. Majoritatea zilei o petrec mucind pe calculator si nu stiu cum sa dezvolt un cadru duhovnicesc pentru munca: poate la fiecare ora o pauza de 5 minute pentru rugaciunea sau ascultatul unui acatist. Dvs cum reusiti acest lucru? Multumesc anticipat si Doamne ajuta!
Nu dăm o importanță exagerată muncii noastre. Ne mai și oprim puțin. Desigur că dacă am vorbi rațional, îmi dai dreptate, însă atunci în „focul luptei/muncii” e mai dificil. Totuși să luăm aminte la noi și să ne dosădim.
„avem nevoie de crearea pe baza acestora [smerenie, unitate, spirit critic] a unei supra-societăți concentrate pe Biserică, pe învățătura adevărată ortodoxă”
Foarte interesant… Nu știu ce vreți să spuneți prin această noțiune de supra-societate.
Pe planul fizic, o astfel de supra-societate îmi seamănă cu… Sfântul Munte.
Dar, oare, la aspectul acesta, văzut, v-ați referit? Pentru că dacă da, mă tem că guvernele lumii (cel român, în particular) nu vor accepta crearea unor astfel de supra-societăți. (Comunitățile Amish din USA sunt pt mine un mister, mai ales pt faptul că nu există și în Europa).
Singura noastră variantă rămâne comuniunea din fata altarelor sfintelor biserici în timpul Sfintei Liturghii.
Dar slaba noastră credință și lipsa virtuților propovăduite de sfinții părinți, nu transforma aceste adunări temporare de creștini, în comunități de creștini, cu atât mai puțin în societate creștină.
Să mă ierte cei care nu sunt de acord cu mine pt faptul că vorbesc la plural, când de fapt mă refer la slăbiciunile mele…
Încă o dată: cu această idee voi rămâne din tot cuvântul părintelui Theologos de astăzi.
Plus cele 300 de „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!” pe care le voi adăuga rugăciunii de dimineață, așa cum ne-a sfătuit în cuvântul său din 15 februarie. Așa să mă ajute Dumnezeu!
Nu mă refer la comunități cu o structură administrativă ca Sfântul Munte sau – pe alt plan – Amish. Mă refeream la structuri în principal duhovnicești: prietenii strânse pe toate planurile în jurul unui preot/parohii. Ceva de genul Rugului Aprins, de exemplu.
Da Părinte, aşa este. Ne ocupăm mintea cu aceste griji şi uităm de lupta care va începe peste câteva zile şi care va ţine 40 de zile. Oare ne-am ascuţit cu vrednicie sabia, ne-am lustruit coiful, ne-am ajustat armura? Sau probabil vom constata, în luptă fiind cu duşmanul în faţă, că sabia mi-e tocită şi ruginită, coiful îmi cade pe ochi şi nu mai văd, armura mă strânge că deh, m-am cam îngrăşat în ultimul timp … Iertaţi-mă Părinte, vorbesc şi eu ca om fără minte ce sunt.
Cred p. Teologos s.a referit la forma scurta a rugaciunii, din cate imi amintesc. „Doamne IIsuse Hristoase, miluieste-ma”. E important si acest aspect. Cu cat e rugaciunea ciclica mai scurta, cu atat mai „usor” este sa-ti tii mintea atenta la cuvintele rugaciunii.
Multumesc Parinte. Asa sa ne ajute Domnul si Maica Domnului!
Din istorie, pare că nevoia Rusiei este ieșirea la Marea Mediterană motiv pentru care are nevoie de un culoar care trece prin Dobrogea?
Fiți binecuvântat, părinte Teologos! Sărut mâna pentru cuvânt! Doamne ajută, mă iertați!
iaca poznă că spusele teologului sunt in van!
Rusia pravoslavnică a pornit RAZBOI nedeclarat UCRAINEI
cu motivarea puerila acuzandu-i de genocid, nazificare etc.
PĂCAT, PĂCAT DE SÂNGELE VĂRSAT !
Un timișorean participant activ la revoluția din 1989 !!
cu iertare,
Nu ai înțeles nimic: nu am spus că Rusia nu va porni război. Am spus că nimeni nu dorește războiul (NU că nu va izbucni) și că România nu va intra în război. Este bine să nu jignim și să nu ne facem de râs pe internet prin comportamentul nostru. Chiar dacă gestul de agresiune al Rusiei este de neîndreptățit – mor oameni – batalioanele naziste și epurarea etnică din Donbass sunt cât se poate de reale. De mulți ani (înainte de 2014) batalioanele naziste îi răstigneau și îi ardeau pe ruși pe cruce acolo. Sunt chiar filmulețe care circulă pe net. Știm de la pelerini și rude de-ale părinților care sunt acolo în Ucraina. De la oameni de pe front care luptă de partea Ucrainei și nu au absolut niciun interes să mintă în această problemă. Mor oameni, inclusiv români. Da, NU e bine. E groaznic. E bine să nu batjocorești și să te documentezi înainte să vorbești, dacă nu vrei să-ți atragi mânia lui Dumnezeu. A fost un foarte lung proces care a dus aici, proces pe care Dumnezeu îl va judeca.
Războiul este groaznic. Nu trebuia să se întâmple. E nevoie de unitate și rugăciune!