Audiați cea mai celebră, cea mai importantă profeție legată de Maica Domnului și Sfântul Munte Athos, profeție pe care o cunosc toți athoniții.
Vizionare plăcută! (podcastul și transcriptul îl aveți după videoclip)
Powered by RedCircle
Profeția teribilă legată de Icoana Maicii Domnului Portărița
Dragii mei, iată că ne vedem iarăși!
Pășirea Maicii Domnului în Muntele Athos
Aici suntem la limanul lui Clement. În urmă cu aproape 2.000 de ani, aici a pășit Maica Domnului când Sfântul Munte era încă așa sub controlul păgânilor, să spunem așa, fiind idolii în vârful Athonului și peste tot fiind temple idolești.
Și aici, când a venit Maica Domnului din rânduiala lui Dumnezeu, când a plecat de la Ierusalim să ajungă în Cipru, fiind chemată de Sfântul Lazăr cel a patra zi înviat, care era episcop acolo, a rânduit Dumnezeu în așa fel să se ridice o furtună pe mare și să fie îndreptată corabia încoace.
Și atunci a ajuns încoace și a ajuns în locul ăsta pe care îl vedeți acum. Pe atunci se chema limanul lui Clement.
Minune: Agheasma dulce de sub nivelul mării
Aici, după cum vedeți, este locul și mergem să vedem Agheasma care a izvorât când a pășit Maica Domnului pe uscat. Este sub nivelul mării, dar este dulce. Hai, că mergem să o vedeți!
Vedeți, e făcut ca un mic paraclis să spunem așa și coborâm câteva trepte. Mergem să vedem ca să vedeți și voi unde a pășit Maica Domnului pentru prima dată aici în Sfântul Munte.
Uitați! Aici se coboară, sunt trepte și mergem aici unde este izvorul. Vedeți, aici este izvorul! Este la jumătate de metru mai jos. Deci, undeva la nivelul mării. Uitați! Este Agheasma Maicii Domnului, numită. Foarte bună la gust!
Și aici, cei care beau se dau și pe ochi, că e vindecătoare. Da. Deci aici e locul unde a pășit Maica Domnului și a izvorât…
Dedesubt aici, dacă am săpa puțin mai încoace, am găsi apă sărată, că e sub nivelul mării și ajung valurile, dar aici, izvorul este dulce.
Acum o să ieșim de aici…
Împrejurimi
Vedeți, aici, ce golf frumos este! Este Marea Egee de albastru așa turcoaz, de o frumusețe rară.
Aici – în partea aceea este ca o mică clădire… E portul, să zicem așa, al Mănăstirii Iviron, unde își țin bărcile de pescuit. Au câteva bărci și pescuiesc pentru nevoile mănăstirii. Vedeți acolo? E retras așa, ca un liman așa pentru a se proteja de valuri.
Iar încoace, dacă ne uităm în continuare, o să vedem în depărtare, este Mănăstirea Stavronikita. Deci este de la doi ctitori care au făcut-o: Stavros și Nikita. De asta au luat denumirea de Stavronikita.
Mai încoace, mai sunt câteva chilii pe malul mării, iar aici, în apropiere, dacă ne uităm… Hai, că mergem un pic să vedem!
Paraclisul Mănăstirii Iviron
Aici este un paraclis care e închinat Maicii Domnului. Întotdeauna când fac a doua zi de Paști procesiune cu icoana Maicii Domnului Portărița, vin roată, înconjoară pe munte sus mănăstirea și fac aici Liturghie, la paraclis. Se face în fiecare an lucrul ăsta. Iar mai sus acolo este mănăstirea.
Deci în mănăstire este icoana Maicii Domnului Portărița despre care am să vă spun câteva lucruri.
Icoana Maicii Domnului Portărița – istoric
Icoana a fost făcută în Constantinopol, înainte de perioada iconoclastă și o avea o bătrână. Avea un paraclis undeva pe malul mării și în paraclisul acela, avea pusă icoana care era închinată Maicii Domnului. O icoană mare, destul de grea, pe lemn pictată.
Și avea un băiat, care era tânăr de vreo 20 de ani – al văduvei acesteia. Și venind perioada iconoclastă, deci luptătorii împotriva icoanelor, au venit soldații și la bătrână.
Și i-au zis: Dă icoana, să o aruncăm în foc! – că așa era ordinul împăratului. Iar ea i-a rugat, zice: Nu aruncați icoana că o să vă dau bani!
Că mai acceptau soldații, cum e și în ziua de azi așa – mai dai mită, mai dai ceva, se mai rezolvă… Așa era atunci.
Și a spus: Dar nu am banii acum. A zis bătrâna. Am o moștenire în altă parte, o să o aduc și vă dau. Lăsați-mă. Și au plecat soldații.
Deci ea imediat a luat icoana, cu fiul ei a pus-o pe mare. A zis: Să salvăm icoana.
Că bani nu avea, dar au încercat să salveze icoana.
Au pus-o pe mare și icoana nu s-a culcat cum era normal. A rămas în picioare și a început să plece pe mare.
Iar ea i-a zis fiului ei: Fiule, pleacă și tu, du-te în Sfântul Munte… – că se știa de Sfântul Munte – și te fă călugăr, că și-așa mâine vin soldații, eu bani nu am și s-ar putea să mă omoare.
Și într-adevăr, au venit soldații a doua zi, au omorât-o pe bătrână, văzând că nu-i icoana, nu-s bani… Și el a venit în Sfântul Munte și s-a făcut călugăr.
Și a spus despre icoana asta care a fost situația ei, cum a pus-o pe apă și așa mai departe.
Intrarea în Muntele Athos a icoanei Portărița
Ei, după o serie de ani, după vreo 60 de ani, așa a rânduit Dumnezeu să vadă părinții un stâlp de foc care se ridica până la cer.
Și atunci, toți au luat bărcile și s-au apropiat să vadă ce se întâmplă, de la mai multe mănăstiri. Și când s-au apropiat au văzut că e o icoană, dar nu puteau să se apropie. Nu puteau să se apropie de ea că icoana se depărta. Ei, și au încercat de mai multe ori, au fost vreo trei zile lucrul ăsta.
Și atunci era un pustnic deasupra Mănăstirii Ivirului care trăia acolo singur și se ruga. Și i s-a arătat Maica Domnului și i-a spus așa: Să te duci acolo la limanul Ivirului, este icoana mea, că mă dăruiesc ție să mă scoți tu la uscat.
Și atunci a coborât bătrânul și le-a spus: Stați liniștiți că Maica Domnului mi-a spus ca să o ridic eu de pe mare.
Și atunci el era desculț. A intrat pe mare și a mers ca pe uscat pe mare spre icoană. Icoana a venit spre el, a luat-o în brațe și a adus-o la uscat. Icoana e grea, o duc abia doi oameni. Dar a devenit ușoară și el a adus-o.
Și atunci este undeva chiar acolo la intrarea în mănăstire, un paraclis micuț, cumva unde a ieșit cu icoana pustnicul și a dus-o în mănăstire.
Primirea icoanei și alegerea făcută de Maica Domnului
A dus-o în mănăstire, a pus-o în biserică, cu priveghere, cu slujbă și după aia au încuiat biserica. A doua zi când vin părinții și deschid biserica la slujbă, nu mai era icoana. S-au speriat atunci, ce s-a întâmplat, cine a furat-o, s-au dus repede, s-au alarmat.
Când s-au dus la poarta mănăstirii, icoana stătea în aer deasupra mănăstirii fără să fie ținută de mână omenească.
Atunci, au pus o scară, au luat-o, au dus-o din nou în biserică și lucrul ăsta s-a repetat de vreo 3 ori.
Ei, și atunci au început să se roage la Maica Domnului. „Maica Domnului, de ce vrei să pleci?”
Și a venit din nou pustnicul și le-a spus: Mi s-a arătat Maica Domnului și a spus – Am venit să vă păzesc Eu, nu să mă păziți voi! Să mă lăsați unde vreau eu să stau!
Și s-a construit atunci un paraclis în poarta mănăstirii care e numit Paraclisul Icoanei Portărița. Și s-a pus icoana acolo unde se află și în ziua de astăzi. Icoana Maicii Domnului Portărița.
Rolul icoanei Portărița
Și de asta a rămas cumva în istoria Athosului, că zice icoana asta e protectoarea Athosului și s-a lăsat de Sfinții Părinți că atunci când va pleca ea din nou pe apă, vor fi zilele de pe urmă. Atunci, au binecuvântare și părinții din Athos să plece. Se va lua cumva harul Maicii Domnului și de aici, dar de pe toată lumea. Vor începe necazurile cele mari. De-asta este prorocie despre icoana Portărița de aici.
Și s-au făcut multe minuni aici cu icoana în multe perioade și cu mănăstirea de aici. Deci s-a văzut harul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului de multe ori. Dar deocamdată… o să vă mai spun altădată.
Deci acum v-am spus un pic istoria icoanei a Maicii Domnului. Aici, limanul lui Clement, așa se chema, iar acum e limanul Mănăstirii Ivirului. După cum vedeți, se face priveghere întotdeauna de Adormirea Maicii Domnului – cea mai mare priveghere din Athos și vin – în timpurile bune, nu știm acum – câte o mie de oameni.
Maica Domnului este ocrotitoarea și acoperitoarea noastră. Deci să ne rugăm mereu Maicii Domnului, să îi cerem ajutorul și atunci ne va ajuta mereu.
Să ne ajute Maica Domnului pe toți! Amin!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
multumim la Maica Domnului pentru fiecare zi,nadajduim ca nu o vom indurera asa de tare cu rautatea noastra si nu ne va parasi.daca as putea as iubi-o pentru toata lumea,numai sa nu plece!
Multumim din suflet, parinte Pimen! Aceasta minunata istorie a icoanei Maicii Domnului Portarita ma impresioneaza atat de puternic ca uneori parca vad aievea cum merge pustnicul pe apa spre icoana Maicii Domnului! Iar batrana da dovada de atata curaj, din adanca evlavie pentru Maica Domnului, ca se aseamana intocmai cu mucenicii!
Maica Domnului sa ocroteasca cu acoperamantul Ei cel sfant toti monahii din Sfantul Munte si din intreaga lume, caci rugaciunile lor pogoara mila lui Dumnezeu asupra pacatoseniei noastre! Rugaciunile lor tin lumea si lumina in echilibru! Amin.
Eu pe Maica Domnului am vazut-o vie in icoane.O iubesc f.mult.Ei ii cer ajutorul,de multe ori am fost ajutata,ii multumesc pt.tot,chiar nu stiu ce m-as face fara ajutorul si ocrotirea ei.Nadajduiesc ca Maicuta Domnului o sa fie cu noi mereu ,ca rugaciunile ei vor merge la Dumnezeu pt.iertarea noastra,ca va fi linga mine si la plecarea mea din viata aceasta.
Pai si cand va pleca…
Mai este macar un veac…sa the end is near?
De abia am scapat de covid, apoi a fost războiul Rusia-Ucraina apoi Hama…acum.ce oare o mai fi..